אוסטאופתיה לטיפול בתסמונת התעלה הקרפלית | צילום: shutterstock
תופעות של נמלול או כאב חד באצבעות או בשורש כף היד עלולות להעיד על פגיעה עמוקה במנהרת שורש כף היד – היא תסמונת התעלה הקרפלית.
הפגיעה נגרמת עקב לחץ על העצב המדיאני שאחראי לתנועתיות ולתחושתיות של כף היד. האוסטיאופתיה מציעה, בין היתר, טיפול כנגד כאב הנובע מהפעלה לקויה של איבר, במטרה להגיע לשחרור, איזון והשבת התפקוד המלא לגוף. איך זה עובד?
נעים להכיר: אוסטאופתיה
האוסטאופתיה היא שיטת טיפול המבוססת על ידע נרחב באנטומיה, בפיזיולוגיה, בפתולוגיה ובביומכניקה של גוף האדם. הטיפול הייחודי, שמתמקד במערכת השרירים השלד והמפרקים, רואה בגוף כשלם שתלוי בכל חלקיו. אבי האוסטאופתיה, אנדרו טיילור סטיל, מנה מספר עקרונות שמהווים את בסיס תפיסתה של האוסטאופתיה:
מבנה ותפקוד הולכים ביחד
כפי שכל מכשיר דיגיטלי תלוי בתפקוד מיטבי של החלקים ובמיקום המדויק שלהם – כך גם גוף האדם. הארכיטקטורה של הגוף ובריאותו מבוססת על הקשר הנכון בין המבנה והתפקוד של הגוף. האוסטאופת, אם תרצו, דואג שכל "החלקים" יהיו במקומם ויעבדו כראוי על מנת לאזן את הגוף.
החזרת התנועתיות הטבעית של הגוף
גוף האדם הוא דבר דינמי; הדם זורם ומעביר חמצן לתאים, הלב פועם, בית החזה מתרחב והאיברים הפנימיים ממשיכים לתפקד עם כל נשימה. לכל מבנה או איבר קצב משלו, שתורם לפעילות התקינה של הגוף. הטיפול האוסטאופתי מזהה את האזורים החסומים, משחרר את הלחצים ובעיקר מחזיר את התנועתיות הטבעית לגוף.
הגוף כשלם
בגוף האדם, לא קיימת מערכת אחת שמתפקדת באופן עצמאי ונפרד. הכל מחווט ומקושר באמצעות מערכת הדם (ההובלה), מערכת העצבים ומערכת הפאשיה של רקמות החיבור.
האחרונה, כלומר מערכת הפאשיה, היא זו שמאחדת את הגוף כולו: תומכת ומשמנת את כל השרירים, איברים, עצבים וכלי הדם. במקרי טראומה, הפאשיה תידחס, תתכווץ ותאבד את גמישותה – מה שיגרום למתח רב בצד אחד של הגוף.
מתח שכזה ישפיע באופן ישיר על כל המבנה והתפקוד של הגוף. לדוגמה, צלקת אחרי ניתוח או זיהום רציני עלולים למשוך אליהם את השרירים מכל הכיוונים ולמנוע תפקוד נכון של מבנים מרוחקים שאינם קשורים ככל הנראה. הטיפול האוסטאופתי מתמקד בשחרור הלחץ מהפאשיה.
הגוף מרפא את עצמו
האוסטאופתיה מכירה ביכולת הגוף לרפא את עצמו ולכן הטיפול האוסטאופתי סובב כולו אחר מציאת הבעיה, טיפול ושחרור החסמים וכן העברת המשך עבודת הטיפול דווקא לפעולת התיקון של הגוף עצמו.
איזון זרימת הדם ושחרור הרקמות
תפקוד הרקמות תלוי במערכת הדם והלימפה. במקרי טראומה, הרקמות יתכווצו וזרימת הדם תתעכב או תסטה – מה שעלול להוביל להופעת בעיה רפואית.
האוסטאופתיה מתמקדת בשחרור הרקמות ואיזון זרימת הדם והלימפה.
מהי תסמונת התעלה הקרפלית?
תסמונת התעלה הקרפלית (Carpal Tunnel Syndrome) הינה תופעה המאפיינת פגיעה בתעלה או במנהרה שמצויה בשורש כף היד.
התעלה הקרפלית מכילה את הגידים המניעים את האצבעות ואת העצב המידאני, המעצב את התחושתיות של האגודל, האצבע, האמה ומחצית מהקמיצה.
סימני האזהרה האופייניים לתסמונת זו יהיו תחושת עקצוץ או קהות ביד (לרוב באגודל ובשלוש האצבעות), כאב חד בשורש כף היד, קושי לסגור את היד או לאחוז בחפצים קטנים ולעיתים אף הצטברות עור יבש והידללות הציפורניים.
רבים מאמינים כי תופעת התסמונת החריפה עם הופעת מקלדת המחשב, שכן אצבעות המתקתקות על המקלדת מבצעות פעילות נשנית שעלולה להעמיס על האזור. יחד עם זאת, יש לציין כי גם פעולות ידניות כמו נגינה או הפעלת מכשירים כבדים עלולות אף הן להוביל לפגיעה באזור.
הטיפול האוסטאופתי בתסמונת התעלה הקרפלית
האבחון והטיפול האוסטאופתי לא מתמקד רק בבדיקת חסימות או חוסר תנועה בעצמות הקטנות של שורש כף היד, אלא יעבוד על המרפק, הכתפיים, הצלעות (בעיקר הצלע הראשונה), הצוואר וכן לכל אורכו של העצב בגפה העליונה.
במהלך הטיפול נעשים עיסויים ומניפולציות ידניות שמטרתם היא לשחרר את הגוף כולו מלחץ חסום שמקורו במערכת הפאשיה והשרירים השונים.
לשחרור אזור הגב העליון ישנה חשיבות רבה כיוון שחוסר תנועה בו יגרום ליתר תנועה בצוואר.
הטיפול האוסטאופתי בתסמונת התעלה הקרפלית לא רק משחרר את האזורים שגורמים ללחץ מכני על ה״צינורות״, אלא גם את האזורים מהם נובעת מערכת העצבים האוטונומית – זו שקובעת את רדיוס ותפקוד העורקים (אזור חוליות הגב עליון).
חוסר איזון בשרירי הצוואר או הכתפיים עלול לגרום להפרעות בזרימת הדם והן ללחץ על מקלעת הזרוע (Brachialis Plexus), כלומר, העצבים שיוצאים מהצוואר לגפה העליונה.
בנוסף, במקרים בהם התסמונת תופיע ביד ימין, תעשה עבודה רבה על הסרעפת והכבד.
תנוחה ויציבה נכונה
עבודה על תנוחה נכונה היא חלק מהותי מטיפול אוסטאופתי וכוללת התייחסות לכפות הרגליים, לעיניים (הגוף תמיד יחפש את הראייה ההוריזונטלית) וללסת.
רבים אינם יודעים זאת, אך ללסת השפעה רבה על התנוחה והיציבה. מקור נוסף שעשוי להשפיע על תנוחה הוא, תאמינו או לא, צלקת שלאחר ניתוח.
דוגמה טובה לכך היא מקרה של מטופלת שסבלה מכאבים בכתפיים, כאבי ראש ותחושה של נימול ועקצוץ ביד ואובחנה כסובלת מתסמונת המנהרה הקרפלית.
ההפתעה הגדולה שהתגלתה באבחון הייתה כי אחת הסיבות העיקריות לתסמינים היא צלקת עמוקה שנגרמה לה בעקבות ניתוח קיסרי.
מתברר כי צלקת זו משכה את צווארה כלפי מטה וגרמה לשינויים משמעותיים בתנוחה, באפשרותה להזדקף ובזרימת הדם לגפה העליונה.