כתבה זו מכילה מחקר/ים ממקורות מוסמכים ו/או כתבי עת מדעיים ו/או פקולטות אקדמיות מכובדות.
אנחנו עושים כל מאמץ כדי לבדוק את הנתונים המוצגים באתר ולהפנות אתכם למקור המאמרים והעובדות המובאים לכם, על מנת לאפשר לכם להעמיק את הידע ולבחון את מהימנות התכנים.
כידוע, עולם המחקר מתעדכן בכל רגע נתון ומציג לעיתים ממצאים הטרוגניים, בלתי מוחלטים ואף סותרים. אנו מאמינים בהצגת מגוון דעות, גישות ומסקנות, ודוגלים בקבלת החלטות על בסיס הרחבת הידע בעין ביקורתית.
אנו פועלים להביא לכם מידע אמין, עדכני ומקצועי אשר נתמך מדעית.
אצות, מזון העל שמגיע אלינו היישר מהים, מפוצץ בערכים תזונתיים כמו ויטמינים, חומצות אמינו ומינרלים ודל בקלוריות. באסיה האצות הן סוד גלוי לתזונה בריאה ואריכות ימים ובעולם המערבי אימצו אותן כמזון הנלחם במחלות. אז מה יש באצה ולמה היא חייבת להגיע לצלחת שלכם?
אף שאנו נתקלים בהן בעיקר ברול הסושי, אצות כוללות מגוון רחב של סוגי ירק ימי ומכנה משותף אחד שהינו: יתרונות בריאותיים.
האצות נהנות מכמויות נכבדות של חלבון וחומצות אמינו בכמויות הדומות לאלה שניתן למצוא בבשר ומשמשות כמקור טוב לאומגה 3. כמויות הסיבים התזונתיים באצות הן אדירות, כך ש-10 גרם של אצה חומה יספק לנו למעלה מרבע מהצריכה היומית המומלצת של סיבים.
האצה משמשת אף כמקור איכותי למגנזיום, ברזל, ויטמין A, ויטמין K, B9 ו-B12.
ירידה במשקל – נטולות קלוריות, גורמות לתחושת שובע ושורפות שומנים
מחקרים הראו כי שילוב של אצות בדיאטה היומית, מאיצים את קצב הירידה במשקל ומסייעים בהצרת היקפים. האצות עשירות בסיבים תזונתיים (64-23 אחוזים ממשקלן) ובעלות ערך קלורי נמוך מאוד.
הסיבים מקלים על מערכת העיכול וגורמים לתחושת שובע לזמן ארוך יחסית. בנוסף, לאצות חומר ייחודי בשם פוקוקסנטין (Fucoxanthin), אשר מספר מחקרים גילו כי הוא מאיץ את שריפת השומנים בגוף באמצעות הגברת פעילותו של החלבון האחראי על שריפת מצבורי השומן.
לא פלא כי מגוון רחב של תוספי תזונה טבעיים המעודדים הרזיה, מבוססים על אצות ים.
אצות מורידות לחץ דם ומשפרות את בריאות הלב
מחלות לב נגרמות ממגוון רחב של גורמי סיכון, ביניהם כולסטרול ולחץ דם גבוהים. מחקר מ-2010 מצא שהוספת אצות לתפריט היומי מסייעת בהורדת רמות הכולסטרול מסוג LDL המכונה הכולסטרול "הרע".
גם הסיבים התזונתיים שבאצות תורמים לבריאות הלב, בהתבסס על סקירה של לא פחות מ 100 מחקרים מ-2011 שנעשו על יתרונות האורגניזם העתיק. בסקירה, שפורסמה ב"ירחון האמריקאי לכימיה לחקלאות ומזון", נמצא שאצות יכולות לסייע בהורדת לחץ הדם ולתרום לבריאות הלב.
בנוסף, קיימים מחקרים הטוענים שלאצות מרכיב ייחודי המסייע למניעת קרישת דם – גורם שכיח נוסף למחלות לב ושבץ.
משפרות את חילוף החומרים ומגנות על מערכת העיכול
על פי מחקר שנעשה בנוגע להשפעת האצות על מערכת העיכול התברר כי צריכה קבועה של אצות ים בתפריט מאוזן הביאה לשיפור בתפקודי הקיבה, לשיפור המטבוליזם והפרשת אנזימי העיכול ולספיגה משופרת של החומרים המזינים אל מחזור הדם.
בנוסף לכך, פוליסכריד, רב־סוכר הנמצא באצות רבות, תורם לשגשוג אוכלוסיית החיידקים הידידותיים בקיבה ובכך משפר את היכולת הטבעית שלה להתגונן מפני פטריות ומזיקים.
אצות שומרות על השיניים
הוספת אצות לארוחת הבוקר יכולה לסייע בשמירה על בריאות השיניים. מחקר שהתבצע בפקולטה לרפואת שיניים באוניברסיטת "ניוקאסל", מצא שהחומרים הפעילים באצות מסייעים במניעת ריקבון בשיניים.
תכונותיה האנטי דלקתיות של האצה משפרות את יכולות החיטוי של הרוק ותורמות לחיזוק רקמת הפה והפיכתו לעמיד יותר לנזקי החיידקים. חומצה אלגינית, המופקת מתמצית של אצות ים, התבררה כחומר אפקטיבי לשמירה על היגיינת הפה והחניכיים.
אצות תורמות לסילוק רעלים מהגוף
ערכים כגון יוד ומינרלים הקיימים באצות, מסייעים לכבד להיפטר מרעלים בזכות כמות כלורופיל גבוהה המסייע בטיהור הדם ומעודד יצירת נוזלי לימפוציטים – תאי דם לבנים המסייעים בהגנה על הגוף מפני נגיפים.
החומצה האליגנית שבאצות ים מסייעת בסילוק מתכות כבדות ורדיואקטיביות מהגוף, ביניהן עופרת וכספית. בנוסף, האצות עשירות ביוד, כלורופיל ומגוון מינרלים שמסייעים אף הם בניקוי רעלים מהגוף.
ניקוי הרעלים מהגוף מסייע בשמירה על הכבד, משפר את המערכת החיסונית, מסייע לחילוף החומרים ועוד.
אצות נלחמות בסרטן
מחקרים אשר בחנו את השפעת החומרים הפעילים באצות על סרטן, הראו כי באצות דוגמת וואקמה ואצת קומבו, נמצאו כמויות משמעותיות של פוליסכריד, רב־סוכר אשר בכוחו לשפר את יכולת הריפוי הטבעית של הגוף.
מחקרים הצביעו על תוצאות חיוביות בקרב חולות בסרטן השד, אשר צרכו את האצות והציגו שיפור בשליטה ובפיקוח על הורמונים מעודדי סרטן השד כגון אסטרוגן. בנוסף לכך נמצא כי בכוחן של אצות לסייע במניעת התפשטות של תאים סרטניים.