נבדק מחקרית

שני חברים יצאו לדרך: למה שום ובצל הם פלא בריאותי?

הריח העז שלהם גורם לרבים להימנע מהם, אבל הם לגמרי שווים את המאמץ. השום והבצל מוסיפים את כל הטעם לאוכל מבלי להוסיף לו קלוריות, שומן ומלח. מה מחבר בין שניהם, מהן הסגולות הבריאותיות של כל אחד מהם בנפרד, ואיך מכינים עוגה מבצלים?

3 דק׳

שום ובצל - התרופות של הטבע | צילום: shutterstock

שום ובצל - התרופות של הטבע | צילום: shutterstock

שתף:

שום ובצל - התרופות של הטבע | צילום: shutterstock

מזה אלפי שנים שהשום והבצל נחשבים לתרופות עממיות וטבעיות לטיפול במגוון מחלות ודלקות.

 

השניים משתייכים לירקות ממשפחת האליום (Allium), שכוללת גם את הבצל הירוק, העירית, הכרישה והשאלוט. משפחה זו עשירה בתרכובות אורגנו־גופרית בריאות שעשויות לסייע להפחתת כולסטרול ולחץ דם ולמניעת מחלות לב וכלי דם.

 

בזכות תכולת הפיטוכימיקלים שבהם ותרכובות כימיות נוספות, השום והבצל משמשים גם כנשק מניעתי, מחזקים את מערכת החיסון ומפחיתים את הסיכון להתפתחות סרטן על ידי מניעת דלקות, ונזק לתאים ול-DNA – בעיקר מחלות סרטן של מערכת העיכול והערמונית. מחקרים מצאו כי לשום ולבצל יש תכונות אנטי בקטריאליות ואנטי ויראליות.

 

 

 

 

השום והבצל טובים גם לחולי סוכרת היות והם מורידים את רמות הגלוקוז בדם. תכולת הפלבנואידים והפוליפנולים בהם הופכת אותם גם לנוגדי חמצון חזקים וצריכתם מעלה את האנזים שאחראי לניקוי רעלים סביבתיים מהגוף.

 

אגב, הכמות המינימלית היומית המומלצת לצריכתם היא שתי כפיות של שום ושתי כפות של בצל.

 

יחד עם כל הטוב הזה, רבים אינם יודעים שהשום והבצל מכילים רמה גבוהה של פחמימות קצרות שרשרת (FODMAP) אשר מביאות לתסיסה במעי.

 

לכן, הם אינם מומלצים עבור מי שסובלים מרגישות במעי או ממעי רגיז. בנוסף, אכילת שום עלולה להשפיע על יעילותן של תרופות שונות, כגון נוגדי קרישה ונוגדי דלקת.

 

ריכזנו לכם את מיטב הסגולות הרפואיות של השניים, כולל שני מתכונים ריחניים במיוחד:

 

שום – מונע ומטפל במחלות ומחזק את הלב

סגולות רפואיות:

השום זכה לכינוי "האנטיביוטיקה של הטבע" בשל יעילותו במלחמה נגד זיהומים כמו חיידקים, נגיפים ופטריות. כאשר חותכים את שיני השום נוצר החומר הפעיל אליצין, שיחד עם מרכיבים נוספים הקיימים בירק (כמו ויטמינים, גופרית, זרחן וסלניום) מעניקים לו את יכולותיו המרפאות.

שום על קרש חיתוך
שום – לא סתם מכנים אותו "האנטיביוטיקה של הטבע" | צילום: shutterstock

השום מצוין לחיזוק מערכת החיסון ומומלץ לטיפול בשלל מחלות החורף, כמו גם בטחורים, תולעי מעיים ודלקות אוזניים. מחקר מ-2012 מצא שאכילת תמצית שום הפחיתה בכ-61% את ימי המחלה של הנבדקים עקב מחלת השפעת והצינון.

 

השום הוכח כאמור כיעיל להורדת כולסטרול גבוה ולחיזוק הלב. ברפואה הסינית אף משתמשים בתמצית שום כדי לטפל בפצעים ודלקות חניכיים.

 

מחקר מצא שתמצית שום יעילה כמו תרופה במרשם (Atenololׂׂ) להפחתת לחץ הדם.

 

 

סירופ שום לשיעול ושפעת:

לטיפול טבעי בשיעול ושפעת ניתן להכין סירופ העשוי מ-20 גרם שום כתוש, חצי כוס חומץ תפוחים אורגני וחצי כוס מים. את הסירופ הטבעי יש לנער היטב ולהניח בצד לארבע שעות.

 

לאחר מכן יש לסנן ולהוסיף 2 כפות דבש. בעת מחלה, שתו כף אחת של הסירופ עד 4 פעמים ביום, לטיפול יעיל ומהיר. 

 

 

 

 

בצל – מונע דלקות וכאבי בטן

סגולות רפואיות:

הידעתם? ככל שהבצל חריף יותר, כך הוא מכיל יותר פלבנואידים ופוליפנולים, הידועים בתכונותיהם המרפאות. הפיטוכימיקלים שבבצל אומנם מדמיעים אך מבריאים את הגוף.

 

אחד מהם הוא הקוורצטין, נוגד חמצון עוצמתי ביותר שנמצא בריכוז מאוד גבוה בירק ומסייע במניעת מחלות ובמלחמה בנגיפים ודלקות שונות. הבצל מסייע גם לשגשוג של חיידקי המעיים הטובים, ובכך מונע דלקות מעי וכאבי בטן.

 

בנוסף, בצל יעיל, כפי שצוין, להורדת כולסטרול ואיזון לחץ דם גבוה. הבצל אפקטיבי גם להקלה על דרכי נשימה סתומות, כגון במצבי נזלת, ליחה ושיעול, ומכיל חומרים אנטיספטיים המסייעים לחיטוי.

סוגי בצל
חריף יותר = בריא יותר | צילום: shutterstock

קערת בצל לתינוק מנוזל:

להקלה על דרכי הנשימה של תינוק מנוזל, חתכו בצל לקוביות קטנטנות והניחו בקערה ליד עריסת התינוק. אומנם הריח לא מדהים אבל כנראה שכולכם תנשמו יותר טוב כבר בבוקר למחרת – ובאופן טבעי לחלוטין.

עוד ב מזון בריא

אם נרצה או לא: בעוד 30 שנה כולנו נהיה טבעונים

לכתבה המלאה

עכשיו, שאתם בשיא החשק לקבל את כל הטוב הזה לגוף – הנה שני מתכונים ריחניים במיוחד של אוצרות הטבע הללו.

 

ממרח שום איטלקי

מצרכים:

  1. 2 פרוסות עבות של לחם מחמצת או שיפון
  2. 15 שיני שום
  3. כפית מיץ לימון
  4. מעט מלח
  5. רבע כוס שמן זית בכבישה קרה או חמאה מזוקקת (גהי)
ממרח שום
ממרח שום איטלקי קל להכנה | צילום: shutterstock

אופן ההכנה:

 

  • בסיר קטן חממו את השמן או הגהי עם הלימון והוסיפו את שיני השום השלמות.
  • חממו היטב על אש קטנה במשך שעה קלה עד להתרככות מלאה.
  • קררו והכניסו את התערובת למערבל מזון.
  • מרחו בנדיבות על הלחם או הוסיפו לתבשילים כמו פירה או בשר בתנור.
*ניתן להוסיף בצל ירוק או עירית לשדרוג הממרח.

 

 

 

 

עוגת בצל מפתיעה

מצרכים:

  1. 1.5 כוסות קמח (ניתן להחליף מחצית מהקמח בקמח מלא או שיפון)
  2. 2 כוסות שמנת או שמנת צמחית
  3. 150 גרם שמן
  4. 5 בצלים לבנים
  5. 3 ביצים
  6. כפית אגוז מוסקט
  7. חצי כפית סודה לשתייה
  8. קורט מלח
  9. קורט פלפל שחור גרוס
פשטידת בצל
פשטידת בצל – המחמאות בדרך | צילום: shutterstock

אופן ההכנה:

 

  • ערבבו היטב את הקמח, השמן, המלח והסודה לשתייה בקערה, יחד עם 4 כפות שמנת.
  • לושו היטב עד לקבלת בצק גמיש ואחיד.
  • קצצו את הבצל לקוביות וטגנו במחבת עם שמן זית, פלפל שחור ואגוז מוסקט.
  • הכניסו את הבצק לתבנית והניחו עליו את הבצל המטוגן.
  • בצלחת נפרדת טרפו את הביצים עם השמנת המתוקה שנותרה ושפכו באיטיות מעל הבצל.
  • אפו בתנור שחומם מראש לחום גבוה (200 מעלות צלזיוס) למשך כחצי שעה, או עד שקיסם המוכנס למרכז העוגה יוצא יבש.

האם הכתבה עניינה אותך?

כן לא

בנוסף

רוצים לקבל עדכונים על מזון בריא למייל?

הצטרפו לניוזלטר שלנו ואל תפספסו את מה
שמעניין אתכם באמת

בלחיצה על כפתור החץ הינך מאשר/ת קבלת ניוזלטרים ומידע פרסומי

עוד באותו נושא

ויטמינים ומינרלים סוף סוף מבינים: נוגדי חמצון במילים פשוטות

בגוף שלנו נוצרים רדיקלים חופשיים כל הזמן. למרות שיש להם שם רע, הם...

אריאל רוז'יצקי

מזון בריא לטחון חומוס וקינואה: המדריך לקמחים בריאים וללא גלוטן

קמח החיטה המלא כבר מזמן אינו בודד על מדף הקמחים הבריאים. בשנים האחרונות...

עדי כץ

צמחי מרפא כיצד תוכלי להקל על תסמיני גיל המעבר בעזרת נטורופתיה?

גלי חום, יובש בנרתיק ונדודי שינה הם רק חלק קטן מהתסמינים של גיל...

ראיון עם:

טליה עמית

ויטמינים ומינרלים האם צריך ליטול תוספי תזונה גם אם אוכלים בריא?

אתם אוכלים בריא, צורכים מגוון ירקות ופירות, לא מעשנים, עושים כושר ואפילו ישנים...

סימי שאואר

תזונה הטבעונות הצילה את חיי: ריאיון מיוחד עם צופית גרנט לרגל יום הטבעונות הבינלאומי

צופית גרנט, אשת הטלוויזיה הוותיקה, מספרת לנו על ההחלטה להפוך לטבעונית, על התהליך...

ראיון עם:

צופית גרנט

דוקומנטריסטית ומנחת טלוויזיה

בריאות לא רק נוגדנים: איך תגלו אם מערכת החיסון שלכם חזקה?

אתם לא חייבים לחלות בשביל להבין שמערכת החיסון שלכם קצת אכזבה. גם אם...

נטלי רון

מזון בריא לקלות או לא לקלות? זאת השאלה

החלטנו להעמיד למבחן את הלחם הטרי מול הלחם הקלוי. מי טוב יותר...

מערכת LivA

מזון בריא אוהבים קפה? בואו לבדוק כמה באמת אתם יודעים עליו

האם קפה יכול לשפר ביצועים באימון? האם הוא מומלץ לדיאטה? ובאיזו מדינה שותים...

פאוזה קפה

מספקת פתרונות קפה לבית

מזון בריא להיות הבריסטה של עצמך: מכונות הקפה האוטומטיות המומלצות

עדיין תקועים עם מכונת הקפסולות הישנה? הגיע הזמן שתתקדמו למכונות אוטומטיות לטחינת פולי...

בשיתוף עם:

פאוזה קפה

מספקת פתרונות קפה לבית