מאורגנו ועד זנגביל: התבלינים שיבריאו אתכם

הם בעלי טעם וארומה עזים ולא היינו יכולים להסתדר בלעדיהם בצלחת שלנו - אבל זה ממש לא מסתיים שם. מזרעי הכוסברה שמסייעים לנו לתהליך העיכול ועד לשורש הכורכום שמועיל לתפקודי הכבד: אילו תבלינים יעשו לכם טוב בפה ובכל הגוף?

3 דק׳

התבלינים שאתם חייבים להכיר | צילום: shutterstock

התבלינים שאתם חייבים להכיר | צילום: shutterstock

שתף:

התבלינים שאתם חייבים להכיר | צילום: shutterstock

מזווה איכותי הוא זה המציע מגוון של תבלינים המספקים את הגימור המושלם לבישול הביתי, אך גם כאלו המעניקים לנו ערכים בריאותיים ואיכויות נלוות. תבלינים יכולים לאזן את רמות הסוכר בדם ולסייע בהתמודדות עם דלקות מפרקים, והרשימה עוד ארוכה מאוד.

 

אלו התבלינים שאתם חייבים להחזיק במטבח, ולא רק לרגע שבא לכם להוסיף טעם לתבשיל בסיר:

 

 

עלי רוזמרין, אורגנו וריחן – לסיוע בפעולת הכיוח ולהקלה בתהליך העיכול

מרבית צמחי התבלין בקטגוריה זו שייכים למשפחת השפתניים ובאים לידי שימוש במטבח הים תיכוני, המוכר לנו מאוד.

 

סלט עגבניות שרי
סלט עגבניות שרי, בצל, בזיליקום ואורגנו | צילום: shutterstock

מדובר בעשבי תיבול ירוקים, בעלי אנרגיה פותחת, מעוררת ומניעה, כגון: רוזמרין, אזוב מצוי, בת קורנית, אורגנו וריחן. מעבר לטעמם הדומיננטי, צמחי תבלין אלו הינם בעלי יכולת חיזוק וחיטוי, והם עשויים להקל על תהליך העיכול ושחרור של דרכי הנשימה.

 

בכדי ליהנות מאיכותם, מומלץ לעשות שימוש בעלים הטריים או המיובשים של הצמח – אם בתפזורת ואם בתערובת אחת של כל צמחי התבלין. לפתיחה של דרכי הנשימה ולכיוח, מומלץ לחלוט את עלי הצמחים במים רותחים ולשתות לרוויה.

 

שימושים רפואיים של ממש ניתן להפיק מהם רק בשיטות מיצוי מתקדמות, שכן נדרש לבודד את הרכיבים הארומטיים ובעלי יכולת החיטוי והגברת ההפרשות שהם מעניקים למערכת הנשימה והעיכול.

 

עלי רוזמרין ובת קורנית, הידועה גם בשם תימין, מומלצים לשימוש באפייה ובבישול. עלי אזוב, אורגנו וריחן ניתנים לשילוב בסלטים וכן בתבשילים ורטבים.

 

פורמולת אורגנו - אור המדברפורמולת אורגנו
קוטל חיידקים עמידים לאנטיביוטיקה כולל קנדידה

 

 

זרעי כוסברה, כמון וזרעי קימל – להרגעת הבטן ולשחרור עוויתות

השימוש בזרעים השונים נפוץ במטבח ההודי זה שנים רבות ובעל משמעות סמלית רבת עוצמה – השימוש בזרע פירושו גם שימוש בכוח, משום שהוא טומן בחובו את כל פוטנציאל החיות של הצמח ועל כן הוא מספק איכויות בריאותיות שונות.

 

בקטגוריה זו כלולים זרעי כוסברה, כמון, זרעי חרדל, זרעי שומר, הל וזרעי קימל. העובדה שבמטבח ההודי משתמשים במגוון רחב של תבלינים אינה מקרית – התבלינים השונים פותחים את התיאבון ומשפיעים על מערכות שונות בגוף, שהעיקרית שבהן היא מערכת העיכול.

עוד ב שיטות טיפול

תה ירוק: האם הוא בריא לכולם?

לכתבה המלאה

למרבית הזרעים יש אפקט מחמם ומניע, חלקם בעלי כוח חיטוי וכולם תומכים בפעולת מערכת העיכול – ובכך משפרים מטבוליזם ומביאים ליציאות סדירות.

 

זרעי תבלין אלו מסייעים גם להרפיית השרירים הטבעתיים במערכת העיכול. מסיבה זו כדאי להשתמש בהם במצבים של נפיחות, גזים ואי נוחות כללית בבטן.

 

לסובלים מגזים מומלץ לשתות חליטה של זרעי שומר, בשילוב צמחים שפתניים מהקטגוריה הקודמת, כמו אורגנו ואזוב, וכן מנטה ומרווה.

חליטה של זרעי שומר
חליטה של זרעי שומר לסובלים מגזים | צילום: shutterstock

זנגביל – לריפוי שפעות וחיזוק של מערכת החיסון

הג'ינג'ר או הזנגביל, איך שלא תעדיפו לכנותו, הוא תבלין ממריץ ומחמם המתאים למצבים של בחילות ובעיות עיכול. בשל היותו נוגד ליחה, ניתן להשתמש בו גם במצבי צינון ושפעת, לצורך חיזוק ותמיכה במערכת החיסונית.

 

בכדי ליהנות מהתועלת הבריאותית של הזנגביל, מוטב לצרוך אותו ישירות מהשורש הטרי. השימוש בשורש זה הוא רחב ומגוון: החל משילוב במנות "מוקפצות" וסלטים, וכלה באכילה טהורה של השורש הגולמי.

 

בנוסף, לשורש איכויות אנטי דלקתיות המקנות לו מעמד של צמח מרפא התומך בדלקות מפרקים. אך רק מיצוי מתקדם של השורש ושילובו עם צמחי מרפא נוספים יכול לסייע במצבים של מחלות דלקתיות כרוניות. לשם כך מומלץ להתייעץ עם הרבליסט קליני או נטורופת.

ג'ינג'ר לחיזוק מערכת החיסון וריפוי שפעת
ג'ינג'ר – תבלין ממריץ ומחמם המתאים למצבים של בחילות ובעיות עיכול | צילום: shutterstock

כורכום – לטיפול בדלקות כרוניות

התבלין בעל הצבע הצהוב העז, עושה חיל במטבח ונושא עימו סגולות רפואיות אנטי דלקתיות. מחקרים רבים נעשו על איכותו של צמח מרפא זה, בעיקר על רכיב הכורכומין שנמצא כמעכב מנגנונים דלקתיים ומונע מחלות – חלקן אף סרטניות.

 

מחקר שבוצע בבית החולים תל השומר ופורסם בכתב העת Gastroenterology and Hepatology , מצא כי שילוב של טיפול תרופתי עם טיפול בכורכום יכול להועיל מאוד לחולי קוליטיס כיבית.

 

בנוסף, הכרכום נודע ביכולתו להקל על הפרעות מטבוליות על ידי תמיכה בתפקודי כבד ושיפור פרופיל השומנים ורמת הסוכר בדם. השימוש בתבלין מתאים למצבים של פינוי פסולת מהגוף, באמצעות הגברת הפרשות, תמיכה בכבד וחיזוק כללי של מערכת העיכול.

כורכום
כורכום – מעכב מנגנונים דלקתיים ומונע מחלות | צילום: shutterstock

קינמון – לאיזון רמות הסוכר בדם

הקינמון הוא תבלין מבשם ומחמם. ברפואה המסורתית שימש התבלין לריפוי מצבי שיעול והתקררות, כמו גם לבעיות עיכול, לגזים ולנפיחות.

 

בשל היותו היפוגליקמי, עשוי הקינמון אף לסייע באיזון רמות הסוכר בדם, היות והחומרים שהוא מכיל גורמים לקיבה להתרוקן לאט יותר ובכך להאט את קצב עליית רמת הסוכר.

 

 

בנוסף, הקינמון מצליח למנוע גדילה של חיידקים ופטריות, עקב השמנים שהוא מכיל – מה שהופך אותו לחומר משמר טבעי. למצבי שפעת וצינון מומלץ לשתות חליטה של מקל קינמון עם פלח זנגביל.

 

בדיאטה היפוגליקמית ובמצבי סוכרת מסוג 2, מומלץ לפזר אבקת קינמון בדייסות ותבשילים שונים.

קינמון
קינמון – לאיזון רמות הסוכר בדם | צילום: shutterstock

פלפל שחור – להגברת זרימת הדם

פלפל שחור
פלפל שחור להגברת זרימת הדם | צילום: shutterstock

הפלפל השחור הוא תבלין מחמם וממריץ ביותר, המניע תהליכים מטבוליים ומגביר זרימת דם.

 

הוא מכיל איכויות אנטי דלקתיות ומשככות כאב ובמקביל תומך בפעולת העיכול לצד ספיגה מיטבית של רכיבים חיוניים מהמזון.

 

רכיב הפיפירין שמכיל הפלפל השחור, משפר את הספיגה של איכויות הכורכורמין שבצמח הכורכום, ולכן מומלץ לשלב אותם יחדיו.

 

מוטב לרכוש את התבלין בצורת גרגרים שלמים ולטחון אותו במקום, על מנת לשמור על האיכויות הגלומות בגרגר עד לרגע הטחינה.

 

  1. להתייעצות עם נטורופתים ברחבי הארץ, לחצו כאן >>

האם הכתבה עניינה אותך?

כן לא

בנוסף

רוצים לקבל עדכונים על נטורופתיה למייל?

הצטרפו לניוזלטר שלנו ואל תפספסו את מה
שמעניין אתכם באמת

בלחיצה על כפתור החץ הינך מאשר/ת קבלת ניוזלטרים ומידע פרסומי

עוד באותו נושא

מזון בריא בישול בריא לעצלנים: מהסופרמרקט לצלחת ב-5 דקות

רוצים לשמור על הבריאות והגזרה אבל אין לכם זמן או חשק לבלות בבישולים...

ראיון עם:

פרופ' אולגה רז

תזונאית קלינית

צמחי מרפא אפטות: מופיעות בגלל חום וחולפות בעזרת מרק

אפטה קטנה בחלל הפה יכולה להיות מטרד גדול ומציק, במיוחד עבור מי...

יעל גבינט

רפואה סינית

ויטמינים ומינרלים כל מה שרציתם לדעת על ויטמינים: ההסבר שאתם חייבים לקרוא

למרות שברור לכולנו שוויטמין C טוב כנגד התקררות וויטמין D מגיע מהשמש, לרובנו...

אריאל רוז'יצקי

נטורופתיה הבשר או החלב: מי אשם באמת בבריחת הסידן?

מקור הסידן המוכר ביותר בעולם המערבי הוא החלב, אך אובדן סידן קשור לעודף...

ד"ר (PhD) אלי טופר

נטורופת

מזון בריא שונאים צבועים: הדברים שאתם חייבים לקרוא על צבעי מאכל

פחם לארוחת בוקר, חנקן לארוחת צוהריים וחרק אדום לארוחת ערב - צבעי המאכל...

אושרת זהר

מזון בריא לכריך של הבוקר או לארוחת הערב: מתכונים על בסיס טחינה לכל שעה ביום

היא עשירה בברזל, בוויטמינים ובמינרלים אבל יותר חשוב מזה: היא פשוט טעימה. אז...

מירב רמתי נמני

תזונה טבעית

דיקור סיני חמשת היסודות ברפואה הסינית – איזה טיפוס אתם?

תורת חמשת היסודות המרכיבים את מעגל החיים, היא מודל מרכזי ברפואה הסינית. כאשר...

מערכת LivA

מזון בריא בבטן הרכה: מחקר חדש מגלה איזה מזון משפיע על כל אחד לרעה

לאחר האכילה מתרחשת בגופנו תגובה דלקתית קבועה. מחקר פורץ דרך ועדכני מצא...

מפל ישי

בריאות רוצים להגן על מערכת החיסון שלכם? זה הדבר שאתם חייבים להשאיר מחוץ לבית

פעולה טריוויאלית שכולנו עושים גורמת לחיידקים, לכימיקלים ולחומרים מזיקים אחרים לחדור אלינו הביתה...

נטלי רון