חוסר בוויטמינים לתשומת לבכם | צילום: shutterstock
את תהליך ההתבגרות הכי קל לראות במראה. הקמטים מתחילים להופיע, השיער מתחיל להלבין פה ושם ואנחנו יכולים לראות בעיניים את ההזדקנות של הגוף.
אבל עם כל הכבוד למראה, השינוי האמיתי הוא זה שמתרחש בתוך הגוף פנימה. מערכות הגוף שלנו מזדקנות גם הן וזה בא לידי ביטוי בקשיי ספיגה של חומרי המזון ועיכול מופחת, מה שמוביל לעיתים גם לחוסרים תזונתיים.
מהם הוויטמינים שכדאי מאוד שתבדקו את ערכיהם אם הגעתם לגיל השלישי?
ויטמין B12
אחד מהוויטמינים המוכרים ביותר לכולנו. B12 מעורב בתהליכים של ייצור כדוריות הדם האדומות, בבנייה של ה-DNA – שהוא החומר הגנטי של גופנו, ואפילו יש לו חלק בתפקוד תקין של מערכת העצבים.
חוסר בוויטמין 12B יכול להתבטא בקשיי זיכרון, בלבול, מצבים פסיכוטיים ואפילו חולשה קיצונית. אבל למה דווקא בגיל השלישי נרגיש בחוסר שלו ביתר שאת?
צריכת ויטמין B12 בגיל המבוגר
חשוב לדעת שהמקור העיקרי של הוויטמין הוא תזונה מן החי – בשר, דגים ומוצרי חלב. כל אלו מכילים B12 ומעלים את רמתו בגוף.
אחת הבעיות המאפיינות את הגיל המבוגר היא תשישות. לאנשים רבים אין כוח לבשל באופן קבוע ארוחות חמות כמו בשר או דגים, מה שמוריד את רמות ויטמין B12 שלהם בדם בצורה משמעותית. עם זאת, חשוב לדעת כי הגורמים העיקריים לירידה בוויטמין זה אצל מבוגרים הם דווקא החוסר של הפקטור הפנימי – החומר שאחראי על ספיגת הוויטמין מהמעי וגם יכולת הספיגה הכללית של המעי שפוחתת לאורך זמן.
אבחון וטיפול
אבחון של חוסר בוויטמין B12 הוא קל ופשוט. ניתן לבדוק את ערכי הוויטמין באמצעות בדיקת דם בסיסית המבוצעת בקופת החולים. במידה והחוסר הוא קל יחסית, ניתן להשלים אותו באמצעות טבליות מציצה שנמכרות בכל בית מרקחת. במידה והחוסר הוא משמעותי וסימפטומטי, יש צורך לקבל זריקות של הוויטמין במרפאה הקרובה למקום מגוריכם ולבצע מעקב הדוק בכדי למנוע תופעות לוואי חמורות של החוסר ב-B12.
ויטמין D
הדיבור על ויטמין D והצורך החיוני בו גבר מאוד בתקופת הקורונה. השיח התמקד במחקרים שהוכיחו כי צריכה של ויטמין D יכולה להפחית את התמותה מהנגיף והתוצאות ההרסניות של וירוס הקורונה.
הקשר בין השניים יכול להיות משויך לכך שוויטמין D מסייע לפעילות תקינה של מערכת החיסון. הוויטמין ידוע גם כמי שמסייע בחיזוק העצמות והשיניים וכן יעיל במלחמה של הגוף נגד מחלות הרסניות כמו סרטן.
צריכת ויטמין D בגיל המבוגר
ויטמין D הוא אחד מהוויטמינים הייחודיים שגופנו יודע לייצר באופן עצמאי. בשורה טובה רק באופן חלקי, היות וקיימת בעיה שמתחילה כשאנחנו מתבגרים.
הגוף שלנו מייצר את ויטמין ה-D כתוצאה מחשיפה ישירה לשמש או בייצור נוסף בכליות. שני התהליכים הללו מאטים ככל שהשנים עוברות. מבוגרים נחשפים פחות לשמש – הם ממעטים לצאת מהבית, מודעים יותר לנזקי הקרינה ומתלבשים בביגוד ארוך יותר ביחס לצעירים. בנוסף לכך, הכליות מתחילות גם הן להתעייף בגיל המבוגר ומייצרות פחות ופחות מהוויטמין.
ההשלכות
חוסר של ויטמין D גורם לגוף לחפש לו מקור אחר. המקור הקרוב ביותר לוויטמין זה הן העצמות אשר ספוגות בו. ברגע שיש חוסר, בלוטת יותרת התריס משחררת הורמון מיוחד הנקרא PTH הגורם לשחרור הוויטמין מן העצמות. אם המצב הזה נמשך זמן רב מדי, העצמות מתחילות להיסדק ולהישבר, מצב שכולנו מכירים כ"אוסטאופורוזיס". זה גם מסביר כמובן מדוע קשישים נוטים לנפילות ולשברים קשים ומשמעותיים יותר ביחס לצעירים.
אבחון וטיפול
גם במקרה זה, בדיקת דם פשוטה יכולה לעלות על חוסר בוויטמין D בקלות וביעילות. במידה ואכן קיים חוסר, ניתן לטפל בו באמצעות טיפות או כדורים.
חשוב לדעת כי ויטמין D מסיס בשומן, ולכן יש ליטול אותו עם ארוחה המכילה מרכיב שומני. על פי מחקרים, צריכה נאותה ועקבית של ויטמין D יכולה להוריד את הסיכון לחלות בסרטן ב-15%, לשפר את חוזק וגמישות השרירים ואפילו להגן מפני זיהומים נשימתיים.
כדאי לזכור שככל שהשנים מתקדמות, הגוף זקוק לתשומת לב רבה יותר והשגחה מדוקדקת על רמות הוויטמינים שתעניקו לו, גם אלו שמעבר ל-B12 וויטמין D. משמע, זה בדיוק הזמן לגשת לבדיקות דם מקיפות.