בטן נפוחה ומציקה | צילום: shutterstock
מי מאיתנו לא חווה תחושת כבדות של ריבוי גזים ונפיחות באזור הבטן המופיעה לאחר הארוחה או לאורך היום כולו?! בטן נפוחה עלולה להיות תוצאה של ארוחה דשנה, ובמקביל להוות איתות של הגוף לעיכול לקוי. רבים מתעלמים מהתופעה ומטילים את האחריות על המזון שאכלו, אך אבחון יסודי של מקור הבעיה יגלה לעיתים שהסיבה מורכבת יותר.
בטן נפוחה – מדוע חשוב לא להתעלם?
בבסיס הגישה הנטורופתית, ישנה חשיבות מכרעת לתפקוד מערכת העיכול, אשר כל אבריה שותפים למנגנון של פירוק וספיגת רכיבים תזונתיים. רכיבים אלו, יש לזכור, חיוניים ליצירת אנרגיה הדרושה לגוף ולתפקודו. כאשר אחד מהאיברים הפעילים בתהליך העיכול יוצא מאיזון, המערכת כולה תושפע ותשליך על תפקודים פיזיולוגים ורגשיים.
כאשר אנו מדברים על עיכול, ההתייחסות היא גם לאספקטים הנלווים לפעולת הפירוק המכני. כך למשל, עיכול תקין משמעו זרימה חופשית של רגשות, עיבוד בריא של חוויות ויכולת התמודדות עם תרחישי החיים.

ליקוי באחד מהאיברים השותפים במנגנון העיכול, יביא, במצבים מסוימים, לעצירות שתתבטא כחוויה של "תקיעות" פנימית. ייתכן גם מצב של תסיסה (גזים), המצביע ברמה רגשית על סוג של תסיסת רגשות עקב קושי בעיבוד חוויה או כעסים חבויים.
הטיפול בבעיות של גזים ובטן נפוחה חשוב במיוחד, בעיקר כדי לא לסגל דפוסים קבועים של איפוק ושליטה, ושל תקיעות וקושי בשחרור רגשות ופחדים. העדר טיפול בבעיות אלו לאורך זמן, עלול להביא למצבים פתולוגים קיצוניים יותר בטווח הארוך – עייפות, תשישות וחולשה, כבדות, אדישות, עור לא בריא וחיוני, חולשה חיסונית, אלרגיות, כאבי ראש, נדודי שינה ועוד.
כללי אכילה נכונה להימנעות מבטן נפוחה
כדי להימנע מבטן נפוחה, יש לגשת ולבחון את הרכב התזונה, יחד עם דפוסי ומנהגי האכילה. ברמה הבסיסית יש להקפיד על אכילה מסודרת ועל צריכת מזונות המיטיבים עם הגוף ולהקפיד על העקרונות הבאים:
- לא להעמיס אוכל
לא לאכול ארוחות גדולות ומלאות, רצוי לאכול מעט כל כמה שעות. דפוס אכילה זה יפחית עומס ממערכת העיכול, ייעל את הפעילות המטבולית בגוף וכן יתרום לאיזון משק הסוכר בגוף. - לאכול ורק לאכול
יש לסגל הרגלי אכילה מתאימים – לאכול בנחת, בישיבה ולא על הדרך, לא לדבר בזמן האוכל ולא להתעסק במסכים. מומלץ גם לא לאכול כשאנו כעוסים מדי ולהקפיד על לעיסה נאותה. - לשתות מים בנפרד מהארוחה
אין לשתות במהלך ארוחה, רצוי אף לא לשתות רבע שעה לפני ועד חצי שעה לאחר הארוחה. שילוב המים בארוחה עצמה עלול לשנות את ריכוז החומציות בקיבה. - להימנע מסוכרים
מוטב להימנע מתזונה עתירת סוכרים לבנים. הסוכר מעמיס על מערכת העיכול, פוגע בחילוף החומרים בגוף ומעודד השמנה. - לא לשלב פירות בארוחה
אין לשלב פרי בארוחה עמילנית. לכל היותר, ניתן לאכול פרי עם יוגורט או אגוזים, אך בשום אופן לא לצד כריך, פסטה וכדומה. עיכול הפרי עלול להביא לתסיסה בקיבה שתפגע בתהליך העיכול. - לשלב חיידקים ידידותיים
מומלץ לשלב במהלך היום יוגורט ביו טבעי, בשל התכונות הפרוביוטיות שבו. היוגורט מעודד את צמיחת החיידקים הידידותיים אשר מטיבים עם תהליך העיכול ומאזנים את אוכלוסיית החיידקים במעיים.
צמחי מרפא – להפגת גזים והרגעת הבטן
גם צמחי מרפא יכולים לסייע לנו לצמצם את תחושת הנפיחות. מומלץ להרבות בשתייה של חליטות צמחים קרמינטיבים (סופחי גזים), אשר מטיבים עם פעולת העיכול ועובדים על הפגת גזים על ידי פעולת הרפיה. הצמחים המתאימים הם:

- קמומיל
צמח רב תכליתי, המשתלב היטב בחליטות. בעל השפעה כללית מרגיעה. מתאים מאוד למצבים של עיכול לקוי, גזים ונפיחות בבטן. - שומר
צמח בעל תפקיד מרכזי בטיפול במצבי עיכול לקויים. ידידותי מאוד למשתמש ומתאים גם לבעיות גזים ונפיחות בילדים ובתינוקות. השומר אף תורם לחילוף חומרים יעיל בגוף ולהפחתת התיאבון. מבחינה זו הצמח משתלב היטב בדיאטה מבוקרת של ירידה במשקל. - מרווה משולשת
צמח תבלין ממשפחת השפתניים. בעל פעילות עדינה על הגוף אך רבת עוצמה והשפעה. המרווה המשולשת משרה תחושה של רוגע והרפיה בגוף ומתאימה למצבים של עיכול לקוי על רקע רגשי, מצבי דכדוך, מתח נפשי ואף חרדות. - מנטה
צמח ארומטי, בעל איכות מקררת ומרגיעה אשר משתלב היטב בחליטות. הצמח מטיב עם עבודת מערכת העיכול, מעודד את הפעילות המטבולית בגוף וכן ממריץ את פעילות כיס המרה. מתאים במיוחד למצבים של גזים ונפיחויות בבטן. - ג'ינג'ר (זנגביל)
צמח ממריץ, מחמם ומגביר זרימת דם. מתאים למצבים של עיכול לקוי כמו כאבי בטן, בחילות ושלשולים. בנוסף, הג'ינג'ר מגביר את התיאבון ולכן מתאים לבעיות עיכול על רקע של חולשה חיסונית וכללית.
תמצית שחרוריה
פורמולה מצמחי מרפא סיניים המסייעת במצב של עצירות, גזים, נפיחות ומלאות בבטן
הפחתת לחצים – להרגיע את הבטן מבפנים

תסמינים של נפיחות בבטן, גזים וקשיי עיכול אופייניים לאנשים שנוטים "לשמור בבטן", אינם משחררים רגשות, שומרים על איפוק ושליטה ומדחיקים פחדים.
לאור זאת, מומלץ להיעזר בטכניקות הוליסטיות שונות כדי "להביא את השקט לבטן". ניתן ללכת לטיפול מגע, לנסות דמיון מודרך או לתרגל טכניקות נשימה שונות. מכל מקום, אם הבעיה נמשכת לאורך זמן, מומלץ להתייעץ עם איש מקצוע.