כתבה זו מכילה מחקר/ים ממקורות מוסמכים ו/או כתבי עת מדעיים ו/או פקולטות אקדמיות מכובדות.
אנחנו עושים כל מאמץ כדי לבדוק את הנתונים המוצגים באתר ולהפנות אתכם למקור המאמרים והעובדות המובאים לכם, על מנת לאפשר לכם להעמיק את הידע ולבחון את מהימנות התכנים.
כידוע, עולם המחקר מתעדכן בכל רגע נתון ומציג לעיתים ממצאים הטרוגניים, בלתי מוחלטים ואף סותרים. אנו מאמינים בהצגת מגוון דעות, גישות ומסקנות, ודוגלים בקבלת החלטות על בסיס הרחבת הידע בעין ביקורתית.
אנו פועלים להביא לכם מידע אמין, עדכני ומקצועי אשר נתמך מדעית.
משיקום הגוף לאחר ניתוח או פציעה ועד להפחתת כאבים כרוניים ומצבי דיכאון וחרדה - יוגה תרפיה היא עולם ומלואו של תרגול בדרך להחלמה. אלו כמה מהבעיות הבריאותיות שיוגה טיפולית תוכל לסייע לכם לרפא, כולל התנוחות שיובילו אתכם לתחושת רוגע והקלה
יוגה טיפולית היא שיטת תרגול ושיקום המבוססת על עקרונות היוגה הבסיסיים, אך ממוקדת על ריפוי של בעיות רפואיות אישיות של כל מתאמן.
יוגה טיפולית עשויה לסייע במגוון מצבים בריאותיים המצריכים שיקום, מניעה, הקלה והחלמה, ודוגלת בהדרכת המתרגל לעזור לעצמו ולקחת חלק פעיל בתהליך הריפוי שלו.
שיעורי יוגה טיפולית, המותאמים לכל מתרגל בתוכנית אישית, הם פחות אינטנסיביים ושמים דגש על שהות ארוכה יותר בכל תנוחה ובחירת תנוחות שאינן גורמות לתחושת סבל עודף.
אף שמקובל לחשוב שהיוגה הטיפולית מתאימה במיוחד לסובלים מבעיות אורתופדיות כגון כאבי גב או ברכיים, השיטה עשויה לספק מענה גם לצרכים כגון שיקום מפציעות וניתוחים, הקלה על בעיות עיכול ותסמינים של מחלות אוטואימוניות, והפחתת מצבי דיכאון וחרדה.
כאבי גב, הינם מהבעיות הרפואיות הנפוצות ביותר בעולם המערבי. מקור הכאבים נובע פעמים רבות מיציבה לא נכונה, חולשת שרירים ונוקשות של השרירים או הגידים, בין היתר, כתוצאה מאורח חיים לא פעיל ויושבני. כאבי גב יכולים אף להיגרם ולהחמיר כתוצאה מלחץ ומתח נפשיים.
יוגה טיפולית מספקת הרבה יותר מיציבה נכונה. היא מאריכה ומחזקת את שרירי הרגליים – שמסייעים לנשיאה מאוזנת יותר של הגוף והפחתה בעומס המופעל על הגב התחתון.
כאבי ברכיים נובעים לעתים קרובות משחיקת סחוס טבעית, המתרחשת עם הגיל, וכן מעומס המופעל על הברכיים בפעילות גופנית אינטנסיבית. היוגה הטיפולית מפעילה בעדינות את השרירים באזור, מאריכה אותם ומחזקת אותם ובכך מקלה על הכאב.
תנוחה מומלצת: תנוחת ההר ( Tadasana)
מתחילים בתנוחת עמידה בסיסית עם כפות רגליים ניצבות על הקרקע, צמודות או בפיסוק קל ברוחב האגן
הבהונות פרושות על הרצפה
הידיים פרושות לצדי הגוף
בזמן ביצוע התנוחה יש לנסות למתוח את פלג הגוף העליון כלפי מעלה ולהזדקף תוך שמירה על כפות רגליים יציבות וצמודות לקרקע
התנוחה משפרת את היציבה, מעוררת מודעות לשרירים שצריך להפעיל כדי להגן על הברכיים ומונעת פציעות עתידיות באזור.
בעיות עיכול
יוגה מעסה את האיברים הפנימיים, מזרימה אליהם דם ומעוררת תנועתיות – מה שעשוי להקל על בעיות עיכול כמו עצירות. בנוסף, היא מסייעת בהפחתת מתח נפשי, ובכך עשויה אף לסייע בריפוי בעיות במערכת העיכול הנובעות או מחמירות כתוצאה מלחץ, כמו במקרה של תסמונת המעי הרגיז.
תנוחה מומלצת: תנוחת שחרור הרוח (Pavanamuktasana)
שוכבים על הגב ומעלים את הברכיים ל-90 מעלות
מכופפים את הברכיים ומביאים את הירכיים לכיוון הבטן
מצמידים את הברכיים והקרסוליים
מחזיקים את הרגליים עם הידיים
מרימים את הצוואר, כאשר הסנטר לכיוון החזה
כל זאת תוך נשימה יוגית איטית, עמוקה ושקטה
תנוחה זו מעסה את איברי מערכת העיכול, מאיצה את פעילות המעיים ומסייעת לעצירות וגזים.
כאבי ראש
תנוחות ההרפיה של היוגה מרגיעות את מערכת העצבים ובכך עשויות להקל מאוד על כאבי ראש ומיגרנות.
בנוסף, תרגול יוגה מגביר את הפרשת הסרוטונין, מוליך עצבי אשר מקושר בין היתר עם מניעת כאבי ראש ומיגרנות. היות ותרגול יוגה מסייע בהפגת מתחים – וכאבי ראש רבים נובעים מלחץ – שיטת היוגה הטיפולית מסייעת גם בעקיפין להקלה ומניעת הישנות של כאבים אלו.
תנוחה מומלצת: תנוחת הגופה (Savasana)
שוכבים על הגב בעיניים עצומות
הידיים פרושות לצדי הגוף
נושמים נשימות עמוקות
זוהי תנוחת הרפיה מרגיעה שמביאה את הגוף למצב מדיטטיבי ובכך מרגיעה את מערכת העצבים ומקלה על כאבי ראש.
דיכאון וחרדה
תרגול יוגה טיפולית מסייע לסובלים מדיכאון במספר דרכים; התנוחות מגבירות את זרימת הדם ובכך מעלות את רמת האנרגיה ותורמות לשחרור אנדורפינים אשר משפרים את מצב הרוח. בנוסף לכך, תרגול חלק הנשימות והמדיטציה ביוגה, מסייע בהפגת מתחים והשגת רגיעה.
על פי מחקר שנערך בבית הספר לרפואה של אוניברסיטת בוסטון, נמצא שתרגול יוגה בתדירות של 3 פעמים בשבוע מפחית תחושת דיכאון וחרדה. נתון מעניין במיוחד שהתברר במחקר הוא שהתרגול מעלה משמעותית את רמת הגאבא במוח. גאבא הוא מוליך עצבי המרגיע את מערכת העצבים המרכזית, ורמות נמוכות שלו מקושרות עם חרדה ודיכאון.
תנוחה מומלצת: עמידת ראש (Sirsha Asana)
תנוחות הפוכות, כמו עמידת ראש או עמידת נר, מביאות לזרימת דם מוגברת למוח ובלוטת יותרת המוח, ובכך מעלות את רמת האנרגיה בגוף, משפרות את מצב הרוח ומביאות לרגיעה.