אבטיח: האם הוא באמת "רק מים"? | צילום: shutterstock
ארצנו היפה והחמה התברכה בעשרות רבות של מיני פירות. פירות של קיץ – המתהדרים בטעמם המתוק והעסיסי, ופירות החורף – החמצמצים ומלאי הוויטמין C. כולנו יודעים שפירות עשירים בוויטמינים, במינרלים ובנוגדי חמצון ומהווים מקור נהדר לסיבים תזונתיים, שמגיעים, בין היתר, מהקליפה שלהם.
עם זאת, על אף היתרונות הרבים שבאכילתם, כמו כל דבר בחיים – גם לפירות יש כמה חסרונות. כמות הסוכר מסוג פרוקטוז שמצוי בפרי אומנם תורם לעסיסיות ומתיקות הפרי, אך הוא עלול להיות מזיק עבור אלה הסובלים מעודף משקל, סוכרת או מרמת גבוהה של כולסטרול וטריגליצרידים בדם.
כדאי לדעת שבכל פרי יש לפחות שתי כפיות של סוכר פרוקטוז ובפירות כמו ענבים או מנגו תמצאו כבר כמויות גדולות יותר של סוכר – כ-7 כפיות במנגו קטן. בהחלט משהו לחשוב עליו בכל פעם שאתם נמנעים מכפית סוכר בקפה אך צורכים רבות מהן בפרי. אף שחשוב לציין שמדובר בסוכר שונה.
כמו שבכל תחום מומלץ לחפש את דרך המלך, כך גם בצריכת הפירות. אנשים בריאים יכולים לאכול 3-2 פירות טריים או יבשים מדי יום. מנגד, עבור אנשים עם עודף משקל או אלו הסובלים מסוכרת, טריגליצרידים וכולסטרול בדם, אין המלצות גורפות ללא התייעצות פרטנית עם רופא או עם דיאטן, אך כלל הברזל הוא שיש להקפיד מאוד למתן את צריכתם.
איך הופכים שייק פירות לבריא יותר?
שייקים העשויים מפירות הם פתרון מצוין להתרעננות בקיץ הישראלי. על אף השילובים הפופולריים המוצעים בדוכני השייקים ובבתי הקפה, ההמלצה היא לשלב מיצי פירות עם ירקות, כשהבסיס הוא גזר. למשל, ניתן להכין שייק מתערובת של 3-2 גזרים, חתיכה קטנה של סלק, תפוח ושזיף או לשלב שלל פירות וירקות אחרים שאהובים עליכם, כאמור על בסיס גזר.
תערובת של פירות עם ירקות מומלצת יותר משייק על בסיס פירות בלבד ובריאה יותר ואם תוסיפו לקוקטייל זה ירקות עליים כמו חסה, תקבלו משקה עם ערך קלורי נמוך יחסית.
פירות הקיץ: בדיקת מיתוסים נפוצים
למרות הסוכר המצוי בהם ולמרות שהירקות עדיפים עליהם בתחום זה, פירות הם עדיין קינוח אולטימטיבי ופופולרי. יחד עם זאת, ישנם מיתוסים שונים שנקשרו לצריכתם שכדאי לבחון אותם:
חמוץ מרזה יותר
המיתוס: תפוח ירוק וחמוץ מכיל פחות סוכר וקלוריות מאשר תפוח אדום ומתוק.
לא נכון
האמת: כמות הסוכר והקלוריות בתפוחים ירוקים וחמוצים שווה לכמות הקלוריות בתפוחים אדומים ומתוקים.
אכילת פירות מחליפה את הצורך לשתות מים
המיתוס: היות ופירות כמו אבטיח, מלון וענבים הם עתירים במים, מי שאוכל אותם לא חייב לשתות הרבה מים.
לא נכון
האמת: לא קיימים תחליפים למים ובקיץ הישראלי חייבים לשתות כמה שיותר. כדאי לזכור שרק 20% מהנוזלים שלנו מגיעים מהמזון ולא משתייה.
שתייה אחרי אכילת פירות אינה מומלצת
המיתוס: מי ששותה אחרי אכילת פירות עלול לקבל שלשול, לכן אסור לצרוך נוזלים לאחר אכילת פרי.
לא נכון
האמת: שתיית מים אחרי אכילת פירות מותרת ואינה מזיקה. בעיות ב"יציאות" עלולות לנבוע מגורמים אחרים, כגון: פירות שלא נשטפו היטב טרם האכילה ועלולים להכיל שרידי ריסוסים וזיהומים אחרים שיכולים לגרום לשלשול.
בנוסף, הפירות שנמכרים בשווקים הם לעיתים עדיין בוסר או בשלים מידי ולכן מערכת העיכול מתקשה לעכלם. סיבה נוספת לשלשול אצל רבים היא תגובה אלרגית של מערכת העיכול לסוגים מסוימים של פירות.
אבטיח מלא מים
המיתוס: אבטיח ברובו מכיל מים ולכן מותר לאכול אותו ללא הגבלה.
לא נכון
האמת: למרות ש- 90% ממרכיבי האבטיח הם מים ואף שמבחינה קלורית הוא ידידותי יותר מפירות אחרים, באבטיח יש גם סוכר והמדד הגליקמי שלו גבוה – משמע רמת הסוכר עולה במהירות לאחר אכילתו. לכן, יש להסתפק בפלח אחד.
מיץ תפוזים לבוקר
המיתוס: מומלץ להתחיל את הבוקר עם כוס מיץ תפוזים או מיץ ממגוון פירות העונה.
נכון ולא נכון
האמת: מיצי פירות רבים מכילים פירות ללא קליפה. בקליפת הפירות קיימים סיבים מסיסים המורידים את רמות הסוכר והכולסטרול "הרע" בדם (LDL), וסיבים בלתי מסיסים המעניקים תחושת שובע, מונעים עצירות ומשפרים את תהליך העיכול.
בחלק הפנימי של הפרי קיימים לרוב רק סיבים מסיסים, ולכן יש לצרוך מיצי פירות עם קליפה (כשהדבר אפשרי) ובמתינות – בשל תכולת הסוכר הגבוהה שבהם.