פירות הקיץ: חמישה מיתוסים שהיינו חייבים לברר

מי מאיתנו לא שמע שאבטיח הוא רק מים, שתפוח חמוץ מכיל פחות קלוריות מתפוח אדום ושאסור לשתות מים לאחר אכילת פירות. עונת הקיץ מרעננת את התפריט היומי שלנו בפירות מתוקים ועסיסיים, אך גם בכאלו שיש סביבם מיתוסים רבים. זה הזמן לבחון מה מבין כל אלו נכון

2 דק׳

אבטיח: האם הוא באמת "רק מים"? | צילום: shutterstock

אבטיח: האם הוא באמת "רק מים"? | צילום: shutterstock

שתף:

אבטיח: האם הוא באמת "רק מים"? | צילום: shutterstock

ארצנו היפה והחמה התברכה בעשרות רבות של מיני פירות. פירות של קיץ – המתהדרים בטעמם המתוק והעסיסי, ופירות החורף – החמצמצים ומלאי הוויטמין C. כולנו יודעים שפירות עשירים בוויטמינים, במינרלים ובנוגדי חמצון ומהווים מקור נהדר לסיבים תזונתיים, שמגיעים, בין היתר, מהקליפה שלהם.

 

עם זאת, על אף היתרונות הרבים שבאכילתם, כמו כל דבר בחיים – גם לפירות יש כמה חסרונות. כמות הסוכר מסוג פרוקטוז שמצוי בפרי אומנם תורם לעסיסיות ומתיקות הפרי, אך הוא עלול להיות מזיק עבור אלה הסובלים מעודף משקל, סוכרת או מרמת גבוהה של כולסטרול וטריגליצרידים בדם.

כדאי לדעת שבכל פרי יש לפחות שתי כפיות של סוכר פרוקטוז ובפירות כמו ענבים או מנגו תמצאו כבר כמויות גדולות יותר של סוכר – כ-7 כפיות במנגו קטן. בהחלט משהו לחשוב עליו בכל פעם שאתם נמנעים מכפית סוכר בקפה אך צורכים רבות מהן בפרי. אף שחשוב לציין שמדובר בסוכר שונה.

 

 

כמו שבכל תחום מומלץ לחפש את דרך המלך, כך גם בצריכת הפירות. אנשים בריאים יכולים לאכול 3-2 פירות טריים או יבשים מדי יום. מנגד, עבור אנשים עם עודף משקל או אלו הסובלים מסוכרת, טריגליצרידים וכולסטרול בדם, אין המלצות גורפות ללא התייעצות פרטנית עם רופא או עם דיאטן, אך כלל הברזל הוא שיש להקפיד מאוד למתן את צריכתם.

אישה אוכלת ענבים
בריאים, טעימים ומכילים כמות גבוהה של סוכר

איך הופכים שייק פירות לבריא יותר?

שייקים העשויים מפירות הם פתרון מצוין להתרעננות בקיץ הישראלי. על אף השילובים הפופולריים המוצעים בדוכני השייקים ובבתי הקפה, ההמלצה היא לשלב מיצי פירות עם ירקות, כשהבסיס הוא גזר. למשל, ניתן להכין שייק מתערובת של 3-2 גזרים, חתיכה קטנה של סלק, תפוח ושזיף או לשלב שלל פירות וירקות אחרים שאהובים עליכם, כאמור על בסיס גזר.

תערובת של פירות עם ירקות מומלצת יותר משייק על בסיס פירות בלבד ובריאה יותר ואם תוסיפו לקוקטייל זה ירקות עליים כמו חסה, תקבלו משקה עם ערך קלורי נמוך יחסית.

עוד ב תזונה

בררנות באוכל אצל ילדים: מתי יש סיבה לדאגה ואיך משנים הרגלים?

לכתבה המלאה

פירות הקיץ: בדיקת מיתוסים נפוצים

למרות הסוכר המצוי בהם ולמרות שהירקות עדיפים עליהם בתחום זה, פירות הם עדיין קינוח אולטימטיבי ופופולרי. יחד עם זאת, ישנם מיתוסים שונים שנקשרו לצריכתם שכדאי לבחון אותם:

 

חמוץ מרזה יותר

המיתוס: תפוח ירוק וחמוץ מכיל פחות סוכר וקלוריות מאשר תפוח אדום ומתוק.

 

לא נכון

 

האמת: כמות הסוכר והקלוריות בתפוחים ירוקים וחמוצים שווה לכמות הקלוריות בתפוחים אדומים ומתוקים.

אישה מחזיקה תפוח ירוק ותפוח אדום
תפוח אדום ותפוח ירוק – בעלי ערך קלורי דומה

אכילת פירות מחליפה את הצורך לשתות מים

המיתוס: היות ופירות כמו אבטיח, מלון וענבים הם עתירים במים, מי שאוכל אותם לא חייב לשתות הרבה מים.

 

לא נכון

 

האמת: לא קיימים תחליפים למים ובקיץ הישראלי חייבים לשתות כמה שיותר. כדאי לזכור שרק 20% מהנוזלים שלנו מגיעים מהמזון ולא משתייה.

 

 

 

שתייה אחרי אכילת פירות אינה מומלצת

המיתוס: מי ששותה אחרי אכילת פירות עלול לקבל שלשול, לכן אסור לצרוך נוזלים לאחר אכילת פרי.

 

לא נכון

 

האמת: שתיית מים אחרי אכילת פירות מותרת ואינה מזיקה. בעיות ב"יציאות" עלולות לנבוע מגורמים אחרים, כגון: פירות שלא נשטפו היטב טרם האכילה ועלולים להכיל שרידי ריסוסים וזיהומים אחרים שיכולים לגרום לשלשול.

 

בנוסף, הפירות שנמכרים בשווקים הם לעיתים עדיין בוסר או בשלים מידי ולכן מערכת העיכול מתקשה לעכלם. סיבה נוספת לשלשול אצל רבים היא תגובה אלרגית של מערכת העיכול לסוגים מסוימים של פירות.

אבטיח מלא מים

המיתוס: אבטיח ברובו מכיל מים ולכן מותר לאכול אותו ללא הגבלה.

 

לא נכון

 

האמת: למרות ש- 90% ממרכיבי האבטיח הם מים ואף שמבחינה קלורית הוא ידידותי יותר מפירות אחרים, באבטיח יש גם סוכר והמדד הגליקמי שלו גבוה – משמע רמת הסוכר עולה במהירות לאחר אכילתו. לכן, יש להסתפק בפלח אחד.

אבטיח במים
90% מים, אך מה עם ה-10% הנותרים?

מיץ תפוזים לבוקר

המיתוס: מומלץ להתחיל את הבוקר עם כוס מיץ תפוזים או מיץ ממגוון פירות העונה.

 

נכון ולא נכון

 

האמת: מיצי פירות רבים מכילים פירות ללא קליפה. בקליפת הפירות קיימים סיבים מסיסים המורידים את רמות הסוכר והכולסטרול "הרע" בדם (LDL), וסיבים בלתי מסיסים המעניקים תחושת שובע, מונעים עצירות ומשפרים את תהליך העיכול.

 

בחלק הפנימי של הפרי קיימים לרוב רק סיבים מסיסים, ולכן יש לצרוך מיצי פירות עם קליפה (כשהדבר אפשרי) ובמתינות – בשל תכולת הסוכר הגבוהה שבהם.

האם הכתבה עניינה אותך?

כן לא

בנוסף

רוצים לקבל עדכונים על מזון בריא למייל?

הצטרפו לניוזלטר שלנו ואל תפספסו את מה
שמעניין אתכם באמת

בלחיצה על כפתור החץ הינך מאשר/ת קבלת ניוזלטרים ומידע פרסומי

עוד באותו נושא

מזון בריא מנגל טבעוני: הרעיונות, המתכון והטיפים של אורי שביט

"מנגל זה בכלל מנהג אמריקאי; אנשים מחסלים ביום העצמאות גם את הטופו; יש...

ראיון עם:

אורי שביט

יועצת קולינרית טבעונית

מזון בריא על הסכין: היתרונות הממש מפתיעים של האבטיח

הוא פרי הקיץ האולטימטיבי; מפנק, מתוק, מטפטף ומקרר ביום קיץ שרבי. אבל, רבים...

נטלי רון

דיאטות דיאטת 16:8 – לאכול כמעט הכול, אבל רק עד 18:00

רוצים לרדת במשקל אבל נמאס לכם לספור קלוריות? דיאטת 16:8 "צום לסירוגין" היא...

סימי שאואר

מזון בריא אוניברסיטת הרווארד: זו כמות הפירות והירקות היומית האידיאלית לאריכות ימים

אם יש נתון בסיסי שכולנו הפנמנו מזמן בקשר לתזונה הוא כנראה העובדה שאנחנו...

נטלי רון

נטורופתיה הבשר או החלב: מי אשם באמת בבריחת הסידן?

מקור הסידן המוכר ביותר בעולם המערבי הוא החלב, אך אובדן סידן קשור לעודף...

ד"ר (PhD) אלי טופר

נטורופת

מזון בריא לשתות בחוכמה: 3 שייקים לבריאות המוח

מתברר שהאמריקנים הצליחו להמציא "פסיכיאטר של אוכל", וכן, בדיוק כמו שזה נשמע...

נטלי רון

מזון בריא בבטן הרכה: מחקר חדש מגלה איזה מזון משפיע על כל אחד לרעה

לאחר האכילה מתרחשת בגופנו תגובה דלקתית קבועה. מחקר פורץ דרך ועדכני מצא...

מפל ישי

ניקוי רעלים ניקוי רעלים תוך שבוע: התוכנית שעושה אתחול לגוף

צורך בניקוי רעלים מהגוף הוא משהו שמורגש היטב מבפנים; אנחנו יודעים שהגזמנו, חלינו,...

נטלי רון

נשים מה קורה לחזה שלנו כשאנחנו מפסיקות ללבוש חזייה?

רבות מרגישות הרבה יותר בנוח בלעדיה ולובשות אותה רק בגלל ש"חייבים", אבל החייים...

סימי שאואר