הראש מתחת ללב | צילום: shutterstock
כל מי שאי פעם תרגל יוגה בוודאי התנסה בתנוחות המערבות את כיפוף הגוף קדימה, כמו אוטנאסנה (כיפוף קדימה בעמידה) ופשצ'ימוטנאסנה (כיפוף קדימה בישיבה).
יש סיבה טובה לכך שהתנוחות האלו מככבות בתרגולי היוגה. לדברי ד"ר טרה סווארט, חוקרת מוח ומחברת הספר "המקור", כדאי לשלב בשגרת היומיום כפיפות של הגוף קדימה, ובמיוחד כיפוף קדימה בעמידה. ולא רק לכופף, אלא גם לשהות בתנוחה הזו לפחות דקה בכל פעם.
לטענת סווארט, במצב הפוך, הראש נמצא מתחת ללב, מה שתורם להרגעת מערכת העצבים, לשחרור מתחים ואף לשיפור העיכול והקלה על כאבי ראש. שהות ממושכת יחסית בתנוחה עוזרת לגוף לעבור למצב "מנוחה ועיכול".
על מנת לבצע את עבודתו כראוי, המוח צריך שמערכת העצבים שלנו תירגע – אחריות זו מוטלת על מערכת העצבים הפאראסימפתטית, שפועלת להרגעת הגוף ושמירתו במצב מנוחה (בניגוד למערכת הסימפתטית שפועלת במצב "הילחם או ברח").

במצב "מנוחה ועיכול", המכונה גם "נוח ועכל", לחץ הדם שלנו יורד, העיכול משתפר והפסולת מסולקת מגופנו. כאשר אנחנו שרויים יותר זמן במצב "מנוחה ועיכול", המוח שלנו יכול להבחין טוב יותר בין מתח חיים שגרתי ובין לחץ מסכן חיים.
משמע, מצב "מנוחה ועיכול" עוזר לגוף להתמודד עם סיטואציות של לחץ ואפילו לשמור על משקל גוף תקין.
סווארט מסבירה שכאשר אנחנו עולים במשקל ומנסים לבצע פעילות גופנית ולשמור על דיאטה כדי לרדת במשקל, הורמוני המתח הם אלו שנכנסים לפעולה ומנסים "להציל" אותנו ע"י היאחזות בשומן הבטני. כלומר, ניתן להגדיר תנוחות של קיפול הגוף קדימה, המביאות להרגעת המתח, כאיתות למוח שניתן לשחרר שומן.
שוחרי יוגה טוענים שיש עוד סיבות טובות לכופף את הגוף קדימה, בעמידה או בישיבה. לדבריהם:
- מדובר במתיחה נהדרת, שמותחת בבת אחת את כל החלק האחורי של הגוף – מקצות האצבעות, לעקבים, לשוקיים, לשריר הירך ולאורך כל עמוד השדרה.
- המתיחה עוזרת לחזק ולהגמיש את עמוד השדרה ולשחרר מתח בצוואר, בגב העליון ובגב התחתון.
- זוהי תנוחה שמרגיעה את מערכת העצבים ומעודדת התבוננות פנימית. הקיפול קדימה יוצר מרווח בין חוליה לחוליה, ומגדיל את זרימת הדם למערכת העצבים.
- התנוחה מזרימה דם לאיברים הפנימיים, ובהם איברי מערכת העיכול, ובכך משפרת את פעולת העיכול וממריצה את תהליך חילוף החומרים.
- התנוחה מגבירה את זרימת הדם לאיברי האגן, מה שעשוי להקל על תופעות של גיל המעבר, אי־פוריות, אימפוטנציה וחוסר חשק מיני.
כיפוף קדימה – איך עושים את זה כמו שצריך?
- התחילו בעמידה יציבה וזקופה בתנוחת ההר (טאדאסאנה), כשהידיים משוחררות לצדי הגוף וכפות הרגליים משתרשות לקרקע ויש רווחים בין הבהונות. הרגליים יכולות להיות ברוחב האגן או צמודות זו לזו. קחו שאיפה.
- בשאיפה הבאה, התחילו להתכופף קדימה, כשהאגן נשאר מעל כפות הרגליים, כאילו שאתם יכולים להאריך את החזה כלפי חוץ, תוך שאתם שומרים על עמוד שדרה ישר.
- המשיכו לרדת למטה ככל שתוכלו, ותנו לראש שלכם לנוח במנח הזה, תוך שאתם תופסים עם כל יד את המרפק של היד השנייה.
- התחילו להעביר משקל לעקבים, תוך שאתם מטים את הירכיים כלפי מעלה ומיישרים את הרגליים (אך מבלי לנעול את הברכיים). המשיכו לתת לשריר הירך להימתח ולראש לנוח, במנח הזה.
- אם הרגליים שלכם ישרות מבלי שתצטרכו להתאמץ יותר מדי, תוכלו להגיע לרצפה עם הידיים וללחוץ על המזרן עם קצות האצבעות. אם תרצו מתיחה עמוקה עוד יותר, כרכו את הידיים סביב גב הקרסוליים כשכפות הידיים פונות פנימה.
- הישארו כדקה בתנוחה הזו ונשמו נשימות עמוקות. בזמן השאיפה, נסו להאריך את פלג הגוף העליון, ובזמן הנשיפה, שחררו והימתחו עוד יותר.
- קחו שאיפה ועלו למעלה עם רגליים ישרות וגב שטוח.