פציעות ספורט | צילום: shutterstock
ספורטאים רבים נאלצים "לתלות את הנעליים" מפעם לפעם ולתת לגופם להתאושש מפציעה או מכאבי שרירים. ישנן, כמובן, סיבות רבות למכאובים, אך הגורמים העיקריים לפציעות ספורט כוללים הכנה לא נכונה לקראת מאמץ של השרירים בזמן האימון.
לדוגמה, חימום ומתיחות לא מספקים שנעשים לפני הפעילות עצמה או קירור קצר מדי ומספר מתיחות מועט אחרי האימון המפרך. גם אימונים שנעשים בתדירות גבוהה מדי אינם מאפשרים לגוף להתאושש בין אימון אחד לשני, לתקן ולבנות את השרירים שניזוקו.
מקרים נוספים שעלולים להוביל לפציעות קשורים למצב גופני ירוד, כגון חוסר איזון במערכת עמוד השדרה והשלד או פציעות עבר שלא החלימו, כמו גם תשתיות לקויות ותנאים "לא ידידותיים" במגרש הספורט או בסטודיו האימונים.

פציעות ספורט – מי פגיע יותר?
בדרך כלל, הפציעות אצל הספורטאים החובבנים מתפתחות בשל החשיפה לפעילות חדשה שהגוף שלהם עדיין אינו ערוך לה ובזמן שהכושר הגופני שלהם מועט.
עיקר הפציעות מתרחשות בתחילת הדרך, כשרמת הכושר אינה מספקת. כשאדם מחליט להתחיל להתאמן ונכנס באופן אינטנסיבי לפעילות גופנית עם משטר אימונים עמוס – מתוך מחשבה שהוא מעוניין להוריד במשקל או להעלות את הסיבולת ומסת השריר במהרה – הוא עלול לסבול מפציעות, כיוון שהשרירים שלו אינם חזקים דיים.
לעומת זאת, אצל ספורטאים מקצוענים, הפציעות מופיעות בגלל שהגוף כבר שחוק ומותש ועל רקע של פציעות שהתרחשו בעבר. כשהספורטאי הופך את אימוני הכושר והפעילות הגופנית לדרך חיים, לומד להפעיל את הגוף בצורה נכונה ולתזמן את האימונים, הסיכוי לפציעות רציניות הולך ופוחת.
הטיפול המומלץ בפציעות ספורט – מקרח לבירור מעמיק
פציעות הספורט הנפוצות ביותר כוללות את הפציעות ברגליים ובגב התחתון. במקום השני נמצאות הפציעות בכתפיים ובצוואר, אך יש לציין כי הפציעות בצוואר עלולות להיות מסוכנות וקשות יותר בהשוואה לפציעות של הרגליים.
הדרך הטובה ביותר לטפל בפציעות ספורט קלות היא קודם כל להניח משהו קר (רטיות קרות ואפילו קרח, עטוף במטלית או מגבת) על מקום הכאב. מומלץ להקפיד על מנוחה ואם מחליטים לחזור לאימונים חשוב לעשות זאת באיטיות.

אם הפציעה חוזרת, כדאי לאבחן אותה בצורה יסודית אצל מומחה, על מנת לברר מה מחליש את הגוף והיכן נמצאת נקודת התורפה שלו. בירור מעמיק יאפשר לבחון את המערכת העיקרית, שככל הנראה יצאה מאיזון, ולהתאים את הטיפול באופן אישי.
לרוב, הטיפול כולל שלושה שלבים עיקריים:
- שחרור התגובה הרקמתית באזור הפציעה, מיד לאחר הפציעה
- ניקוי וניקוז הדלקת והנוזלים סביב אזור הפציעה על ידי טיפולים שמאפשרים הפעלה של המערכת הלימפטית
- בנייה מחודשת של המפרק, השרירים והרצועות תוך כדי העלאת עומסים באופן הדרגתי
דרכים למנוע פציעות ספורט חוזרות
כדי למנוע את חזרתן של פציעות הספורט, חשוב, קודם כל, להכיר את המנגנון הפיזיולוגי של הגוף ולהבין את סיבת הפציעה. רק אז ניתן יהיה לחזור לפעילות הגופנית בצורה הדרגתית ומתאימה.
ניסיון רב שנים בטיפול בשחקני כדורגל, שחקני כדורסל או טניסאים מקצוענים מלמד שברוב המקרים אפשר להימנע מהצורך בניתוח.

עם זאת, ישנם סוגי פציעות ונזקים, כמו קרעים שלמים של רצועות או שברים, שהפתרון היחידי עבורם הוא התערבות כירורגית.
גם במצבים בהם אין מנוס מפעולה כירורגית, הכנת הגוף לניתוח בעזרת שיטות הטיפול המקובלות ברפואה המשלימה, היא פעמים רבות מפתח להצלחת הניתוח. טיפולים ברפואה משלימה עשויים לעזור גם בתהליך החלמה מלא ואף למנוע סיבוכים ותופעות לוואי.
חשוב להמשיך ולטפל בגוף גם לאחר הניתוח, כיוון שהדבר עוזר בחיזוק הגוף, באיזון שלו ובמניעת פציעות חוזרות.
טיפולים ברפואה משלימה חשובים גם כדי להכין את הגוף להתמודדות הבאה עם מאמץ והמשך האימונים.