כתבה זו מכילה מחקר/ים ממקורות מוסמכים ו/או כתבי עת מדעיים ו/או פקולטות אקדמיות מכובדות.
אנחנו עושים כל מאמץ כדי לבדוק את הנתונים המוצגים באתר ולהפנות אתכם למקור המאמרים והעובדות המובאים לכם, על מנת לאפשר לכם להעמיק את הידע ולבחון את מהימנות התכנים.
כידוע, עולם המחקר מתעדכן בכל רגע נתון ומציג לעיתים ממצאים הטרוגניים, בלתי מוחלטים ואף סותרים. אנו מאמינים בהצגת מגוון דעות, גישות ומסקנות, ודוגלים בקבלת החלטות על בסיס הרחבת הידע בעין ביקורתית.
אנו פועלים להביא לכם מידע אמין, עדכני ומקצועי אשר נתמך מדעית.
לא חייבים השתלת שיער: הדרכים המוכחות והטבעיות למניעת קרחת
אם אתם לא מרוצים מהקרחת אבל גם לא מעוניינים להשתמש בתרופות או לעבור תהליך כירורגי של השתלת שיער, כנראה שכל שנותר לכם הוא להשלים עם הקרקפת שנחשפת. ובכן, ממש לא בהכרח. זה מה שכדאי לכם למרוח ולשתות כדי לחדש את הבלורית - וזה מדעי
אריאל רוז'יצקי | כתב LivA סטאז'ר לרפואה, בוגר האוניברסיטה העברית
אריאל רוז'יצקי
אריאל רוז'יצקי | כתב LivA סטאז'ר לרפואה, בוגר האוניברסיטה העברית
אריאל רוז'יצקי
שתף:
אל תשלים איתה עדיין | צילום: shutterstock
שתף:
אל תשלים איתה עדיין | צילום: shutterstock
אחת הבעיות שמעסיקות את הגברים במאה ה-21 היא אובדן השיער. העמידה מול המראה והמפרצים שמופיעים בשני צידי המצח או "החור" שנפער ממרכז הראש והחוצה – מביאים רבים לתחושת תסכול, חשש מהצפוי, אובדן הביטחון העצמי וחיפוש פתרונות.
לפני שנצלול לטיפולים האפשריים המוצעים כיום, כדאי קודם כל להבין את הסיבות האפשריות לאובדן השיער ואיך ניתן להתקדם משם ביחס למקור הבעיה.
סיבות להתקרחות אצל גברים
התקרחות אנדרוגנית
"אלופציה אנדרוגנית" או התקרחות אנדרוגנית, היא הסיבה הנפוצה ביותר (95% מהמקרים) להתקרחות הגברית והיא תורשתית. האנדרוגנים הם הורמוני המין הגבריים – טסטוסטרון, DHT ועוד. התיאוריה המדעית הרווחת היא כי ההורמונים הגבריים מפריעים לתהליך הטבעי של צמיחת השיער ואינם מאפשרים את המשך הגדילה התקינה שלו.
"אלופציה אראטה" היא מחלה אוטו־אימונית במסגרתה הגוף תוקף את זקיקי השיער – מאחר והוא מזהה אותם כרקמה זרה. "התקיפה" מתבטאת בנשירת הזקיקים והופעת עיגולי קרחת ברחבי הגוף – לאו דווקא בראש.
לאחר ההתקף, ישנן פעמים בהם השיער חוזר לצמוח באותו המקום, ללא צלקת או זכר להתקרחות הקודמת. המחלה אינה שכיחה, ועלולה לתקוף כ-2% מהאוכלוסייה לאורך החיים, לעיתים באופן נקודתי ביותר.
טיניאה קפיטיס
"טיניאה קפיטיס" היא פטריית עור שתוקפת את זקיקי השיער וגורמת לשבירה שלהם. תסמיני הפטרייה, מלבד התקרחות, הם תחושת גירוד בקרקפת, הופעת שלפוחיות באזור והתבהרות של העור במקום – ביחס לסביבת השיער שלו. המצב לרוב תוקף נערים בגיל ההתבגרות והטיפול במצב פשוט יחסית וכולל שימוש בתרופה אנטי־פטרייתית.
ישנם מצבים רפואיים נוספים הגורמים להתקרחות ודורשים התייחסות מיוחדת, אולם רוב הטיפולים הקיימים כיום כנגד התקרחות מופנים לטיפול בהתקרחות השכיחה על רקע גנטי ואנדרוגני. חשוב לציין כי אנשים בעלי נטייה גנטית להתקרחות עלולים להחמיר או להאיץ את התהליך בעקבות מצבי לחץ נפשי שונים.
בעבר, לא הייתה אופציה טיפולית טובה ויעילה לתופעה ואנשים נאלצו להשלים עם הקרחת. בעשורים האחרונים, התחום התפתח משמעותית וכיום ניתן למצוא משחות שגורמת לגירוי זקיקי השיער ולצמיחה מחודשת, והשתלות שיער שניתן לבצע בארץ או בחו"ל ומגוון נוסף של משחות ותכשירים שונים.
השאלה היא מהן האפשרויות למי שמחפש דרכים טבעיות יותר להצמיח שיער. ובכן, מתברר שגם בשבילו יש מענה ואף מבוסס מחקרית.
טיפולים טבעיים להתקרחות
זריקות PRP
הטסיות הן שברי תאים המצויות בזרם הדם של כולנו וכחלק מתפקידן הן שותפות בתהליך הקרישה. בשנים האחרונות עולה קרנם כטיפול למגוון פציעות אורתופדיות כמו גם לאובדן שיער. הטסיות מכילות פקטורי גדילה שונים שמסייעים בשיקום זקיקי השיער וגורמים לגדילתם המחודשת. במסגרת הטיפול, דם שנלקח מהמטופל עובר סרכוז – תהליך בו הטסיות מרוכזות בשכבה אחת אותה שואב המטפל ומזריק בחזרה אל זקיקי השיער.
אבץ גופרתי
אבץ הוא אחד המינרלים החיוניים לתפקוד גופנו. הוא מעורב בתהליכים כמו ריפוי פצעים ותפקוד מערכת החיסון – אבל מסתבר שיש לו גם תועלת במניעת התקרחות וצמיחת שיער. האבץ מנטרל חלק מהאנדרוגנים שגורמים להתקרחות וכך מסייע במלחמה נגד הגורם מספר אחת לאובדן השיער.
חומצות שומן בלתי רוויות
חומצה לינולאית וחומצות שומן בלתי רוויות נוספות נמצאו כמפחיתות את כמות האנדרוגנים בגוף. באמצעות הפחתת כמות האנדרוגנים ניתן למנוע את המשך ההתקרחות ואיבוד השיער.
את החומצות ניתן למצוא, בין היתר, בתוספי תזונה, ומומלץ לחפש מוצרים המכילים ריכוזים גבוהים של חומצות השומן במטרה להפוך אותן לאפקטיביות בתהליך.
חשבתם שאלוורה טובה רק לעור שנצרב בים? מתברר שגם הקרחים יכולים ליהנות מסגולות הצמח. החומר הפעיל בג'ל האלוורה, אלואנין, נמצא במחקרים כמעודד צמיחה של השיער ללא הפרעה לעור שסביבו. השימוש נעשה באמצעות מריחת הג'ל הקריר על הקרקפת ועיסויו, וגם כאן חשובה ההתמדה.
ג’ל אלוורה טבעי בריכוז גבוה לטיפול בעור ומעודד צמיחת שיער
שמנים ועיסוי קל לקרקפת
גם אם תחפשו, כנראה שלא תמצאו המלצה יותר מהנה מזו; עיסוי הקרקפת עם שמן רוזמרין, שמן לבנדר או שמן קמומיל הוכח כמגן על השיער וכמסייע במניעת התקרחות, כמו גם בהמרצת זקיקי השיער לצמיחה. התמדה היא המפתח, היות וטיפול יחיד לא יועיל אך זו בהחלט יכולה להיות תוספת נחמדה לשגרת הטיפולים שלכם.
בתוך התה הירוק מצויות תרכובות של פוליפנולים – פיטוכימיקלים המצויים במקורות מזון צמחיים. בין היתר, הוכח כי אותם פוליפנולים, שהינם נוגדי חמצון, יכולים לסייע במלחמה בסרטן, ולעניינינו, אף בהצמחת שיער ומניעת התקרחות. הפוליפנולים מורידים את כמות האנדרוגנים וכך למעשה עשויים להועיל להפחתת אובדן השיער.
אז מה אתם צריכים לעשות?
הקפידו על צריכה של ויטמינים לשיער, אבץ גופרתי וחומצות שומן בלתי רוויות, מרחו על עצמכם ג'ל אלוורה, עסו את הקרקפת באמצעות שמנים ואל תוותרו על כוס תה ירוק ליד.