כתבה זו מכילה מחקר/ים ממקורות מוסמכים ו/או כתבי עת מדעיים ו/או פקולטות אקדמיות מכובדות.
אנחנו עושים כל מאמץ כדי לבדוק את הנתונים המוצגים באתר ולהפנות אתכם למקור המאמרים והעובדות המובאים לכם, על מנת לאפשר לכם להעמיק את הידע ולבחון את מהימנות התכנים.
כידוע, עולם המחקר מתעדכן בכל רגע נתון ומציג לעיתים ממצאים הטרוגניים, בלתי מוחלטים ואף סותרים. אנו מאמינים בהצגת מגוון דעות, גישות ומסקנות, ודוגלים בקבלת החלטות על בסיס הרחבת הידע בעין ביקורתית.
אנו פועלים להביא לכם מידע אמין, עדכני ומקצועי אשר נתמך מדעית.
בנוסף לגלי חום, דיכאון והפרעות בשינה, נשים בגיל המעבר סובלות פעמים רבות גם מעלייה במשקל. כיצד ניתן למנוע את התופעה באמצעות דיקור וצמחי מרפא, ואיך זה קשור למזון מתובל וקפאין?
גיל המעבר (מנופאוזה), המתרחש לרוב בין גילי 48 ל-55, הינו תקופה של שינויים פיזיולוגים רבים אצל האישה. בשנים אלו חלה ירידה ניכרת בייצור האסטרוגן והפרוגסטרון בשחלות ונפסק המחזור החודשי. הסימפטומים האופייניים לתקופת גיל המעבר כוללים:
גלי חום המלווים בהזעות יום ולילה – התסמין הקלאסי והמוכר ביותר לגיל המעבר, המופיע אצל כ-75% מהנשים.
הירידה ברמות האסטרוגן והפרוגסטרון בגיל המעבר משפיעה על חילוף החומרים, מסת השרירים ותהליכים נוספים שנותנים את אותותיהם גם על המשקל. לאחר ירידת הורמון האסטרוגן, שאחראי גם על פיזור השומן התת עורי בגוף, עודפי המשקל, שנהגו להתפזר באזור הישבן, מתחילים להצטבר בחגורת המותניים ובבטן העליונה.
ההשמנה הבטנית, המוכרת יותר כהשמנה תפוחית, מעודדת התפתחות של מחלות כמו טרשת עורקים, יתר לחץ דם, סוכרת ומחלות לב. אם נוסיף לשינוי ההורמונלי גם אורח חיים תובעני עם תזונה לקויה, הסיכון לעלייה במשקל יגדל אף יותר.
טיפול בתסמיני גיל המעבר: יתרונות וחסרונות ההורמונים
הטיפול הקונבנציונלי לתופעות גיל המעבר מתמקד במתן הורמונים. טיפול כזה עלול להחריף את בעיית העלייה במשקל היות והורמונים עלולים לגרום לאצירת נוזלים, כמו גם לעלייה בלחץ הדם.
מחקרים שונים מצאו שנטילת טיפול הורמונלי חליפי המשלב אסטרוגן ופרוגסטרון בגיל המעבר, מגבירה את הסיכון להתפתחות מחלות כגון סרטן שד, קרישי דם, שבץ מוחי ומחלות בשלפוחית השתן.
היתרון בצריכת הורמונים בגיל המעבר הוא שהם יכולים להקל על גלי חום קשים ואף להפחית את הסיכון לדלדול עצם, ולכן מומלץ לשקול באופן אינדיבידואלי את התועלת מול הסיכון שבהם.
הטיפול הנפוץ לתופעות גיל המעבר באמצעות הרפואה המשלימה משלב אקופונקטורה (דיקור סיני), צמחי מרפא, שינוי תזונתי ופעילות גופנית.
דיקור סיני
הדיקור מהווה טיפול אנרגטי ומכוון לטיפול וחיזוק האיברים המושפעים מהירידה באסטרוגן ובפרוגסטרון.
על פי תפיסת הרפואה הסינית, הירידה בהורמונים בגיל המעבר יוצרת "עודף חום" בגוף, שמגיע גם לקיבה וגורם לרעב – במיוחד לפחמימות ולמתוקים.
טיפולי ייעודי מתמקד בדרך כלל ב"קירור" הגוף להשקטת תחושת הרעב.
בניגוד לתפיסה המערבית שהעניקה לתקופה זאת את השם "גיל הבלות" הפוגעני, הגישה הסינית מאמינה כי זהו גיל בו האישה יכולה לחוש ולהיראות יפה יותר, מינית יותר, מודעת יותר ומלאת שמחת חיים
הדיקור הסיני מותאם באופן אישי לכל אישה – על פי הסימפטומים מהם היא סובלת, עוזר להורדת "עודף החום" שנוצר בגוף ועשוי להקל משמעותית על התופעות הקשורות לגלי חום והזעות היום והלילה ואיזון טמפרטורת הגוף.
צמחי המרפא הסיניים המשמשים לחיזוק והזנה בגיל המעבר מכילים שילוב של פיטו־אסטרוגניים – תרכובות טבעיות המחקות בצורה חלשה את פעילות האסטרוגן. מטרתם היא לסייע באיזון המערכת ההורמונלית.
הפורמולות לטיפול ותמיכה בגיל המעבר, המותאמות אף הן באופן אינדיבידואלי, מיועדות להקלת הסימפטומים של גלי חום, הזעות יום והזעות לילה.
בנוסף, ישנם צמחים שמטפלים גם בתופעות נלוות לגיל המעבר, כגון דלקות כרוניות בשלפוחית השתן, לחץ דם גבוה, סחרחורות, כאבי ראש, מגרנות, כאבי גב תחתון, אי שקט, דיכאון, הפרעות בשינה, דפיקות לב מהירות, ירידה בריכוז, ירידה בזיכרון, הפרעות בעיכול, עצירות וכמובן גם עלייה במשקל על רקע הורמונלי.
תזונה
תזונה נכונה בגיל המעבר חשובה לשמירה על איזון הגוף והנפש ולמניעת עלייה במשקל. התזונה בתקופת גיל המעבר צריכה לחזק את האיברים שנחלשו כתוצאה מהירידה ברמת ההורמונים אסטרוגן ופרוגסטרון ולאזן את הטמפרטורה בגוף האישה בהתאם.
על פי הרפואה הסינית, למזון עתיר פחמימות ריקות וסוכרים מזיקים קיימת השפעה מחממת, לכן הוא יגרום לתחושת רעב מתמדת ולתוצאה הבלתי נמנעת של עלייה מתמשכת במשקל.
עקרונות האכילה הבריאה בגיל המעבר
חשוב להקפיד על ארוחות בזמנים קבועים, לא יאוחר מהשעה שמונה בערב. ארוחות ליליות מתישות את הגוף וגורמות להתעכבות של מזון בקיבה.
רצוי להגיע לשולחן רגועים ולהתרכז במזון שאוכלים.
המזונות המחזקים את האיברים הפנימיים כוללים חיטה מלאה, נבט חיטה, שמן נבט חיטה, דוחן, שעורה, שומשום טחון, טחינה, מיסו, סרדינים, אגוזים, שעועית מש, שעועית ירוקה, שעועית שחורה, שעועית אזוקי, אצות ים ומזונות מלאים ולא מעובדים נוספים.
מאכלים מתובלים וחריפים, כמו גם קפאין ואלכוהול, נחשבים ברפואה הסינית ל"מחממים".
מומלץ לבחור בתפריט דל שומן, להפחית את צריכת המלח (נתרן) או להשתמש במלח עשיר באשלגן.
פעילות גופנית חשובה מאוד בתקופת גיל המעבר – במיוחד התעמלות בונה שריר ועצם לחיזוק הגוף, להעלאת מסת השריר ולהקטנת מסת השומן. אורח חיים ספורטיבי תורם לזרימה טובה של דם ואנרגיה, לחיזוק העצמות ולמניעת אוסטאופורוזיס, לשיפור רמת השומנים בדם, למניעת סוכרת, לאיזון לחץ הדם, למניעת סרטן המעי הגס וסרטן השד, ולשיפור הדימוי העצמי ומצב הרוח.
על פי הרפואה הסינית, גיל המעבר הינו "האביב השני" בחייה של האישה. זהו הזמן בו היא יכולה להתחדש בחיים חדשים, ליישם את כל מה שלמדה והפנימה במהלך חייה וליהנות מחיים מלאים, מאוזנים ושלמים יותר.