כתבה זו מכילה מחקר/ים ממקורות מוסמכים ו/או כתבי עת מדעיים ו/או פקולטות אקדמיות מכובדות.
אנחנו עושים כל מאמץ כדי לבדוק את הנתונים המוצגים באתר ולהפנות אתכם למקור המאמרים והעובדות המובאים לכם, על מנת לאפשר לכם להעמיק את הידע ולבחון את מהימנות התכנים.
כידוע, עולם המחקר מתעדכן בכל רגע נתון ומציג לעיתים ממצאים הטרוגניים, בלתי מוחלטים ואף סותרים. אנו מאמינים בהצגת מגוון דעות, גישות ומסקנות, ודוגלים בקבלת החלטות על בסיס הרחבת הידע בעין ביקורתית.
אנו פועלים להביא לכם מידע אמין, עדכני ומקצועי אשר נתמך מדעית.
תאכלי בשר אבל לא נא. תצרכי דגים אך ללא כספית. תמרחי מיונז אבל רק מביצים מפוסטרות. אישה בהיריון ניצבת מול המון שאלות לגבי תזונה נכונה וכזו שלא תזיק לעובר. בדקנו מה אומרים המחקרים וחזרנו גם עם המלצה לאכול במבה
כל אישה הריונית יודעת שהתזונה שלה משפיעה על העובר, ובהתאם לכך, עלולה לפתח תהיות וחשש לגבי חלק מהדברים שהיא מכניסה לפה במהלך חודשי ההיריון ואף בזמן תקופת ההנקה.
מלבד החשיבות של תזונה מאוזנת ומגוונת הכוללת מינרלים, ויטמינים וחומצות שומן כמו אומגה 3, ישנן הנחות שונות וסותרות לגבי מזונות ומוצרים שעלולים לגרום לנזק לעובר כמו קפה ודגים נאים או תזונה צמחונית וטבעונית. כדי לבדוק את אמינות ההנחות, בחנו מה אומרים המחקרים בנושא תזונה בהיריון.
מיתוסים על תזונה במהלך ההיריון: נכון או לא נכון?
תזונה צמחונית או טבעונית פוגעת בעובר
אחד מכל עשרה אנשים בישראל הוא צמחוני או טבעוני, וזה כולל כמובן נשים בגיל הפוריות שנכנסות להיריון ויולדות. בתזונה ללא מוצרים מן החי יכולים להיות חסרים מרכיבי בסיס כמו ויטמין B12, ברזל, סידן, אומגה 3 ועוד.
מחסור בוויטמינים ומינרלים בזמן היריון עלול לפגוע בהתפתחות העובר, ולכן נשים צמחוניות או טבעוניות זוכות לעיתים לעצה לצרוך בשר בחודשים בהן הן מגדלות את העובר ברחמן ואף בזמן שהן מניקות.
מחקר ענק שנערך בספרד ובדק את השפעת הדיאטה הצמחונית והטבעונית על נשים הריוניות והעובר שלהן, מצא כי תזונה מאוזנת המבוססת על צמחים, עשירה בסיבים ודלה בשומן מגנה מפני סיבוכים בהיריון ולידה מוקדמת.
יחד עם זאת, יתרונות אלו אינם תקפים כאשר קיימים חוסרים תזונתיים של חלבונים וויטמינים העלולים להביא לפגיעה נוירולוגית והתפתחות מומים בעובר.
משמע, תזונה צמחונית או טבעונית היא אפשרית ואף עשויה להיות בריאה בזמן היריון, אך מצריכה מודעות גבוהה של האם לדיאטה שלה ונטילת תוספים, והדבר תקף גם בזמן תקופת ההנקה.
תזונה צמחונית או טבעונית מצריכה מודעות גבוהה
קפה מגביר סיכון להפלה במהלך ההיריון
הנושא של קפה וקפאין והשפעתם על הסיכון להפלות נחקר במשך שנים רבות ללא מסקנה סופית. זו כנראה גם הסיבה שהעצות שניתנות בעניין זה לנשים הריוניות הן סותרות.
בשנת 2015 הוחלט בסין לבצע סקירה של עשרות מאמרים כדי להגיע להמלצה גורפת ומבוססת. מסקנות המטא־אנליזה היו כי הקפאין מהווה גורם סיכון גדול יותר להפלות מאשר הקפה, אך שגם שתייה של יותר משתי כוסות קפה ביום העלתה את הסיכון להפלה במהלך ההיריון.
קפאין איננו מצוי רק בקפה, אלא גם בתה, שוקו, שוקולד, קולה, מוצרים בטעמי קפה או קפוצ'ינו כמו גלידות ודגני בוקר, משקאות אנרגיה ואף בתרופות מסוימות.
רצוי לעבור לקפה נטול קפאין
לנשים בהיריון מומלץ להימנע מצריכת קפאין וקפה, ולמי שמתקשה בלי ההפוך או האספרסו של הבוקר מומלץ לעבור לקפה נטול קפאין.
אכילת בוטנים במהלך ההיריון מקטינה את הסיכון של העובר לפתח אלרגיה בעתיד
האם ייתכן שהתינוק של במבה יודע משהו שאנחנו לא יודעים? אף שישראל היא המדינה בה החטיף הלאומי עשוי מבוטנים, מי שהרימו את הכפפה והחליטו לבחון את הקשר בין צריכת בוטנים בהיריון לבין הסיכוי של העובר לפתח אלרגיה לבוטנים בעתיד הם האמריקנים.
המסקנה, לא מדובר במיתוס ויתרה מכך, החשיפה המתמשכת של תינוקות מגיל חצי שנה ומעלה לבוטנים, מפתחת אף היא עמידות לאלרגיה לבוטנים.
נשים בהיריון צריכות להימנע ממיונז, סושי, דגים, פסטרמה וקרמבו
נשים בהיריון חוששות מצריכת מזונות העלולים לסכן אותן ואת העובר שלהן, בין השאר, בחיידקי ליסטריה וסלמונלה. מזונות אלו כוללים ביצים חיות או רכות, מיונז ביתי, גבינות רכות כמו פטה או ברי, פסטרמות, נקניקים, נקניקיות ועוד.
בנוסף, קיימת תפיסה לפיה נשים הריוניות צריכות להימנע מדגים היות והם מכילים כספית שעלולה לפגוע במערכת העצבים של העובר, כמו גם ממזון לא מבושל כמו בשר ועוף חיים או מבושלים חלקית וסושי עם דגים נאים (גם אם הסושי צמחוני והוכן על משטח בו נחתכו דגים נאים) כיוון שהם עלולים לחשוף את האישה והעובר למחלות קשות.
לרכוש מזון במקום אמין המקפיד על אחסון ראוי | צילום: shutterstock
ארגון רופאי המשפחה הקנדיים פרסם סקירה על צריכה של מגוון מוצרי מזון שיש לגביהם תהיות בריאותיות במהלך ההיריון.
מסקנות המחקר היו:
ניתן לצרוך גבינות רכות ובשרים משומרים ומקוררים אם הם נרכשים ממקור אמין המקפיד על אחסון וקירור ראויים, והם נאכלים בסמוך לקנייה.
מומלץ להריוניות לצרוך דגים עם תכולת כספית נמוכה כמו סלמון.
מומלץ להימנע מצריכה של מיונז ומוצרים עם ביצים שאינן מפוסטרות כמו קרמבו ביתי, גלידות או רטבי סלט מסוימים בזמן ההיריון.
יש לציין כי מיונז תעשייתי, בניגוד לביתי, מיוצר על פי רוב מביצים מפוסטרות – כך שאין חשש אמיתי לאכול אותו. ביצים מפוסטרות ניתן לצרוך לאחר בישול יסודי, כמו בחביתה וביצה קשה.
כדאי לדעת כי המידע בנושא איננו מוחלט ומוסכם על כולם ועל פי מנהל התרופות האמריקני (FDA) ניתן לצרוך בשרים משומרים כמו פסטרמה ונקניקיות רק לאחר חימום יסודי, ומומלץ לאכול גבינות רכות רק אם הן הוכנו מחלב מפוסטר. בסוגיית הבשרים והדגים הנאים, כולל הסושי, היות והממצאים בנושא זה סותרים – מומלץ לנקוט במשנה זהירות ולהימנע.