נבדק מחקרית

מחקר: נמצאה תופעת לוואי חדשה לאכילת מלח

צריכה עודפת של נתרן גורמת לעלייה בלחץ דם ומגבירה את הסיכון למחלות לב - זה כבר ידוע לכולם. אבל לסכנה הבריאותית הבאה כתוצאה מאכילת כמה גרמים קטנים של מלח, באמת שלא ציפינו

2 דק׳

מה המחיר לתוספת הטעם? | צילום: shutterstock

מה המחיר לתוספת הטעם? | צילום: shutterstock

שתף:

מה המחיר לתוספת הטעם? | צילום: shutterstock

על פי מחקר חדש שפורסם לאחרונה בכתב העת Circulation, כמות המלח שאנחנו אוכלים עלולה לגרום לנו להיות פגיעים יותר למחלות מחיידקים (כמו הרעלת מזון קטלנית) ווירוסים (כן, גם וירוס הקורונה).

 

המחקר, שנעשה ע"י מכון ברלין לביולוגיה של מערכות רפואיות (BIMSB), ביקש להתחקות אחר מחקר ישן יותר, משנת 2015, במסגרתו גילו כי כמויות מוגברות של נתרן בדם השפיעו על האופן שבו סוג מסוים של כדוריות דם לבנות נערך להגיב כאשר הוא מבחין בתא לא בריא.

 

למרות הגילוי המסקרן, בסיום אותו מחקר ותיק, המדענים עדיין לא ידעו מה קורה בתאים ולכן המחקר החדש מברלין החליט להעמיקו.

 

 

 

 

פיצה אחת

הפעם, צוות החוקרים בחן את חילוף החומרים של תאי מערכת החיסון שנחשפו לריכוזי מלח גבוהים מדי. שימו לב שנתרן, בכמות מומלצת, הוא מינרל חיוני לגוף. הממצאים, לעומת זאת, לימדו עוד על האופן שבו עודף מלח משפיע על חסינות הגוף.

פיצה
הפיצה שתהפוך אתכם לבלתי חסינים? | צילום: shutterstock

נתרן משבש את שרשרת הנשימה וגורם לתאים לייצר פחות ATP ולצרוך פחות חמצן, מסבירה ד"ר סברינה גייזברגר מהמכון לביולוגיה, החוקרת הראשית של המחקר, שמומן על ידי המרכז הגרמני לחקר הלב וכלי הדם (DZHK).

 

ATP, ובעברית אדנוזין תלת-זרחתי, הוא תרכובת אורגנית המאפשרת נשיאת אנרגיה בתא ונחשב לדלק האוניברסלי שמניע את כל התאים ומספק אנרגיה לכוח השרירים ולוויסות מטבולי.

 

 

 

 

ATP מיוצר במיטוכונדריה, "תחנת הכוח" של התא, תוך שימוש בסדרה מורכבת של תגובות ביוכימיות המכונות שרשרת הנשימה.

 

כלומר, מלח מעכב באופן ספציפי את קומפלקס II בשרשרת הנשימה ורמת נתרן גבוהה בגוף גורמת לייצור מופחת של ATP ולצריכת פחות חמצן. הדבר משפיע על האופן בו כדוריות הדם הלבנות, האחריות במידה רבה לתגובה החיסונית בגוף, מתבגרות ומתפקדות בגוף.

ובמילים פשוטות, יותר מדי מלח עלול לשבש קשות את מאזן האנרגיה בתאי החיסון ולעצור אותם מלפעול כראוי.

אישה מוסיפה מלח למזון
לא להגזים בכמויות ולספור גם את המלח במזון מעובד | צילום: shutterstock

יש לציין כי השינויים בתאים הופיעו כבר לאחר שלוש שעות מצריכת המלח. כלומר פיצה אחת עם כעשרה גרם מלח תהפוך אתכם לפגיעים יותר למזהמים. מנגד, כעבור שמונה שעות, האפקט השלילי יעלם.

 

כמובן, יש לקחת בחשבון שרובנו צורכים עודף מלח מדי יום ושלדבר עלולה להיות השפעה ארוכת טווח גם על שאר הגוף – המיטוכונדריה איננה קיימת רק בתאי החיסון, אלא בכל התאים.

עוד ב תזונה

מלח בטעם ביצים ומלח קוויאר: המדריך המלא לסוגי מלחים

לכתבה המלאה

כמה מלח לאכול ביום?

אם יש משהו שאנחנו אוהבים הם מחקרים עם שורה תחתונה והמלצות אפקטיביות; במקרה הזה, המחקר מברלין מציין את כמות הנתרן המקסימלית שמומחי תזונה ממליצים למבוגרים לצרוך ביום: 6-5 גרם מלח לכל היותר. אגב, לא מדובר רק במלח שאנחנו מוסיפים לאוכל כמובן, אלא גם זה החבוי במזון מעובד. אז מומלץ מהיום להפוך אריזות ולקרוא את פירוט הערכים התזונתיים.

האם הכתבה עניינה אותך?

כן לא

בנוסף

רוצים לקבל עדכונים על מזון בריא למייל?

הצטרפו לניוזלטר שלנו ואל תפספסו את מה
שמעניין אתכם באמת

בלחיצה על כפתור החץ הינך מאשר/ת קבלת ניוזלטרים ומידע פרסומי

עוד באותו נושא

דיאטות קאט דה קיטו: איך מפסיקים דיאטה קטוגנית?

דבקתם בתזונה קטוגנית ועכשיו אתם מרגישים שמיציתם? אתם חייבים תוכנית שתמנע מכם להעמיס...

חגית גינזבורג

מזון בריא אוניברסיטת הרווארד: זו כמות הפירות והירקות היומית האידיאלית לאריכות ימים

אם יש נתון בסיסי שכולנו הפנמנו מזמן בקשר לתזונה הוא כנראה העובדה שאנחנו...

נטלי רון

מזון בריא מדריך מלא: הדרך הנכונה ליהנות מיתרונות התה הירוק

מה כבר צריך לדעת על תה?! מוזגים מים חמים ושותים. אז זהו,...

נטלי רון

בריאות סובלים משומן בטני? ייתכן שאתם בסכנה

מלבד הבעיה האסתטית שמייחסים לו, שומן בטני עלול להיות גם עניין בריאותי. מתי...

ראיון עם:

פרופ' אולגה רז

תזונאית קלינית

מזון בריא שיבולת שועל: הסופר פוד הכי זול שיש בסופרמרקט

לאור העובדה שהיא עשירה במינרלים ובסיבים תזונתיים ומכילה כמויות יפות של חלבון, אין...

סימי שאואר

ניקוי רעלים ניקוי רעלים תוך שבוע: התוכנית שעושה אתחול לגוף

צורך בניקוי רעלים מהגוף הוא משהו שמורגש היטב מבפנים; אנחנו יודעים שהגזמנו, חלינו,...

נטלי רון

מזון בריא אבוקדו: טוב לבריאות ורע לדיאטה?

יצא לו שם של פרי "משמין", הוא הפסיד את יוקרתו לטובת הגזר ויש...

מערכת LivA

זוגיות עבודה מהבית: אבות מקבלים קידום אמהות מקבלות ביקורת

יותר ויותר עובדים נאלצים או בוחרים לעבוד מהבית. כאשר מוסיפים למרחב הזה גם...

רויטל ונונו

עורכת ראשית

מזון בריא 7 סיבות טובות להפוך את הטחינה למוצר בסיסי במטבח שלכם

היא תשמור לכם על הלב, היא תאזן את רמות הסוכר, היא תגן עליכם...

סימי שאואר