כתבה זו מכילה מחקר/ים ממקורות מוסמכים ו/או כתבי עת מדעיים ו/או פקולטות אקדמיות מכובדות.
אנחנו עושים כל מאמץ כדי לבדוק את הנתונים המוצגים באתר ולהפנות אתכם למקור המאמרים והעובדות המובאים לכם, על מנת לאפשר לכם להעמיק את הידע ולבחון את מהימנות התכנים.
כידוע, עולם המחקר מתעדכן בכל רגע נתון ומציג לעיתים ממצאים הטרוגניים, בלתי מוחלטים ואף סותרים. אנו מאמינים בהצגת מגוון דעות, גישות ומסקנות, ודוגלים בקבלת החלטות על בסיס הרחבת הידע בעין ביקורתית.
אנו פועלים להביא לכם מידע אמין, עדכני ומקצועי אשר נתמך מדעית.
"תקלה" במערכת החיסון מפתחת אצל אנשים מסוימים רגישות המוכרת כאלרגיה. כאשר המחלה היא עונתית היא מושפעת בין היתר מאבקני צמחים הנישאים באוויר בעת עונות המעבר, ומתבטאת בנזלת, התעטשויות ופריחה לא מלבלבת. אילו צמחי מרפא יכולים לתקן את נזקי הצמחים האלרגניים?
אלרגיה עונתית מופיעה בתקופות של חילופי מזג אוויר. אלרגיית אביב, המכונה גם "קדחת השחת", אופיינית למצבים בהם האוויר מלא באבקנים כתוצאה מפריחת צמחים ועצים.
אלרגיית סתיו נובעת לרוב מצמח האמברוסיה או עשבים דומים של סוף הקיץ, המפיצים כמויות גדולות של אבקנים לרוח. עוד גורם לאלרגיה עונתית של סתיו הוא נבגי עובש שמחבבים את הלחות והקרירות של העונה.
אלרגיה עונתית, שבדומה לשאר האלרגיות, הינה כרונית, היא מחלה נשימתית הנגרמת מחשיפה לאלרגנים דרך מערכת הנשימה.
התסמינים הנפוצים כוללים גודש באף, נזלת, גרון מגורה, גירוי או גרד בעיניים או בתעלת האוזן, התעטשויות מרובות, פריחה בעור, ואפילו התקפי קוצר נשימה. האלרגיה היא למעשה תגובת יתר לא תקינה של מערכת החיסון נגד חומרים בסביבתנו הנקראים אלרגנים ואינם גורמים לנזק או לתסמינים כלשהם לרוב האנשים.
הטיפול האופייני באלרגיה העונתית כולל שימוש בתרופות אנטיהיסטמיניות כנגד תסמיני המחלה, שימוש בסטרואידים לדיכוי הדלקתיות, או חיסוני אלרגיה המפחיתים את הרגישות לאלרגן.
יחד עם זאת, צמחי מרפא רבים עשויים להביא להקלה טבעית בתסמיני האלרגיה והפחתת רמת הרגישות לגורם המזיק.
צמחי מרפא נוגדי אלרגיה עונתית
תה ירוק
חוקרים יפניים גילו שעלי התה הירוק מכילים נוגדי חמצון טבעיים, EGCG, שחוסמים חלק מהמנגנונים המעורבים בתגובה האלרגית ושביכולתם למזער את השפעות האלרגיה על הגוף. מחקרים בנושא הראו כי EGCG שעבר תהליך מתילציה הוכח כיעיל כנגד כנגד קולטן IgE, גורם מפתח בתגובה אלרגית.
לאנשים הסובלים מאלרגיה עונתית מומלץ לבצע טיפול מנע ולשתות 3-2 כוסות של תה ירוק ביום, כשבועיים לפני הופעת תסמיני האלרגיה, במטרה להקטין את עוצמתם.
ליקוריץ (שוש קירח)
ישנם מחקרים המצביעים על כך ששורש הליקוריץ תורם לייצור טבעי של סטרואידים בגוף, שאחד מתפקידיהם הוא הפחתת תסמיני אלרגיה. עוד מייחסים לליקוריץ שיפור תסמינים של מערכת הנשימה ושיכוך של שיעול.
סרפד
באירופה ובאמריקה השתמשו אלפי שנים בסרפד כצמח מרפא לטיפול בבעיות בריאותיות רבות, כולל באלרגיה.
גם מחקרים עדכניים שנעשו בנושא הוכיחו שתה, מיצוי אלכוהולי (טינקטורה) או כמוסות שמכינים מעלי סרפד מיובשים, עוזרים להקל על תסמיני אלרגיה מבלי לגרום לישנוניות, כפי שחלק מהתרופות נוגדות ההיסטמין הוותיקות עושות.
תזונה למניעת אלרגיות
ראשית, בשורה טובה לחובבי החריף: מאכלים כמו צי'לי, פלפל קאיין, סחוג או חזרת מסייעים לניקוי ושחרור תעלות האף או סינוסים סתומים. עם זאת, שימו לב כי בדיוק בעת אכילת החריף עולה הנטייה לטפטופי נזלת מהאף. אגב, גם בצל ושום טריים יתרמו לשחרור וניקוי תעלות האף הגדוש.
תבלין נוסף שמומלץ לצריכה בעת אלרגיה עונתית הוא הכורכום, בזכות החומר הפעיל בו שנקרא כורכומין.
הכורכומין ידוע ביכולותיו נוגדות הדלקת והוא עשוי גם להפחית את תופעות האלרגיה דוגמת נזלת וגודש באף. אגב, גם לדבש מייחסים תכונות אנטיהיסטמיניות ומומלץ לנסות ולצרוך ממנו בזמן הופעת האלרגיה.
בנוסף לכך, אם אתם אלרגיים לאבקני פרחים מומלץ להימנע למשך תקופת האלרגיה ממזונות מסוימים דוגמת בננה, מלפפון, מלון, וגרעיני חמנייה שעלולים להחמיר את תסמיני האלרגיה. קיימות גם המלצות לא חד משמעיות להימנע מצריכת חלב ומוצריו, מאחר שקיימת סברה כי חלבוני החלב עלולים להגביר את ייצור הליחה ולהחמיר את הגודש בדרכי הנשימה שנובע מהתגובה האלרגית.
הדיקור הסיני נועד לשפר את תפקוד מערכת החיסון ולספק מענה מעמיק ומתמשך יותר לבעיית האלרגיה העונתית. במסגרת הטיפול, המדקר מחדיר לעור מחטים דקות במיוחד, באזורים שונים בגוף, במטרה להרגיע תסמינים האופייניים למחלה כמו עיטושים רבים, אף מנוזל ועיניים נפוחות.
הטיפול עשוי להיות אפקטיבי ולהביא להקלה כבר לאחר המפגש הראשון או לאחר סדרת טיפולים קצרה, שמומלץ להתחיל עוד לפני חילופי העונות.
מקלחת חמה
כן, זו לא טעות. מקלחת חמה עשויה להקל על תסמינים המעיבים על מערכת הנשימה בזכות האדים המצטברים בחלל בזמן הרחצה ותורמים לשחרור אף סתום ומנוזל. במקרה של פריחה בעור, רצוי שהמים לא יהיו חמים מדי כדי שלא להחמיר את הגירוי בעור.