כתבה זו מכילה מחקר/ים ממקורות מוסמכים ו/או כתבי עת מדעיים ו/או פקולטות אקדמיות מכובדות.
אנחנו עושים כל מאמץ כדי לבדוק את הנתונים המוצגים באתר ולהפנות אתכם למקור המאמרים והעובדות המובאים לכם, על מנת לאפשר לכם להעמיק את הידע ולבחון את מהימנות התכנים.
כידוע, עולם המחקר מתעדכן בכל רגע נתון ומציג לעיתים ממצאים הטרוגניים, בלתי מוחלטים ואף סותרים. אנו מאמינים בהצגת מגוון דעות, גישות ומסקנות, ודוגלים בקבלת החלטות על בסיס הרחבת הידע בעין ביקורתית.
אנו פועלים להביא לכם מידע אמין, עדכני ומקצועי אשר נתמך מדעית.
היא מכונה "הדיאטה הבריאה בעולם", מבוססת על סגנון חיים ולא על חוקים נוקשים ועשויה להפוך את ברכת "עד 120" למציאות שכיחה – כל מה שאתם צריכים לדעת כדי לפצוח בדיאטה ים תיכונית ועל הדרך גם לרדת במשקל
הכל התחיל כשחוקרים גילו כי במהלך שנות ה-60 של המאה הקודמת, תושבי יוון ואיטליה הפגינו בריאות איתנה יותר מהאמריקני הממוצע ולקו בפחות מחלות לב, שבץ, וסוכרת ואף האריכו ימים.
אף שבמדינות הים התיכון השונות התזונה הייתה, ועודנה, נבדלת ומאופיינת בחומרי גלם שונים, קווי היסוד התזונתיים של התושבים היו זהים: מרבים בירקות, פירות, אגוזים, זרעים, דגים, פירות ים ושמן זית. ממתנים את צריכת מוצרי החלב העוף והביצים. ממעיטים בבשר אדום. ושומרים מרחק מסוכרים, שומן רווי ומזונות מעובדים.
יתרונות דיאטה הים תיכונית
הדיאטה הים תיכונית הוכתרה שלוש פעמים ברציפות (בין השנים 2020-2018) בתואר הדיאטה הטובה ביותר בעולם, מבין שלל דיאטות פופולריות, ע"י U.S. News & World Report. היא נחשבת לאפקטיבית בהפחתת כולסטרול, דיכאון וחרדה ובהעלאת תוחלת החיים.
יתרונות בריאותיים מוכחים לדיאטה ים תיכונית:
מפחיתה סיכון לאירועים לבביים
על פי מחקר שנערך בספרד ופורסם בשנת 2013, דיאטה ים תיכונית המכילה אגוזים ושמן זית, הוכחה כיעילה בהפחתת הסיכון לאירועים לבביים. המחקר כלל למעלה מ-7,000 נבדקים, גברים ונשים, הנמצאים בסיכון להתפתחות של מחלות לב, כאשר הנבדקים נמצאו במעקב במשך כ-4.8 שנים.
מונעת סוכרת
מחקר ספרדי נוסף מצא כי דיאטה ים תיכונית מפחיתה את הסיכוי להתפתחותה של מחלת הסוכרת. המחקר פורסם בשנת 2008, והשתתפו בו 13,380 בוגרי אוניברסיטת נווארה, בריאים (ללא סוכרת). המחקר שנערך במשך 4.4 שנים, מצא כי משתתפים שהקפידו על דיאטה ים תיכונית היו בסיכון נמוך להתפתחותה של סוכרת.
מסייעת לירידה במשקל מחקר שנערך בישראל בין השנים 2005 עד 2007, מצא כי דיאטה ים תיכונית עשויה להיות מועילה במיוחד עבור מי שמעוניין להפחית ממשקלו, תוך שמירה על בריאותו. במחקר השתתפו נבדקים הסובלים מעודף משקל, סוכרת סוג 2 או מחלת לב, ושגילם נע בין 45 ל-65.
הנבדקים חולקו לשלוש קבוצות שלכל אחת מהן ניתנה דיאטה שונה: דלת פחמימות, דלת שומן ודיאטה ים תיכונית. בסופו של המחקר התברר כי דיאטה ים תיכונית ודיאטה דלת פחמימות נמצאו היעילות ביותר לצורך ירידה במשקל.
מפחיתה תחלואה בסרטן
ארגון הבריאות העולמי חקר במשך שנים את הדיאטה הנורדית ואת הדיאטה הים תיכונית ומצא כי לדיאטה הים תיכונית יתרונות מוכחים רבים. בין היתר, בדו"ח המקיף שפורסם בשנת 2018 נחשף כי דיאטה ים תיכונית עשויה לסייע בהקטנת הסיכוי לחלות בסרטן, בייחוד סרטן הראש והצוואר, סרטן השד, סרטן הקיבה וסרטן המעי הגס.
הממצאים הובילו את ארגון הבריאות העולמי לבנות תוכנית בשם European Food and Nutrition Action Plan 2015-2020, שמטרתה היא להנחות את הגורמים האמונים בצמרת המדינות בדבר מדיניות בריאות נכונה, וכמובן להמליץ על דיאטות יעילות (ובניהן הדיאטה הים תיכונית) כחלק מאורח חיים בריא.
מקטינה את הסיכוי למחלות קוגניטיביות
ככל שאנו מתבגרים, כך עולה הסיכוי להתפתחותן של מחלות הפוגעות בתפקודי המוח שלנו וגורמות לאובדן של זיכרון. באותו דו"ח של ארגון הבריאות העולמי, שצוין בסעיף הקודם, נטען כי דיאטה ים תיכונית נמצאה כגורם המפחית את הסיכוי להתפתחות של מחלות כגון אלצהיימר ופרקינסון, והיא מסייעת להאט את מהלכן של מחלות נוספות הפוגעות ביכולות השכליות.
עבור ישראלים, הדיאטה הים תיכונית עשויה להיות מובנת מאליה היות ובאופן אוטומטי היא חלק מאורח החיים הרגיל של רבים מאיתנו.
העקרונות המרכזיים של הדיאטה הם הקפדה על אוכל מקומי, טרי ובריא המבוסס על שמן זית, דגים, קטניות מלאות, זרעים, אגוזים ושפע ירקות, עשבים, תבלינים ופירות.
דיאטה ים תיכונית מבוססת על הימנעות ממזונות מעובדים, שילוב של מזונות מן החי, בדגש על חלבון שמקורו מן הים ושימוש בשומנים בריאים בלתי רווים, כמו בשר רזה או דגים.