מאניה דיפרסיה | צילום: shutterstock
כמו הנוף המשתנה, גם מצב הרוח שלנו יודע עליות וירידות. גורמים רבים כמו נסיבות חיים, הורמונים ואפילו תזונה – אחראים לשינויים אלה. אך כיצד נוכל לזהות האם אי-היציבות הרגשית הזאת היא מצב נורמטיבי או שמא אנו סובלים ממאניה דיפרסיה? ומה ההבדל בין דיכאון למאניה דיפרסיה? שוחחנו על כך עם הפסיכיאטר דוקטור אילן טל.
"כאחוז מכלל האנשים סובלים ממאניה דיפרסיה" אומר ד"ר אילן טל, "מספר הנשים והגברים שלוקים במאניה דיפרסיה הוא שווה, בניגוד לדיכאון וחרדה ששכיחים יותר אצל נשים".
מהי מאניה דיפרסיה וכיצד נדע לזהות אותה?
"מאניה דיפרסיה היא למעשה רצף של אירועי דיכאון, או מאניה, או שניהם ביחד. התסמינים העיקריים של מאניה הם: חשיבה מהירה, דיבור מהיר, ירידה בצורך בשינה ופעילות יתר, לאו דווקא עם מטרה מסוימת. תסמינים אלה יכולים להופיע בליווי מצב רוח טוב, אבל הרבה פעמים הם יכולים להופיע גם בליווי מצב רוח רגזני, התפרצויות כעס ואף התפרצויות אלימות".
הלוקה במאניה דיפרסיה עלול לעורר הרבה פחד, משום שהוא מייצר מצג של "אין עם מי לדבר" וכאחד שאינו בעל שליטה עצמית.
"כמו כן הלוקה במאניה דיפרסיה, בשל קיצוניות מזגו ומצב רוחו, עלול לכלות את כל כספו בקניות, או שהוא יהיה בעל חשק מיני מוגזם ואף משולח רסן. לעיתים אנשים אלה יהיו שמחים או צוהלים יותר מהרגיל, אך במהירות הצחוק עלול להפוך לרגזנות.
את הסובל מדיכאון לעומת זאת, ניתן לאפיין יותר כבעל מצב רוח ירוד, כאחד שאין לו חשק ואין לו את היכולת ליהנות. דיכאון מלווה לרוב בירידה בתיאבון, ירידה בשינה, קשיים בהירדמות או ביקיצה מוקדמת".
מצבי ההפרעה
"המצב הקלאסי של מאניה דיפרסיה בעצם מורכב משני אירועים: אירוע "מאני" במהותו ואירוע דכאוני.
המצב השכיח הוא שהאירוע המאני קודם לאירוע הדכאוני, אך פעמים רבות זה לא מופיע כך. יש אנשים שלוקים רק באירוע המאני, אך יותר שכיח שנראה אדם עם יותר אירועים דיכאוניים ממאניים.
בין אירוע לאירוע, ייתכן כי האדם יחזור למצבו "הרגיל". במידה והוא לוקח טיפול תרופתי מתאים, ייתכן כי לא יסבול כלל מאירועים.
מצב נוסף של ההפרעה הוא "מיקס אפיזוד": מצב שבו נראה אדם גם דכאוני וגם מאני, באופן קיצוני, בו- זמנית. אמנם זה לא מצב שכיח, אבל הוא קיים. האדם הלוקה במאניה דיפרסיה יכול לדבר מהר ולחשוב מהר אך בה בעת להיות גם מאוד עצוב".
באיזה גיל בדרך כלל המחלה מופיעה לראשונה?
"בעבר אמרנו כי היא מתחילה בבגרות, דהיינו מעל גיל 18, ולא מיהרנו לאבחן אותה מתחת לגיל הזה. אך כעת החשיבה השתנתה מעט וכיום מתחילים לאבחן מאניה דיפרסיה כבר בגיל 10. זאת משום שמצבים של מאניה דומים למצבים פסיכוטיים או יכולים להיות כאלה, וחשוב להבדיל בין מאניה דיפרסיה לסכיזופרניה ודיכאון".
מאניה דיפרסיה או דיכאון?
"לעיתים יש בלבול בין מאניה דיפרסיה לדיכאון מכיוון שיכול להיות מצב שבו האירוע המאני הוא לא מובהק ויכול להימשך שבוע, בעוד קל מאוד להבחין באירוע הדיכאוני המתמשך. עם זאת, האבחנה הנכונה היא מאניה דיפרסיה. לצערנו, לפעמים הבלבול באבחנה מוביל לכך שלא נותנים את הטיפול הנכון".
מה גורם להתפרצות המחלה?
"הרבה פעמים זה מופיע סביב אירוע שקרה במציאות, כמו נישואים או גירושים, אך יחד עם זאת המחלה יכולה להופיע ללא שום סיבה חיצונית. ישנם אירועים מאניים שנגרמים מסמים או מטיפול פיזי כלשהו כמו סטרואידים או נוגדי דכאון. זו תופעת לוואי נדירה אבל לא בלתי אפשרית".
האם מאניה דיפרסיה גנטית?
"אכן, זו היא אחת המחלות היותר תורשתיות בעולם בריאות הנפש, הרבה יותר מדיכאון. לכן, במהלך האבחון נשאל את המטופל האם יש מישהו במשפחה קרוב או רחוק, כולל דודים שיש להם מאניה דיפרסיה".
איך ניתן לאבחן מאניה דיפרסיה?
"האבחון נעשה על ידי איש מקצוע באמצעות שיחות עם המטופל שמוסר פרטים על האירועים שחווה. העניין הוא שכל אדם חווה את עצמו בדרך אחרת, סובייקטיבית, ולא תמיד יכול להיות מודע למשמעות כשהוא בתוך התקף המאניה, או אחריה. מלבד זאת, בהרבה מקרים יש לנו נטייה לנרמל את מה שאנחנו מרגישים.
אספקט נוסף לפיו ניתן לאבחן מאניה דיפרסיה הוא משך הזמן שנמשכת ההפרעה: מאניה נמשכת לפחות ארבעה ימים ויכולה גם להימשך חודשים. דיכאון, לעומת זאת, נמשך מינימום שבועיים ולעיתים אף עלול להימשך גם שנים ארוכות".
איך ניתן לטפל במאניה דיפרסיה?
ד"ר טל מסביר שהטיפול במחלה הוא בעיקר תרופתי, אך במרבית המקרים נדרשת גם תמיכה נפשית.
"למעשה הטיפול כולל שני חלקים: הראשון הוא הטיפול באירוע עצמו, והשני הוא מניעת האירועים הבאים, וכאן יש קושי גדול כי אתה אף פעם לא יודע מתי האירוע הבא יופיע. לפיכך, התשובה לשאלה האם להמשיך להיעזר בתרופות תלויה בעיקר במידה שבה האירוע היה משמעותי או הרסני. ככל שהעוצמה שלו הייתה יותר חזקה, גם אם האירוע עלול להופיע בעוד 20 שנה- עדיף למנוע אותו".