קארין קננדה
"הצצה בריאה" כשמה כן היא – הצצה אל מאחוריי הקלעים של העוסקים במלאכה, שתספק לנו כמה תשובות לשאלות שרצינו לדעת, וגם כמה טיפים יעילים כיצד נוכל לשמור על אורח חיים בריא.
והפעם בפינתנו הדולה, מדריכת היוגה ובעלת הסטודיו "קננדה יוגה" – קארין קננדה.
איך הכול התחיל?
"מאז ומתמיד נמשכתי ליוגה, בעיקר בגלל הפן הרוחני שיש בתרגול. בגיל 21 התחלתי לתרגל יוגה בשיטת איינגאר באופן אינטנסיבי אבל רק בגיל 24, אחרי התואר הראשון שלי בתקשורת ופסיכולוגיה ופרידה כואבת מבן זוג, עזבתי את הכול וטסתי לטייל בברזיל, שם בסופו של דבר השתקעתי ועשיתי קורס מורים ליוגה במשך שנתיים".
להתאהב ביוגה וביוגיסט
את הסטודיו שלה השוכן בטבעון, הקימה קארין יחד עם קאיו – בן זוגה הברזילאי, אותו הכירה במסגרת שהותה בברזיל. כשנפגשו, קאיו היה מורה ליוגה ותיק ולדבריה, הבחירה להתמקד ביוגה באופן מקצועי, נעשתה בין היתר בזכותו.
כיצד תרגול יוגה השפיע על חייך?
"החיים הבוגרים הם תובעניים מאוד, כהורים ואנשים עובדים. חיי היום-יום שלנו מציפים אותנו ברעיונות ומחשבות וקל לנו מאוד לשכוח לנשום. היוגה נותנת לי מקום שאני יכולה להתקרקע בו. בכל פעם שאני עולה על מזרן התרגול, יש לי אפשרות להיות נוכחת ולא לחשוב על כל הדברים האחרים שיש לי לעשות.
בתרגול היוגה אני מחזירה לעצמי את האנרגיה ובמקום "לבזבז" אותה על דברים מסביב, אני לוקחת ומתעלת אותה לדברים הקשורים בי ולא לאותן מחשבות חיצוניות על העתיד שאינן קשורות אליי. אני נוכחת בהווה.
למה דווקא יוגה?
"במשך שנים ניסיתי מגוון רחב של פעילויות ספורטיביות, אבל אף פעילות לא הצליחה לתפוס אותי כמו שהיוגה הצליחה. היוגה נותנת לי ערך מוסף רוחני ששום ספורט אחר לא נותן לי. בנוסף, את השינויים הפיסיים שחוויתי ברגע שהתחלתי לתרגל יוגה באופן יום- יומי, לא זכיתי לקבל משום ספורט אחר.
אני לא מדברת רק על זה שהתחזקתי והתגמשתי, אלא הרבה מעבר לזה. במשך שנים אני סובלת מדלקת פרקים. היוגה עזרה לי להתמודד עם הדלקת ועם הכאבים ולא רק בהיבט הפיסי. לפי האמונה היוגית, כל מחלה בגוף היא סימפטום נפשי. ברגע שהתחלתי לתרגל באופן יום-יומי – ריפאתי את עצמי".
על ילדים ותלמידים
לא מעט ספורטאים ואנשים המתעסקים בפעילות פיסית באופן מקצועי, נוטים להתחבר למקצוע שלהם בעקבות סיפור אישי.
תרגול היוגה שסייע לקארין בדלקת הפרקים שלה, היה רק תחילת המסע עבורה לגלות כיצד בהתכנסות פנימה ובראייה נקייה, תוכל לתרום גם לאחרים מניסיונה כמורה וכדולה.
את רוב התמונות והסרטונים הפוטוגניים שלה היא מצלמת בסטודיו שלה. חדי העין שבינינו עלולים להרהר בדבר דיוק התנוחות ואפילו להרים על כך גבה, מבלי להבין שמדובר בתנוחות יוגה מסורתיות בעלות פרשנות אישית. קננדה מודה שאם פעם הייתה נעלבת מביקורת כזו, הרי שהיום היא נמצאת במקום אחר, בטוח ושלם הרבה יותר לגבי העשייה שלה.
"אני מרגישה שעם הזמן, התרגול שלי הפך לאמנות. התנוחות ההזויות למראה הן פן של הקשבה, קבלה, חיבור, הבעת רגשות. הכול ביחד שזור לכדי תרגול מופלא", כותבת.
מה הדבר שהכי מלהיב אותך בהוראה?
"ככל שזה נשמע קיטשי, אני חושבת שברגע שהבנתי כמה היוגה עזרה לי פיסית ונפשית, התחלתי להאמין ביכולות שלה לרפא גם אחרים ובגלל זה אני נהנית ללמד. אני רואה כיצד היוגה משפרת את מערכות היחסים של התלמידים שלי עם הגוף שלהם ועם עצמם, ואני בעיקר לומדת מללמד. אני תלמידה של התלמידים שלי. זה מרענן ונותן לי השראה".
ולשאלה אישית יותר, איך זה לעבוד ביחד עם בן הזוג?
"עם הזמן למדתי לשחרר קצת ומצאנו את הנוסחה שלנו", אומרת קארין בחיוך.
מה הדבר הראשון שאת שותה בבוקר?
"אבקת מזונות-על ירוקים (המורכבת מירקות ירוקים וספירולינה הטחונה לכדי אבקה), אותה אני מערבבת עם מים פושרים ולימון. אומנם צריך להתרגל לטעם, אבל היא עשירה בכלורופיל ועוזרת לנקות רעלים".
לזרוק את הטלוויזיה מהחלון ולנשום עמוק
אנחנו מגוללים את הפיד ורואים אותם: אנשים חטובים וחזקים שעושים פוזיציות כמעט בלתי אפשריות, בקלילות אוורירית, והמחשבה הראשונה שעולה לנו בראש היא: "איך הם עושים את זה?". יכול להיות שחלקינו אפילו יתעצבן כשהוא יראה את זה, מקנאה או מספק.
אבל האמת היא שברוב המקרים, התמונה לא תשקף את הסיפור המלא שמאחוריי הפריים שנתפס בעין העדשה, ובעיקר לא את המאמץ הרב שהושקע מאחוריו.
למעשה, הרשת החברתית היא מקום מתעתע ולעיתים רחוקות מאוד נתוודע לסיפור האמתי שמאחוריי הפריים המושלם. לעיתים הוא יתגלה כתוצאה של בימוי קפדני או במקרה הזה, כתוצאה מהשקפת עולם. השקפה ששזורה ממעבר לתרגול עצמו גם בחיים האמתיים ומהווה חלק אינהרנטי מהתפיסה היוגיסטית.
מה בעינייך נחשב אורח חיים בריא?
"אורח חיים בריא מתבטא בכמה רבדים. הרובד הראשון והמרכזי בעיניי הוא מה אני צורכת. לא רק במובן פיסי, אלא בעיקר במובן מנטלי.
אחת השאלות שאנחנו צריכים לשאול את עצמינו היא: האם אני רואה תכנים בטלוויזיה שלא תומכים בי? לי לדוגמא, לא עושה לי טוב לראות חדשות כי זה מכניס אותי ללחץ. כנ"ל לגבי סרטי אימה שמכניסים אותי לתודעה שאני לא רוצה להיות בה.
הרובד השני הוא מה אני בוחרת פיסית להכניס אליי לגוף. אני לא סופרת קלוריות אבל משתדלת לקנות הביתה אוכל טבעי ולא מעובד, בדגש על מזונות מלאים.
עם זאת, אני חושבת שיש לשמור על איזון ולדעת לשחרר כשצריך. אז לסיכום אורח חיים בריא בעיניי הוא לצרוך נכון – מבחינה מנטלית ותזונתית כאחד".
איך את מיישמת את ההשקפה הזו בחייך?
"קודם כל, אין לנו טלוויזיה בבית. יש רק מחשב ואנחנו בוחרים מה לצרוך. אומנם עדיין יש פרסומות ששוטפות לי את המוח אבל אני יכולה להעביר אותם. בנוסף, אני מאמינה שהתחייבות למסגרת התומכת באורח חיים בריא כמו יוגה עוזרת לי ובלי קשר, למצוא יום בשבוע לעשות דברים בשביל עצמי, למען הנפש שלי".
האם יש חיבור בין עבודתך כדולה לתרגול והוראת יוגה?
"בטח. הידע האנטומי ותרגול הנשימה שרכשתי כמורת יוגה, עזרו לי בעבודתי כדולה, אבל גם הידע הנפשי. הלידה דורשת פוקוס רגשי וכוח מנטלי עצום. פעמים רבות, הכאב של הציר, יכול לעורר סערת רגשות, שלא לדבר על הלידה עצמה, ואני מאמינה שבכוחה של היוגה לעזור להתמקד בנשימה ולהעביר את הכאב באופן שניתן להכיל אותו, במקום שהכאב יביא לסטרס נוסף".
אם לא היית עוסקת במקצוע שלך, באיזה מקצוע אחר היית רוצה לעבוד?
"חוקרת תרבויות שטסה בעולם. בדגש על תרבויות קדומות כמו המאיה והפרעונים".
מה אנשים לא מבינים על העוסקים ביוגה?
"הרבה אנשים חוששים שהם לא גמישים או חזקים מספיק בשביל לבוא לשיעור אבל ההיפך הוא הנכון – אתה בא לשיעור כדי להתחזק.
יש אנשים שחושבים שזה משעמם וזה גם לא נכון – יש כל כך הרבה סגנונות של יוגה שכל אחד יכול למצוא מה שמתאים לו.
יש כאלה שחושבים שיוגה זה לרוחניקים. זה ממש לא נכון. אנחנו אנשים נורמאליים כמו כולם".
למה כדאי להתחיל לתרגל יוגה?
"כי לגוף שלנו יש יכולות מדהימות שאפשר לגלות אותן בעזרת היוגה".