אתם הגבנים בשבועות: מתכון לגבינה קווקזית ביתית מופלאה

היישר ממקום מושבם של הצ'רקסים בצפון הקווקז, הגיעה מסורת הכנת גבינה בארבעה רכיבים פשוטים בלבד – והאורחים שלכם לשולחן החג יחטפו אותה בשנייה. עדות מניסיון

2 דק׳

הכוכבת של שבועות. תמונות באדיבות מחלבת עיזה פזיזה | צילום: סיגל שוורצשטיין

הכוכבת של שבועות. תמונות באדיבות מחלבת עיזה פזיזה | צילום: סיגל שוורצשטיין

שתף:

הכוכבת של שבועות. תמונות באדיבות מחלבת עיזה פזיזה | צילום: סיגל שוורצשטיין

פעם בשנה מתכנס עם ישראל לארוחת חג שאינה כוללת שום מנה בשרית; הראש, הזרוע והפולקע שלרוב תופסים מקום של כבוד על השולחן, מוחלפים בפשטידות גבינה, כיסונים ופסטות נוטפות רטבי שמנת.

 

אם תהיתם פעם כיצד הפך חג שבועות מחג הביכורים, הקציר ומתן-תורה לחג החלב, ואיך זה קשור לחיינו כיום, יש לנו תשובות בשבילכם וגם מתכון להכנת גבינה ביתית מרשימה במיוחד.

 

 

מה בין קממבר להר סיני?

שבועות הוא חג חקלאי בו עלה עם ישראל לבית המקדש, נושא מכל תנובת הארץ. החלב ומוצריו התבססו כמאכלי החג, הרבה יותר מאוחר, דרך עירוב מסורות העדות השונות.

 

יהודי אשכנז נהגו לאכול חלב ודבש בחג לזכר תנובת ארץ ישראל הזבת חלב ודבש, ואילו יהודי צפון-אפריקה נהגו לשפוך מים זה על זה ותרמו את מסורת חג המים.

 

יש הטוענים כי החלב נקשר לחג דווקא בגלל מתן-תורה. לפי המסורת, עם ישראל קיבל את עשרת הדיברות בשבועות. קבלת התורה מצריכה מן האדם להתעלות לדרגה רוחנית זהה לזו שלפני החטא הקדמון, תקופה בה האדם לא אכל בשר ולכן נמנעים מאכילתו. ואם אין בשר, אוכלים גבינות.

גבן מכין גבינות
יום חג לגבנים. תמונות באדיבות מחלבת עיזה פזיזה | צילום: סיגל שוורצשטיין

חג של חקלאים

לצד כל המסורות והאמונות, אפשר למנות סיבה תכליתית יותר מאחורי מנהג אכילת מוצרי חלב הקשורה ללוח השנה החקלאי.

 

שלהי האביב הם תקופה עסוקה עבור כל החקלאים; מגדלי הפירות קוטפים ביכורים, מגדלי התבואה קוצרים חיטים ומגדלי הצאן והבקר מסיימים לגמול את הגדיות, הטלאים והעגלים שנולדו בתחילת האביב. מה שמשאיר הרבה מאוד חלב עשיר, מתוק ושמן ממנו אפשר להכין מטעמים.

 

זה הרגע לגבן

בעולם העתיק לא היו מקררים וחומרים משמרים. לכן, הושקעו מאמצים רבים במציאת דרכים להאריך את חיי המדף של חומרי גלם המצויים בשיאם ובשפע בעונה מסוימת, וחסרים בשאר השנה.

 

מסיבה זו הומצאו החמוצים, הריבות וגם הגבינות. גבינה שגובנה מחלב שנחלב בחודשים הראשונים לאחר המלטה, הייתה בעלת ערכים תזונתיים טובים יותר, כמו גם רמות שומן וסוכר טבעיות גבוהות יותר.

עוד ב תזונה

חלב שקדים ואגוזים להכנה ביתית: ללא סינון ועם מרכיב אחד בלבד

לכתבה המלאה

היום איננו חשים בשינוי בטעם ומרקם החלב משום שהמחלבות הגדולות מטפלות בו באופן שונה ומייצרות מוצר אחיד בערכיו לאורך השנה.

 

החיפוש אחר אוכל בריא בעידן הנוכחי, השיב רבים לדפוסי ההזנה של פעם; בישול של חומרי גלם מקומיים וקנייה או ייצור ביתי של מוצרים לא מעובדים; ללא חומרים משמרים ותוספים כסוכר לבן.

 

מתכון לגבן המתחיל

אם בא לכם לחזור למקורות ולהוסיף לשולחן החג, גבינה יפיפייה שיצרתם בעצמכם, יש לנו מתכון מ-4 מרכיבים בלבד, באדיבות מחלבת "עיזה פזיזה" מטל שחר.

 

את הגבינה הצ'רקסית מכינים בסדנאות הגיבון אצלם מחלב עיזים אבל אפשר להכין אותה גם מחלב פרה ועדיף מחלב מלא.

גבן מכין גבינה בסיר
מוזמנים להכין גם בבית. תמונות באדיבות מחלבת עיזה פזיזה | צילום: סיגל שוורצשטיין

 

 

מתכון לגבינה קווקזית-צ'רקסית

לצורך ההכנה ידרשו לכם: מדחום לבישול, קערה, סלסלת רשת מפלסטיק (בעלת חורים צפופים וקטנים) שאפשר להעמיד במרכז הקערה, קופסא עם מכסה.

מצרכים:

  1. 1 ליטר חלב
  2. 2 כפות יוגורט (יותר שומן = יותר טעים)
  3. 50 מ"ל חומץ 5%
  4. 1 כפית מלח דק
  5. תבלינים לפי בחירה

אופן הכנה:

 

  • מחממים ליטר חלב בסיר על הכיריים עד לטמפ' של 90 מעלות צלזיוס. חשוב להשגיח שהחלב לא יגיע לרתיחה, ולכן יש להשתמש במדחום לבישול.
  • מורידים את הסיר מהאש ומעבירים לקערה בעלת דפנות מעוגלות.
  • מוסיפים את היוגורט לתוך החלב ובוחשים קלות.
  • מוסיפים חומץ בהדרגה, ממתינים כ-20-15 שניות ומתחילים בבחישה שתי וערב עד שהחלב מתפרק למוצקים (גבן) ונוזלים (מי גבינה).

    שלבי הכנת גבינה צ'רקסית
    שלב ההתפרקות. תמונות באדיבות מחלבת עיזה פזיזה | צילום: סיגל שוורצשטיין
  • מפסיקים לערבב ומאפשרים לגבן לשקוע.
  • מניחים את סלסלת הרשת במרכז הקערה ודולים מתוכה את מי הגבינה בעזרת כוס קטנה. יש להוציא את רוב המים אך להשאיר עם הגבן מעט מים לפיזור התבלינים.

    הכנת גבינה צ'רקסית - שלב ההכנסה למקרר
    לאפשר לגבינה להמשיך להגיר נוזלים. תמונות באדיבות מחלבת עיזה פזיזה | צילום: סיגל שוורצשטיין
  • בוזקים כפית מלח ותבלינים לבחירתכם.
  • מערבבים קלות ושופכים את תכולת הקערה לסלסלת רשת או חיתול בד.
  • מכניסים את סלסלת הרשת או החיתול לקופסה אטומה ומעבירים למקרר לשעה לפחות להתייצבות. חשוב להציב את הסלסלה או החיתול על גבי רשת כדי שהגבינה תמשיך להגיר נוזלים.
  • לאחר שהגבינה התייצבה, מוציאים אותה מהסלסלה או הבד, הופכים על צלחת, פורסים ומתענגים.

בתיאבון וחג שבועות שמח.

האם הכתבה עניינה אותך?

כן לא

בנוסף

רוצים לקבל עדכונים למייל?

הצטרפו לניוזלטר שלנו ואל תפספסו את מה
שמעניין אתכם באמת

בלחיצה על כפתור החץ הינך מאשר/ת קבלת ניוזלטרים ומידע פרסומי

עוד באותו נושא

טיפוח ויופי שעווה כמו של סבתא: איך להסיר שיער בבית בעזרת סוכר?

השיטה הזו הרבה פחות מלכלכת, הרבה יותר זולה וזמינה ואפילו לא מחייבת שימוש...

מערכת LivA

מזון בריא להיות הבריסטה של עצמך: מכונות הקפה האוטומטיות המומלצות

עדיין תקועים עם מכונת הקפסולות הישנה? הגיע הזמן שתתקדמו למכונות אוטומטיות לטחינת פולי...

בשיתוף עם:

פאוזה קפה

מספקת פתרונות קפה לבית

בריאות עו"ד עמית ברכה: חוק האקלים כמאבק על החיים עצמם

חשבת שהמזגן יכול להציל אותך ממשבר האקלים? טעית בגדול. על השלכותיו הרות הגורל...

ראיון עם:

עו"ד עמית ברכה

מנכ"ל אדם טבע ודין

דיאטות זה מוכח: אפשר להגביר את חילוף החומרים בלי כושר

מצאנו את הדרך להניע את המטבוליזם ואולי גם להשיל כמה קילוגרמים. הסוד: לשתות...

סימי שאואר

מזון בריא הטעות שעשינו עד היום עם קייל ושני מתכונים מפתים שנותנים לו כבוד

קייל ברוטב אבוקדו או קייל אסייתי שישנה את צבעו מול עיניכם. יש לנו...

נטלי רון

דיאטות דיאטה לפי סוג דם: המזונות והספורט שיתאימו לכם

עולם המדע לא התרשם ממנה, אך דיאטה לפי סוג דם צברה מאמינים רבים...

מערכת LivA

מזון בריא מי נגע לי בקולה? כל מה שרציתם לדעת על מיסוי משקאות ממותקים

הכוונה להטיל מס ישראלי על משקאות ממותקים יצרה שיח נוקב של בעד ונגד....

רויטל ונונו

עורכת ראשית

דיאטות דיאטת 17 הימים: הדיאטה שתבלבל את חילוף החומרים שלכם

האצה, הפעלה, השגה והגעה – לא, אלה לא סיסמאות לג'ימיל שלכם אלא שמות...

סימי שאואר

טיפוח ויופי הסרום הטבעי המושלם: איך תכיני לעצמך את הסרום שכולם ידברו עליו?

היא בריאה יותר, אפקטיבית יותר ומשמחת יותר – הכירו את הרוקחות הטבעית, זאת...

בשיתוף עם:

אור המדבר