כתבה זו מכילה מחקר/ים ממקורות מוסמכים ו/או כתבי עת מדעיים ו/או פקולטות אקדמיות מכובדות.
אנחנו עושים כל מאמץ כדי לבדוק את הנתונים המוצגים באתר ולהפנות אתכם למקור המאמרים והעובדות המובאים לכם, על מנת לאפשר לכם להעמיק את הידע ולבחון את מהימנות התכנים.
כידוע, עולם המחקר מתעדכן בכל רגע נתון ומציג לעיתים ממצאים הטרוגניים, בלתי מוחלטים ואף סותרים. אנו מאמינים בהצגת מגוון דעות, גישות ומסקנות, ודוגלים בקבלת החלטות על בסיס הרחבת הידע בעין ביקורתית.
אנו פועלים להביא לכם מידע אמין, עדכני ומקצועי אשר נתמך מדעית.
עוזרים לנו להילחם במחלות החורף | צילום: shutterstock
שתף:
עוזרים לנו להילחם במחלות החורף | צילום: shutterstock
כל ירק ושעתו, ועונת החורף היא ללא ספק השעה היפה ביותר של ירקות השורש. הירקות שגדלים בשקט מתחת לאדמה, סופגים לתוכם כמויות מכובדות של הוויטמינים והמינרלים הנמצאים מתחת לפני הקרקע וכאשר הם משתלבים במרקים ובנזידים שאנו מכינים, עוזרים לנו להילחם במחלות החורף.
אך לא זאת בלבד: ירקות השורש עשירים גם בסיבים תזונתיים ובאותה נשימה גם דלים בקלוריות – מה שתורם לתחושת השובע והופך אותם לאפשרות טובה למי שרוצה לרדת במשקל.
ירקות שורש: לחיזוק הטחול ולשמירה על מערכת החיסון
לפי הרפואה הסינית, ירקות השורש מחזקים את הטחול והקיבה.
טחול חלש, לפי הרפואה הסינית, גורם לייצור עודף של ליחה, מה שעשוי להתבטא בנזלת, ליחה מרובה ונוזלים באוזניים. אכילת ירקות שורש תורמת לחיזוק הטחול ועשויה למנוע את התופעות האלו.
זאת ועוד, לירקות השורש, אשר גדלים באיטיות מתחת לאדמה, יש אנרגיה חמימה אשר מחזקת את הגוף ותורמת לעיכול. רובם גם עשירים בוויטמין A ובוויטמין C החיוניים, בין היתר, לשמירה על מערכת החיסון אשר נוטה להיחלש בחורף.
לצד ירקות השורש הכמעט מובנים מאליהם כמו בצל, תפוחי אדמה, בטטה וגזר, יש לא מעט ירקות שורש נפלאים, פחות פופולאריים אולי, כמו לפת, צנוניות, שומר, וסלרי, אותם שווה להכיר.
הנה כמה ירקות שורש שאנו ממליצים לכם לשלב בבישול, בעיקר בחורף:
ירק השורש (אולי הנפוץ ביותר) שמשדרג בקלות כל מנה. חשוב שנדע שמלבד טעמו ונטייתו העגומה לגרום לנו לבכות, לבצל גם סגולות בריאותיות רבות. הוא עשיר בסיבים, בנוגדי חמצון ובוויטמין C (שכולנו יודעים כמה הוא חיוני לשמירה על מערכת החיסון ומניעת מחלות חורף) ונחשב יעיל לטיפול בליחה ושיעול.
לצד חברו הטוב – השום, גם הבצל נחשב לאנטיביוטיקה של הטבע והוא קוטל פטריות, חיידקים ווירוסים. מלבד זאת, מחקרים מראים שאכילת מאה גרם בצל אדום חי ביום, עשויה להוריד את רמות הסוכר בדם של חולי סוכרת.
איך משתמשים?
בסלטים, בנזידים, במרקים, בפסטות ובעצם כמעט בכל מנה שנכין.
טיפ: הנחת בצל יבש חתוך ליד המיטה של תינוק או ילד מצונן, עשויה לעזור בייבוש הנזלת. כן, הבצל עושה פלאות לגוף גם כשלא אוכלים אותו.
מרק ירקות שורש | צילום: shutterstock
בטטה
הבטטה המתקתקה לא רק טעימה להפליא, אלא גם בעלת תכונות טובות שהופכות אותה לפצצת בריאות – היא עשירה בסיבים תזונתיים, אשלגן, בוויטמין C ובבטא קרוטן, אשר תורם לשיפור הראייה, לבריאות העור ולחיזוק מערכת החיסון.
איך משתמשים?
במרקים, בקישים, בנזידים, בפירה והכי טעים – כשהיא צלויה בתנור עם שמן זית, רוזמרין והרבה שום.
הידעת: אכילת בטטה שלמה עם הקליפה מכילה פי 5 ויטמין A מהצריכה היומית המומלצת. (ויטמין A שומר, בין השאר, על בריאות העין ומתפקד כנוגד חמצון).
לא לשכוח לפזר שום ורוזמרין מעל | צילום: shutterstock
סלק
הסלק יוסיף למטבח שלכם לא רק צבע, אלא גם הרבה טעם ובריאות. הסלק נחשב לאחד מירקות השורש המזינים ביותר בזכות כך שהוא מכיל כמויות משתנות של וויטמינים ומינרלים רבים, וגם כמויות יפות של סיבים תזונתיים, חומצה פולית ומנגן – מינרל החיוני לבריאות העצם ולהקלה על תסמונת קדם ווסתית.
בנוסף, הסלק תורם לשיפור זרימת הדם בגוף ולבריאות הלב, מסייע למערכת העיכול ויש הטוענים כי הוא בעל תכונות אנטי סרטניות.
איך משתמשים?
במיצים ובשייקים, בסלטים, בתבשילים והכי טעים – במרק בורשט: מרק רוסי שהסלק הוא הכוכב הראשי שלו.
טיפ: מיץ סלק נמצא מחקרית כמשפר את הסיבולת בקרב ספורטאים ומחזק את תפקוד הלב ריאה. רצוי לשתות כשעתיים עד שלוש שעות לפני האימון כדי ליהנות מאפקט מיטבי.
מחקרים הוכיחו כי הסלק משפר סיבולת | צילום: shutterstock
קולרבי
אז נכון שבפועל הקולרבי לא שייך לירקות השורש, אלא למשפחת המצליבים ונכון – המראה שלו לא אטרקטיבי בעיניי כולם, אבל עם יד על הלב, אנחנו יכולים להבטיח לכם שהסגולות הבריאותיות של הקולרבי מתעלים על כל אלה. (בנוסף הוא ממש מתאים לנו למתכון ירקות השורש בסוף).
הקולרבי עשיר בוויטמין C, בוויטמין B6, באשלגן, בסידן ובברזל – כולם חיוניים לתפקוד מערכת החיסון. כמו כן, הוא עוזר לייבש לחות ובכך מקל על סינוסיטיס ועל שאר מחלות חורף הקשורות בהצטברות ליחה ונזלת.
בנוסף, הוא נחשב יעיל לטיפול בצרידות ובאנמיה, עשוי לשפר את מערכת העיכול שלנו ואף לסייע לנו בהפחתת הסיכון להתקף לב.
איך משתמשים?
אל תהססו לנשנש מקלות קולרבי, לאכול אותו חי בסלטים וגם לאדות, לאפות ואפילו למלא.
הידעת: כוס אחת של קולרבי (135 גרם) מספקת 93% מהצריכה היומית המומלצת של ויטמין C וכ-13% מכמות הסיבים התזונתיים.
השומר בעל הטעם האניסי הוא ירק שרבים מתקשים להישאר אדישים כלפיו. ממש כמו כוסברה, גם השומר הוא ירק שאוהבים מאוד או ששונאים שנאת מוות. בינינו, עדיף להיות בצד האוהב ולנסות להתרגל לטעמו הייחודי כי יש לו המון סגולות שיכולות להטיב עם הבריאות שלנו. הוא מכיל סיבים, ויטמין C, אשלגן ומנגן, מוריד את רמות הסוכר בדם ועשוי לעכב שגשוג של חיידקים.
איך משתמשים?
בסלטים, מרקים ורטבים. כשהוא חי, צלוי או מוקפץ.
טיפ: חליטה של זרעי שומר עשויה להקל על כאבי בטן ועל גזים אצל תינוקות.
עוף עם שומר | צילום: shutterstock
תפוחי אדמה
"היית מאמינה? היית מאמין? תפוח אדמה אינו משמין".
מי מכם שגדלו בשנות השמונים ודאי זוכר את תשדיר השירות הזו שכולו שיר הלל לתפוחי אדמה. אבל האמת היא, שתפוחי אדמה לא זקוקים לשירים. מדובר באחד הירקות הזולים, הזמינים, הטעימים והמגוונים שקיימים על פני הכדור הזה.
בכל מה שקשור לערכים תזונתיים וירידה במשקל, הדעות תמיד היו חלוקות. ובכן, הגיע הזמן לומר את האמת: תשדיר השירות לא שיקר.
למרות שתפוח אדמה פחות מתאים לדיאטה דלת פחמימות משום הוא ירק עמילני, כשאוכלים את תפוח האדמה מבושל, אפוי או מאודה, בכמות מתונה וללא תועפות שמן, הוא באמת לא משמין.
בנוסף, הוא עשיר בסיבים ומאוד משביע. מלבד זאת, הוא מכיל גם ויטמין B6, ויטמין C, אשלגן ומנגן.
איך משתמשים?
איך לא? במרקים, בנזידים, כפירה או אפוי בתנור – תפוח האדמה יכול להיות מוגש בעשרות דרכים מגוונות, שכל אחת מהן תוציא ממנו טעם שונה. אבל אנא, הימנעו מצ'יפס אם אתם רוצים ליהנות מערכיו של תפוח האדמה ולא להשמין.
הידעת: תפוח אדמה נמצא מחקרית כמשביע יותר ממזונות אחרים המכילים את אותה כמות פחמימות. אז לכל המשמיצים – דעו לכם.
מתכונן ירקות שורש קליל בריא וטעים לשומרי משקל
וכעת, אחרי שלמדנו קצת על ערכיהם התזונתיים וייחודם של ירקות השורש, בואו ניגש למלאכה.
מתכון: ירקות שורש בתנור
מה צריך?
1 בטטה גדולה חתוכה לקוביות
2 גזרים, רגילים או צבעוניים, חתוכים לעיגולים דקים יחסית
2 בצלים סגולים חתוכים לרבעים
1 קולרבי גדול, חתוך לקוביות
1 סלק חתוך לקוביות
2 תפוחי אדמה חתוכים לקוביות
8 שיני שום
4 כפות שמן זית
שני גבעולי טימין
ענף רוזמרין
מלח גס
ירקות שורש בתנור | צילום: shutterstock
הוראות הכנה:
מכניסים את כל הירקות לתבנית גדולה.
מערבבים ומעסים היטב את הירקות בשמן הזית.
מפזרים מלמעלה מלח גס, טימין ורוזמרין.
מכניסים לתנור שחומם מראש ל-180 מעלות לכ- 40-30 דקות, עד שכל הירקות רכים במידה הרצויה.