כתבה זו מכילה מחקר/ים ממקורות מוסמכים ו/או כתבי עת מדעיים ו/או פקולטות אקדמיות מכובדות.
אנחנו עושים כל מאמץ כדי לבדוק את הנתונים המוצגים באתר ולהפנות אתכם למקור המאמרים והעובדות המובאים לכם, על מנת לאפשר לכם להעמיק את הידע ולבחון את מהימנות התכנים.
כידוע, עולם המחקר מתעדכן בכל רגע נתון ומציג לעיתים ממצאים הטרוגניים, בלתי מוחלטים ואף סותרים. אנו מאמינים בהצגת מגוון דעות, גישות ומסקנות, ודוגלים בקבלת החלטות על בסיס הרחבת הידע בעין ביקורתית.
אנו פועלים להביא לכם מידע אמין, עדכני ומקצועי אשר נתמך מדעית.
אוניברסיטת הרווארד: זו כמות הפירות והירקות היומית האידיאלית לאריכות ימים
אם יש נתון בסיסי שכולנו הפנמנו מזמן בקשר לתזונה הוא כנראה העובדה שאנחנו צריכים לאכול ירקות ופירות כדי להיות בריאים. מחקר ענק בדק איזו כמות וסוג של ירקות ופירות יעזרו לנו להימנע ממחלות לב וסרטן ולחיות יותר שנים
מחקר עדכני שפורסם על ידי איגוד הבריאות האמריקני ונערך על ידי חוקרים בבית הספר לבריאות הציבור באוניברסיטת הרווארד, גילה את המספרים המדויקים מאחורי השאלה הבסיסית: "כמה ירקות ופירות צריך לאכול?".
לפני שניגש לנתונים, נעשה לכם ספויילר: החלק הלא פחות מעניין בממצאים של המחקר הוא שאם תצרכו יותר מהכמות המומלצת, לא בהכרח תשיגו יתרונות בריאותיים נוספים.
בהחלט בשורה פורצת דרך עבור מי שאיננו מחבב פירות וירקות ורוצה להמעיט באכילתם. וכמובן, גם עבור מי שעד היום טעה לחשוב שכל המרבה – הרי זה משובח.
הנתונים נחשפים
כדי להגיע ל"מספר הזהב", נערך מחקר רחב היקף ומעמיק שעקב אחר יותר מ-100 אלף נשים וגברים בוגרים בין השנים 1984 עד 2014, תוך שימוש בשאלונים על צריכת המזון של המשתתפים אחת לשנתיים עד ארבע שנים.
בנוסף, החוקרים צירפו למחקר נתונים שנאספו על צריכת פירות וירקות מכמעט 2 מיליון מבוגרים מרחבי העולם.
והנה הנתונים: אם כן, על פי החוקר הראשי, האפידמיולוג והתזונאי ד"ר דונג ד. וואנג, כמות הפירות והירקות שמציעה את התועלת הרבה ביותר לצורך מניעת מחלות כרוניות קשות היא: שתי מנות פרי ושלוש מנות ירק.
לפי ממצאי המחקר, כמות זו קשורה לשיעורי תמותה נמוכים יותר ולירידה של 12% בסיכון למוות ממחלות לב וכלי דם, ירידה של 10% בסיכון למוות מסרטן וירידה של 35% בסיכון למוות ממחלה בדרכי הנשימה.
יש לקחת בחשבון שמנת פרי או ירק איננה יחידת פרי או ירק. לדוגמה: 3 כוסות אבטיח ולחילופין, חצי מנגו, נחשבים, כל אחד לבדו, למנת פרי.
אל תעברו את המכסה עם הכרוב | צילום: shutterstock
ירקות טובים וירקות רעים
אף שהנתונים למינון המומלץ נשמעים כמו משהו שקל לרובנו ליישם במסגרת הדיאטה היומית, שימו לב כי על פי וואנג, לא כל הפירות והירקות נחשבים לשווים, וכך גם אופן צריכתם.
ירקות עליים ירוקים, כמו תרד, קייל, כרוב וחסה, כמו גם ירקות עשירים בבטא-קרוטן, פירות הדר ופירות יער – הם אלו שהציגו את היתרונות המשמעותיים ביותר.
לעומת זאת, ירקות עמילניים, כמו אפונה, תירס ותפוחי אדמה, וכמו כן, מיצי פירות, לא היו קשורים לסיכון מופחת למוות או למחלות כרוניות, ואף יוחסו להשפעות שליליות.
יש לציין כי לאחר פרסום המחקר, אחד מעורכיו, פרופסור וולטר ווילט, מומחה בעל שם עולמי בתחום התזונה, התראיין והדגיש את חולשותיו.
חוץ מלחשב מחירים של פירות וירקות, כדאי לחשב מנות | צילום: shutterstock
לדבריו, הקושי ב"שכנוע" אנשים לתזונה נכונה הוא בכימות עדיפותה. כלומר, ללא יתרונות ברורים וספציפיים, זה לא מאוד משכנע לטעון שאם נאכל כעת יותר ירקות ופירות, נחיה יותר (בממוצע). וזה לדעתו, האתגר הבא של החוקרים.
באשר ליחסים הבלתי ליניאריים בין צריכת כמות מוגברת של ירקות ופירות ליתרונות בריאותיים – מעבר לחמש מנות ביום, הסבר החוקרים מתייחס למיצוי ספיגת חומרי ההזנה בגוף (עד לכמות זאת) או להרוויית האנזים בחומר המזין מהירק והפרי, עד לרמה שמעבר לה, הוא לא מספק יותר תועלת.
אם אתם עדיין אוהבים את הטעם, בעיקר של ירקות, אל תתנו לנתון להגביל אתכם. עוד גמבה ועליי בייבי, בטח לא יזיקו לאיש.