כתבה זו מכילה מחקר/ים ממקורות מוסמכים ו/או כתבי עת מדעיים ו/או פקולטות אקדמיות מכובדות.
אנחנו עושים כל מאמץ כדי לבדוק את הנתונים המוצגים באתר ולהפנות אתכם למקור המאמרים והעובדות המובאים לכם, על מנת לאפשר לכם להעמיק את הידע ולבחון את מהימנות התכנים.
כידוע, עולם המחקר מתעדכן בכל רגע נתון ומציג לעיתים ממצאים הטרוגניים, בלתי מוחלטים ואף סותרים. אנו מאמינים בהצגת מגוון דעות, גישות ומסקנות, ודוגלים בקבלת החלטות על בסיס הרחבת הידע בעין ביקורתית.
אנו פועלים להביא לכם מידע אמין, עדכני ומקצועי אשר נתמך מדעית.
בורא פרי הלחם: האם נמצא סופר פוד בטעם שאתם הכי אוהבים?
פרי מלא בחלבון עם טעם של לחם טרי והמון יתרונות בריאותיים; הכירו את פרי עץ הלחם שמגיע מהאזורים הטרופיים ומספק את כל הצרכים התזונתיים של המקומיים. מתי הוא מגיע גם לפה?
אם אתם משלבים בתפריט היומי שלכם ג'וג'י ברי, מאקה, מוריגה וספירולינה, בוודאי תשמחו להכיר את פרי עץ הלחם, פרי טרופי שעשוי להיות הדבר הבא שיכבוש את עולם מזונות העל.
פרי עץ הלחם, שבמערב התחילו להכיר את סגולותיו הרבות רק לאחרונה, גדל בשפע במדינות טרופיות, בעיקר בדרום האוקיינוס השקט ובאיים הקריביים, שם הוא מהווה חלק בלתי נפרד מהתזונה היומיומית.
את הפרי נהוג לאכול טרי, מבושל או מטוגן, והן לאחר ייבושו, טחינתו והפיכתו לקמח, אגב, נטול גלוטן. בצורתו הטרייה יש לו טעם מתוק וקרמי, אבל כשהוא מבושל או מטוגן הוא דומה לטעם של לחם טרי – ומכאן שמו.
כל הצרכים התזונתיים בפרי אחד
פרי עץ הלחם הוא פרי עמילני מאוד ועשיר בוויטמינים כמו ויטמין C וויטמין B1, כמו גם מינרלים וחלבון – למעשה, יש בו יותר חומצות אמינו מאשר בסויה. על פי אגרונום מקוסטה ריקה שבחן את הפרי, עץ אחד (המניב כ-200-150 פירות בשנה) יכול לספק למשפחה בת ארבע נפשות את כל צרכיה התזונתיים במשך 50 שנה.
מחקר שנערך באוניברסיטה של בריטיש קולומביה בקנדה, ניסה לברר את השפעתה של תזונה מבוססת פרי עץ הלחם על הבריאות. החוקרים, שהאכילו עכברים בתזונה שמבוססת על קמח טחון מהפרי, גילו שעכברים שניזונו מתזונה זו הראו קצב גדילה גבוה באופן משמעותי בהשוואה לעכברים שניזונו מדיאטה סטנדרטית (עם קמח חיטה).
בנוסף, הם מצאו שעיכול החלבון של הפרי קל יותר מעיכול חלבון החיטה. לטענת החוקרים, החלפת כמות החיטה הנצרכת מדי יום בכמות זהה של פרי עץ הלחם תספק 57 אחוזים מתצרוכת הסיבים היומית המומלצת, יותר מ-34 אחוזים מצריכת החלבון וכמויות יפות של ויטמין C, אשלגן, ברזל, סידן וזרחן.
העובדה שפרי עץ הלחם הוא דל שומן, נטול גלוטן, בעל אינדקס גליקמי נמוך ובעל צפיפות תזונתית גבוהה (כולל חלבון ושפע של ויטמינים ומינרלים), הופכת אותו לסוג של מזון על ללא יחסי ציבור מספקים.
מלבד המחקר שנערך באוניברסיטת קולומביה, מחקרים נוספים מצאו שאכילת פרי עץ הלחם עשויה למתן סוכרת מסוג 2. יחד עם זאת, יש לציין כי הפרי עדיין לא נחקר מספיק. מה שכן ידוע הוא שהפרי, כאמור, הינו בעל צפיפות תזונתית גבוהה ועשיר ברכיבים שמיטיבים עם הבריאות. הנה כמה מהבולטים מבניהם:
סיבים תזונתיים
פרי עץ הלחם עשיר בסיבים תזונתיים – בכוס של פרי לחם טרי יש כ-10.8 גרם סיבים תזונתיים. הסיבים התזונתיים מקושרים עם שיפור העיכול ומניעת עצירות, הפחתת הסיכון ליתר לחץ דם ולמחלות לב, הורדת רמת הסוכר בדם וכן תחושת שובע וירידה במשקל.
חלבון
על אף שמדובר בפרי, פרי עץ הלחם עשיר בחלבון. הפרי מכיל את כל חומצות האמינו החיוניות – הנחשבות לאבני הבניין של החלבונים ונחוצות לתפקוד אופטימלי של הגוף, לתהליכי בנייה וגדילה של הגוף, ובעיקר השרירים, ולבניית התאים והרקמות.
נוגדי חמצון
פרי עץ הלחם עשיר בנוגדי חמצון, החשובים לסיוע במניעת מחלות ולצמצום הנזק של הרדיקלים החופשיים. בין היתר, הפרי מכיל ויטמין C בכמות שעולה על הצריכה היומית המומלצת. תזונה העשירה בוויטמין C מקושרת עם ירידה בסיכון למחלות לב וסרטן ולחיזוק מערכת החיסון, והיא אף תורמת לייצור קולגן החיוני לבריאות העור.
אשלגן
פרי עץ הלחם מכיל כמות גבוהה של אשלגן – מינרל הנחוץ לתהליכים רבים בגוף. האשלגן חשוב לבריאות הלב, מפחית לחץ דם, מוסת ומאזן נוזלים בגוף ומגן מפני שבץ.
חומצות שומן חיוניות
פרי עץ הלחם מכיל חומצות שומן חיוניות מסוג אומגה 3 ואומגה 6. אלו חיוניות לשמירה על בריאות הלב וכלי הדם ולפעילות מערכת העצבים והמוח, וכן תורמות לבריאות העור והשיער.
איפה משיגים?
כרגע, עדיין לא ניתן להשיג את פרי עץ הלחם בישראל. עם זאת, נראה שבעולם הפרי כבר הולך וצובר פופולריות מעבר לגבולות הארצות בהן הוא גדל. הפרי מיובא בין היתר לקנדה ולארה"ב, וניתן להשיגו גם בשווקי איכרים באירופה.
מומחים בתחום מאמינים שבעשור הקרוב, עם הדרישה ההולכת וגוברת לחלבון איכותי וזול מן הצומח הפרי יגיע לשווקים חדשים, ונותר רק לקוות שנוכל לראות אותו בקרוב גם פה ולתת ביס מ"לחם" בגרסה הרבה יותר ידידותית ובריאותית.