כתבה זו מכילה מחקר/ים ממקורות מוסמכים ו/או כתבי עת מדעיים ו/או פקולטות אקדמיות מכובדות.
אנחנו עושים כל מאמץ כדי לבדוק את הנתונים המוצגים באתר ולהפנות אתכם למקור המאמרים והעובדות המובאים לכם, על מנת לאפשר לכם להעמיק את הידע ולבחון את מהימנות התכנים.
כידוע, עולם המחקר מתעדכן בכל רגע נתון ומציג לעיתים ממצאים הטרוגניים, בלתי מוחלטים ואף סותרים. אנו מאמינים בהצגת מגוון דעות, גישות ומסקנות, ודוגלים בקבלת החלטות על בסיס הרחבת הידע בעין ביקורתית.
אנו פועלים להביא לכם מידע אמין, עדכני ומקצועי אשר נתמך מדעית.
אם בא לכם לקצר תהליכים ולרכוש לקט ירקות או פירות קפואים במקום את הגרסה הטרייה - אתם בטח תוהים האם הם יהיו בריאים באותה המידה? מתי הקפוא יותר זול ומומלץ, ומדוע ההגדרה "טרי" יכולה להיות שקרית?
ירקות קפואים: לקחת או לוותר? | צילום: shutterstock
שתף:
ירקות קפואים: לקחת או לוותר? | צילום: shutterstock
השאלה האם להעדיף את הירקות והפירות שלנו טריים או קפואים, נשמעת על פניה כמו שאלה רטורית. כולנו מניחים שפרי או ירק שנקטפו זה עתה, הם בשיא אונם התזונתי. אבל, האם התוצרת שאנחנו קונים בסופר אכן כה טרייה? ויתרה מזאת, האם נכון לשער בכלל שבירקות ובפירות שהוקפאו לאחר הקטיף, יש פחות ערכים תזונתיים מאשר באלה הטריים? הגיע הזמן לתשובות.
לשבור את הקרח עם פירות קפואים
נתחיל בבשורה טובה, רק שימו לב לקרוא את המשפט עד הסוף: הקפאה אכן פוגעת בערכים התזונתיים של פירות וירקות, אך רק באופן מינימלי. אם אלו נקטפים בשיא בשלותם ומוקפאים מיד, מרבית הרכיבים התזונתיים "נלכדים" בפנים.
חוקרים מאוניברסיטת קליפורניה בדייוויס מצאו כי:
תכולת הפחמימות, החלבונים, הסיבים והמינרלים דומה בין ירקות ופירות טריים לירקות ופירות קפואים.
תוצרת טרייה עלולה לאבד מחצית מהוויטמינים והפיטונוטריאנטים במהלך האחסון או הבישול.
פחות וויטמינים מסיסים בשומן כמו A ו-E אובדים בתהליך ההקפאה לעומת ויטמינים מסיסים במים כמו C.
תוצרת קפואה עשויה להכיל יותר ויטמינים וחומרים מזינים מטרייה, אם כי בישול ואחסון נוספים לאחר ההפשרה עשויים לבטל את הפער הזה.
כל זה לא משנה את העובדה שבעונתם, עדיף לקנות את הירקות והפירות הטריים (או אפילו לגדל אותם בעצמכם), כי אז הם במצב המזין והטעים ביותר שלהם.
יחד עם זאת, העובדה שהפרי או הירק נמכרים כ"טריים", איננה ערובה לכך שהם אכן כאלה. כדאי לדעת שכאשר פירות וירקות מוצעים למכירה מחוץ לעונה, משמע שהם בעלי ותק לא קטן, וקרוב לוודאי שהוחזקו במשך חודשים בקירור במחסנים.
בנוסף, גם כשהתוצרת משווקת בעונה, היא עוברת דרך ארוכה; מהחקלאי לשוק הסיטונאי ומשם במשאיות דרך כבישים עמוסים אל מדפי הסופר או הירקן, עד שהיא מגיעה אלינו לצלחת. מבחינה זאת, כדאי להעדיף רכישה של תוצרת חקלאית היישר מהמגדלים כאשר הדבר מתאפשר.
אגב, במקרים בהם הפרי או הירק הוחזקו זמן רב בקירור, יש בהחלט מצב שהם יכילו פחות ערכים תזונתיים בהשוואה לירקות ופירות שהוקפאו מיד לאחר הקטיף. כך שטריות היא עניין יחסי הדורש התאמה.
ירקות ופירות: להגדיל את הצריכה
5-3 מנות של ירקות ו-4-2 מנות של פירות הם הקצובה היומית המומלצת על פי חלק מההמלצות התזונתיות לשמירה על בריאות תקינה. על פי מחקר משנת 2017 הכמות הזאת בגרמים צריכה להגיע ל-800-500 גרם ביום.
מכיוון שאין, כאמור, הבדל גדול מבחינת הערכים התזונתיים בין תוצרת טרייה לקפואה, ההמלצה היא אפוא להתאים את מצב הצבירה של הירקות והפירות לאורח החיים שלנו במטרה להגדיל את הצריכה להמלצות.
אם קלות ופשטות בהכנת המזון וחיסכון בזמן הם העדפות עיקריות עבורכם, כדאי לבחור בירקות ובפירות קפואים שניתן לעשות בהם שימוש מידי ללא צורך לקלף או לחתוך – כך שמדובר ללא ספק בקיצור הליכים המעודד בסופו של דבר אכילה בריאה.
ירקות קפואים, שבאים גם בלקטים למיניהם, יכולים להשתלב ללא מאמץ במרק או בתבשיל ולהבטיח אספקה תקינה של ויטמינים, מינרלים, סיבים תזונתיים ונוגדי חמצון.
פירות קפואים, ויש מגוון כאלה, כמו תותים, פירות יער, אננס ועוד, כשהם זמינים במקפיא בכל עת, יכולים לשמש חומר גלם מעולה לשייקים מרעננים, שתורמים להעשרת הכמות והמגוון של הפירות שצורכים במהלך היום.
ירקות ופירות קפואים: חיי מדף
עוד יתרון לא מבוטל של ירקות ופירות קפואים הוא כמובן חיי מדף ארוכים. על טריות משלמים בקמילה מהירה ומי שמועד לפורענות בעניין זה הם הירקות העליים כמו תרד, קייל, חסה, פטרוזיליה וחבריהם, שצריכים להיאכל עד שבוע לכל היותר, לאחר הקנייה.
אם ניסיון העבר שלכם מלמד אתכם ששבוע יכול לחלוף על הירקות הטריים שבמקרר שלכם ללא שימוש, עדיף להצטייד בגרסת הקפואים שלהם ולהימנע מבזבוז והשלכת מזון.
לעומת זאת, כשמדובר בפירות וירקות מאריכי חיים כמו לימונים, תפוחי עץ, תפוחי אדמה, בצלים ושיני שום, אין צורך להתפשר על קפואים, ובמקרה זה רובם בוודאי שלא יספקו את אותה חווית טעם בגרסה המקוררת.
המחיר
סביר היה להניח שירקות ופירות שעברו עיבוד יהיו יקרים יותר, אבל לעיתים דווקא מחירם של אלה הטריים, גבוה יותר מזה של הקפואים באותו משקל.
כמו במקרה של האוכמניות הכחולות הנחשבות לסופר־פוד, שעולתן בגרסה המוקפאת והמיובאת נגישה יותר משמעותית לעומת הגרסה הטרייה שלהן. שיקול רלוונטי שנוגע לרבים.
מדובר כמובן בסיבה טובה נוספת להכניס למקפיא כמה חבילות של ירקות או פירות קפואים, שיהיה, לכל צורך שיעלה. כמובן שאין לוותר על אכילת ירקות ופירות טריים כל יום, אבל אפשר ורצוי בהחלט לשלב בין השניים, בלי שום התלבטות.