כתבה זו מכילה מחקר/ים ממקורות מוסמכים ו/או כתבי עת מדעיים ו/או פקולטות אקדמיות מכובדות.
אנחנו עושים כל מאמץ כדי לבדוק את הנתונים המוצגים באתר ולהפנות אתכם למקור המאמרים והעובדות המובאים לכם, על מנת לאפשר לכם להעמיק את הידע ולבחון את מהימנות התכנים.
כידוע, עולם המחקר מתעדכן בכל רגע נתון ומציג לעיתים ממצאים הטרוגניים, בלתי מוחלטים ואף סותרים. אנו מאמינים בהצגת מגוון דעות, גישות ומסקנות, ודוגלים בקבלת החלטות על בסיס הרחבת הידע בעין ביקורתית.
אנו פועלים להביא לכם מידע אמין, עדכני ומקצועי אשר נתמך מדעית.
בלי בשר, עם קמומיל, ותוך כדי עבודה על הנפש: שיטות להקלה על כאבי מחזור
כל אישה מכירה את התופעה הלא כל כך נעימה שפוקדת אותה מדי מחזור - כאבי בטן חזקים, כאבי גב, רגישות בחזה ובעיקר אי נוחות שנמשכת כמעט שבוע. ליאת שפר בן יעקב, מטפלת מוסמכת בשיטת אייפק, מסבירה מדוע זה קורה, ומהם הטיפולים הטבעיים המומלצים
נערות ונשים רבות סובלות מכאבי מחזור מדי חודש. רובן מתמודדות עם כאב עוויתי בבטן התחתונה, כאבי ראש, כאבי גב, חולשה ושינויים במצב הרוח, ובמקרים קיצוניים אף מגיעות למצבים של הקאות, סחרחורות ועילפון כתוצאה מכאבים חזקים במיוחד.
כאבי מחזור: למה זה קורה?
במהלך המחזור החודשי, הרחם מייצר הורמון המוכנה פרוסטגלנדין שגורם לרחם להתכווץ. במקרים רבים, תופעה זו מלווה בכאבים שעלולים להופיע למשך ימים אחדים, עם הופעת הווסת או בטווח של שבועיים לפני הגעתה.
בקרב אחוז קטן מהאוכלוסייה הכאבים עלולים להיגרם ממחלת אנדומטריוזיס – נדידה של רקמות מהרחם לאזורים אחרים בגוף הגורמת לדימום מחוץ לרחם או מציסטות הגדלות בשחלה.
כאבי מחזור בדרך כלל מטופלים באמצעים תרופתיים, כגון משככי כאבים וגלולות למניעת היריון, אך שינויים רגשיים, אנרגטיים, תזונתיים ואקטיביים באורח החיים, עלולים להביא לתחושת הקלה משמעותית ולמנוע את הצורך בשימוש באמצעים כימיים.
תחושות שליליות לגבי דימוי הגוף או קבלת המחזור עלולים להוביל לכיווץ של הרחם או כלל הגוף ולהגביר את הכאבים
איך להקל על כאבי מחזור בדרכים טבעיות
שינויים תזונתיים
מחקרים הראו כי קיים קשר בין צריכה מוגברת של קמח לבן, סוכרים ומאכלים מטוגנים לבין עוצמת כאבי המחזור. פעמים רבות הפחתה של מזונות אלו מהתפריט היומי תסייע להקל על בעיות התסמונת הקדם וסתית – PMS.
גם צמצום צריכתם של מזונות מן החי בימי הכאב עשויה לסייע להקל עליו, משום שמזונות אלו מכילים חומצה אריכדונית שמעודדת התפתחות דלקות.
הקפדה על תזונה מאוזנת במחזור, עשירה בירקות ופירות, דגי ים קרים ודגנים מלאים תספק לגוף את החומרים הדרושים לו ותסייע לו להפחית את העומס המטבולי המוטל על הכבד, להוריד את רמות הדלקתיות בגוף ולהשיג את האיזון ההורמונלי שיעזור להפחית את הכאב.
כל פעילות גופנית מתונה, כמו יוגה, טאי צ'י או צ'י קונג, יכולה להקל על תסמיני המחזור. פעילויות אלו גורמות לשחרור אנדורפינים וכימיקלים אחרים במוח, אשר מסייעים בהקלה על הלחץ ומשפרים את מצב הרוח.
תנוחת "הקשת", המוכרת בין היתר מתרגול יוגה, מומלצת במיוחד לנשים הסובלות מתסמונת קדם וסתית. מומלץ לשכב על הבטן ולאחוז בקרסוליים. לאחר מכן לשאוף אוויר, לכווץ את הישבן ולהרים את הראש בהדרגה. בתנועה איטית, יש להמשיך ולהרים את החזה והמותניים מהרצפה, תוך כדי דחיפה של העקבים החוצה.
עיסוי שמנים
כמה טיפות לבנדר או קמומיל על בסיס של שמן שקדים או שמן זרעי ענבים יכולים לסייע בהרגעת כאבי מחזור.
את עיסוי השמנים האתריים יש לבצע במשך מספר דקות סביב הבטן, האגן, החזה וכל חלק כואב בגוף.
שמן הלבנדר תורם להרגעה, ויעיל לשימוש נגד דלקות, שרירים מכווצים ונדודי שינה
טיפול בנפש
פעמים רבות כאבי המחזור הם רק ביטוי לקשיים רגשיים שעוברים על האישה או הנערה.
קשיים אלו עלולים לבטא תחושות שליליות לגבי דימוי הגוף או קבלת המחזור, להוביל לכיווץ של הרחם או כלל הגוף, ולהגביר את הכאבים. גם נשים החוות דואליות סביב המחזור והנשיות שלהן, קשיים בכניסה להיריון או לבטים לגבי הריונות, עלולות לסבול משינויים בקבלת הווסת ומהכאבים הנלווים לה.
טיפול רגשי, על שלל גווניו, יכול לסייע לשחרר את החסמים, לשפר את איכות החיים, הביטחון העצמי והדימוי העצמי – ובתוך כך גם להשפיע על כאבי המחזור. שיטות טיפול שעשויות להועיל במקרים כאלו הן טיפול פסיכולוגי, פסיכותרפיה גופנית וטיפול גופני־רגשי משולב.
שיטת אייפק
שיטת אייפק היא שיטת ריפוי הוליסטית המטפלת במערכת האנרגטית של הגוף, במטרה לנקות מחסומים שמהווים מקור חבוי להיווצרות בעיות פיזיות. האבחון כולו מבוסס על "מבחן שרירים" שמאפשר לזהות מערכות חלשות בגוף.
הטיפול בשיטת אייפק משלב מספר רעיונות וטכניקות מתחומי הרפואה הסינית וההודית, הקינסיולוגיה היישומית, הפסיכולוגיה, הדמיון המודרך ועוד.
מטרת הטיפול בשיטת אייפק הוא "לנקות" את הגוף ולגרום לשינוי דרך הרובד האנרגטי, הלא־מודע והתת־המודע של המטופלת.
במהלך האבחון נחשפת המטופלת למגוון מרכיבים, כמו מזונות, גורמים סביבתיים, הורמונים, נושאים רגשיים ועוד – בעוד שרירי הידיים שלה מהווים כלי לאיתור הבעיה.
במקרה של זיהוי גורמים בעלי השפעה שלילית, יחלשו המערכות בגוף, וכתוצאה מכך גם מערכת השרירים. האבחון מהיר מאוד ומדויק ומתבצע החל מהפגישה הראשונה. משך הטיפול משתנה ממטופלת למטופלת ותלוי במורכבות הבעיה.