כתבה זו מכילה מחקר/ים ממקורות מוסמכים ו/או כתבי עת מדעיים ו/או פקולטות אקדמיות מכובדות.
אנחנו עושים כל מאמץ כדי לבדוק את הנתונים המוצגים באתר ולהפנות אתכם למקור המאמרים והעובדות המובאים לכם, על מנת לאפשר לכם להעמיק את הידע ולבחון את מהימנות התכנים.
כידוע, עולם המחקר מתעדכן בכל רגע נתון ומציג לעיתים ממצאים הטרוגניים, בלתי מוחלטים ואף סותרים. אנו מאמינים בהצגת מגוון דעות, גישות ומסקנות, ודוגלים בקבלת החלטות על בסיס הרחבת הידע בעין ביקורתית.
אנו פועלים להביא לכם מידע אמין, עדכני ומקצועי אשר נתמך מדעית.
הפופולריות הגדולה של התזונה צמחית הציפה את חיינו בקטניית הסויה עתירת החלבון, עליה מבוססים מגוון תחליפי החלב והבשר. על אף יתרונותיה, צריכה מופרזת של סויה סומנה כמסוכנת עבור גברים וכזו שעלולה לגרום להם לפגיעה במערכת הרבייה ולהתפתחות של גוף נשי. מה מכל זה נכון?
האם גברים צריכים לחשוש מסויה? | צילום: shutterstock
שתף:
האם גברים צריכים לחשוש מסויה? | צילום: shutterstock
לא בכדי זוכה הסויה לפריחה עצומה בביקוש ובצריכה; פולי הצמח, ממשפחת הקטניות, שומרים על המערכת החיסונית, מחזקים את מבנה השלד ומורידים את רמות הכולסטרול בדם.
יחד עם זאת, הפיטואסטרוגנים, רכיבים תזונתיים דמויי ההורמון הנשי אסטרוגן, המצויים בה, הופכים אותה לשנויה במחלוקת בצריכה לא מבוקרת ע"י גברים. פיטואסטרוגנים הינם חומרים הדומים במבנה שלהם להורמון האסטרוגן וקיימים גם בזרעי צ'יה ופשתן ובמגוון קטניות נוספות – כאשר הסויה מכילה את הכמות הגדולה ביותר מהם.
ביכולתם של הפיטואסטרוגנים להיקשר אל קולטני האסטרוגן בגוף ובכך לסייע בהתמודדות עם תופעות גיל המעבר אצל נשים, כגון גלי חום.
מוצרי סויה ומאזן ההורמונים הגברי
באשר למין הגברי, שנים רבות נטען כי צריכת מוצרי סויה בכמות רבה מדי עלולה לגרור השפעה הורמונלית מזיקה ופגיעה בתפקוד המיני הזכרי.
עבור גברים אשר סיגלו תזונה טבעונית או צמחונית בחייהם, סביר שזו תכלול צריכה עודפת של תחליפי החלב והבשר המבוססים על סויה, כגון חלב סויה, מעדנים על בסיס סויה, "בשר" סויה, או נשנושי אדממה. גברים אלו, על פי מחקרים שונים, עלולים לחוות חוסר איזון הורמונלי, צניחה של רמות הטסטוסטרון וספירת הזרע, ופיזור שומן בגוף האופייני לנשים, כלומר, בחזה, בישבן ובירכיים.
יחד עם הנתונים מעוררי החשש, חשוב לציין כי המחקרים הללו שנויים במחלוקת ומבוססים ברובם על ניסויים שנעשו על בעלי חיים וכללו צריכה מופרזת של מוצרי סויה.
נתונים סותרים מצביעים כי צריכת מנה עד שתיים ביום (כוס משקה סויה או 100 גרם טופו), של מוצרי סויה, טבעיים, מלאים או כאלה שעברו עיבוד מינימלי, היא בלתי מזיקה לגברים או לנשים, ואף מומלצת ע"י רוב התזונאים.
יתרה מכך, מחקר נוסף שנעשה בעניין גילה כי צריכה סויה בקרב גברים מורידה את הסיכון לסרטן הערמונית.
למרות התדמית הרעה שנוצרה בהקשר זה לסויה, חשוב לדייק את הנתונים ולציין כי הקטנייה איננה מוצר המזון היחיד המתאפיין בהשפעה אסטרוגנית.
גם מוצרי חלב הפרה ובשר הבקר עתירים מאוד באסטרוגן, שפעילותו אף חזקה יותר בהשוואה לפיטואסטרוגנים המצויים בסויה ובמוצריה.
נייר עמדה שפרסם משרד הבריאות הישראלי בשנת 2017 בנוגע לצריכת סויה, החליף את המלצותיו משנת 2005. על פי ההמלצות החדשות צריכת סויה בטוחה עבור גברים, איננה פוגעת במערכת הרבייה שלהם ועשויה לסייע במצבים של סרטן הערמונית ומחלות כלי דם.
מרבית גידולי הסויה בעולם מהונדסים גנטית. המשמעות של כך היא שנעשה שיבוט של הסויה והוחדר לה גנום עמיד לקוטלי עשבים בכדי שלא תינזק מחומרים אלו בזמן הגידול בשדה.
למעשה, מרבית האוכל שאנו צורכים הינו מזון שעבר הנדסה גנטית והשפעותיו הבריאותיות נבחנות תוך כדי תנועה ויתבררו ככל הנראה בעוד עשרות שנים. כאשר הדבר מתאפשר, מומלץ לצרוך סויה אורגנית.