סדרת כתבות "הנקה נכונה": תשובות לשאלות שמטרידות כל אם מניקה

יועצת ההנקה, לימור פלד, חוזרת אלינו לענות לכן על שאלות לגבי הנקה, גודש, הנקה משד אחד או שני שדיים, צריכת קפה ואלכוהול, זמני הנקה ועוד. אלו הנושאים שהכי עניינו אתכן

5 דק׳

אימהות מניקות, זהו המידע שביקשתן לקבל | צילום: shutterstock

אימהות מניקות, זהו המידע שביקשתן לקבל | צילום: shutterstock

שתף:

אימהות מניקות, זהו המידע שביקשתן לקבל | צילום: shutterstock

בהמשך לסדרת כתבות "הנקה נכונה" שהכנו עם לימור פלד, יועצת הנקה מוסמכת IBCLC ומדריכת הורים, הגיעו אלינו שאלות שונות של נשים שרצו לברר עוד על הנושא הרלוונטי הזה שמעסיק כל אישה שילדה ואם לעתיד.

 

הפנינו את השאלות לפלד כדי לקבל תשובות מוסמכות ומדויקות, והיא ענתה.

 

רגע לפני שנתחיל, שימו רק לב שהמידע הניתן כאן הוא כללי בלבד ומתייחס לתינוקות בריאים שנולדו במועד. בכל מקרה של ספק, יש להתייעץ עם הרופא המטפל.

 

 

זמני הנקה

 

האם כדאי לשמור על זמנים קבועים להנקה או לזרום עם התינוק?

"לתינוק יש צורך להתחבר לשד – לעיתים בגלל שהוא רעב, לעיתים כי הוא צמא, לעיתים מכיוון שכואב לו משהו, ויכול להיות שהוא גם זקוק לקרבה ולנחמה.

 

"לפעמים התינוק אף ירצה להתחבר שוב לשד זמן קצר לאחר ההנקה הקודמת. לכן, אין צורך לקצוב זמנים להנקה.

 

לימור פלד, יועצת הנקה
לימור פלד

 

"כל עוד העלייה במשקל היא תקינה, אין צורך להתערב בזמני ההנקה אלא להגיב לסימני הרעב שלו.

 

"יש מצבים שבהם צריך להעיר תינוק כדי שיאכל בתדירות גבוהה יותר, בעיקר בימים הראשונים, כשעדיין אין ביטחון שההנקה מתנהלת באופן תקין, כאשר התינוק מאוד ישנוני ולא מתעורר מספיק פעמים לאכול, או במצב שכמות החיתולים עם שתן וצואה הוא נמוך מהמצופה (פירוט בהמשך) ואין עלייה מספקת במשקל.

 

"תדירות הנקה תקינה היא לפחות 12-8 פעמים ביממה".

כמה זמן נמשכת כל הנקה?

"משך ההנקה מהווה אינדיקציה גרועה לאומדן כמות החלב שהתינוק מקבל; יש תינוקות שאוכלים ביעילות רבה תוך כמה דקות ויש תינוקות שיכולים לבלות יותר משעה על השד ולא לאכול מספיק.

 

"באופן כללי, מרבית התינוקות בשבועות הראשונים יונקים בסביבות עשרים עד חמישים דקות סה"כ משני השדיים בכל הנקה.

 

 

 

 

"אצל חלק מהאימהות ההנקות יהיו קצרות מכך, ואצל חלק הן יהיו ארוכות יותר. אם רוב ההנקות נמשכות יותר משעה במהלך השבועות הראשונים ואין שיפור, ייתכן שיועצת הנקה תוכל לסייע בזה".

 

הנקה נכונה: אם מניקה תינוק ומביטה בטלפון
"יש תינוקות שיכולים לבלות יותר משעה על השד" | צילום: shutterstock

 

הנקה משד אחד או שניים

 

האם להניק משד אחד או משניהם בכל הנקה?

"לרוב עדיף להציע את שני השדיים בכל ארוחה, מאחר וכמות החלב שהתינוק מסוגל להוציא מהשד הראשון לרוב אינה מספקת.

 

"הארוחה אינה מתחלקת חצי חצי בין השדיים. מרבית החלב מגיע מהשד הראשון, ולאחר מכן כדאי להציע את השד השני כמעין 'קינוח', שם הוא ייקח פחות חלב.

 

"בדקות הראשונות של ההנקה קצב הבליעות של התינוק צפוי להיות יחסית גבוה ואז לרדת בהדרגה. יש תינוקות שמתנתקים מהשד ויש תינוקות שנרדמים תוך כדי שהם מחוברים לשד.

 

"לא תמיד התנתקות מעידה בהכרח שהתינוק סיים לגמרי לאכול מהשד הראשון, אפשר לנסות להצמיד אותו פעם נוספת ולשים לב אם הוא ממשיך לבלוע עוד קצת. מצד שני, עצם זה שהתינוק נשאר מחובר לשד לא מעידה על כך שהוא עדיין אוכל.

 

"כדאי להקשיב לצליל הבליעה שלו ולהביט על תנועות הלסת שלו. צליל הבליעות מאוד עדין, ולכן כדאי לנסות להקשיב לו בחדר שקט בדקות הראשונות של ההנקה.

 

"עם זאת, אם אינך מצליחה לזהות אותו, לא לדאוג. תנועות הלסת של התינוק יכולות גם הן ללמד אם התינוק יונק לשם הזנה או יונק לשם מציצה והרגעה. כאשר תנועות הלסת גדולות מאוד, התינוק נמצא ככל הנראה בהנקה פעילה".

איך נדע מתי לעבור לשד שני?

"אם באופן סובייקטיבי יש לך תחושה שהתינוק לא מיצה את השד, אפשר להחזיר אותו לשד הראשון ל'סיבוב נוסף' אחרי שהוא מתנתק.

 

"חלק גדול מהבעיות של תקופת ההנקה הראשונית, כמו חוסר עלייה במשקל, נובע מחוסר מיצוי של השד הראשון. הרכב החלב משתנה במהלך ההנקה ולכן לא כדאי להגביל את הזמן של התינוק על השד הראשון, או להעביר אותו מהר מידי לשד שני.

 

"לאחר שהתינוק סיים לינוק מהשד הראשון, כדאי להציע לו לינוק מהשד השני. בשבועות הראשונים מרבית התינוקות נראים עייפים או שבעים לאחר שד ראשון, אך בדרך כלל אם נעיר אותם בעדינות הם מאוד ישמחו לאכול עוד קצת מהשד השני.

 

 

 

 

"הנקה משני השדיים בכל ארוחה מאותתת לגוף להמשיך להגדיל את כמויות החלב באופן שתואם את הצרכים של התינוק.

 

"אם התינוק נראה מאוד ישנוני לאחר השד הראשון, זהו זמן מצוין להחלפת חיתול שתעיר אותו בדיוק במידה הנכונה כדי להמשיך לינוק עוד קצת מהשד השני".

מה לגבי החלפת חיתול לפני ההנקה?

"הורים לעיתים מקבלים המלצה להחליף לתינוק חיתול לפני האוכל. תינוקות שמתעוררים ומראים סימני רעב, הם לרוב מאוד להוטים להתחבר לשד ופחות דחוף להם להחליף חיתול.

 

"אם התינוק מאוד בוכה בעת החלפת החיתול, לפני ההנקה, כדאי לדחות את החלפת החיתול בין הנקת השד הראשון להנקת השד השני.

 

"אחרי שהתינוק אכל את 'המנה העיקרית', התינוק יותר רגוע ונינוח, ואפשר להחליף לו חיתול לפני המעבר לשד השני. כך החיבור לשד יהיה יותר קל ונינוח".

 

הנקה נכונה: תינוק שהפסיק לינוק
"חלק גדול מהבעיות של תקופת ההנקה הראשונית נובע מחוסר מיצוי של השד הראשון" | צילום: shutterstock

 

סימנים להנקה מספקת

 

איך יודעים שהתינוק ינק מספיק?

"שקילה על משקל לתינוקות (ולא משקל למבוגרים) יכולה לתת אינדיקציה טובה בדרך כלל, ולכן עדיף לקבוע תור לטיפת חלב תוך יומיים-שלושה לאחר השחרור מבית החולים.

 

"אם קיבלת תור לטיפת חלב שהוא יותר מאוחר או אם כמות החיתולים של התינוק עם שתן וצואה נמוך מהמצופה, התינוק מאוד ישנוני, בקושי מתעורר לאכול, או בוכה המון, חשוב להקדים את התור, או להגיע רק לשקילה ראשונית בטיפת חלב או אצל רופא ילדים.

 

"אם לתינוק יש צהבת ילודים, יש להקפיד מאוד על ההנחיות שניתנו למעקב תכוף".

כיצד ניתן לדעת אם כמות השתן והצואה בחיתולים היא מספיקה?

"מבחינת שתן, נצפה לשתן בהיר, לרוב שקוף, שהתדירות שלו עולה בהדרגה כל יום, עד למינימום 6 חיתולים ספוגים ביממה, החל מהיממה הרביעית או החמישית.

 

"מבחינת צואה, ביומיים הראשונים נצפה ל-2-1 יציאות בצבע שחור, במרקם זפת דביק. ביממה השלישית נצפה לשלוש יציאות לפחות בצבע חום-ירוק. והחל מהיממה הרביעית-חמישית נצפה ל-4-3 יציאות בכמות גדולה יותר בצבע צהוב במרקם משחתי או נוזלי, עם או בלי גרגרים.

 

"בסביבות החודש השני, תיתכן ירידה ניכרת במספר החיתולים עם הצואה. אם ההנקה התנהלה עד כה בצורה טובה, ירידה זו אינה מעידה בדרך כלל על בעיה בהנקה ואין סיבה להתרגש.

 

"אם יש ספק, תמיד כדאי להתייעץ עם רופא, אחות טיפת חלב או יועצת הנקה".

 

 

 

 

מהו משקל התינוק התקין בימים הראשונים של ההנקה?

"בנוגע למשקל התינוק, נצפה לחזרה למשקל הלידה בין גיל 14-7 ימים. כמובן שאם היו אתגרים משמעותיים סביב הלידה, כגון לידה קיסרית, ייתכן והתינוק יחזור למשקל הלידה כמה ימים לאחר מכן.

 

"חשוב לדעת שאין להסתמך על המשקל בלבד, שכן ייתכנו אי דיוקים – כמו שקילות במשקלים שונים, שקילות לפני הנקה או אחרי הנקה, עם בגדים או בלי בגדים. כשנשקלים בטיפת חלב רצוי לחזור בכל פעם לאותו משקל.

 

"אם העלייה במשקל אינה מספקת, ניתן בד"כ לשפר את יעילות ההנקה וכדאי להתייעץ עם יועצת הנקה בנושא. הוספת תמ"ל (תרכובת מזון לתינוקות), אומנם תסייע לעלייה במשקל אבל לא תשפר את מצב ההנקה.

 

"כמובן שכל מקרה הוא אינדיבידואלי, ולכן ייעוץ פרטני יכול מאוד לסייע למצוא את הדרך הטובה ביותר עבור התינוק והאימא שלו.

 

הנקה נכונה: תינוק יונק משד
"עדיף לקבוע תור לטיפת חלב תוך יומיים-שלושה לאחר השחרור מבית החולים" | צילום: shutterstock

תינוק רגוע הוא מדד להתפתחות תקינה והנקה יעילה?

"באופן כללי, אם התינוק רגוע אחרי הנקה זה סימן טוב, אך לא תמיד זה מספיק. תמיד חשוב להסתכל על שילוב של מדדים כגון שפת הגוף של התינוק, כמות החיתולים, כמות ההנקות, וקצב העלייה במשקל.

 

"מצד שני, אם יש הרבה חוסר שקט אצל התינוק יחד עם סימנים אחרים כמו מיעוט יציאות או עלייה איטית מאוד במשקל, כדאי לשפר את ניהול ההנקה ויעילותה".

 

גודש בשדיים

 

מה לעשות במקרה של גודש בשדיים?

"זהו אחד הקשיים הנפוצים בהנקה. יש להבחין בין מלאות, שהיא מצב נפוץ ונורמלי שמשקף את העלייה בכמות החלב בשד בהתאמה לצרכי התינוק, לבין גודש.

 

"גודש הוא מצב לא תקין שבו המלאות בשד מוגזמת. לעיתים זה נובע מקושי בהנקה, כמו תדירות הנקות מאוד נמוכה ביממות הראשונות או קושי בחיבור. ולעיתים הוא משקף פעילות מוגברת של ייצור חלב כבר בימים הראשונים שלאחר הלידה.

 

"בעת הגודש, השד מרגיש נפוח, לא רק בגלל שהוא מלא בחלב אלא בגלל פעילות מוגברת של כלי הדם ובלוטות הלימפה. לעיתים הגודש הוא כה חמור עד שהתינוק מתקשה להתחבר לשד והשדיים כואבים מאוד".

עוד ב לנפש

מפסיקים לצעוק בבית: איך תקשורת מקרבת תשנה לכם את ההורות והזוגיות?

לכתבה המלאה

אימהות רבות מרגישות צורך לרוקן את השד כדי להקל על הגודש. מצד שני, שאיבה עלולה להגביר את הייצור. אז מה עושים?

"אם התינוק מצליח להתחבר לשד באופן תקין, תדירות ההנקות היא לפחות 8 פעמים ביממה, וכמות היציאות היא תקינה, אז עדיף להימנע משאיבה מרובה של השד, כדי לא להגביר את הייצור.

 

"אם הגודש הוא בלתי נסבל והאם מרגישה שהיא חייבת לרוקן את השד, יש להשתדל לשאוב מעט ככל הניתן ולעצור מיד כאשר היא מרגישה הקלה מינימלית. ריקון מלא של השד, כמה פעמים ביממה, עלול להגדיל מאוד את ייצור החלב ובכך להחמיר את הבעיה.

 

"מנגד, אם התינוק מאוד מתקשה בחיבור לשד (או לא יונק כלל בשל ניטור, אשפוז בפגייה או הפרדה אחרת בין האם לתינוק), אז חשוב מאד לשאוב לפחות שמונה פעמים ביממה כדי להקל על הגודש וכדי ללמד את הגוף לסנכרן את ייצור החלב בכמות טובה, עד אשר ההנקה מסתדרת.

 

"חוץ מהשאיבות כדאי לקבל עזרה לגבי הצמדת התינוק לשד כדי שהוא ירוקן בצורה יותר טובה את השד, היות וייתכן שזו הסיבה לגודש".

אילו עוד פתרונות קיימים לגודש בשדיים מלבד שאיבות?

"אפשר להשתמש בקומפרסים קרים או קפואים כדי להקל על הנפיחות. עושים זאת באמצעות הנחת קומפרס קפוא במשך כעשרים דקות על השד, אחרי הנקות.

 

"אם את סובלת מכאבים ניכרים בשד, כדאי להתייעץ עם אחות/רופא לגבי נטילת משכך כאבים, רגיל או אנטי דלקתי. יש אימהות שעיסוי או סחיטה ידנית של השד בזמן המקלחת מסייעים להן לשחרר את הגודש.

 

"בנוסף, אם את סובלת מגודש, השתדלי לדאוג לאוכל, שתייה ומנוחה מספקת ולקבל עזרה מאחרים. בד"כ אם דואגים לפינוי תקין של חלב מהשד על ידי הנקה או שאיבה, ישנה הקלה בכאבי הגודש תוך יומיים-שלושה".

 

שימוש בתרופות, קפה ואלכוהול בזמן הנקה

 

האם מותר להשתמש בתרופות בזמן ההנקה?

"תרופות רבות מותרות לשימוש בהנקה אך ההחלטה תלויה במינון, במשך השימוש בתרופה, במצב הרפואי של האם והתינוק, במשקל התינוק ועוד.

 

"אם יש ספק, מומלץ להתייעץ עם אחד המרכזים לייעוץ טרטולוגי אשר יתנו לך מענה מדויק למצבך".

 

הנקה נכונה: אם מניקה תינוק
"גודש הוא מצב לא תקין שבו המלאות בשד מוגזמת" | צילום: shutterstock

האם יש מזונות שמשפיעים על ייצור החלב?

"אין מחקרים מספיק טובים בנושא. ייתכן שצריכה מוגברת מאוד של נענע, מנטה, מרווה ופטרוזיליה אצל אימהות מסוימות, עלולה להפחית את ייצור החלב אצל חלק מהאימהות, לכן עדיף להימנע מצריכה גבוהה של אלו בהנקה".

האם מותר לצרוך קפאין ואלכוהול בזמן שמניקים?

"כמו מזונות אחרים, גם הקפאין עובר לחלב, לכן בשבועות הראשונים כדאי להפחית את הצריכה עד שמערכת העיכול של התינוק בשלה יותר.

 

"בד"כ, צריכה של 2-1 כוסות קפה ביממה לא תשפיע על התינוק, אך יש לשים לב לתגובות האינדיבידואליות של התינוק כמו חוסר שקט (ואז עדיף לוותר על הקפה בשעות אחר הצוהריים ולראות אם יש שינוי בהתנהגות).

 

"יש לזכור שקפאין קיים במזונות רבים מעבר לקפה, כגון תה, שוקולד, קולה וכו'.

 

"לגבי אלכוהול – האלכוהול עובר בחלב ולכן עדיף להימנע מצריכת אלכוהול לפחות בשבועות הראשונים שלאחר הלידה.

 

"כאשר התינוק גדול יותר, אם האימא רוצה לשתות, כדאי לתזמן את שתיית האלכוהול מיד אחרי ההנקה. לאחר שהאימא שתתה כוסית יין או כוס בירה לדוגמה, עדיף להימנע מהנקה כשעתיים עד שעתיים וחצי.

 

 

 

 

"כאשר האם חשה שהשפעת האלכוהול חלפה – ניתן להניק את התינוק.

 

"אפשר להכין בקבוק חלב שאוב מראש ליתר ביטחון, למקרה שהתינוק יתעורר יותר מוקדם. אין צורך לשאוב את החלב כדי לפנות את האלכוהול, הוא יתנדף בכל מקרה".

 

  1. סדרת כתבות "הנקה נכונה": הכל על הנקה בשבועות הראשונים
  2. סדרת כתבות "הנקה נכונה": קשיי ההנקה והכללים שיסייעו לך להתגבר עליהם
  3. סדרת כתבות "הנקה נכונה": 5 התנוחות המומלצות להנקה

 

עזרת יועצת הנקה

 

באילו מצבים כדאי לפנות ליועצת הנקה?

"הנקה היא חוויה מאוד נעימה לנשים רבות, ואם יש לך קושי שלא נפתר לבד בהקדם, כדאי מאוד להיעזר ביועצת הנקה כדי להפוך את החוויה ליותר מוצלחת.

מומלץ לפנות ליועצת הנקה במצבים של:

  1. כאבים חזקים בפטמות או במקום אחר.
  2. גודש חריף שכואב מאוד או לא מאפשר חיבור של התינוק לשד.
  3. קושי למצוא תנוחת הנקה נוחה.
  4. בכי מרובה אצל התינוק או תינוק מאוד ישנוני שלא מתעורר לאכול.
  5. עלייה איטית במשקל.
  6. קושי ניכר לאחר לידה קיסרית, לידת פג או לידת תאומים.
  7. תחושה של חוסר ביטחון או בלבול בצעדים הראשונים בהנקה".

האם הכתבה עניינה אותך?

כן לא

בנוסף

רוצים לקבל עדכונים על היריון ולידה למייל?

הצטרפו לניוזלטר שלנו ואל תפספסו את מה
שמעניין אתכם באמת

בלחיצה על כפתור החץ הינך מאשר/ת קבלת ניוזלטרים ומידע פרסומי

עוד באותו נושא

דיקור סיני צ'יינה גירל: טיפול באנדומטריוזיס ברפואה סינית

יותר ויותר מחקרים בשנים האחרונות מדווחים שהרפואה הסינית מציעה טיפול מקל ואפקטיבי לאנדומטריוזיס....

חגית גינזבורג

צמחי מרפא הטבע לְמַעֲנֵךְ: 5 צמחי מרפא שכל אישה חייבת להכיר

שיח אברהם לטיפול בבעיות הורמונליות, דמיאנה להחזרת התשוקה המינית ועלי פטל לאיזון צירי...

אבי ציטרשפילר

פילאטיס "גוף פילאטיס": איך האימון ישנה לך את הצורה?

בעוד שכל אימון מאומץ ועקבי יגרום לשינויים במראה הגוף, בין מתרגלי פילאטיס רץ...

מרינה קיגל

נשים קסם ה- Livia: פטנט ישראלי שמעלים כאבי מחזור ב- 30 שניות

שוב פעם ויתרת על יציאה עם חברות בגלל שאת סובלת מכאבי מחזור? כדאי...

בשיתוף עם:

Livia

פתרון להקלה בכאבי מחזור

טיפוח ויופי סימני מתיחה: האם באמת אפשר להעלים אותם?

50%-90% מהנשים בהיריון מכירות את התופעה הזו שאינה מסוכנת ואף לא בלתי נסבלת,...

סימי שאואר

נשים למה יש לך שלשול או עצירות בזמן מחזור?

שינויים ביציאות בתקופת הווסת הם עניין הרבה יותר נפוץ ממה שנדמה לך. הסיבות:...

מערכת LivA

היריון ולידה "לכל ביס יש משמעות": חשיבות התזונה במהלך ההיריון

האם באמת צריך לאכול יותר בזמן ההיריון, אילו תוספים כדאי לצרוך, ומה...

ראיון עם:

טובה קראוזה

דיאטנית היריון

סקס העורלה הנשית: מתברר שיש דבר כזה והגודל שלה קובע

היא דומה לעורלה הגברית - אבל לא בנראות, היא מגיעה בכל מיני צורות...

עדי כץ

תזונה מלחץ או משעמום: מה עושים כשהילד מפתח אכילה רגשית?

אם הילדים שלכם נוהגים להשתמש במקרר כמקור לנחמה - גם כשהם לא...

ראיון עם:

עדי שמיע-עצמון

פסיכולוגית קלינית