נבדק מחקרית

סוף סוף מבינים: נוגדי חמצון במילים פשוטות

בגוף שלנו נוצרים רדיקלים חופשיים כל הזמן. למרות שיש להם שם רע, הם עושים גם טוב. מה שחשוב לבריאות שלנו הוא לשמור שהם לא יתרבו – ולכאן נכנסים נוגדי החמצון. ההסבר שיגרום לכם להבין מי הם בדיוק האנטי אוקסידנטים

2 דק׳

כל מה שרציתם לדעת על נוגדי חמצון | צילום: shutterstock

כל מה שרציתם לדעת על נוגדי חמצון | צילום: shutterstock

שתף:

כל מה שרציתם לדעת על נוגדי חמצון | צילום: shutterstock

"אנטי אוקסידנטים", או בשמם העברי "נוגדי חמצון", הם אחד מהנושאים החמים ביותר שיש כיום בעולם המדע. מתייחסים אליהם כאל חומרי פלא נוגדי מחלות והם נחקרים תחת כל עץ רענן, אך עדיין המסקנות לגביהם לא חד משמעיות – ולכן המחקר ממשיך ומתפתח.

 

מלבד ההפנמה הבסיסית שהם חשובים לנו, רובנו לא בדיוק בקיאים לגבי מי הם אותם נוגדי חמצון. הנה ההסבר הפשוט שיכניס אתכם לתוך הגוף.

 

 

תהליך החמצון – מתחילים מהבסיס

בואו נתחיל כמתבקש, ממש מההתחלה; הטבע כולו מורכב מאטומים קטנים. כל חומר, ולו הבסיסי ביותר מכיל בתוכו מטען חשמלי שמניע אותו. ניתן למצוא באטומים מטענים חשמליים חיוביים הנקראים "פרוטונים" ומטענים חשמליים שליליים הנקראים "אלקטרונים".

 

הטבע, כמו כולנו, אוהב איזונים ולכן המטען החשמלי יהיה זהה לרוב. אלקטרון כנגד פרוטון, יין ויאנג של הטבע. אך מה קורה אם יש אלקטרון עודף? פה מתחילה הבעיה.

איזון מושלם בין רדיקלים חופשיים - נוגדי החמצון
איזון מושלם בין רדיקלים חופשיים לנוגדי החמצון | צילום: shutterstock

רדיקלים חופשיים והתהליכים בגוף

אותם חומרים עם אלקטרונים עודפים נקראים "רדיקלים חופשיים". הם נוצרים בגוף לאחר תהליכים כמו נשימה תאית והפקת אנרגיה, כלומר כאשר אנו מתאמנים ומעכלים מזון, ובעצם נותרים כשאריות, אך לא שאריות שהולכות ישירות לפח של מערכות גוף האדם.

 

הגוף סופג רדיקלים חופשיים גם מהסביבה, כמו מזיהום האוויר, קרינת UV, כימיקלים תעשייתיים ועישון טבק.

 

בפועל, הרדיקלים החופשיים מתחילים להסתובב בגוף ולחפש לאן להעביר את האלקטרון העודף שנשאר להם. העברת המטען החשמלי שלהם הלאה נקראת "תהליך חמצון" והיא עלולה לגרום נזק למבנה ה-DNA בגוף, להפריע למבנה התא ואפילו לגרום למחלות כמו סרטן ואלצהיימר.

כיצד נוצרים הרדיקלים החופשיים? - נוגדי חמצון
הגורמים להיווצרות הרדיקלים החופשיים | איור: shutterstock

יש לציין כי לרדיקלים החופשיים ישנם גם תפקידים חיוביים כמו השתתפות בפעילות מערכת החיסון כנגד חיידקים, אך הכול תלוי באיזונים ובכמויות שלהם.

 

איך הגוף נלחם בהם?

מול תהליך החמצון המסוכן, ברוב המקרים ניצבים גיבורי השעה שלנו, "נוגדי החמצון" המדוברים. הם מתקרבים אל הרדיקלים החופשיים וקוטפים מהם את המטען החשמלי העודף. בצורה זו הם בעצם לוחצים על מתג הכיבוי ולא מאפשרים לתהליכים הרסניים לצאת לפועל.

 

כבר הוכח מחקרית שהם יעילים במלחמה בסרטן, ויש הטוענים שהם גם מסייעים במלחמה נגד הזדקנות והיווצרות דלקות כרוניות בגוף.

עוד ב תזונה

קייל: כל היתרונות הבריאותיים, כולל מתכון לצ'יפס קייל ממכר

לכתבה המלאה

מי הם נוגדי החמצון?

מתברר שהגיבורים המסתוריים הם חומרים המוכרים לנו מחיי היום יום. בין נוגדי החמצון המפורסמים ביותר תוכלו למצוא את ויטמין C, ויטמין E, ויטמין A ואפילו סלניום. יש ביניהם גם כאלה עם שמות מסובכים יותר דוגמת רסרבטרול או פלבנואידים שונים, אך בסופו של דבר מדובר על חומרים הנמצאים מסביבנו בכל פינה.

 

האם יש המלצות על נטילת תוספים של נוגדי חמצון?

נוגדי החמצון אכן נמצאו יעילים במידה מסוימת כנגד מחלות כמו סרטן הערמונית, אך בסופו של דבר רוב המחקרים כיום אינם מצביעים על צורך בנטילת תוספים של נוגדי חמצון, כאשר ישנו מחקר המצביע אפילו על הגדלת התמותה אצל מטופלים שנטלו תוספים כאלו.

 

לעומת זאת, תוסף ויטמין C, שכאמור הינו אנטי אוקסידנט, נמצא יעיל בהפחתת עוצמה ומשך של הצטננויות. בנוסף, מעשנים נזקקים לתוספת ויטמין C, ולכן התוסף עשוי להיות מועיל עבורם.

מזונות המכילים נוגדי חמצון - אנטי אוקסידנטים
מזונות המכילים נוגדי חמצון

נוגדי חמצון ממקורות טבעיים

כמו שציינו, הטבע והגוף שלנו אוהבים איזונים. לכן, יש לשמור על האיזון בין נוגדי חמצון לרדיקלים החופשיים. נטילת יתר של נוגדי חמצון באמצעות תוספי תזונה לא הוכחה כמועילה ועלולה להיות אף מסוכנת, אך בהחלט ניתן להגדיל את נוכחותם בצורה טבעית על ידי אכילה מוגברת של פירות וירקות בהם נמצאים נוגדי החמצון בכמות גדולה.

 

 

מחקרים הוכיחו כי דווקא בצריכת נוגדי חמצון ממקורות טבעיים, אנחנו מצליחים להוציא מהם את מקסימום היתרונות הבריאותיים אותם הם יכולים לספק.

 

לסיכום, רוצים נוגדי חמצון טבעיים? תמצאו אותם, בין היתר, בארטישוק, כרוב אדום, גוג'י ברי, אוכמניות, פטל, תותים, קייל, שעועית, סלק, תרד ושוקולד מריר.

האם הכתבה עניינה אותך?

כן לא

בנוסף

רוצים לקבל עדכונים על ויטמינים למייל?

הצטרפו לניוזלטר שלנו ואל תפספסו את מה
שמעניין אתכם באמת

בלחיצה על כפתור החץ הינך מאשר/ת קבלת ניוזלטרים ומידע פרסומי

עוד באותו נושא

ויטמינים ומינרלים ההסבר הכי פשוט שתשמעו: מהן חומצות אמינו ולמה אתם חייבים אותן?

אנחנו חייבים לצרוך אותן מדי יום ואין טעם לבצע אימון כוח בלעדיהן, אך...

אריאל רוז'יצקי

בריאות בעקבות מקרה אריקסון: ממה נגרם דום לב והאם ניתן למנוע אותו?

בעקבות ההתמוטטות של שחקן נבחרת דנמרק בכדורגל בטורניר היורו, שוחחנו עם קרדיולוג בכיר...

ראיון עם:

פרופ' יהודה אדלר

מומחה לקרדיולוגיה

נשים התסמינים והטיפולים: כל מה שרצית לדעת על גיל המעבר ולא העזת לשאול

נשים רבות מעדיפות שלא לדבר על גיל המעבר מתוך הנחה שמדובר בתהליך של...

ראיון עם:

ד"ר (M.D) רגינה אגיזים

רופאת נשים

מזון בריא מה לאכול לפני ואחרי אימון? חטיפים המותאמים לפעילות גופנית

החטיפים והארוחות הקלילות שאנחנו צורכים לפני ואחרי אימונים צריכים להיות מותאמים לסוג הפעילות...

מערכת LivA

מזון בריא יתרונות הסולפוראפן: לכו לקנות נבטי ברוקולי עוד היום

כשהיפוקרטס טען ש"אוכל הוא רפואה", הוא בוודאי התכוון לסולפוראפן. לא, לא מדובר בסופר־פוד...

נטלי רון

בריאות ההסבר הכי פשוט שתשמעו על חיסונים

מה ההבדל בין חיסון חי למומת, איזה חלק בגוף אחראי על בליעה ופירוק...

אריאל רוז'יצקי

ויטמינים ומינרלים כל מה שרציתם לדעת על ויטמינים: ההסבר שאתם חייבים לקרוא

למרות שברור לכולנו שוויטמין C טוב כנגד התקררות וויטמין D מגיע מהשמש, לרובנו...

אריאל רוז'יצקי

מזון בריא מה עדיף: ירקות ופירות טריים או קפואים?

אם בא לכם לקצר תהליכים ולרכוש לקט ירקות או פירות קפואים במקום את...

עדי כץ

צמחי מרפא מהי טינקטורה ואיך תוכלו להכין אחת בעצמכם?

טינקטורות צמחיות הן תמיסות אלכוהול בהן הושרו רכיבי מרפא. אם השתמשתם...

מערכת LivA