טיפול בטריגר פינגר באמצעות רפואה סינית | צילום: shutterstock
טריגר פינגר (Trigger Finger) או בעברית "אצבע הדק", הינו מצב דלקתי בגידי אצבעות הידיים הגורם לעיבוי הגיד או תעלת הגיד ומתבטא, בין היתר, בקושי ביישור האצבע ובתחושת כאב. בעיה זו עלולה להופיע בכל אחת מאצבעות כף היד אך נפוצה יותר באגודל, באצבע ובאמה ועלולה אף להופיע בכמה אצבעות במקביל.
מהם הגורמים לטריגר פינגר?
הסיבה להיווצרות טריגר פינגר אינה ברורה, אך מחלות כגון דלקת מפרקים וסוכרת, כמו גם מאמץ קבוע של אצבעות הידיים עלולים לזרז את התפתחות התופעה. הבעיה נפוצה בקרב האוכלוסייה שמעל גיל 40 ובמיוחד אצל נשים, שסובלות מהמצב יותר בהשוואה לגברים.
על פי תפיסת הרפואה הסינית, מצב של טריגר פינגר נוצר לרוב כתוצאה מזרימה לקויה של דם לגיד הפגוע
מהם התסמינים לטריגר פינגר?
- קושי ביישור ובכיפוף האצבע הפגועה
- קליקים (נקישות) וקפיצות של האצבע בעת יישורה (מכאן מגיע שמה של התופעה), המתגברים עם הזמן
- כאב – לרוב בשלבים מתקדמים יותר
- לעתים נוצרת גבשושית (נודולה) המורגשת לאורך הגיד
כיצד מטפלים בטריגר פינגר?
חשוב לטפל בטריגר פינגר מוקדם ככל הניתן על מנת למנוע החמרה של המצב עד לכדי התקבעות האצבע בכיפוף בלתי הפיך.
הטיפול המערבי לבעיית "אצבע הדק", מבוסס על תרופות נוגדות דלקת בהזרקה מקומית או בלקיחה סיסטמית. לעיתים הטיפול יכלול גם חבישות, קיבוע של האצבע הפגועה בסד וטיפולי פיזיותרפיה.
במקרים קיצוניים נדרשת התערבות כירורגית של ניתוח מעטפת הגיד הפגועה.
טריגר פינגר בראי הרפואה הסינית
על פי תפיסת הרפואה הסינית, מצב של טריגר פינגר נוצר לרוב כתוצאה מזרימה לקויה של דם לגיד הפגוע, ולכן מטרת הטיפול היא להניע דם לאזור האצבע הכאובה ובכך לרפא את הדלקת שנוצרה.
הטיפול מבוסס על דיקור סיני,טווינא וטיפולים נוספים כגון קינזיוטייפינג (מדבקות ספורטאים), וטכניקות נוספות של מגע, בהתאם לאבחנה.
במסגרת טיפול אקופונקטורה, מחטים זעירות ועדינות מוחדרות לנקודות דיקור בגוף המטופל ומזרימות דם לאצבע או לאצבעות הפגועות. הטיפול אף מסייע להקלה על הכאב, הפחתת הדלקת וחיזוק התפקוד המלא וטווח התנועה של האצבעות.
טווינא, המכונה גם "הפיזיותרפיה הסינית", הינה שיטת טיפול הכוללת תנועות וטכניקות של מגע המיועדות להחזיר את הגמישות והתנועתיות לאזור הפגוע.
במקרים מסוימים מומלץ לשלב דיקור סיני עם אלקטרו אקופונקטורה (טיפול בעזרת זרם חשמלי עדין)
בנוסף לכך, המטפל ברפואה סינית מדריך את המטופל לביצוע סדרת תרגילים במהלך היום שמסייעים לריפוי האצבע הכואבת ולהפחתת מגבלת התנועה.
במקרים מסוימים מומלץ לשלב דיקור סיני עם אלקטרו אקופונקטורה (טיפול בעזרת זרם חשמלי עדין). הטיפול טבעי ובטוח, אינו כולל תופעות לוואי במרבית המקרים ועשוי להביא לשיפור מהיר במצב ולחיזוק ושיקום של האצבע הפגועה.