כתבה זו מכילה מחקר/ים ממקורות מוסמכים ו/או כתבי עת מדעיים ו/או פקולטות אקדמיות מכובדות.
אנחנו עושים כל מאמץ כדי לבדוק את הנתונים המוצגים באתר ולהפנות אתכם למקור המאמרים והעובדות המובאים לכם, על מנת לאפשר לכם להעמיק את הידע ולבחון את מהימנות התכנים.
כידוע, עולם המחקר מתעדכן בכל רגע נתון ומציג לעיתים ממצאים הטרוגניים, בלתי מוחלטים ואף סותרים. אנו מאמינים בהצגת מגוון דעות, גישות ומסקנות, ודוגלים בקבלת החלטות על בסיס הרחבת הידע בעין ביקורתית.
אנו פועלים להביא לכם מידע אמין, עדכני ומקצועי אשר נתמך מדעית.
מחקר: קיים קשר בין המאפיינים האלרגיים של הורים וילדיהם והוא לא גנטי
האם ילדים שהוריהם סובלים מאלרגיה או מאסטמה נמצאים בסיכון גבוה יותר לפתח מחלות אלו? על פי מחקר מפתיע, התשובה היא כן וללא קשר לתורשה. הממצאים מצביעים על האם ותקופת ההיריון כ"אשמים" אפשריים
רויטל ונונו | אתר LivA מנהלת תוכן ועורכת ראשית - אתר LivA. אשת תוכן מנוסה מתחום העיתונות ואתרי התוכן. כתבת, עורכת, פובליציסטית ויוצרת תוכן. בעלת תואר .B.F.A
רויטל ונונו
עורכת ראשית
רויטל ונונו | אתר LivA מנהלת תוכן ועורכת ראשית - אתר LivA. אשת תוכן מנוסה מתחום העיתונות ואתרי התוכן. כתבת, עורכת, פובליציסטית ויוצרת תוכן. בעלת תואר .B.F.A
רויטל ונונו
עורכת ראשית
שתף:
קשר האלרגיה המשפחתי | צילום: shutterstock
שתף:
קשר האלרגיה המשפחתי | צילום: shutterstock
אסטמה היא מחלה ריאתית כרונית המאופיינת בדלקת של רירית הסימפונות. דלקת זו גורמת לאחר מכן לתגובת יתר של דופן השריר בקנה הנשימה, המתבטאת לרוב בצפצופים, קשיי וקוצר נשימה ושיעול כרוני. התקפי אסטמה נגרמים בדרך כלל בעקבות אלרגיות והביטויים הראשונים שלהם מופיעים לרוב בגיל הילדות.
אלרגיה היא מחלה כרונית, הנגרמת בשל תגובה חיסונית לא תקינה לחומרים אשר לרוב אינם גורמים למחלות, כגון מזון, תרופות, אבקני צמחים, ועוד.
ההשפעה האימהית
מחקר עדכני שבוצע בדנמרק בקרב 685 משפחות הראה כי ילדים שאימהותיהם סובלות מאסטמה או אלרגיות נמצאים בסיכון גבוה יותר לפתח את המחלות הכרוניות הללו, במיוחד בתקופת הינקות שלהם. לדברי החוקרים, השפעה זו אינה קשורה לגורמים גנטיים, אלא דווקא להיריון.
במחקר, שפורסם בכתב העת Clinical & Experimental Allergy, האסטמה של ההורים הוערכה על ידי ראיונות והאסטמה של הילדים אובחנה במהלך ביקורים סדירים במרפאה בגיל חצי שנה, שנה-וחצי ושש שנים.
המחקר, שבחן את המאפיינים האלרגיים שאינם גנטיים, גילה כי הסיכון לעלייה ברמות נוגדן אימונוגלובולין (IgE) ספציפי בילדים, שתפקידו הוא לנטרל גופים זרים וזיהומים בדם, היה גבוה יותר אצל האם מאשר אצל האב.
בנוסף, החוקרים גילו כי רמה גבוהה של נוגדן זה אצל האם גם העלתה את הסיכון ל-IgE גבוה אצל הילד. מעניין לציין כי ההשפעה האימהית הייתה החזקה ביותר בתחילת החיים, בעוד שההשפעות ההוריות היו דומות בגיל 6 שנים.
עדויות נוספות שקושרות בין תקופת ההיריון לאסטמה בגיל הרך נמצאו במחקר שנעשה לאחרונה בצרפת. במחקר התברר כי חשיפה למתכות כבדות ברחם עלולה להשפיע על התפתחות אסתמה ואלרגיות בילדות.
על פי החוקרים, חשיפה זו עלולה להיות משמעותית גם במינונים נמוכים. למתכות אלו, יש לציין, אנו נחשפים דרך המזון, המים והאוויר שאנו נושמים וצורכים.
במחקר הצרפתי, בו השתתפו 706 אימהות, נלקחו דגימות דם של האימהות, כמו גם דגימות מהדם הטבורי שלהן לאחר שילדו. החוקרים בחנו את ריכוזי המתכות עופרת, קדמיום ומנגן בדגימות כדי לחקור את הקשר בין החשיפה לחומרים והסיכון להתפתחות אסטמה, נזלת אלרגית, אקזמה ואלרגיה למזון בילדות.
החוקרים מצאו מתכות כבדות הן בדגימות הדם האימהי והן בדגימת הדם הטבורי, ולאחר מכן עקבו אחר הילדים עד גיל 8 שנים. הממצאים הצביעו כי חשיפה לקדמיום ברחם עלולה לגלם תפקיד בהגברת הסיכון לאסטמה ואלרגיות אצל ילדים.
על פי ההערכות הדבר עלול להיות מקושר לעובדה שקדמיום מפריע למערכת החיסון המתפתחת של תינוקות ומשפיע על התגובות האלרגיות שלהם בילדות.