כתבה זו מכילה מחקר/ים ממקורות מוסמכים ו/או כתבי עת מדעיים ו/או פקולטות אקדמיות מכובדות.
אנחנו עושים כל מאמץ כדי לבדוק את הנתונים המוצגים באתר ולהפנות אתכם למקור המאמרים והעובדות המובאים לכם, על מנת לאפשר לכם להעמיק את הידע ולבחון את מהימנות התכנים.
כידוע, עולם המחקר מתעדכן בכל רגע נתון ומציג לעיתים ממצאים הטרוגניים, בלתי מוחלטים ואף סותרים. אנו מאמינים בהצגת מגוון דעות, גישות ומסקנות, ודוגלים בקבלת החלטות על בסיס הרחבת הידע בעין ביקורתית.
אנו פועלים להביא לכם מידע אמין, עדכני ומקצועי אשר נתמך מדעית.
מה אוכל את הילדים שלכם מבפנים? טיפול טבעי לתולעי מעיים
קשה לחשוב על הפרזיטים ששוכנים במערכת העיכול שלנו ובעיקר של ילדינו, ונודדים עד לפי הטבעת - אבל מדובר בתופעה נפוצה. מה עושים? מפפאיה, לקוקוס ועד נרות שום – אלו השיטות הטבעיות המובילות לטיפול בתולעי המעיים, כולל האמבטיה שמפתה אותן לצאת מהגוף
תולעי מעיים: לא לבעלי קיבה רגישה | הדמיה: shutterstock
שתף:
תולעי מעיים: לא לבעלי קיבה רגישה | הדמיה: shutterstock
זה הסיוט של כל הורה: הילד מתעורר באמצע הלילה בבכי, מתלונן שמגרד לו בטוסיק וכואב לו עד כדי כך שהוא לא יכול להירדם. ופתאום מגלים – תולעים בטוסיק שהגיעו לביקור.
למעשה, על אף שתולעים בטוסיק נפוצות מאוד בקרב ילדים, הן עשויות לתקוף כל אחד – גם את המבוגרים שבינינו. היצורים הזעירים הללו עלולים לגרום לפגיעה רצינית באיכות החיים ולייצר תסמינים של שלשולים, נפיחות, גזים, ירידה במשקל, כאבי בטן, גירוד, וגם נדודי שינה ועייפות.
תולעים בטוסיק – מיהן תולעי המעיים?
תולעי המעיים הן תולעים טפיליות (כלומר, תולעים ששואבות מזון מהגוף המארח וגורמות לו נזק) אשר חודרות למערכת העיכול. התולעים נצמדות לדפנות המעי וניזונות מהרירית. עם התבגרותן הן נודדות לאזור פי הטבעת – ושם מטילות כמות עצומה של ביצים (לעתים אף עשרות אלפים).
יש כמה סוגים של תולעי מעיים, ובהם תולעי קרס, תולעי סרט ותולעים עגולות, כאשר המין הנפוץ ביותר הוא תולעי סיכה (המכונות גם תולעי מחט), תולעים לבנות, קטנות ודקיקות, שאורכן עד 14 מ"מ.
איך נדבקים ומהם גורמי הסיכון?
כל תולעת יכולה כאמור להטיל עשרות אלפי ביצים זעירות, אשר יכולות להתקיים תקופה ארוכה גם מחוץ לגוף. אי שמירה על היגיינה, כמו במקרה של ילד שמגרד בפי הטבעת ולא שוטף ידיים לאחר מכן, עלולה להביא להפצת הביצים.
הביצים המיקרוסקופיות נדבקות לאצבעות ומתחת לציפורניים ועלולות להיוותר על כל חפץ שהילד בא איתו במגע. אם ילד אחר נוגע באותם חפצים ולאחר מכן מכניס את היד לפה, התולעים חודרות למערכת העיכול שלו והתהליך מתחיל מחדש. לכן, שמירה על היגיינה חשובה מאוד למניעת הדבקה.
בנוסף, מסיבה זו, ילדים אשר נוטים להכניס ידיים לפה נמצאים בסיכון מוגבר לפתח תולעי מעיים וכך גם אנשים שנחשפים לילדים בעבודתם, כמו גננות.
תולעים עשויות לחדור לגוף גם על ידי אכילת בשר לא מבושל, על ידי שתיית מים מזוהמים ועל ידי חשיפה לחיות מחמד. ילדים ומבוגרים עם מערכת חיסונית מוחלשת נוטים יותר לסבול מן התופעה.
ילדים אשר נוטים להכניס ידיים לפה נמצאים בסיכון מוגבר
דרכים למניעה ולטיפול בתולעי מעיים
יש טיפול תרופתי כנגד תולעים בטוסיק, אך השימוש בו כרוך לעיתים בתופעות לוואי. בנוסף, ילדים נוטים לסבול מתולעים פעם אחר פעם, והורים רבים מעדיפים לא לתת לילדיהם טיפול תרופתי בתדירות כל כך גבוהה.
כמו בהרבה מצבים רפואיים אחרים, מניעה היא התרופה הטובה ביותר. וכאמור, הדרך הטובה ביותר למניעה היא בשמירה קפדנית על היגיינה – שטיפת ידיים לאחר מגע באזור פי הטבעת, שטיפת ידיים לפני האוכל, שטיפת ידיים לאחר החלפת חיתול, גזיזת ציפורניים (ציפורניים ארוכות הן מחבוא מצוין לתולעים) והחלפה תכופה של התחתונים ושל המצעים.
כאשר כבר מתגלות תולעים יש להרתיח את הבגדים והמצעים שאולי באו במגע עם הגורם המזהם. דרך נוספות למניעת התופעה היא על ידי חיזוק מערכת החיסון, למשל בעזרת תזונה מותאמת.
מניעה היא התרופה הטובה ביותר
תזונה לחיזוק מערכת החיסון
הרפואה הטבעית ממליצה על תזונה שעשויה לחזק את מערכת החיסון ולייעל את תפקודה של רירית הקיבה, שעוזרת להגן מפני טפילים במזון. יש כמה דגשים לתזונה כזו:
הימנעות זמנית מקפה, סוכר לבן, מתוקים, דגנים שאינם מלאים (כמו קמח לבן) ואלכוהול.
צריכת שום מוגברת. מומלץ לאכול שיני שום טריות. עבור מי שמתקשים בכך ניתן לשלב כמה שיותר שום חי בתפריט, למשל, בממרחים כמו ממרח פסטו.
צריכה מוגברת של מזונות העשירים בבטא קרוטן כמו גזר, בטטות וקישואים. בטא קרוטן עשוי להגביר את התנגדות הגוף לחדירת טפילים.
על פי הרפואה הסינית, תולעי מעיים זקוקות לאקלים לח, קריר ודביק, ולכן כדאי להימנע מתזונה קרה שגורמת לליחה, כמו מוצרי חלב ודברי מזון קרים שיצאו מהמקרר.
בנוסף, יש גישות שתומכות בניקוי רעלים המורכב מתזונה עשירה בסיבים ותוספי תזונה כמו תמצית סלק, זרעי פשתן ופסיליום, שעשויים לסייע בסילוק תולעי מעיים.
כרוב כבוש ושום נגד תולעי המעיים | צילום: shutterstock
מזונות שעשויים לסייע למלחמה בתולעי מעיים
פפאיה
הפפאיה מכילה את האנזים פפאין אשר מיטיב עם הקיבה ופועל נגד הטפילים. כל חלקי הפפאיה מכילים את האנזים – הבשר, הזרעים והעלים. אפשר לסחוט פפאיה, להוסיף לה מעט מים חמים ודבש, או לטחון זרעי פפאיה ולהוסיף את האבקה לשייק או ליוגורט.
במחקר חלוץ שנערך ב-2007, 60 ילדים עם טפילי מעיים קיבלו סירופ המכיל דבש או תערובת של דבש עם זרעי פפאיה. אחרי שבוע נמצא שמספר גדול יותר משמעותית מהילדים שקיבלו דבש עם זרעי פפאיה הצליחו להיפטר מתולעי המעיים שלהם, בהשוואה לילדים שקיבלו דבש בלבד.
גרעיני דלעת
גרעיני דלעת עשירים בחומצות אמינו, חומצות שומן חיוניות ותרכובות טבעיות כמו ברברין, קוקורביטין ופלאטין. מחקרים מצאו שלזרעי הדלעת יש פעילות אנטי טפילית. ניתן לאכול את הגרעינים בשלמותם, או, אם מדובר בילדים קטנים, לטחון ולערבב עם יוגורט.
הקוקוס נחשב לתרופה מצוינת לבעיות קיבה שונות, ובהן תולעי מעיים. מי הקוקוס ידועים ביכולתם בניקוי רעלים ממערכות הגוף, ואילו שמן הקוקוס מכיל חומצה קפרילית שלה תכונות אנטי טפיליות ואנטי בקטריאליות.
מומלץ לאכול שבבי קוקוס לא מומתקים או לצרוך מדי יום כ-3 כפות של שמן קוקוס.
האננס הוא לא רק פרי טרופי עם טעם נפלא – הוא גם מכיל אנזים הנקרא ברומליין אשר עוזר להילחם בתולעי המעיים.
שווה את הבלגן: מיץ רימונים נגד תולעים | צילום: shutterstock
רימון
על פי האיורוודה – הרפואה ההודית הטבעית, קליפת עץ הרימון מכילה תרכובת אורגנית בשם פוניצין, שבה חומרים הקוטלים תולעי מעיים.
יש להרתיח את הקליפה במים, להוריד מהאש ולהותיר אותה להשריה למשך הלילה. למחרת יש לסנן את המים ולשתות על בטן ריקה. גם שתיית מיץ רימונים יכולה לסייע למערכת העיכול בכלל ולמלחמה בתולעים בפרט.
לצד המזונות שהוצעו, יש תרופות סבתא רבות לתולעי מעיים. הנה שתיים מהנפוצות שבהן, כאשר סבתות רבות יהיו מוכנות להישבע ביעילותן:
אמבטיית סוכר
עד כמה שזה נשמע מוזר, היות והתולעים אוהבות מאוד סוכר, ישנה תרופת סבתא שמאמינה שכדאי לפתות אותן לצאת מהמעי באמצעות סוכר.
יש להמיס חצי קילו סוכר במים פושרים, ולמלא אמבטיה (במים בלבד). יש להוסיף לאמבטיה את מי הסוכר, באופן שהמים יכסו את הישבן של הילד היושב בה.
כעת אפשר להיכנס לאמבט ולשהות בו במשך כרבע שעה, כשהמטרה היא שהתולעים ייצאו מהטוסיק החוצה בעקבות הסוכר. לאחר מכן יש לרוקן את המים עם התולעים.
לראות את התולעים יוצאות. אמבטיית סוכר | צילום: shutterstock
נרות שום
ניתן להכין "נרות" שום המיועדים להחדרה לפי הטבעת ולקטילת התולעים.
יש לקחת שן שום ולמרוח אותה מכל צדדיה בשכבה עבה של וזלין. לאחר מכן יש להחדיר את הנר לפי הטבעת. חשוב לדעת שיש ילדים שפעולה זו תגרום להם לתחושת צריבה חריפה, ולכן עדיף להשתמש בה רק במצבי אין ברירה ולאחר ייעוץ של איש מקצוע.
חשוב לדעת שיש רק מעט הוכחות מחקריות ליעילותם של טיפולים טבעיים בתולעי מעיים. בנוסף, כדאי לדעת שלא מדובר ב"זבנג וגמרנו". רוב הטיפולים הטבעיים נמשכים זמן רב ודורשים הרבה התמדה וסבלנות.