נבדק מחקרית

שיבולת שועל: הסופר פוד הכי זול שיש בסופרמרקט

לאור העובדה שהיא עשירה במינרלים ובסיבים תזונתיים ומכילה כמויות יפות של חלבון, אין זה מפתיע שכ- 80% ממשקי הבית בארצות הברית מחזיקים אותה במזווה. כל מה שחשוב לכם לדעת על שיבולת השועל

3 דק׳

מכילה רשימת מינרלים ארוכה ביותר | צילום: shutterstock

מכילה רשימת מינרלים ארוכה ביותר | צילום: shutterstock

שתף:

מכילה רשימת מינרלים ארוכה ביותר | צילום: shutterstock

אם צריך הוכחה לכך שבריא וטעים יכולים ללכת מצוין ביחד, הרי ששיבולת שועל היא ההוכחה. הדגן הפופולרי הזה, שגדל באירופה, בצפון אמריקה וגם במזרח התיכון, לא רק עשיר בסגולות בריאותיות – אלא גם טעים להפליא ומשתלב בשלל מנות, מלוחות ומתוקות. רוצים לדעת עליו עוד? בואו נתחיל.

 

6 עובדות חשובות שלא ידעתם על שיבולת שועל

 

  • שיבולת שועל היא אחד הדגנים הקדומים ביותר שעובדו על ידי בני האדם. הסינים עשו בה שימוש כבר ב-7,000 לפני הספירה ויש עדויות לכך שהיוונים הקדמונים אכלו דייסת שיבולת שועל.
  • שיבולת שועל טובה לא רק לבני אדם. היא משמשת גם כמספוא לחיות משק ומהווה רכיב גם במזון לכלבים. למעשה, רק 5% מהיבול העולמי של שיבולת השועל מיועדים לצריכה של בני אדם.
  • שיבולת השועל פופולארית במיוחד בארצות הברית: ל-80% ממשקי הבית בארצות הברית יש שיבולת שועל במזווה.
  • ב-29 באוקטובר מציינים בארצות הברית את יום שיבולת השועל, ואילו חודש ינואר נחשב לחודש שיבולת השועל, משום שבחודש החורפי והקר הזה צורכים יותר שיבולת שעל מבכל חודש אחר.
  • ישנם כמה סוגים של שיבולת שועל, כאשר בארץ נפוצים שני סוגים: פתיתי שיבולת שועל עבים ופתיתי שיבולת שועל דקים להכנה מהירה. הראשונים מתאימים במיוחד לגרנולה, חטיפי גרנולה ועוגיות, והסוג השני מתאים יותר לדייסה ולשילוב במאפים שונים.
  • מקור השם שיבולת שועל שנוי במחלוקת, יש הטוענים שהשם מגיע בעקבות אהבתם של השועלים להתחכך בצמח, אחרים טוענים שגרעין שיבולת השועל מזכיר את אוזנו של השועל.

 

 

 

 

שיבולת שועל: 9 סיבות בריאותיות לאכול אותה

שיבולת שועל היא פחמימה דלה בסוכר ועשירה בסיבים תזונתיים, בוויטמינים, במינרלים ובנוגדי חמצון. למעשה, על אף ששיבולת שועל פחות מיוחצנת והרבה פחות יקרה מספירולינה, מורינגה, מאקה או גוג'י ברי, אפשר להחשיב אותה כסופר פוד לכל דבר, הודות לריכוז גבוה במיוחד של חומרים מזינים.

 

הנה כמה מסגולותיה הבריאותיות הבולטות של שיבולת השועל:

 

  • עשירה בסיבים תזונתיים

    שיבולת שועל עשירה במיוחד בסיבים תזונתיים בהשוואה לדגנים אחרים. למעשה, שיבולת שועל מלאה מכילה 11% סיבים, בעיקר סיבים מסיסים כמו בטא גלוקן.

    סיבים אלו תורמים לתחושת שובע ולעיכול איטי יותר, מורידים את רמות הכולסטרול ומפחיתים את רמות הסוכר והאינסולין בדם. מחקרים מראים שסיבי בטא גלוקן מפחיתים את רמות הכולסטרול הרע (LDL) ולכן עשויים להפחית את הסיכון למחלות לב.

    אישה מחזיקה עוגיות שיבולת שועל עם צימוקים
    העוגיות שיפחיתו את הסיכון למחלות לב | צילום: shutterstock
  • מסייעת לאזן חולי סוכרת

    לבטא גלוקן שבשיבולת השועל יש יתרון נוסף – הוא עוזר למנוע ואף לאזן סוכרת מסוג 2.

    מחקרים מראים שאפילו כמויות קטנות של בטא גלוקן יכולות למתן את כמויות הסוכר בדם והאינסולין אחרי ארוחות עשירות בפחמימות.
    בנוסף, מחקר שנערך על חולי סוכרת מסוג 2 לא מאוזנת, מצא ששילוב שיבולת שועל באופן קבוע בתפריט, במשך ארבעה שבועות, הביא לירידה של 40% במינון האינסולין הדרוש לייצוב רמות הסוכר בדם.
  • מכילה כמויות יפות של חלבון

    יחסית לדגנים אחרים, שיבולת השועל מכילה כמויות יפות של חלבון – שמהווה כ-17%-11% ממשקלה של שיבולת שועל יבשה.

    חלבון חיוני לבניית השרירים, לבניית תאי העור, השיער והציפורניים, לבניית מערכת החיסון, לבניית הורמונים, אנזימים ומוליכים עצביים ולתהליך חילוף החומרים.
  • עשירה במינרלים

    רשימת המינרלים הארוכה ששיבולת השועל מכילה באופן טבעי כוללת מנגן: מינרל החיוני לצמיחה ולחילוף חומרים, זרחן החיוני לבריאות העצם והרקמות, נחושת החיונית לבריאות הלב, אבץ וסלניום החיוניים למערכת החיסון, מגנזיום ועוד.

  • עשירה בתיאמין

    תיאמין, או בשמו הפופולרי ויטמין B1, הוא ויטמין המשתתף בתגובות כימיות רבות בגוף. מחסור בתיאמין עלול להתבטא בחולשה, נדודי שינה, חוסר תיאבון, עצבנות ואפילו פגיעה בזיכרון.

  • טובה לדיאטה

    נכון, אם תאכלו כל היום עוגיות שיבולת שועל וחטיפי גרנולה אולי לא תרדו במשקל, אבל שילוב שיבולת שועל בתפריט הדיאטה עשוי לתרום לירידה במשקל.

    שיבולת שועל גם דלה בקלוריות וגם עשירה בסיבים מסיסים, אשר תורמים לתחושת שובע על-ידי עיכוב ריקון הקיבה ושחרור הורמוני השובע, ובכך מפחיתים את הצורך בנשנושים.

    עוד ב מזון בריא

    אבוקדו: טוב לבריאות ורע לדיאטה?

    לכתבה המלאה
  • מחזקת את מערכת החיסון

    מחקרים מראים שצריכת שיבולת שועל משפרת את יכולת הגוף להילחם בחיידקים, וירוסים ופטריות.

  • עשירה בנוגדי חמצון

    ישנה קבוצה של נוגדי חמצון בשם Avenanthramide אותם ניתן למצוא רק בשיבולת שועל. אלה עשויים, בין היתר, להפחית דלקת בעורקים ולווסת את לחץ הדם.

    בנוסף, שיבולת שועל עשירה בתרכובת צמחית העונה לשם פוליפנולים הפועלים כנוגדי חמצון המוכרים לנו מהתה הירוק, השוקולד והיין. פוליפנולים מפחיתים דלקתיות בגוף ואת הסיכון לחלות בסוכרת, מחלות לב וסרטן.
  • טובה גם לעור

    מיתרונותיה של שיבולת השועל אפשר ליהנות, לא רק באכילה. שיבולת שועל טחונה דק עשויה לחולל נפלאות לעור. היא מרגיעה, בין היתר, מצבי גירוי, גרד ואדמומיות, סופחת שומנים ומנקה את העור.


    שימו לב לזה:

    ערבוב של 1/2 כוס שיבולת שועל טחונה דק עם 2 כפות דבש ומעט מים, יכול ליצור מסכה נפלאה לפנים. אפשר גם להכניס כוס של שיבולת שועל טחונה דק לאמבט על מנת להקל על עור מגורה.

    מסיכת שיבולת שועל
    סופחת שומנים ומנקה את העור | צילום: shutterstock

 

שיבולת שועל: איך אפשר לאכול אותה?

לשיבולת שועל יש אינספור שימושים נפלאים. הנה כמה רעיונות:

 

 

גרנולה משיבולת שועל

הרעיון פשוט : קולים בתנור שיבולת שועל עם גרעינים ואגוזים, ואוכלים כך או בתוספת יוגורט. רוצים מתכון? קיבלתם:

 

גרנולה ביתית משיבולת שועל
גרנולה משיבולת שועל. בריאות מובטחת | צילום: shutterstock

מצרכים:

  1. 1/2 קילו שיבולת שועל
  2. 1/4 כוס שמן קוקוס
  3. 1/2 כוס סילאן או מייפל
  4. גרעינים ואגוזים לפי הטעם (כ-1/2 קילו)
  5. צימוקים ו/או חמוציות

הוראות הכנה:

 

  • ערבבו את המצרכים הבאים לכדי עיסה אחת: שיבולת שועל, שמן קוקוס, סילאן/מייפל.
  • הוסיפו: גרעינים ואגוזים לפי הטעם (כ- 1/2 קילו).
  • קלו כ- 20 דקות בתנור שחומם מראש ל-170 מעלות.
  • אחרי שהגרנולה יוצאת מהתנור אפשר להוסיף צימוקים ו/או חמוציות.

 

 

 

 

דייסה משיבולת שועל: רוצים להכין? פשוט מאוד:

 

 

טיפ: אל תשכחו קינמון, שמיד ישדרג כל דייסה בניחוח ובטעם.

• מאפים: לחם, עוגות, מאפינס: כל אלה ניתן להכין משיבולת שועל. בנוסף ניתן ואף מומלץ, להשתמש בה כתחליף קמח בפשטידות, קציצות ולביבות.

האם הכתבה עניינה אותך?

כן לא

בנוסף

רוצים לקבל עדכונים על מזון בריא למייל?

הצטרפו לניוזלטר שלנו ואל תפספסו את מה
שמעניין אתכם באמת

בלחיצה על כפתור החץ הינך מאשר/ת קבלת ניוזלטרים ומידע פרסומי

עוד באותו נושא

מזון בריא לכריך של הבוקר או לארוחת הערב: מתכונים על בסיס טחינה לכל שעה ביום

היא עשירה בברזל, בוויטמינים ובמינרלים אבל יותר חשוב מזה: היא פשוט טעימה. אז...

מירב רמתי נמני

תזונה טבעית

תזונה לוח חלק או מרבץ חיידקים: איך לנקות את קרש החיתוך שלכם?

קרש חיתוך מעץ, מה שחלקנו מכירים כ"בוצ'ר" עשוי עץ מלא, עדיף על קרש...

מערכת LivA

מזון בריא פותחים את העורקים: מזונות להפחתת כולסטרול

רובנו יודעים שמומלץ להתרחק ממזון מעובד, מטוגן ומהיר כדי להימנע מכולסטרול. אבל, לא...

סימי שאואר

מזון בריא מה זה דיאט, אורגני, מועשר ועם שומן מוקשה? הסודות של תוויות המזון

חתול בשק הוא כבר לא אופציה; כשמדובר במוצרים תעשייתיים, כולם כיום יודעים שלא...

עדי כץ

דיאטות דיאטה לפי סוג דם: המזונות והספורט שיתאימו לכם

עולם המדע לא התרשם ממנה, אך דיאטה לפי סוג דם צברה מאמינים רבים...

מערכת LivA

ויטמינים ומינרלים מה עדיף לכם: ויטמינים או מולטי ויטמינים?

מולטי ויטמינים הם חסכוניים יותר, נוחים לשימוש ומספקים מענה כולל. מצד שני, יכול...

אייל פלד

תזונה בורא פרי הלחם: האם נמצא סופר פוד בטעם שאתם הכי אוהבים?

פרי מלא בחלבון עם טעם של לחם טרי והמון יתרונות בריאותיים; הכירו את...

סימי שאואר

בריאות עו"ד עמית ברכה: חוק האקלים כמאבק על החיים עצמם

חשבת שהמזגן יכול להציל אותך ממשבר האקלים? טעית בגדול. על השלכותיו הרות הגורל...

ראיון עם:

עו"ד עמית ברכה

מנכ"ל אדם טבע ודין

מזון בריא לא רק סושי: 6 סיבות מדהימות לאכילת אצות

אצות, מזון העל שמגיע אלינו היישר מהים, מפוצץ בערכים תזונתיים כמו ויטמינים, חומצות...

מערכת LivA