כתבה זו מכילה מחקר/ים ממקורות מוסמכים ו/או כתבי עת מדעיים ו/או פקולטות אקדמיות מכובדות.
אנחנו עושים כל מאמץ כדי לבדוק את הנתונים המוצגים באתר ולהפנות אתכם למקור המאמרים והעובדות המובאים לכם, על מנת לאפשר לכם להעמיק את הידע ולבחון את מהימנות התכנים.
כידוע, עולם המחקר מתעדכן בכל רגע נתון ומציג לעיתים ממצאים הטרוגניים, בלתי מוחלטים ואף סותרים. אנו מאמינים בהצגת מגוון דעות, גישות ומסקנות, ודוגלים בקבלת החלטות על בסיס הרחבת הידע בעין ביקורתית.
אנו פועלים להביא לכם מידע אמין, עדכני ומקצועי אשר נתמך מדעית.
מחלת הסוכרת היא מחלה כרונית נפוצה. חולי הסוכרת בארץ מהווים כ- 8% מהאוכלוסייה, כאשר שכיחות המחלה עולה משמעותית מעל גיל שישים ויכולה להגיע ל- 20% מהאוכלוסייה.
רובנו מכירים אדם אחד שחלה או שחולה בסוכרת וגם את אופי המחלה, אבל האם אנו מכירים את אפשרויות הטיפול בה? לשם כך ביקשנו מנדב סגמן – מומחה לסוכרת ברפואה סינית שיספק לנו כמה תשובות בנושא.
מהי סוכרת?
"מחלת הסוכרת היא פגיעה במשק הסוכר בגוף. ישנם ארבעה סוגים עיקריים של סוכרת, ביניהם סוכרת מסוג 1 המכונה סוכרת נעורים, (שלמרות שמה המתעתע עלולה להימצא גם אצל מבוגרים) וסוכרת מסוג 2.
סוכרת הנעורים היא מחלה אוטואימונית שבה מערכת החיסון תוקפת את תאי הבטא בלבלב המפרישים אינסולין – אותו הורמון שמטרתו להכניס את הגלוקוז לתאים, ובכך לסייע לירידת הסוכר מזרם הדם. מחסור באינסולין עלול לגרום לעלייה ברמות הסוכר בדם, ולכן החולים בסוכרת מסוג 1 זקוקים לטיפול בזריקות של אינסולין חיצוני.
אך בזמן שסוכרת מסוג 1 נובעת מהיעדר יכולת של הגוף לייצר אינסולין איכותי ובכמות מספקת, סוכרת מסוג 2 שונה באופייה ומכונה "מצב של תנגודת לאינסולין". חשוב לדעת שכ- 80 אחוז מהסובלים ממנה, הם בעלי עודף משקל.
"בניגוד לסוכרת הנעורים, לחולים בסוכרת מסוג 2 לרוב אין בעיה עם האינסולין בשלב ההתחלתי", מסביר סגמן, "אך פעילותו של האינסולין עלולה להיתקל במכשול בשל שומנים המצטברים על הרצפטורים בתאי הגוף, ולכן רמות הסוכר בגוף עולות", דהיינו, בסוכרת מסוג 2 אין בעיה לייצר אינסולין, אלא יש בעיה להכניס את הגלוקוז (סוכר) לתוך התאים.
בשלב מתקדם יותר של סוכרת מסוג 2 ניתן אף להגיע לזריקות של אינסולין חיצוני.
איך נדע לזהות אם יש לנו סוכרת מסוג 2?
סוכרת מסוג 2 היא מחלה שקטה שיכולה ללוות אותנו מבלי שנדע על קיומה, ולהתגלות לנו במקרה, לרוב בבדיקות דם אקראיות.
כאשר נסבול מרמות גבוהות של סוכר בדם, ייתכן שנסבול גם מהתסמינים הבאים, המאפיינים יותר את החולים בסוכרת מסוג 1, אך עלולים להימצא גם אצל חולים בסוכרת מסוג 2:
מתן שתן מוגבר
צמא קיצוני ויובש בפה
עייפות וחולשה
בחילות, צרבות, כאבי ראש
תיאבון מוגבר
ממה נובעת המחלה?
סוכרת הנעורים הינה מחלה אוטואימונית שעלולה לנבוע מסיבות גנטיות, אך גם עקב גורמים סביבתיים: היחשפות לנגיפים, גורמים תזונתיים כמו מחסור בוויטמין D וגורמים נוספים.
סוכרת מסוג 2 עלולה לנבוע גם היא מסיבות גנטיות, אך מעבר לכך, היא מושפעת מאוד מאורח חיים שאינו בריא – עודף משקל, היעדר פעילות גופנית ולחץ נפשי יכולים להשפיע על היווצרות המחלה, בעיקר בגילאים מתקדמים.
בהקשר הזה, ראוי לציין מצב נוסף של סוכרת מסוג 2, המכונה "טרום סוכרת". זהו מצב שבו בדיקות המעבדה של המטופל חורגות מן הנורמה, אך עדיין לא נמצאות תחת הקטגוריה המגדירה אותם כחולי סוכרת, והוא הפיך.
אבחון מוקדם של מצב זה יכול לסייע בטיפול ולהפחית את הסיכון לסיבוכים.
"אנשים שישנו את אורח החיים שלהם בעקבות זיהוי מוקדם של המחלה, בין אם יפסיקו לעשן ובין אם ינקטו בפעילות גופנית מוסדרת ומעבר לתזונה בריאה יותר, יש באפשרותם לשפר את מצבם בצורה משמעותית", מסביר סגמן.
טיפול הוליסטי, אישי ואפקטיבי: כוחה של הרפואה הסינית
אז אחרי שלמדנו שמחלת הסוכרת נפוצה ביותר בקרב האוכלוסייה ושבעזרת גילוי מוקדם של מצב טרום-סוכרת, יש בידינו את הכוח לשפר את מצבנו הבריאותי, כל שנותר לנו לעשות הוא להבין כיצד נוכל לעזור לעצמנו. מחקרים רבים מוכיחים את יעילות הטיפול בסוכרת על ידי הרפואה הסינית, ולא בכדי. הנה כמה מהם:
טיפול הוליסטי המטפל גם בשורש המחלה
רפואה הסינית דוגלת בטיפול הוליסטי המורכב משילוב של שלושה אלמנטים עיקריים: תזונה ושינויי אורחות חיים, צמחי מרפא ודיקור סיני.
"הטיפול שאני מציע" מסביר סגמן, "נותן מענה לשלושת האלמנטים האלה, והשילוב של שלושתם יחד הוא זה שמייצר הצלחה", וכשסגמן אומר 'הצלחה' אין הוא מתכוון רק להצלחה בטיפול ושיכוך תסמיני המחלה, אלא גם לטיפול עמוק הנוגע לשורש המחלה עצמה.
"כאמור, הגורמים שמשפיעים על מחלת הסוכרת מסוג 2 קשורים לאורח חיים שאינו בריא וללחץ נפשי ממנו סובל החולה. טיפול אישי כמו שאני מספק למטופל שלי, המבוסס על קשר יום-יומי, תורם להפחתת מד הלחץ והחרדה של המטופל, ובכך עוזר לו להתמודד עמה".
טיפול אישי ואפקטיבי
"הרפואה הסינית מותאמת באופן אישי. המטופל שמגיע אליי עובר תשאול מקיף על כל מערכות הגוף שלו: מערכת העיכול, מערכת העצבים ומערכות נוספות. באמצעות התשאול ובעזרת כלים נוספים מעולם הרפואה הסינית, יש באפשרותי להגיע לאבחנה מדויקת ומותאמת לאותו מטופל באופן אינדיבידואלי.
לצורך העניין, יכולים להגיע אליי שני מטופלים החולים בסוכרת מסוג 2, עם ערכים דומים בסוכר, אבל האבחונים שלהם יהיו שונים ובהתאם לזאת, גם הטיפול יהיה שונה".
טיפול מותאם אישית ממקסם את הטיפול ומונע מהחולה תופעות לוואי מיותרות. בהקשר הזה יש לציין כי סגמן מאמין שישנם מקרים בהם ניתן לטפל במחלה בעזרת הרפואה הסינית בלבד, כמו במקרים של טרום- סוכרת מסוג 2, וישנם פעמים ששילוב נכון בין הרפואה המערבית לרפואה הסינית יכול לשפר משמעותית את איכות החיים של החולים על-ידי מתן תרופות באופן מבוקר, ואיזון רמות הסוכר בדם בדרכים טבעיות אחרות.
בנוסף לכך, כ-50% מהחולים יסבלו מתסמינים של נוירופתיה סוכרתית הבאים לידי ביטוי בחוסר תחושה, כאב, לחץ ומתחושת נימול בעיקר בגפיים התחתונות. הרפואה הסינית נותנת מענה גם לשיכוך הכאבים ולתסמינים אלו בצורה יעילה מאוד.
תזונה ושינויי אורחות חיים
תזונה מותאמת לסוכרתיים היא תזונה דלת פחמימות, שמטרתה להוריד את כמות הפחמימות הפשוטות ולהעלות את השומנים, בין אם בעזרת חלבונים, ובין אם משומן בריא כמו אבוקדו, אגוזים ושקדים.
בעזרת תפריט אישי פרטני ומותאם שסגמן נותן למטופל על-פי מצבו הבריאותי ואורח חייו, הוא מסייע לו להוריד את רמות הסוכר בדם, כמו גם את רמות השומן.
צמחי מרפא סיניים
במסגרת הטיפול, המטופל מקבל צמחי מרפא סיניים בהתאמה אישית המיוצרים במרפאה של סגמן.
פורמולות אלו (המורכבים מחלקי הצמח וממינרלים שונים) נמצאו יעילים מחקרית בטיפול בהורדת רמות הסוכר, לחץ הדם, הכולסטרול, שיפור המטבוליזם, עזרה בירידה במשקל ובבעיות רבות נוספות.
מרשם צמחי מרפא כולל מספר צמחים, אשר יחד מרכיבים פורמולה המסייעת בטיפול הבעיה. הצמחים מאושרים ע"י משרד הבריאות הישראלי וכשרים.
טיפול בדיקור
בטיפול שמעניק סגמן למטופליו הוא משלב בין הדיקור הסיני לדיקור היפני וטכניקות נוספות.
הדיקור הסיני נמצא יעיל מחקרית כמסייע לווסת את תפקוד הלבלב ואת רמות האינסולין.
הרפואה הסינית מאמינה שאנרגיית החיים שלנו זורמת בערוצים קבועים לאורך ולרוחב הגוף שלנו, ושיש באמצעות הדיקור – לשפר את תפקוד המערכות השונות כמו המערכת ההורמונאלית שמשפיעה על רמת הסוכר בדם, לשפר את המטבוליזם, לסלק רעלים ולתרום לתחושת הרגיעה.
להיות בקשר יום- יומי עם המטפל שלך: על ההבדלים בין הרפואה הסינית לרפואה המערבית
אורח החיים המודרני לא מאפשר לנו זמן רב להתמודד עם חולי ומבקש אותנו לפעול. אי לכך, פעמים רבות נפנה אל הטיפול הזמין ביותר שיבטיח לנו את התוצאות המהירות ביותר. עם זאת, חשוב לזכור שטיפול כזה אינו יכול להבטיח טיפול ארוך טווח ונטול תופעות לוואי, כמו הטיפול הנעשה בשיטת הרפואה הסינית.
"הרפואה המערבית מסתכלת על הגוף כמכונה, ואילו הרפואה הסינית מסתכלת גם על נפש האדם. היא מבינה שהסימפטומים שאנו חווים מגיעים גם כתוצאה מחוסר איזון רגשי, ואף נותנת להם מענה", מסביר סגמן.
ישנן תרופות שמועילות לחולה, אך הן פועלות באופן נקודתי ולרוב גורמות לתופעות לוואי.
הקשר היום-יומי שסגמן מטפח עם מטופליו מאפשר לו לשנות את הטיפול ולהתאים אותו לפי מצבם ותחושתם בזמן אמת.
"הטיפול בצמחי מרפא למשל", מספר סגמן, "אינו טיפול של 'שגר ושכח', אלא טיפול דינאמי. צמחי המרפא אינם עוד תרופה שנוטלים, כזאת שאי אפשר לשנות את מרכיביה. למטפל בשיטת הרפואה הסינית, יש אפשרות להיות אחראי על הטיפול שהוא מעניק, ולמקסם אותו".
הקשיבו לגוף שלכם: איך להימנע מסוכרת
ביקשנו מנדב סגמן מספר עצות שימושיות שנוכל ליישם אותם, על-מנת להימנע מסוכרת:
שמירה על אורח חיים בריא
כדי להימנע מסוכרת עלינו קודם כל לשמור על אורח חיים בריא הכולל תזונה ופעילות גופנית. הקפידו לאכול ארוחת בוקר, להימנע מאכילה בשעות הלילה המאוחרות, לאכול בשעות קבועות, ולאכול באופן בריא ככל הניתן – מזונות מלאים, החיוניים לגופינו.
כמו כן רצוי לבצע פעילות גופנית באופן מסודר, 20 דקות של הליכה יומית יכולים לעשות את ההבדל.
הקשבה לגוף שלנו
בנוסף לכך, עלינו להיות קשובים לגוף שלנו. אם אנו חשים באחד או יותר מהתסמינים, עלינו להיבדק לברר כיצד נוכל לסייע לעצמנו.
"אנשים רבים מתעלמים משינויים ביציאות ומכאבי בטן, או סובלים מכאבי ראש שאינם מוסברים לכאורה, אבל הגוף מאותת להם שעליהם לעשות שינוי" מסביר סגמן.
אם מטופל מגיע אליי עם תסמינים של טרום סוכרת, ב- 90% מהמקרים אוכל לעזור לו, ללא התערבות תרופתית
אומר סגמן ובכך מדגיש כמה חשוב שנהיה קשובים לגופינו.
"אנשים שיודעים שיש להם היסטוריה גנטית עם מחלת הסוכרת, עליהם להקפיד ביתר שאת על שמירה על אורח חיים בריא, תזונה נכונה ופעילות גופנית.
בנוסף, הייתי ממליץ להם לעשות בדיקות דם תקופתיות באופן קבוע, על מנת לוודא שאינם סובלים ממצב של טרום סוכרת".