כתבה זו מכילה מחקר/ים ממקורות מוסמכים ו/או כתבי עת מדעיים ו/או פקולטות אקדמיות מכובדות.
אנחנו עושים כל מאמץ כדי לבדוק את הנתונים המוצגים באתר ולהפנות אתכם למקור המאמרים והעובדות המובאים לכם, על מנת לאפשר לכם להעמיק את הידע ולבחון את מהימנות התכנים.
כידוע, עולם המחקר מתעדכן בכל רגע נתון ומציג לעיתים ממצאים הטרוגניים, בלתי מוחלטים ואף סותרים. אנו מאמינים בהצגת מגוון דעות, גישות ומסקנות, ודוגלים בקבלת החלטות על בסיס הרחבת הידע בעין ביקורתית.
אנו פועלים להביא לכם מידע אמין, עדכני ומקצועי אשר נתמך מדעית.
זה מדעי: השפעות הפילאטיס על הגוף | צילום: shutterstock
שתף:
זה מדעי: השפעות הפילאטיס על הגוף | צילום: shutterstock
רבות נכתב על שיטת הפילאטיס, שפותחה בתחילה ככלי לשיקום פצועי מלחמה וסייעה לרקדנים שנזקקו לתהליך ריפוי של הגוף. האימון, שבתחילת דרכו אומץ בעיקר על ידי אתלטים, עבר מזמן למיינסטרים ומשמש בעיקר כשיטת אימון גופני. ג'וזף פילאטיס, מפתח השיטה, מיזג רעיונות פילוסופיים עם תנועה פונקציונאלית מעולמות הריקוד, היוגה ואפילו אומנויות הלחימה – במיקוד על "שליטת המוח על השריר".
אימון הפילאטיס המקורי התבסס על הידע שנצבר במדעי הביומכניקה, האנטומיה והפיזיולוגיה. חלק מהתרגילים המקוריים זכו לאינטרפרטציה מודרנית ואליהם נוספו תרגילים חדשים. יחד עם זאת, הבסיס, המכיר בחשיבות של נשימה נכונה וריכוז בזמן ביצוע התרגילים, ממשיך להוביל את השיטה.
היתרונות המוצהרים של שיטת הפילאטיס נבחנים בשנים האחרונות ע"י המדע. מחקרים שונים בדקו את ההיבטים הפיזיולוגיים והמנטאליים של התרגול וכיצד הפילאטיס משפיעה על חיינו. חלק מהממצאים יוצאי הדופן גילו כי פילאטיס עשויה לסייע לאנשים הסובלים מאלצהיימר, לשפר את איכות השינה, לעלות את תחושת המסוגלות האישית ואפילו לרומם את מצב הרוח.
להלן מגוון מחקרים מפתיעים על היתרונות המוכחים של הפילאטיס:
מסייעת להורדת לחץ הדם
מחקר משנת 2015, בחן את ההשפעות של פילאטיס על קבוצת נשים הסובלת מיתר לחץ דם. לאחר 16 שבועות של תרגול שני אימונים שבועיים, נמצא שהפילאטיס סייעה להוריד את לחץ הדם בקרב המשתתפות. המחקר אף תמך בשימוש באימוני פילטיס כטיפול לא תרופתי להפחתת לחץ דם.
משפרת את פעילות המוח
מחקר מסקרן שנערך בסין, מצא שיפור עקבי בפעילות המוח בקרב נשים בריאות באמצע שנות ה-20 לחייהן שתרגלו פילאטיס. המחקר נערך במשך עשרה שבועות ובדיקות מעקב שהתקיימו אחת לשבועיים הצביעו על שיפור מתמיד ברמת האינטליגנציה של המשתתפות לאורך זמן.
תוצאות המחקר רומזות לכך שייתכן ולפילאטיס יש את היכולת לסייע במחלות שונות הקשורות לניוון המוח ולשיקומו.
מחקר מ-2008 מצא שתרגול פילאטיס שיפר פרמטרים מנטליים בקרב תלמידי קולג' שתרגלו פילאטיס במהלך הסמסטר. בין היתר, נמצא שיפור בתחושת המסוגלות העצמית ומצב הרוח של המשתתפים באופן מובהק, והממצאים אף הצביעו על שיפור באיכות השינה.
ככלי שיקומי להפחתת כאבים
מסקירה של 23 מחקרים שונים שהתבצעה באוניברסיטת מרקיורי שבאוסטרליה, התברר כי ממצאי רוב המחקרים מצאו שפילאטיס מסייעת בשיקום, משפרת טווחי תנועה ומפחיתה כאב של פציעות ומגבלות שונות כגון: כאבים כרוניים בגב תחתון ובצוואר, דלקות בעמוד השדרה, תסמיני טרשת נפוצה, אוסטאופורוזיס, עקמת ועוד.
מיישרת את עמוד השדרה
מחקר משנת 2014, שנערך בקרב 24 נשים, בחן את השינוי בעמוד השדרה של המשתתפות לאחר תרגול 12 שיעורי פילאטיס אחת לשבוע. עמוד השדרה צולם ונמדד לפני ואחרי תוכנית האימונים. המחקר מצא שינויים מובהקים במבנה עמוד השדרה והתוצאות הצביעו על הזדקפותו כתוצאה מתרגול השיטה.
מחקר נוסף מ-2012, בחן את ההשפעה של פילאטיס על תלמידות קולג' שסבלו מעקמת. ממצאי המחקר גילו ירידה ברמת העקמת, שיפור הגמישות והפחתה בכאב הנגרם כתוצאה מלקות היציבה.
פילאטיס לגיל השלישי – מחזקת את השריר, מסייעת לגמישות, משפרת יציבה ואת איכות החיים
מספר רב של מחקרים התבצעו על התרומה של פילאטיס לאוכלוסייה המבוגרת. מסקירת 10 מחקרים שפורסמה ב-2015 בירחון לרפואה מונעת, הועלו המסקנות שפילאטיס הינה דרך יעילה לשיפור איכות החיים בקרב בני ה 80-60. השיטה הוכחה כמחזקת שרירים ויכולת הליכה, משפרת את מצב הרוח, ותורמת לשיפור שיווי המשקל והגמישות.
מחקר נוסף שבחן את ההשפעה של אימוני פילאטיס על פרמטרים הקשורים לנפילות בגיל השלישי, נערך על קבוצת נשים מעל גיל 60 שהתאמנו במשך 5 שבועות, 3 פעמים בשבוע. בתום התקופה, נמצא שיפור בשיווי המשקל, בתנועה ובעמידה.
במחקר ההמשך שנועד לבחון את יעילות הפילאטיס לטווח ארוך, חולקו הנשים לשתי קבוצות; קבוצה אחת המשיכה לתרגל פילאטיס במשך 12 חודשים נוספים והקבוצה השנייה חזרה לפעילות רגילה. במחקר זה נמצא שההשפעה החיובית של אימוני הפילאטיס על היציבה, ניכר גם בקרב הקבוצה שלא המשיכה בתרגול, בעוד שהקבוצה שהמשיכה לתרגל נהנתה משיפור משמעותי נוסף. כלומר, לפילאטיס יש השפעה חיובית קצרה, ארוכה ומתמשכת ותרגול לטווח ארוך משפר את היכולות של מתרגלי השיטה.