מהי הדרך הנכונה לנקות פטריות?

זה מתחיל משלב בחירת הפטרייה הנכונה, ממשיך באחסון ארוך ויעיל ומגיע כמובן לרגע המבלבל של הניקוי במים זורמים – או שלא? על הפטריות שלנו יש סימני אדמה ונקודות שחורות, האם זה הגיוני שלא נשטוף אותן?

2 דק׳

לשטוף או לא לשטוף? זאת השאלה | צילום: shutterstock

לשטוף או לא לשטוף? זאת השאלה | צילום: shutterstock

שתף:

לשטוף או לא לשטוף? זאת השאלה | צילום: shutterstock

הן דלות קלוריות ושומן ונטולות כולסטרול. מכילות למעלה מתריסר מינרלים וויטמינים, כולל נחושת, אשלגן, מגנזיום, אבץ ומספר ויטמינים מקבוצת B כמו חומצה פולית. הן גם עשירות בנוגדי חמצון כמו סלניום וגלוטתיון, או GSH, ומגינות על התאים שלנו מפני נזק ומחלות כרוניות ודלקתיות.

 

הפטריות, ממלכה שמגיעה בהמון צורות, גדלים וצבעים שונים, ומוכרת לנו בעיקר בזכות הסוגים השכיחים כמו הפורטבלו, השמפיניון, השיטאקי, המיטאקי, הירדן (חורש) ועוד. היתרונות ברורים, הטעם בשרני ונהדר, אבל, החשש מגיע כשהן נוחתות אצלנו במטבח.

 

את הפטריות אנחנו מקבלים בדרך כלל בתוספת של מעטה אדמה ונקודות שחורות ולא ברורות שגורמות לנו להרגיש שמדובר במזון די מלוכלך שדורש ניקיון יסודי.

 

 

 

 

הפטריות המסחריות שאנחנו מכירים, גדלות בחממות ובתוך קומפוסט מפוסטר עם בקרת חום, שהינו סטרילי כמעט לחלוטין מחרקים, תולעים, בקטריות ווירוסים.

קטיפת פטריות
אומנם אין חיידקים אך יש חול

יתרה מכך, אם נעניק לפטרייה בישול בטמפרטורה גבוהה על הכיריים, נהרוג כל חיידק סורר שעוד נשאר בה. ועדיין, כשהיא ניצבת מולנו טרייה, לא ברור לנו האם להתעלם מהלכלוך או לשטוף אותה היטב במים?

 

שטיפת פטריות במים – אסון קולינרי

נתחיל מהשורה התחתונה: שטיפת פטריות במים היא רעיון רע. הפטרייה שלנו נקבובית וסופגת מים בקלות. היא עצמה עשויה מ-95-85 אחוזי מים, כך שגם שטיפה מהירה פוגעת בטקסטורה שלה והופכת אותה לחלקלקה, ספוגית, מדוללת בטעמה וחסרת סיכוי להגיע לפריכות הרצויה לנו של רכות לבנבנה בפנים ופריכות שחמחמה בחוץ.

אז מה עושים?

עוד ב תזונה

דיאטה קלה: איך מזגן ומטבח מסודר יגרמו לכם לרזות?

לכתבה המלאה

הדרכים הנכונות לניקוי פטריות

 

  • חפשו על הפטרייה כל סימן של אדמה, נקודות שחורות, עובש או לכלוך, והיעזרו בנייר סופג לח או במברשת סיליקון למטבח כדי להסיר בעדינות כל חלק לא רצוי. הקפידו במיוחד לנקות את תחתית הכובע של הפטרייה – שם עלולים להתחבא חלקים מטונפים כמו גם וירוסים ובקטריות סמויים שהסתננו פנימה למרות תהליך הגידול.
    שימו לב לייבש את הפטריות היטב לפני צריכה או אחסון.
    לנקות עם נייר סופג לח
  • קלפו בקלילות שכבה דקיקה מהכובע והגבעול של הפטרייה – ותאמינו או לא, זה לא דורש בהכרח סכין, רק שתי אצבעות ומעט סבלנות. ניתן להפריד בין כובע הפטרייה לרגלה כדי לעשות זאת בנוחות.
    קלפו שכבה דקה בקלות
  • פזרו מעט קמח רב תכליתי על הפטרייה ושפשפו אותה בעדינות וצפו בלכלוך שעל הפטרייה יורד. השיטה אינה מומלצת למי שמעוניין לאכול את הפטריות חיות וייאלץ להסיר את הקמח בעזרת מעט מים (מה שכאמור, לא מומלץ).

 

מתכון להצלחה: איך לבחור את הפטרייה המושלמת?

למרות שהפטריות שלנו טעימות ובריאות, כולנו יודעים שהן בסקאלת המחירים הגבוהה יותר מבין שלל הירקות ובנוסף גם מתקלקלות במהרה. בחירה נכונה של פטריות חשובה במיוחד לאורך חיי המדף שלהן והישרדותן במקרר הביתי.

 

חפשו פטריות טריות, מוצקות מאוד וללא סימני כתמים. העדיפו פטריות בתפזורת על פני פטריות ארוזות מראש, כך יש סיכוי גבוה יותר לפטריות טריות ופחות הצטברויות של לחות – רק שימו לב שהפטריות בתפזורת נמכרות בתנאים היגייניים.

פטריות בתפזורת
חפשו פטריות מוצקות מאוד וללא סימני כתמים | צילום: shutterstock

איך לאחסן פטריות?

לפטרייה יש פוטנציאל להמשיך לצמוח גם לאחר שנאספה מן החממה, וכאמור, היא מלאת מים. באחסון בטמפרטורת החדר, הסיבים ימשיכו לצמוח ואז יתפרקו בסופו של דבר. יש לשמור על הפטרייה בקירור, אך לקחת בחשבון כי הפטרייה אינה שורדת גם בתוך המקרר יותר מכמה ימים, לפני שהיא מתחילה לאבד מטריותה ופריכותה.

 

 

 

 

אם הפטריות שקניתם, ארוזות כנהוג בתוך מיכל פלסטיק עם ניילון נצמד, ניתן לאחסן אותן כך, אך כדי להאריך עוד יותר את חייהן, מומלץ להעבירן לקופסת אחסון כאשר בתחתית הקופסה ומעל הפטריות נניח נייר סופג שיאפשר להן להגיר נוזלים תוך שמירה על טריותן, לעד 7 ימים במקרר.

 

עוד אפשרות אחסון היא לעטוף את הפטריות במגבת נקייה והכנסתן כך למקרר. ולחילופין, הכנסת הפטריות לשקית נייר מחוררת שתונח במקרר.

 

למי שמתעצל קצת, מומלץ לכל הפחות להקפיד להשאיר פתח בניילון הנצמד שבאריזת הפלסטיק, שימנע עיבוי והפיכת הפטריות לריריות במהלך האחסון בקירור. משם, היישר לסלט או לתבשיל המוקפץ. החך והגוף שלכם יאהבו את זה.

האם הכתבה עניינה אותך?

כן לא

בנוסף

רוצים לקבל עדכונים למייל?

הצטרפו לניוזלטר שלנו ואל תפספסו את מה
שמעניין אתכם באמת

בלחיצה על כפתור החץ הינך מאשר/ת קבלת ניוזלטרים ומידע פרסומי

עוד באותו נושא

נטורופתיה דיאטה: הצמחים שיעזרו לכם לרדת יותר במשקל

ג'ימנמה להפחתת התשוקה למתוקים, תה ירוק לשריפת תאי שומן וגוארנה לחילוף חומרים מהיר....

נועה יואל

נטורופתית

דיאטות קאט דה קיטו: איך מפסיקים דיאטה קטוגנית?

דבקתם בתזונה קטוגנית ועכשיו אתם מרגישים שמיציתם? אתם חייבים תוכנית שתמנע מכם להעמיס...

חגית גינזבורג

מזון בריא 5 עובדות שלא ידעתם על שמן זית – הרביעית תפתיע אתכם במיוחד

קשה שלא לסמוך על עץ הזית שתוחלת החיים שלו עשויה להגיע ל-600 שנה...

אסתר מנחם

רפואה סינית

מזון בריא פרוביוטיקה טבעית: החיידקים הטובים שבירקות כבושים

הם הפכו למילת גנאי לתיאור אוכלוסיית "המתלוננים", אנחנו רגילים לצרוך אותם לצד מנת...

מערכת LivA

תינוקות וילדים איך להימנע מבחילה בנסיעות: ההמלצות והטיפים הכי מועילים

בלי לשתות קפה, בלי לקרוא בנייד ובלי לשבת כנגד כיוון הנסיעה. מה כן?...

סימי שאואר

מזון בריא מפצחים את סוד הבריאות: הגרעינים והזרעים שיעשו לכם טוב

גרעיני דלעת וחמנייה לשיפור הפוריות, זרעי צ'יה ופשתן כמקור לאומגה 3, וזרעי שומשום...

נועה יואל

נטורופתית

תזונה למה רופא הגסטרו ממליץ לכם להפסיק ללעוס מסטיקים?

מרגישים אי נוחות או כאב בבטן אחרי לעיסת מסטיק? יכול להיות שאתם נחשפים...

רויטל ונונו

עורכת ראשית

מזון בריא לא לנצח: איך תדעו אם השום שלכם מקולקל?

השום התברך אמנם בחיי מדף ארוכים, אבל גם הוא לא בן אלמוות. איך...

עדי כץ

מזון בריא מלח בטעם ביצים ומלח קוויאר: המדריך המלא לסוגי מלחים

עברו הימים בהם על מדף הסופר אפשר היה למצוא מלח שולחן בלבד, הלוא...

סימי שאואר