נבדק מחקרית

תזונאית: אל תאכלו מנות קטנות, תאכלו אוכל קטן

מכירים את הביטוי: "זה הקטן גדול יהיה"? אז זה מה שאתם צריכים לחשוב מהיום על ירקות ופירות שמגיעים בגרסת המיני, הבייבי והנבט. למה המיקרו־תזונה עדיפה לכם?

2 דק׳

זו לא דוגמית, זו מנת בריאות מרוכזת | צילום: shutterstock

זו לא דוגמית, זו מנת בריאות מרוכזת | צילום: shutterstock

שתף:

זו לא דוגמית, זו מנת בריאות מרוכזת | צילום: shutterstock

בשנים האחרונות, כקונטרה לתרבות השפע, יותר ויותר אנשים מאמינים ש"פחות זה יותר" ומאמצים לחייהם את המינימליזם. כעת נראה שהמגמה זולגת גם לתזונה שלנו ומהווה תנועת נגד לטרנד המנות המוגזמות והמושחתות ששטף את חיינו.

 

על פי התזונה הפונקציונלית, גישה תזונתית הדוגלת בבחירת מזונות שמכילים כמה שיותר רכיבים תזונתיים חיוניים ומרפאים, בהתאמה אישית, מאמינים כבר שנים רבות שעדיף להפחית ולפשט. משמע, לאכול מזון פשוט ככל האפשר, עם רשימת רכיבים קצרה ככל הניתן ולצרוך ירקות ופירות בשלמותם.

 

 

הכל שאלה של ריכוז

התזונאית הפונקציונלית, ד"ר למדעי הרפואה והתזונה, דיאנה מיניץ, לוקחת כעת את התפיסה הזאת צעד אחד קדימה, וטוענת שככל שהאוכל שנאכל יהיה קטן יותר בממדיו, כך הוא יהיה מזין יותר.

ד"ר למדעי הרפואה והתזונה, דיאנה מיניץ | צילום: מתוך אינסטגרם

שימו לב, מיניץ לא מטיפה לאכול מנות קטנות של אוכל ולא עוסקת כלל בקלוריות. עצתה היא בעצם לאכול מזונות שמגיעים בצורה טבעית בממדים קטנים יותר, היות ולדבריה מזונות קטנים מכילים כמות גבוהה יותר של חומרים מזינים.

 

"שכשמדובר בצמחים, צריך לקחת בחשבון שקטן יותר זה טוב יותר משום שהפיטונוטריאנטים בהם מרוכזים יותר". אומרת מיניץ. פיטונוטריאנטים הינם חומרים טבעיים שמספקים לצמחים את הסגולות הייחודיות שלהם כמו צבע, ריח וטעם, והם עשויים לסייע במניעת מחלות בקרב בני אדם.

זוג אוכל אוכמניות
אוכמניות – יותר פיטונוטריאנטים בשטח קטן | צילום: shutterstock

בצמחים שגודלם קטן, למשל עלי מיקרו או אוכמניות, הריכוז של אלה גדול יותר, כך שמקבלים כמות גדולה יותר של פיטונוטריאנטים על שטח קטן יותר. בעניין זה מיניץ מדגישה כי את ההשוואה כדאי לעשות בין ירקות ופירות מאותה משפחה. כלומר, אי אפשר למשל לקבוע שאוכמניות הן בהכרח יותר צפופות תזונתית מרימון, אבל אפשר לקבוע שאוכמניות בר זעירות הן יותר צפופות תזונתית מאוכמניות רגילות.

עוד סיבה טובה להעדיף קטן על גדול היא שבעוד שרובנו נתקשה לנשנש כמויות גדולות מדי של עלי קייל (וזו אולי אחת הסיבות לפופולריות הגבוהה של השייקים הירוקים), מרביתנו נוכל לנשנש בלי בעיה חופן של אוכמניות או עלי מיקרו.

עוד ב מזון בריא

לא רק שמפיניון: פטריות בריאות למאכל שאתם חייבים להכיר

לכתבה המלאה

המיקרו והמאקרו

אחת הדוגמאות הטובות ביותר לצמחים קטנים שהצפיפות התזונתית שלהם עולה על הצפיפות התזונתית של צמחים גדולים יותר, היא עלי מיקרו. העלעלים הזעירים האלה יותר צפופים תזונתית מעלה קייל ירוק גדול, למשל.

למעשה, במחקר שנערך על ידי מחלקת החקלאות של ארה"ב ב-2014, נמצא שעלי המיקרו מכילים כמויות גדולות פי חמישה של ויטמינים וקרוטנואידים (פיגמנטים אורגניים המצויים בעיקר בצמחים) בהשוואה למקביליהם הגדולים – וזו בהחלט סיבה טובה להרבות בצריכה שלהם.

 

מיניץ מדגישה שאין צורך לוותר על הפירות והירקות בגודל "רגיל" כשעושים קניות – אם ברוקולי, כרובית ועלי קייל יהוו חלק מרכזי בתזונה שלכם, הבריאות שלכם רק תצא נשכרת. כך גם לגבי מי שצורך פירות יער קפואים ולא טריים וקטנים.

בחורה מגדלת עלי מיקרו בבית
תתחילו לגדל בבית: עלי מיקרו | צילום: shutterstock

יחד עם זאת, מיניץ מציעה לחשוב על צמחים קטנים כעל מיני פקעות דחוסות בחומרים מזינים, שכדאי מאוד לשלב בתפריט שלנו.

 

רוצים דוגמאות? עלי מיקרו (ולא רק כדי לקשט מנות שף), עלי בייבי, נבטים או אוכמניות בר – בשל הצפיפות התזונתית הגבוהה שלהם. בנוסף לכך, כדאי לדעת שעלעלים גדלים ומונבטים באופן מבוקר וללא חרקים וריסוס. עוד יתרון גדול לקטנטנים.

האם הכתבה עניינה אותך?

כן לא

בנוסף

רוצים לקבל עדכונים על מזון בריא למייל?

הצטרפו לניוזלטר שלנו ואל תפספסו את מה
שמעניין אתכם באמת

בלחיצה על כפתור החץ הינך מאשר/ת קבלת ניוזלטרים ומידע פרסומי

עוד באותו נושא

תזונה הטבעונות הצילה את חיי: ריאיון מיוחד עם צופית גרנט לרגל יום הטבעונות הבינלאומי

צופית גרנט, אשת הטלוויזיה הוותיקה, מספרת לנו על ההחלטה להפוך לטבעונית, על התהליך...

ראיון עם:

צופית גרנט

דוקומנטריסטית ומנחת טלוויזיה

דיאטות אכילה אינטואיטיבית: תפסיקו לעשות דיאטות ותתחילו לאכול לפי תחושות

כולנו היינו אכלנים אינטואיטיביים כתינוקות – אכלנו כשהיינו רעבים ואת הכמות שהיינו צריכים....

סימי שאואר

בריאות מאגר הגז הטבעי: איך נמנעים מלהפליץ בפומבי?

אחת התקריות המביכות יותר שמזמנים לנו החיים, היא בריחה של נפיחה קולנית ואף...

עדי כץ

נשים הזנגביל למענךְ: יתרונות הג'ינג'ר לבריאות האישה

בריאות האישה היא סוגייה מורכבת ומשתנה; הורמונים, מחזור, הריונות, מהפכים במבנה הגוף ומחלות...

נטלי רון

מזון בריא רגע של בלבול: מה ההבדל בין מוזלי לגרנולה?

הם נראים דומים וחולקים את אותם המרכיבים, עד שקשה להבדיל בין שניהם ולעיתים...

נטלי רון

מזון בריא מי נגע לי בקולה? כל מה שרציתם לדעת על מיסוי משקאות ממותקים

הכוונה להטיל מס ישראלי על משקאות ממותקים יצרה שיח נוקב של בעד ונגד....

רויטל ונונו

עורכת ראשית

מזון בריא להיות הבריסטה של עצמך: מכונות הקפה האוטומטיות המומלצות

עדיין תקועים עם מכונת הקפסולות הישנה? הגיע הזמן שתתקדמו למכונות אוטומטיות לטחינת פולי...

בשיתוף עם:

פאוזה קפה

מספקת פתרונות קפה לבית

מזון בריא הלבן, השחור והמלא: כל מה שאתם צריכים לדעת על שומשום

הטחינה היא אמנם מעמודי התווך של המטבח המקומי, אבל באבותיה, זרעי השומשום, אנחנו...

עדי כץ

תזונה חושקים בסוֹדָה ולֶבֶּן: האם חוש הטעם שלנו גם מזדקן?

שמתם לב שככל שאנחנו מתבגרים אנחנו יותר ויותר מחבבים שוקולד מריר ומתענגים...

אריאל רוז'יצקי