נבדק מחקרית

מנפצים את קודש הקודשים: למה מיץ הבריאות שלכם עלול להיות מסוכן?

מה הסיכוי שמיץ הירקות והפירות הטרי שלכם יביא אתכם לאי ספיקת כליות, למה כדאי להעדיף שייק על פני מיץ, ומה הבעיה עם נטילת תרופות יחד עם עלים ירוקים?

3 דק׳

האם המיץ התמים והבריא יכול להזיק לנו? | צילום: shutterstock

האם המיץ התמים והבריא יכול להזיק לנו? | צילום: shutterstock

שתף:

האם המיץ התמים והבריא יכול להזיק לנו? | צילום: shutterstock

שתיית מיצי בריאות היא אחד מהטרנדים הבולטים בתחום התזונה של השנים האחרונות, ויעידו על כך דוכני המיצים והשייקים הטריים הרבים ברחוב, והבלנדרים העוצמתיים שהפכו לאורחים קבועים על השיש במטבח הביתי.

 

מיצים ושייקים של ירקות ופירות הפכו לתחליף בריא לארוחת הבוקר או לארוחה שלאחר אימון, ויש אנשים שאף בוחרים לעשות איתם ניקוי רעלים שמבוסס על צום מיצים למשך כמה ימים.

 

שתיית מיצי בריאות היא באמת הרגל בריא ודרך מצוינת להעשיר את התזונה בוויטמינים, מינרלים ונוגדי חמצון. המיצים אף תורמים לאיזון החומציות בגוף, מה שגם כן משפר את הבריאות הכללית.

 

למרות היתרונות הרבים של מיצי הבריאות ואף שמדובר בריטואל מקודש של חסידי אורח החיים הבריא, מתברר שבכל זאת ישנן סכנות בשתייה מרובה של מיצים שכאלה, וכדאי להיות מודעים אליהן.

 

 

 

 

הנה כמה מהנזקים שלולים להיגרם משתיית מיצי פירות:

היפראוקסלוריה

הסכנה הגדולה ביותר בצריכה מוגברת של עלים ירוקים – המהווים בסיס למיצים ירוקים רבים – היא היפראוקסלוריה, מחלת כליות שנגרמת כתוצאה מצריכה עודפת של אוקסלט.

 

אוקסלט הינה חומצה שקיימת בעיקר בירקות ירוקים כמו תרד, מנגולד, גרגר הנחלים ופטרוזיליה, אך גם בסלק, קיווי ומוצרי סויה.

 

הגוף יכול להתמודד עם כמויות קטנות של אוקסלט, אבל כמויות גדולות של החומצה עלולות להיות בעייתיות עבורו. אגב, חשוב לדעת שגם ויטמין C בכמויות גבוהות מדי עשוי לעבור מטבוליזם לאוקסלט.

 

בר מים 69 מובייל

 

אם התזונה דלה בסידן (מה שקורה לעיתים קרובות בתזונה שמבוססת על מיצים), החומצה האוקסלית נשאר במצב מסיס, נספגת בגוף ולא מופרשת.

 

הצטברות מתמדת של אוקסלט יוצרת סביבה רעילה שעלולה לגרום למחלות. זה מתחיל לרוב באבנים בכליות, מרבצי סידן בכליות ודלקות בדרכי השתן. אם אלו לא מטופלות, עשוי להתפתח מצב של מחלת כליות כרונית ואי ספיקת כליות סופנית.

 

אישה מחזיקה את הבטן ושייק ירוק
סכנת העלים הירוקים | צילום: shutterstock

 

דיווחים קליניים מראים שיש חולים שגרמו לעצמם להיפראוסלוריה תזונתית, בשל שתייה מרובה של מיצים המבוססים על עלים ירוקים העשירים בחומצה אוקסלית. ב-2013 דווח בכתב העת האמריקני לרפואה על גבר שעשה צום מיצים במשך שישה שבועות, במהלכם התזונה שלו התבססה ברובה על עלים ירוקים.

 

התזונה של המטופל הייתה עשירה בוויטמין C אך דלה בסידן, מה שהגביר עוד יותר את רמות האוקסלט בגוף. לאחר שישה שבועות של תזונה מבוססת מיצים ירוקים הוא לקה באי ספיקת כליות חריפה.

 

למרות החשש, כדאי להכניס נתונים לפרופורציות ולהזכיר שהיפראוקסלריה תזונתית אינה תופעה שכיחה במיוחד. ההמלצה היא להמשיך לשלב מיצים ירוקים בתזונה שלנו, אך לעשות זאת במידה.

 

בנוסף, אם ידועה בעיה בכליות, יש לנקוט ביתר זהירות בכל הנוגע לצריכה מופרזת של עלים ירוקים ולהתייעץ עם הרופא המטפל.

 

גם מי שסובל מהפרעות ספיגה במערכת העיכול, כמו מחלת קרוהן או תסמונת המעי הדק, מוטב שיתייעץ עם הרופא המטפל בנוגע לשתיית מיצים ירוקים.

 

עוד ב תזונה

סירופ אגבה: למה אתם צריכים להיזהר ממנו?

לכתבה המלאה

 

אינטראקציה בין מיצי ירקות ופירות לבין תרופות

אם אתם נוטלים תרופות, כדאי להיות מודעים לכך שהן לא תמיד משתלבות טוב עם פירות וירקות מסוימים. מיץ אשכוליות, למשל, עלול ליצור אינטראקציה בעייתית עם תרופות להורדת כולסטרול, אנטי היסטמינים, סטטינים, תרופות לדיכוי מערכת החיסון ואנטיביוטיקה.

 

ויטמין K, הנמצא בשפע, בין היתר, בעלים ירוקים, עלול להיות מסוכן כשצורכים אותו במקביל לנטילת תרופות נוגדות קרישה ומדללות דם כמו קומדין.

 

אישה מחזיקה אשכולית הרחק מתרופות
לשים לב לשילוב בין תרופות לפירות וירקות

 

סוכרת

פירות הם נפלאים לבריאות אבל גם עשירים מאוד בסוכר. מחקר גדול שנערך בארה"ב מצא שהעלאת הצריכה של משקאות ממותקים (כולל מיצי פירות טבעיים העשויים ממאה אחוז פרי) מגבירה את הסיכון לסוכרת מסוג 2.

 

מחקרים נוספים גילו שצריכת פירות שלמים (ובמיוחד תפוחים, ענבים ופירות יער) מפחיתה את הסיכון לסוכרת מסוג 2, בעוד שצריכת מיצי פירות מגדילה כאמור את הסיכון למחלה.

 

אם זו נשמעת כמו תעלומה, יש לכך כמה הסברים טובים: ראשית, כוס מיץ פירות מכילה יותר מפרי אחד, מה שמכפיל ואף משלש את כמות הסוכר הנצרכת.

 

שנית, בפרי שלם יש סיבים תזונתיים אשר אינם קיימים על פי רוב במיץ. הסיבים תורמים לתחושת שובע ומאטים את קצב עליית רמת הסוכר בדם, בעוד שמיץ פירות עושה בדיוק את ההפך.

 

 

 

 

מחסור בסיבים תזונתיים

החלפת פירות במיצי פירות לא רק מעלה את רמת הסוכר בדם ופוגעת בתחושת השובע. בעוד שבפרי השלם יש גם ויטמינים וגם סיבים תזונתיים, במיצים חסרים לרוב הסיבים התזונתיים – החיוניים אף לשמירה על בריאות המעי הגס, להורדת הכולסטרול ולשמירה על בריאות הלב. הסיבים גם נחוצים לתפקוד תקין של מערכת העיכול.

 

בחורה מכינה מגוון מיצי בריאות
לא על המיץ לבדו | צילום: shutterstock

 

חסרים תזונתיים

ארוחות מאוזנות צריכות לכלול את כל אבות המזון, כלומר, פחמימות, חלבונים ושומנים.

 

מיצים של פירות וירקות בלבד, ללא תוספות, לא מכילים חלבונים ושומנים אשר מאטים את העיכול, משפרים את תחושת השובע, מאזנים את רמות הסוכר בדם וחיוניים לתפקוד תקין של מערכות הגוף.

 

כאשר אנו מקיימים צום מיצים, אנחנו למעשה מונעים מהגוף רכיבים תזונתיים חשובים במשך ימים ארוכים ועלולים להגיע למצב של חסרים, רעב וחולשה.

 

טיפים לסיום

שתיית מיצים המבוססים על פירות וירקות עשויה להיטיב עם בריאותכם אם שותים אותם במידה הנכונה. באופן כללי, את המיצים מומלץ להחליף בשייקים, אשר מכילים את כל מרכיבי הפרי והירק.

 

כדאי להוסיף לשייק עלים ירוקים (במידה) וירקות בצבעים שונים, ולהימנע מלהתבסס על פירות בלבד, בשל תכולת הסוכר הגבוהה שלהם. אם השייק מחליף ארוחה, כדאי להוסיף לו גם חלבון (למשל, חלב סויה) ושומן (למשל, אגוזים וזרעים או טחינה), על מנת שיהווה ארוחה מלאה שמכילה את כל אבות המזון.

האם הכתבה עניינה אותך?

כן לא

בנוסף

רוצים לקבל עדכונים על מזון בריא למייל?

הצטרפו לניוזלטר שלנו ואל תפספסו את מה
שמעניין אתכם באמת

בלחיצה על כפתור החץ הינך מאשר/ת קבלת ניוזלטרים ומידע פרסומי

עוד באותו נושא

צמחי מרפא נכנסים להיריון: איך לשפר את פוריות הגבר בדרכים טבעיות?

על אף שבעיות פריון מקושרות אצלנו לרוב עם החצי הנשי, כחמישית עד מחצית...

מערכת LivA

מזון בריא אם נרצה או לא: בעוד 30 שנה כולנו נהיה טבעונים

וזו לא הבשורה המבוססת היחידה לגבי השינויים התזונתיים שלנו עד 2050. עוד...

רויטל ונונו

עורכת ראשית

דיקור סיני מטפלת ברפואה סינית: התאימו את התזונה לאלמנט הנשי או הגברי שלכם

מכירים את סמל היין והיאנג? מתברר שהם מאפיינים את המזון שאתם אוכלים ואת...

סימי שאואר

תזונה הטבעונות הצילה את חיי: ריאיון מיוחד עם צופית גרנט לרגל יום הטבעונות הבינלאומי

צופית גרנט, אשת הטלוויזיה הוותיקה, מספרת לנו על ההחלטה להפוך לטבעונית, על התהליך...

ראיון עם:

צופית גרנט

דוקומנטריסטית ומנחת טלוויזיה

בריאות האם שינה עם גרביים היא הרגל בריא?

כולנו שמענו ששינה עם גרביים לא מאפשרת לכפות הרגליים "לנשום". האם אנחנו...

סימי שאואר

בריאות לא רק תרופות: טיפול טבעי לסוכרת מסוג 2

האחד הוא תבלין תימני, השני הוא ג'ל שבדרך כלל נמצא במוצרי קוסמטיקה והשלישי...

סימי שאואר

דיאטות דיאטה בזמן יציאה משגרה: חלי ממן מסבירה איך לא לעלות במשקל בחגים ובחופשות

אל תצהירו בשולחן החג שאתם בדיאטה; העדיפו חופשה באירופה על פני נופש בטן-גב,...

ראיון עם:

חלי ממן

מזון בריא לכריך של הבוקר או לארוחת הערב: מתכונים על בסיס טחינה לכל שעה ביום

היא עשירה בברזל, בוויטמינים ובמינרלים אבל יותר חשוב מזה: היא פשוט טעימה. אז...

מירב רמתי נמני

תזונה טבעית

בריאות למה כפות הידיים והרגליים שלכם קרות?

אתם מניחים את כף הרגל שלכם על גופו של בן זוגכם והוא קופץ...

אריאל רוז'יצקי