מתחת לאף: סגולות צמחי המרפא שגדלים בגינה שלכם

סובלים מכאבי מפרקים, נדודי שינה, שיעול ובעיות בעיכול? אין צורך לרוץ למקומות אקזוטיים ורחוקים או לחילופין לבית הטבע בשביל להשיג צמחי מרפא איכותיים – חלק מהם, כך מתברר, נמצאים בין חצר הבית לשדה הקרוב. הנטורופתית, נועה יואל, עם המדריך לצמח המרפא הקרוב לביתך

3 דק׳

לגדל, להריח וליהנות מסגולות המרפא | צילום: shutterstock

לגדל, להריח וליהנות מסגולות המרפא | צילום: shutterstock

שתף:

לגדל, להריח וליהנות מסגולות המרפא | צילום: shutterstock

לא פעם עולה לכותרות צמח אקזוטי ומסעיר בעל תכונות מרפאות שניתן להשיגו בייבוא מיוחד. עם כל הכבוד לצמחים טרנדיים, במקרים רבים אין צורך לחפש כל כך רחוק – לצמחים רבים בארצנו היפה קיים מוניטין רב שנים וייחוס של סגולות רפואיות ומסורתיות שהוכיחו את עצמן.

 

בין היתר, ניתן למצוא במרחק נגיעה את העוזרר ,המסייע לטיפול בלב ובכלי הדם; את האזוב והמרווה, המקלים על כאבי גרון; וכמובן, את הגדילן המצוי, לתמיכה בכבד ובמערכת העיכול. אלו הם צמחי המרפא שגדלים אצלכם בגינה וכנראה שלא ידעתם על קיומם:

 

 

טיון דביק – לאיזון רמות הסוכר

הטיון הדביק הינו בן שיח רב שנתי, הגדל פרא בצדי הדרכים ונפוץ ברוב חלקי הארץ. לצמח עלים שעירים המפרישים נוזל דביק, והוא מפיץ ריח עז המיוחס לשמנים האתריים שבו. בזכות שמנים אלו, הצמח משמש לחיטוי של מזיקים וחרקים.

טיון דביק
צמח טיון דביק – מסייע באיזון רמות הסוכר בדם

טחינה של העלים היבשים והכנת אבקה תפיק לכם חומר חיטוי מצוין, ואילו שתייה של חליטות העלים מסייעת באיזון רמות הסוכר בדם (לכן מומלצת לסוכרתיים) וכן למגוון בעיות במערכת הנשימה. בנוסף, ניתן לקחת את העלים הטריים ולשים על פצע שצריך להגליד או על עור יבש.

 

ברפואה העממית, שימש הצמח גם לכאבים ובעיות מפרקים, על ידי שימוש באבקת העלים ופיזורה על מקום הכאב. אפשרות נוספת לשימוש היא באמצעות הכנת חליטה של העלים במים רותחים והוספתה למי האמבטיה. רחצה במים אלו מסייעת בשיכוך הכאב ומרגיעה את הגוף.

 

גדילן מצוי – לאיזון רמות השומנים בדם

 

הגדילן הוא קוץ חד שנתי, הגדל באופן מרשים על פני קרקעות עשירות בחנקן. ניתן למצוא אותו בשדות, בצדי הדרכים ובאזורים נטושים, ללא צורך בתנאי סביבה מיוחדים. הצמיחה בקרקעות חנקניות מאתגרות אלו, מצביעה על איכויותיו של הצמח כתומך ראשי בכבד ובמערכת העיכול.

גדילן מצוי
גדילן מצוי – מומלץ בעיקר למצבים של עומס מטבולי | צילום: shutterstock

השימוש בצמח מומלץ בעיקר למצבים של עומס מטבולי כמו רמות גבוהות של שומנים בדם, כולסטרול גבוה וכבד שומני, וכן למחלות עור כרוניות בהן נרצה להפעיל את מערכות הפינוי של הגוף.

 

שילוב של העלים והגבעולים (לאחר הסרת המעטה הקשה), יספק לגוף רווח תזונתי המתבטא בתכולת הכלורופיל ונוגדי החמצון השונים שבצמח. בנוסף, ניתן לאכול את המצע שמחזיק את התפרחת הסגולה לאחר ניקוי ובישול קצר בדומה להכנת ארטישוק.

עוד ב שיטות טיפול

מאורגנו ועד זנגביל: התבלינים שיבריאו אתכם

לכתבה המלאה

השימוש בזרעים של הצמח עשוי לספק ריפוי ותמיכה הנדרשות לכבד ולעיכול. ניתן לאכול את הזרעים, או להפיק אבקה על ידי טחינה שלהם – מה שיחזק את הכבד ויתמוך בחילוף חומרים טוב ובניקוי הגוף.

 

מרווה משולשת – לחיטוי הפה וטיפול בבעיות עיכול

מרווה
מרווה – למעי רגיז ובעיות שונות במערכת העיכול

שיח ים תיכוני ממשפחת השפתניים, אחד ממינים רבים הגדלים באזורים שונים בארץ. הצמח נודע בשימוש רפואי מסורתי לבעיות עיכול שונות, לחיטוי הפה ולטיפול בכאבי גרון. כמו כן, הצמח עשוי להיות יעיל לטיפול חיצוני בפצעים על גבי העור.

 

השימוש בצמח מתאים כאמור, לבעיות עיכול שונות, מעי רגיז או זיהומים במערכת העיכול. למרווה יש יכולת להרגיע, ולכן היא מתאימה במיוחד לבעיות עיכול על רקע של אי שקט מתמשך ותנודות רגשיות. בנוסף, הצמח מומלץ למצבים של כאבי מחזור, בעיות שינה ומחשבות טורדניות.

 

בשימוש פנימי, ניתן לשתות חליטות עם מרווה להרגעת העיכול או כאשר אנו חשים בצינון מתקרב. את מי החליטה ניתן לגרגר כאשר יש דלקת וכאב בגרון, לקבלת אפקט מחטא ומרגיע.

 

מנגד, בשימוש חיצוני, ניתן להוסיף את מרתח הצמח לאמבט ישיבה, או להכין קומפרסים מהחליטה לחיטוי של פצעים. אפשרות נוספת לשימוש במרווה, שימו לב, הוא חבישת פצעים היא על ידי לעיסת העלה והנחתו על גבי הפצע.

 

המלצה לשילוב מרווה במזווה הביתי: לאחר ייבוש העלים יש להשרות אותם בשמן זית ולעשות בו שימוש על בסיס קבוע, כשמן שספג את כל איכויות הצמח. שמן זה יכול לשמש גם בבישול וגם בתיבול, למטרות חיזוק הגוף, וגם בשימוש חיצוני על גבי עור פצוע ויבש.

 

  1. להתייעצות עם נטורופתים על צמחי מרפא, לחצו כאן >>

 

אזוב מצוי – לבעיות נשימה וליחה

בן שיח שפתני, הגדל בקרקע סלעית ונודע בארומה ייחודית. האזוב המצוי מציע מגוון שימושים ברפואה המסורתית וכן במטבח הביתי. מומלץ מאוד לבעיות נשימה המלוות בליחה מרובה, תוך שימוש באדים ממרתח הצמח או שתייה של חליטת הצמח למצבי צינון ושיעול.

אזוב מצוי
אזוב מצוי – לבעיות הקשורות בעיכול

לבעיות הקשורות בעיכול, כמו גזים, נפיחויות וכאבי בטן, מומלץ גם כן לשתות חליטות וכן לשלב את הצמח כתבלין שימושי במטבח הביתי.

 

האזוב הנו עתיר מינרלים וכלורופיל, ובעל ארומה ויכולת הנעה של תהליכים בגוף ועל כן מומלץ לשלבו בתזונה היומית. הוא מתאים לשילוב בסלטים, קציצות, חביתות ותבשילים, וגם כאן ניתן לאמצו במסגרת השריית העלים בשמן זית לשימוש קבוע.

 

 

עוזרר – לטיפול מקיף לבעיות לב וכלי דם

עוזרר
עוזרר – לשיפור תפוקת הלב | צילום: shutterstock

עץ נשיר וקוצני ממשפחת הוורדיים, אשר סגולות המרפא שבו מתקבלות מן הפירות, העלים והפרחים. זהו צמח מוביל בטיפול ומניעה של מחלות לב וכלי דם.

 

שימוש בעלים ובפרחים על ידי חליטתם במים רותחים, מועיל למצבי מתח, עצבנות ואי שקט הנלווים לתסמינים פיזיולוגים שונים כמו דפיקות לב מוגברות או פלפיטציות, נוקשות שרירים וכאבי ראש.

 

פירות העץ הם בעלי תכונות מחזקות ומזינות, התורמות להעצמת פעולת הלב, שיפור תפוקת הלב והגברה של זרימת הדם בעורקים הכליליים.

 

תכונות אלו הן ביטוי ליכולות המרפא של הצמח במצבים כמו תעוקת חזה, לחץ דם גבוה, טרשת עורקים ומחלות איסכמיות.

 

מומלץ מאד לשלב בין הפרחים והפירות של הצמח לקבלת טיפול מקיף בבעיות לב וכלי דם, על רקע של מתח וחרדות.

האם הכתבה עניינה אותך?

כן לא

בנוסף

רוצים לקבל עדכונים על צמחי מרפא למייל?

הצטרפו לניוזלטר שלנו ואל תפספסו את מה
שמעניין אתכם באמת

בלחיצה על כפתור החץ הינך מאשר/ת קבלת ניוזלטרים ומידע פרסומי

עוד באותו נושא

דיאטות דיאטה בזמן יציאה משגרה: חלי ממן מסבירה איך לא לעלות במשקל בחגים ובחופשות

אל תצהירו בשולחן החג שאתם בדיאטה; העדיפו חופשה באירופה על פני נופש בטן-גב,...

ראיון עם:

חלי ממן

נטורופתיה טבעי שתהיו רגועים: צמחי המרפא שיעניקו לכם שקט נפשי

בעולם עמוס התרחשויות בו אנו חיים, תופעות של לחץ וחרדה עלולות להופיע אצל...

ראיון עם:

ורד מיוחס מאיר

נטורופתית

צמחי מרפא אפטות: מופיעות בגלל חום וחולפות בעזרת מרק

אפטה קטנה בחלל הפה יכולה להיות מטרד גדול ומציק, במיוחד עבור מי...

יעל גבינט

רפואה סינית

מזון בריא ארוחות הבוקר הכי בריאות שיש

"בבוקר אכול כמו מלך, בצוהריים כמו נסיך ובערב כמו אביון" אמר הרמב"ם, וכנראה...

סימי שאואר

שיטות נוספות בנגיעה אחת רכה: איך אוסטאופת מעלים כאב במגע?

אוסטאופתיה היא שיטה טבעית והוליסטית המבוסס על טכניקות של תנועה, מתיחות, עיסוי ומניפולציות...

ראיון עם:

ברונו רוזמבלום

אוסטאופת

מזון בריא מי נגע לי בקולה? כל מה שרציתם לדעת על מיסוי משקאות ממותקים

הכוונה להטיל מס ישראלי על משקאות ממותקים יצרה שיח נוקב של בעד ונגד....

רויטל ונונו

עורכת ראשית

מזון בריא שורש כל הטוב: ירקות השורש הבריאים והטעימים ביותר

איזה ירק מפוצץ בחומצה פולית, איזה ירק יעזור לנו להתגבר על ליחה טורדנית...

סימי שאואר

לנפש 6 דרכים לרומם מצב רוח בחורף, ומה זה "ביגוד שמח"?

בחוץ קר וגשום, אתם מתחת לפוך וחסרי חשק ואנרגיה לגבי היום שממתין לכם...

מוניק חסון אלעזר

נטורופתית