כאבי גב תחתון | צילום: shutterstock
רוב האנשים חווים כאבי גב בשלב כלשהו בחייהם. המקורות לכאבי גב מגוונים מאוד, ולכן, גם האבחון עלול להיות לא מדויק.
בין הסיבות לכאבים ניתן למצוא דלקות מפרקים או דלקות בעמוד השדרה, בעיות ורידים, בעיות מבניות במערכת השריר־שלד כמו פריצות דיסק, התכווצויות שרירים ופגיעות באזור הגב – בדגש על פגיעה ברצועות או במפרקים ואבנים בכליות.
פריצת דיסק ללא ידיעת המטופל

מחקרים בתחום האוסטאופתיה מדווחים כי יותר ממחצית מהמטופלים הסובלים מכאבי גב אינם מקבלים דיאגנוזה מדויקת לכאבים מהם הם סובלים. יתרה מכך, במחקר שנערך בקרב בוגרים באמצעות צילום MRI להערכת מקור הכאב, נמצא כי יותר ממחצית מהמטופלים שסבלו מפריצת דיסק והצרות של התעלות לא חוו כלל כאבי גב.
כלומר, אנשים לא חייבים לסבול מכאבי גב, גם אם קיימת עדות רפואית לפריצת דיסק.
כאשר כאבי הגב נובעים מבעיה במערכת השריר־שלד, בפני המטופל עומדות אופציות טיפול רבות. הרופא המטפל יכול לרשום מרשם לכדורים משככי כאבים, כדורים נוגדי דלקת, פיזיותרפיה, אימוני כוח ולבסוף ניתוח.
עבור אלה המעוניינים לחפש אלטרנטיבה טיפולית – הומיאופתיה, דיקור, מיני עיסויים רפואיים, כירופרקטיקה או אוסטאופתיה יכולים להעניק פתרון לבעיה ולהקל על הכאב.
מהי אוסטאופתיה?
מדובר בשיטת ריפוי שמתמקדת במערכת השרירים והשלד לצורך שיפור תפקוד הגוף כולו. הטיפול האוסטאופתי משלב מגוון מניפולציות שנעשות על המפרקים והרקמות הרכות, בשילוב הנחיות ליציבה נכונה.
כיאה לטיפול משלים, הרפואה האוסטאופתית מכוונת לריפוי האדם בתור שלם, כלומר הטיפול ייבחר בהתאם לאלמנט הנפשי, הרגלי התזונה ואורח החיים של המטופל.
על פי ד"ר מרקולה, רופא אוסטאופתי בעל שם עולמי, כ-63 אחוז מהמטופלים שחוו טיפול אוסטאופתי דיווחו על שיפור מתון בכאבים, בעוד שמחצית מהם דיווחו על שיפור משמעותי ברמת הכאב
אוסטאופתיה לאבחון הפרעות גופניות
במסגרת הטיפול האוסטאופתי, המטופל יעבור אבחון של הפרעות גופניות מכף רגל ועד ראש. האבחון יכלול צפייה במוגבלות התנועה לאורך עמוד השדרה והגולגולת , בנוסף לבדיקה של האגן והגפיים העליונות והתחתונות.
הפרעות גופניות אלה אינן תמיד ניתנות לאבחון בקלות על ידי בדיקות הדמיה כמו צילומי MRI ,CT, רנטגן וכדומה, זאת משום שיש צורך למשש או "להרגיש" שינויים במרקם ובטמפרטורה של הרקמות השונות, להעריך רגישות ולשים לב לכל חוסר סימטריות בגוף בכדי לזהות את המקור לבעיה.
האוסטאופתיה מספקת מעל לתריסר טכניקות טיפול שונות, כמו שחרור רקמות, אנרגיית שרירים ואוסטאופתיה בגולגולת.

להקל על כאבי גב תחתון באופן עצמאי ובבית
ישנן מספר תנוחות פשוטות וקלות שתורמות להקלה על כאבי גב. טרם הטיפול, חשוב להתייעץ עם הרופא המטפל ולקבל את אישורו כי תרגילים אלה מתאימים עבורכם.
יש לשים לב כי תנוחות אלו אינן נועדו לטיפול מלא בכאבי הגב, אולם הן יכולות להביא להקלה משמעותית בכאב ובתנועתיות. התנוחות יעניקו לכם מידה של שליטה על התמודדות עם כאבים וכל אחד יכול לבצען בבית. ניתן לתרגל את התנוחות פעמיים בשבוע, כאמור, בהתאם לאישור גורם מטפל.
תנוחה ראשונה – לריכוך הגב
בזמן עמידה או ישיבה על כיסא, הניחו את ידיכם על המותניים בצורה כזו שהאגודלים מונחים על הגב ושאר האצבעות מונחות בחלק הקדמי – כפי שמוצג בתמונות בהמשך. בזמן השאיפה יש להבליט את החזה החוצה מעט, ובזמן הנשיפה יש להשאיר את החזה בולט. מומלץ להישאר בתנוחה זו כ-3 דקות.
לאחר פרק זמן זה, תוכלו להבחין כי הגב מתרכך. לאחר מכן, מומלץ לשחרר את הגוף ולעבור לשתי התנוחות הבאות.


תנוחה שנייה – להקלה על שרירי הגב
תנוחה לביצוע בזמן שכיבה במיטה או על ספה. הניחו מספר רב של כריות מתחת לברכיים ופסקו אותן כך שהברכיים יהיו במרווח דומה לרוחב הכתפיים.
הקפידו שהירכיים יהיו במצב אנכי למיטה, ושהרגליים, מהברכיים ומטה, יהיו מקבילות למיטה – כפי שמוצג בתמונה בהמשך. שכבו בתנוחה זו במשך 5-3 דקות. חשוב להקפיד על יציאה עדינה ואיטית מהתנוחה.

תנוחה שלישית – לאיזון מבנה הגוף
מנקודת מוצא של רגל אחת על הרצפה וברך אחת על הספה, הרחיקו בעדינות את הברך לאחור, הכי רחוק שניתן. שימו לב שאתם חשים נוחות ולא מאמץ.
תוך כדי נשימה רגילה, יישרו בעדינות את הגוף למצב זקוף עד כמה שניתן, מבלי להפעיל כוח הגורם לתחושת חוסר נוחות – כפי שמופיע בתמונות בהמשך. הישארו בתנוחה זו כ-3 דקות ולאחר מכן החליפו רגל. צאו מהתנוחה בעדינות.
חשוב לבצע את התנוחה בשתי הרגליים על מנת לשמור על סימטריות בשני הצדדים.

