מזונות לניקוי רעלים מול מזונות רעילים | צילום: shutterstock
אורח החיים המודרני, בשילוב הרגלי האכילה הלקויים המאפיינים אותו, גורמים לפגיעה בריאותית משמעותית.
מחקרים רבים מצביעים על הקשר בין תזונה מודרנית והסיכוי לחלות במחלות כמו יתר לחץ דם, סוכרת, השמנת יתר, שומנים בדם וסרטן.
חלקים רבים בתזונה המערבית מבוססים על מזונות מעובדים המכילים שפע של סוכר לבן, שמנים מוקשים ונתרן, בנוסף לחומרים משמרים, צבעי מאכל, מייצבים, מתחלבים, משפרי טעם וריח ועוד ועוד.
אלו הם סוגי המזונות המזיקים ביותר שתרצו להימנע מהם:
פחמימות ריקות
פחמימות ריקות לא מעניקות לנו ערך תזונתי. בנוסף, הן בעלות אינדקס גליקמי גבוה, משמע, מעלות במהירות את רמת הסוכר בדם וכתוצאה מכך – גורמות להשמנה ולצבירת שומנים בדם ללא אספקה נאותה של ויטמינים ומינרלים לגוף.
מזונות המכילים פחמימות ריקות הם אורז לבן, פסטה לבנה, בייגלה, לחמים ומאפים ומזונות העשויים להכיל קמח לבן.
מזונות ומשקאות מרובי סוכר לבן
סוכר לבן הוא פחמימה המורכבת מקלוריות ריקות. הסוכר פוגע בתאי הגוף וגורם למחלות כמו סוכרת והשמנת יתר. צריכת סוכר לבן מעלה את רמת הסוכר בדם, וכתוצאה מכך מביאה להפרשה גבוהה של אינסולין.
תפקיד האינסולין הוא להכניס את הגלוקוז מהדם לתאים. לאורך זמן, כאשר יש קפיצות סוכר גבוהות בדם (שנגרמות מאכילת סוכרים לבנים ופחמימות ריקות) נגרמת אי סבילות לאינסולין. משמע, התאים מאבדים רגישות לאינסולין.
מזונות המכילים כמות גדולה של סוכר לבן הם דגני בוקר, קרואסונים, ממתקים, עוגיות, עוגות ועוד.
מזונות המכילים תוספת של חומרים כימיים
חומרים משמרים (כמו E200,E201,E202 ,E211 ,E210 ועוד) עלולים לגרום לאלרגיות, פריחות, הפרעות קשב וריכוז, והפרעות עיכול.
בנוסף, משפרי טעם המוספים למזונות מעובדים עלולים לגרום למחלות כרוניות שונות כמו סרטן ומחלות עצבים.
למזונות מעובדים מוכנסים חומרים נוספים כמו מתחלבים, מייצבים, מעבים ומקרישים המיועדים לשפר את מראה המוצר אך עלולים לגרום לבעיות עיכול, אלרגיות, בעיות נוירולוגיות ועוד.
חומרים כימיים שונים עלולים להימצא במזונות כמו אבקות מרק, חטיפים שונים, ממתקים ועוד.
בשרים מעובדים ומעושנים
מוצרים כמו נקניקים, נקניקיות, בשרים ודגים מעושנים חשודים כמסרטנים. הם גורמים ליצירת חומר בשם ניטרוזאמין, בקיבה, שפוגע ב- DNA. במידה ומערכת החיסון אינה חזקה מספיק כדי להשמיד את החומר המזיק, עלול להתפתח תהליך סרטני בתאים.
משקאות ומזונות דיאט
מוצרים המכילים ממתיקים מלאכותיים כמו סורביטול, אספרטיים ומניטול, עלולים לגרום להפרעות עיכול, פיתוח אלרגיות ומחלות כרוניות שונות.
מוצרי הדיאט למיניהם אף נמצאו כמשבשים פעילות תקינה של מרכז הרעב והשובע במוח, וכתוצאה מכך, ובאופן אירוני, הם עלולים לגרום להשמנה.
מזונות מטוגנים בשמן עמוק
מזונות המטוגנים בשמן עמוק ובטמפרטורת טיגון גבוהה עלולים לאבד את הערך התזונתי שלהם, וחמור מכך, לגרום להיווצרות רדיקלים חופשיים ונזק ל-DNA, ובכך להגביר את הסיכון לסרטן.
הדרכים הטבעיות לניקוי הגוף
תזונה מזיקה בשילוב עם לחצים גופניים ונפשיים, מונעים מהגוף שלנו לעשות את מה שהוא יודע הכי טוב – להתנקות. מנגנוני הניקוי של הגוף כוללים את הכבד, הכליות, דרכי הלימפה, מערכת הנשימה והעור.
תזונה המבוססת על מוצרים מעולם החי מכבידה על הכבד, ולכן מזון מהצומח מומלץ למטרות ניקוי. ישנם מזונות וצמחי מרפא המעודדים תהליך ניקוי.
חלקם נלחמים בחיידקים, חלקם מעודדים אפופטוזיס של תאים (פעילות המקטינה את הסיכון לסרטן), וחלקם נוגדי חמצון רבי עוצמה המנטרלים נזקי רדיקלים חופשיים.
סלק
הסלק הוא נוגד חמצון עוצמתי וביכולתו להילחם במחלות לב וסרטן. הסלק מכיל בטאלאינים המסייעים לניקוי הכבד ומעודדים התחדשות תאי כבד.
הסלק אף מסייע בטיפול בעצירות, ובכך משפר את תהליך ניקוי הרעלים מהגוף.
עלים ירוקים, ארטישוק וסלרי
ירקות אלה מסייעים לניקוי רעלים מהגוף ומהכבד. הם מכילים נוגדי חמצון וכלורופיל – המנקה את תאי הגוף מבפנים ונלחם בחיידקים ותאים סרטניים.
מזונות ממשפחת המצליבים
ירקות מקבוצה זו מכילים סולפוראפן ואינדול-3-קארבינול. חומרים אלו לוכדים גורמים מזהמים בכלל ומסרטנים בפרט, וגורמים להם להישטף מחוץ לגוף.
ירקות השייכים למשפחת המצליבים הם כרוב, כרובית, ברוקולי, קייל, לפת וצנון.
בצל ושום
ירקות אלו עשירים בתרכובות גופרית כמו אליצין. הם מסייעים בהפחתת הכולסטרול "הרע" והטריגליצרידים, ובכך מסייעים למלחמה בטרשת העורקים.
הבצל עשיר בקוורציטין, חומר נוגד דלקת ונוגד חמצון רב עוצמה, והשום הוא בעל פעילות נוגדת חיידקים חזקה.
כורכום
החומר הפעיל של הכורכום נקרא כורכומין. הכורכומין הוא נוגד חמצון חזק, אנטי סרטני, המעכב ייצור פרוסטוגלנדינים ולויקוטריאנים, חומרים המעודדים תהליכי דלקת.
כמו כן, הכורכומין מגביר הפרשת מיצי מרה, מה שמסייע לתהליך ניקוי הכבד ולהגנת הכבד מפני רדיקלים חופשיים.
לספיגה יעילה של הכרוכומין בגוף, מומלץ לצרוך אותו עם פלפל שחור.
דגנים מלאים
דגנים כגון אורז מלא, שיבולת שועל, כוסמת וגריסים, עשירים בוויטמין B ומכילים סיבים התורמים לעיכול ולמטבוליזם תקין, המשפר תהליך של ניקוי רעלים.
צמחי מרפא לעידוד תהליכי ניקוי של הגוף
צמחי המרפא מעודדים ניקוי רעלים על ידי השפעה על איברי הפרשה שונים של הגוף כמו לימפה, כבד, כליות, עור וריאות. יש להתייעץ עם הרבליסט להתאמת הצמחים המתאימים.
- אירוס – קנה השורש של האירוס משפיע על שלוש מערכות ניקוי של הגוף – כבד, לימפה וכליות. האירוס הוא משלשל עדין, משתן מטבולי ומנקז לימפתי.
- גדילן מצוי – זרעי הגדילן משקמים את תאי הכבד ומגנים על תאי הכבד מרעלנים.
- שן הארי – שורש הצמח מסייע לפינוי רעלים – בעיקר דרך הכבד, אך גם דרך הלימפה והכליות. ניתן להשתמש גם בעלים של הצמח המגבירים ניקוי רעלים דרך הכליות.
- עלי סרפד – הצמח עוזר לפינוי רעלים דרך השתן, מוריד רמות סוכר בדם, נוגד דלקת, ועשיר בוויטמינים, מינרלים וכלורופיל.
מתכון לחליטה לניקוי רעלים
החומרים:
- 1 כף זרעי גדילן מצוי
- 1 כף שורש שן ארי
- 1 כף עלי סרפד
הוראות הכנה:
יש לשים את כל הצמחים יחד בקומקום המיועד לחליטה עם מים רותחים ולשתות במהלך היום 5-3 כוסות.