עבודה מהבית: מצא את ההבדלים | צילום: shutterstock
עבודה מהבית, הפכה אחרי שנת הקורונה להרבה יותר רווחת וכך גם הלמידה מרחוק בזום עבור הילדים – גם בהעדר אילוצים של ריחוק חברתי או צרכים ביטחוניים.
חברות רבות, ביניהן חברות טכנולוגיה והייטק, הגיעו למסקנה ששילוב בין עבודה מהבית לעבודה מהמשרד, הופך עובדים למרוצים יותר, מפחיתה את ימי ההיעדרויות שלהם, מאפשרת להם יותר זמן עם המשפחה ופחות זמן מבוזבז בפקקים. בנוסף, עבור המעסיק היא יותר חסכונית ומפחיתה הוצאות על שכ"ד, חשמל ועוד.
יחד עם זאת, מחקר עדכני טוען שההשפעה של עבודה מהבית בסביבת ילדים היא לא בדיוק שוויונית. המחקר המפתיע, שנעשה ע"י מקינזי ושות', תאגיד ייעוץ אסטרטגי גלובלי , מצא, שימו לב, שאבות אוהבים את אורח החיים הזה הרבה יותר מאימהות.
למעשה, 71% מהאבות שהשתתפו במחקר טענו כי עבודה מהבית שיפרה את איכות חייהם ומצבם הנפשי, לעומת 41% מהאימהות.
עוד שעות עבודה ב"משמרת הבית"
הסיבה להבדלים, היא ככל הנראה העובדה שלאימהות יש סיכוי גדול פי שלושה לבצע את רוב עבודות הבית והטיפול בילדים, בהשוואה לאבות בעבודה מרחוק.
בפועל, לאימהות היה פי 1.5 יותר סיכוי להשקיע 3 שעות נוספות ויותר מדי יום, בטיפול בילדים ובמשק הבית בזמן עבודה מרחוק.
אותו עומס, לא מסתיים בפעולות כמו ניקיון ועזרה בשיעורי בית, אלא כולל את כל הפעלת האופרציה הביתית וניהולה – כמו כמות המידע שעל כל הורה לדעת, הכנת רשימות של מטלות ותכנון וחשיבה התורמים למשק הבית להתנהל באופן יעיל.
עוד התברר ע"י תאגיד מקינזי, כי אימהות הן בעלות סיכוי גבוה יותר מכפליים, ביחס לאבות, לדאוג כי ביצועיהן נשפטים באופן שלילי בגלל האחריות שלהן על הטיפול בבית ובילדים.
אם הן עסוקות במענה לילדים בזמן שיחת זום לדוגמה, הדבר משקף לדעתן על הביצועים שלהן באופן שלילי.
פחות קידום ושכר לנשים העובדות מהבית
על פי נתוני הלמ"ס 43% מהנשים האקדמאיות עובדות גם או רק מהבית. 44% מהנשים ללא ילדים מצליחות במידה רבה עד די רבה לבצע את עבודתן באותה יעילות מהבית, לעומת 33% בלבד מהנשים עם ילדים.
הנתון הזה מצטרף לממצאי סקר שנערך בשנה האחרונה, לפיו אימהות שעובדות מהבית נוטות לקבל פחות קידומים והעלאות בשכר ביחס לאבות שעובדים מהבית, וסביר יותר כי ידווחו שעבודה מרחוק פוגעת בקריירה שלהן.
הסקר, שנערך ע"י Qualtrics, הפלטפורמה המובילה בעולם לניתוח התנהגות ארגונית, ו-TheBoardlist, חברה שמטרתה היא להגדיל את מספר הנשים בדירקטוריונים של חברות פרטיות וציבוריות, התבסס על 1,000 עובדים שכירים בארצות הברית, עם וללא ילדים.
לעומת אימהות, הסקר קבע כי לאבות שעובדים מרחוק יש יותר סיכוי לדווח על העלאה בשכר (26% מהאבות, לעומת 13% מהאימהות), קידום (34 אחוז מהאבות, לעומת 9% מהאימהות) או קפיצת מדרגה בכמות האחריות שהוטלה עליהם.
עבודה מהבית: ירידה ביעילות
עוד עלה מהנתונים, כי 77% מהגברים עם ילדים דיווחו בסקר כי הם פרודוקטיביים יותר בעבודה מהבית, לעומת 46% בלבד מהנשים עם ילדים שעברו לעבודה מרחוק.
באופן יחסי, אבות טענו כי הם יותר יצרניים בעבודה מהבית היות והיו להם פחות הסחות דעת, לעומת אימהות שנטו יותר למוסחות וירידה בפרודוקטיביות.
יחד עם זאת, למרות היעילות, יש לציין כי בסקר זה כ-71% מהגברים עם ילדים בבית דיווחו על רמות מתח גבוהות יותר מאז המעבר לעבודה מרחוק. ככל הנראה, כתוצאה מכך שהם פחות רגילים לחלק את חייהם בין עבודה לטיפול בילדים, ביחס לאימהות.
למרות נתון זה, ניתוח כלל הממצאים מצביע על כך שנשים שעובדות עם ילדים בבית הרבה פחות מרוצות מהמעבר לעבודה מרחוק, לעומת אבות. משהו לחשוב עליו בפעם הבאה שאנחנו נשארים מול המחשב בפיג'מה.