כתבה זו מכילה מחקר/ים ממקורות מוסמכים ו/או כתבי עת מדעיים ו/או פקולטות אקדמיות מכובדות.
אנחנו עושים כל מאמץ כדי לבדוק את הנתונים המוצגים באתר ולהפנות אתכם למקור המאמרים והעובדות המובאים לכם, על מנת לאפשר לכם להעמיק את הידע ולבחון את מהימנות התכנים.
כידוע, עולם המחקר מתעדכן בכל רגע נתון ומציג לעיתים ממצאים הטרוגניים, בלתי מוחלטים ואף סותרים. אנו מאמינים בהצגת מגוון דעות, גישות ומסקנות, ודוגלים בקבלת החלטות על בסיס הרחבת הידע בעין ביקורתית.
אנו פועלים להביא לכם מידע אמין, עדכני ומקצועי אשר נתמך מדעית.
מדוע אנחנו משמינים דווקא בחורף? האם זה בגלל גורם אבולוציוני או מכיוון שאנחנו מעדיפים להתכרבל עוד שעה במיטה במקום לצאת לריצה בפארק? ומה נוכל לעשות בנוגע לכך?
חורף. קר, גשום, הימים מתקצרים, וכל מה שאנחנו רוצים מסתכם בלהתכרבל מתחת לשמיכה מול הטלוויזיה עם ספל של שוקו חם. פלא שרבים מאיתנו מעלים כמה קילוגרמים מיותרים בכל חורף? אבל הקשיבו לזה – התחושה שאנו מעלים במשקל בחורף, אינה רק תחושה אישית שלנו.
מחקרים רבים מוכיחים שאנו נוטים לעלות במשקל בחורף. בין היתר, מחקר שנערך על 248 חיילים בצבא ארה"ב שהשתתפו בתוכנית הפחתת משקל, מצא שהם הוסיפו בממוצע כקילוגרם אחד למשקלם בין הסתיו לחורף. ומכאן עולה השאלה – מדוע זה קורה דווקא בחורף? והאם באמת אפשר להאשים רק את מזג האוויר?
על כל הסיבות שבגללן אנו מעלים משקל בחורף, וגם כמה טיפים שיעזרו לנו להבין כיצד נוכל לעבור את החורף הקרוב בלי לצבור קילוגרמים מיותרים – מתחילים.
למה אנחנו משמינים בחורף?
בגלל האבולוציה קודם כל, אם גם אתם נוטים להשמין בחורף ואתם סובלים מרגשות אשמה בעקבות כך – יש בידינו בשורות שיוכלו לנחם אתכם. השמנת חורף נגרמת, בין היתר, לא רק מתוך הצורך בכרבול, אלא מכיוון שיש לנו נטייה אבולוציונית לאכול יותר בחודשי החורף.
ייתכן שזה נובע מהעובדה שבימים עברו היה קשה יותר להשיג מזון בחורף, ולכן, כאשר אנשים הצליחו להשיג מזון, הם אכלו יותר, מתוך חוסר ידיעה מתי תגיע הארוחה הבאה שלהם. אנחנו יודעים שאין זה תירוץ לזלול בלי הכרה בחורף, אבל קצת מודעות לא תזיק לאף אחד.
בגלל סוג המזון שאנו אוכלים אין כמו אוכל מנחם בחורף, זאת יודעים כל סבתא וכל נכד. אוכל כבד, עשיר בפחמימות ושומנים, אשר מעלה את טמפרטורת הגוף, אבל גם את הצריכה הקלורית. קדרת בשר, קערה מהבילה של פסטה בשמנת, פירה תפוחי אדמה עם הרבה חמאה – המאכלים האלה, שאנחנו מאוד נהנים לאכול בחורף, אולי טעימים מאוד, אבל לא בדיוק טובים לדיאטה שלנו.
הבשורה הטובה היא שיש מזון חורפי מנחם שתורם לבריאות ואף לירידה במשקל – מרק. אז בפעם הבאה שאתם רוצים אוכל מנחם ומחמם, בשלו סיר מרק מלא בירקות ובקטניות ואכלו ללא רגשות אשמה.
בגלל שאנחנו ישנים יותר ופעילים פחות אמנם שינה מספקת היא מרכיב חיוני עבורנו לתהליך הרזיה ובכלל לאורח חיים בריא, אך הבעיה היא שבחורף, מחיר שעות השינה הרבות בא לידי ביטוי לעיתים קרובות, בחוסר פעילות פיסית.
קשה להאשים אותנו, התכרבלות במיטה נראית הרבה יותר מפתה מריצה בפארק כשבחוץ קר וגשום, אבל בואו לא נשכח שפעילות פיסית הכרחית עבור בריאותינו, גם בחורף.
בגלל שקר לנו בחורף זה לא סוד שהרבה פחות אטרקטיבי והרבה יותר מסורבל להתאמן בחוץ. מי ששגרת האימונים שלו כוללת בעיקר פעילויות חוץ, כמו הליכה, ריצה או טניס, מתקשה לעתים קרובות לשמר אותה בחורף, ועלול ליפול לאין ספור תירוצים משל היה דני רופ ביום פסימי במיוחד.
ובכל זאת, אל תשכחו שאנחנו בישראל ולא בלפלנד. החורף בארצנו נחשב לא רציני במיוחד, ואימון בקור יכול לחמם את הגוף ולהיות נעים יותר מאימון ביולי-אוגוסט.
בגלל שאנחנו צורכים יותר מדי סוכר בחורף אנחנו לא רק אוכלים אוכל מנחם ומשמין, אלא גם צורכים יותר סוכר מהרגיל. יש לזה כמה סיבות – הירידה ברמת הסרוטונין גורמת לנו להשתוקק למתוק, אנחנו נוטים יותר למשקאות מתוקים (מי אמר שוקו עם קצפת?), ועוד לא אמרנו כלום על חנוכה ומאכליו המתוקים להחריד.
אך למרות הזדהותנו העמוקה עם הצורך לסוכר, בכל זאת נמליץ למתן את צריכת הסוכר, לספק לגוף שלנו את צריכת הסוכר מפירות, ולהגביל את הצריכה למאכל מתוק אחד ביום.
בגלל שאנחנו יודעים שגם אם נשמין, הבגדים יכסו הנטייה שלנו ללבוש בחורף בגדים כבדים ורחבים, יכולה להיות בעוכרינו. קל יותר לפספס את הק"ג העודף שהעלינו כשאנחנו מכורבלים בתוך סווטשרט ענק, מאשר כשאנחנו מנסים להידחס לבגד ים משנה שעברה. אם יש לכם נטייה להשמין בחורף וזה מפריע לכם, כדאי שתקפידו להישקל אחת לשבוע כדי לאתר את העלייה במשקל בזמן.
בגלל שאנחנו סובלים מדיכאון חורף יש לא מעט אנשים שסובלים מדי חורף מהפרעה עונתית. הפרעה זו היא סוג של דיכאון הנובע מהחשיפה המועטה לשמש, (ממצאים מראים שכ- 15% מהאוכלוסייה סובלת מכך). דיכאון זה עשוי להביא לאכילה מופרזת מצד אחד, ולהימנעות מפעילות גופנית מצד שני.
הטיפים להתמודדות עם השמנה חורפית:
אכלו מזונות שמשפרים את מצב הרוח
כאמור, החשיפה המועטה לאור השמש גורמת לאנשים רבים לסבול מדיכאון חורף, שעשוי להביא לזלילה לא מבוקרת. לכן, לאלה הסובלים בינינו, מומלץ לאכול מאכלים שתורמים לשיפור מצב הרוח ואף מפחיתים את הדחף למתוקים.
פירות יער (אפשר גם קפואים) שמפחיתים את רמת הקורטיזול – הורמון הלחץ שרמות גבוהות שלו גורמות לנו לאכילה לא נשלטת.
מזונות העשירים בחומצה פולית כמו תפוזים, עלים ירוקים ושיבולת שועל.
שוקולד מריר איכותי שמעלה את רמת הסרוטונין.
עשו ספורט, כמה שיותר
נכון, כבר הצגנו את כל התירוצים האפשריים ללמה לא לעשות ספורט בחורף. אבל פעילות גופנית היא אחת מהסודות למניעת השמנת חורף, ובכלל לשמירה על הבריאות. לכן, חשוב שתכניסו את העיסוק בפעילות הגופנית ללו"ז השבועי ותשבצו אותה ביומן.
אם קשה לכם להתמיד, נסו להצטרף לאימונים מובנים, אישיים או קבוצתיים. אם זה לא מסתדר, קבעו פעילות יחד עם חבר או חברה, כך שתרגישו לא נעים לבטל.
בנוסף, מאחר שאחד הקשיים הגדולים בפעילות ספורטיבית בחורף הוא הפיתוי להישאר בבית החמים, מומלץ לבחור להתאמן בשעות שאתם ממילא מבלים בחוץ, למשל, מיד בתום יום העבודה.
אל תלכו רעבים למסיבות
מסיבת חנוכה, ערב השנה החדשה – החורף מספק הרבה סיבות למסיבות שיש בהן פוטנציאל נפיץ לאכילת יתר (של מאכלים לא בריאים, בדרך כלל). לכן, מומלץ שתגיעו לאירועים האלה שבעים, רצוי אחרי שאכלתם סלט ירקות גדול, וכך תוכלו להסתפק בסופגנייה סמלית אחת ולא לטעום מכל המבחר שבמזנון.
צמצמו נזקים
אתם אחרי לילה של אכילה פרועה? אל תתנו לזה לייאש אתכם ולשבור את כל הכלים. להיפך – נסו לצמצם את הצריכה הקלורית בימים הבאים, הרבו בשתיית מים, אכלו כמה שיותר ירקות ונסו לחזור לשליטה.
גם שילוב של פעילות גופנית בשגרת היומיום (כמו עלייה במדרגות במקום במעלית או הליכה קצרה אחרי ארוחת הערב), תעזור לכם לשרוף קלוריות נוספות ולהחזיר את המצב לקדמותו. אפילו אם תצרכו בכל יום רק 100 קלוריות פחות, בחישוב שנתי זה שקול ל-4.5 ק"ג.
התמודדו עם דיכאון החורף בגבורה
במקרה של דיכאון חורף אנחנו ממליצים לכם לנסות לשהות כמה שיותר זמן בחוץ, בשעות האור. לקום מוקדם ולצאת להליכה לפני העבודה, או לנצל את הפסקת האוכל בעבודה לארוחה קלה תחת השמש במקום מעל המקלדת.
רצוי לציין שישנם גם מאכלים המסייעים להתמודד עם דיכאון חורף, ביניהם כלולים המאכלים הבאים:
טונה וסלמון המכילים אומגה 3 המסייעת לפעילותה התקינה של מערכת העצבים