הכול בזכות הפיסטוקים | צילום: shutterstock
לצד הטיפולים המקובלים, שרבים מהם פולשניים ולא נעימים, אחת הדרכים הפשוטות לשיפור הפוריות היא שינויים בתזונה.
מחקרים מהשנים האחרונות מראים שמחסור בוויטמינים ומינרלים מסוימים עלול להוביל לבעיות פוריות, ושיש ויטמינים ומינרלים החיוניים לביוץ תקין, לתפקוד בלוטת התריס ולאיכות הביציות.
מלבד זאת, תזונה מאוזנת המספקת את כל צרכי הגוף, חיונית לא רק ליצירת התנאים להריון בריא, אלא גם לבריאות הכללית.
חשוב לזכור שהדרך הטובה ביותר לספק לגוף ויטמינים ומינרלים היא דרך תזונה, אבל אם אין באפשרותך לעשות כך, הנה כמה ויטמינים, מינרלים ונוגדי חמצון שכדאי לך להכיר אם את מתכננת להיכנס להריון, (אין האמור בכתבה מהווה שום תחליף להיוועצות עם רופא או תזונאי).
ויטמין B6
מחקרים מראים שמחסור בוויטמין B6 נקשר לעלייה בסיכון ללידה מוקדמת ולאובדן הריון. מחקרים אחרים מראים שנשים עם רמות גבוהות יותר של ויטמין B6 בדם, נוטות להיות פוריות יותר.
החוקרים מעריכים שאחת הסיבות לכך היא שוויטמין B6 מקושר עם הורדת רמת ההומוציסטאין – חומצת אמינו נפוצה שרמות גבוהות שלה בזקיקים מקושרות עם בעיות ביוץ.
כמו כן, נמצא שנשים עם היסטוריה של אובדן הריון שנטלו תוסף שמשלב ויטמין B6, ויטמין B12 וחומצה פולית הורידו את רמות ההומוציסטאין.
מזונות העשירים בוויטמין B6:
בשר בקר, בשר הודו, אבוקדו, טונה ופיסטוקים.
ויטמין B9 (פולאט) וחומצה פולית
חיוניותה של צריכת החומצה הפולית (שהיא הצורה הסינטטית של ויטמין B9) לאישה שמעוניינת להיכנס להיריון או לאישה ההרה – ידועה לכל.
החומצה הפולית עוזרת לשמור על היריון תקין ומונעת היווצרות מומים בעובר. מה שלא כולן יודעות הוא שוויטמין B9 וחומצה פולית עשויים לתרום גם לפוריות.
מחקר שנערך ב-2012 מצא שרמות נמוכות של ויטמין B9 עלולות לגרום לביוץ לא סדיר.
אגב, חומצה פולית תורמת לא רק לפוריות האישה אלא גם לפוריות הגבר – רמות נמוכות של חומצה פולית מקושרות עם זרע באיכות ירודה.
מזונות העשירים בויטמין B9 פולאט
ירקות עליים ירוקים כמו תרד ועלי קולרד, ברוקולי, קטניות כמו עדשים, חומוס ושעועית מנומרת, אבוקדו ובמיה.
סידן
נשים רבות מודעות לחשיבותו של הסידן לבריאות העצמות ולמניעת אוסטאופורוזיס (דלדול עצם). אך מסתבר שהסידן ממלא עוד תפקידים רבים בגופינו.
בין היתר, סידן תורם לאיזון הורמונאלי. מחקר שנערך ב-2013 מצא שנשים שצרכו יותר מוצרי חלב מועשרים בסידן ובוויטמין D היו בסיכון נמוך יותר לסבול מבעיות ביוץ ומאנדומטריוזיס (מחלה גניקולוגית דלקתית המלווה בכאבים עזים בזמן המחזור).
מזונות העשירים בסידן
חלב ומוצריו (במיוחד גבינת ריקוטה), שומשום וטחינה, סויה, סרדינים, קייל ועלים ירוקים.
קו אנזים Q10
ויטמין Q10 אומנם נמצא באופן טבעי בכל תאי הגוף שלנו, אך היכולת של הגוף לייצר אותו פוחתת עם השנים. ה-Q10 אינו מדובר כמו ויטמינים ומינרלים אחרים, אבל מחקר שנערך ב-2018 מצא שהוא משפר את תגובת השחלות להפריה חוץ גופית, ולכן חיוני במיוחד עבור נשים שעוברות טיפולי פוריות.
מזונות העשירים ב-Q10
בשר בקר, סרדינים, אנשובי, סלמון, ברוקולי ותרד. כדאי לדעת שהזמינות הביולוגית של Q10 מהמזון היא נמוכה יחסית.
אבץ
אבץ ידוע בעיקר כמינרל המשפר את איכות הזרע, אך ראוי לומר כי הוא ממלא תפקיד גם בהפריית הביציות והתפתחותן. מחקר שנערך ב-2019 על נשים אוסטרליות מצא שרמות נמוכות של אבץ בדם מקושרות עם ניסיון להרות במשך פרק זמן ארוך יותר.
מזונות העשירים באבץ
בוטנים, שומשום, בשר בקר וכבש, נבט חיטה, זרעי דלעת וצדפות.