צבעי מאכל מזיקים ויכולים לגרום להתפרצות אלרגיה | צילום: shutterstock
אורטיקריה, ובעברית "סרפדת", היא פריחה בעור המתבטאת בכתמים אדומים ומעט נפוחים הגורמים לגרד רב. אורטיקריה עלולה להתפתח על רקע של מחלות דלקתיות שונות, ולעתים נובעת מאלרגיה למזון כלשהו.
המרכיבים הגורמים להתפרצות הפריחה הינם בדרך כלל חלבונים מסוימים במזון כגון גלוטן (חלבון החיטה) וקזאין (חלבון החלב).
אך מי שנחשבים למזיקים ביותר הם המאכלים המעובדים והתעשייתיים, המכילים צבעי מאכל, חומרי טעם וריח, שיירים של חומרי הדברה, חומרי שימור, שאריות הורמונים ועוד.
רעלנים אלו מצטברים בכבד ועלולים לעורר את התפרצות הסרפדת ואף לגרום לאורטיקריה כרונית, כמו גם לדלקות שונות, בעיות הורמונליות ובעיות רפואיות נוספות.
הגישה הנטורופתית לטיפול באורטיקריה
לצורך טיפול באורטיקריה, הנטורופתיה מתמקדת בניקוי הגוף והכבד מרעלים ובתזונה אנטי דלקתית. הנטורופתיה שואפת להיפטר מחומרים שמעודדים תהליכים דלקתיים בגוף, ולתגבר את צריכתם של מזונות בעלי השפעה נוגדת דלקת.
בנוסף, שיטת הטיפול עושה שימוש בצמחי מרפא שעוזרים לניקוי הכבד והדם מרעלנים והינם בעלי השפעה אנטי דלקתית.
על מנת לטפל באורטיקריה חשוב להקפיד על צריכת מזון טבעי ונקי מחומרים משמרים וצבעי מאכל, ונטול אלרגניים. בנוסף יש להימנע ממזונות חומציים, שהינם מעוררי דלקת, ולהוסיף מזונות בסיסיים לתזונה היומיומית.
כללים לריפוי טבעי של אורטיקריה
תוספת חיידקים פרוביוטיים
מחקרים מסוימים מצאו שתוספת חיידקים פרוביוטיים "ידידותיים" לתזונה, מסייעת להפחית את התגובה הדלקתית או האלרגית בסוגים שונים של בעיות עור ולעיתים אף למנוע את התפרצותן.
הימנעות מגלוטן הגורם ל"מעי דליף"
מעי דליף (Leaky Gut) הוא מונח המתאר חדירות מוגברת של המעיים, לעיתים כתוצאה מהתפתחות דלקת ממחלות שונות, מאכילת גלוטן או משגשוג יתר של פטריית קנדידה במעיים.
מעי דליף עלול לגרום לתסמינים שונים במערכת העיכול, להחמיר מחלות רבות ואף להוביל לבעיות במערכת החיסונית. מצב זה גם עלול לגרום בין השאר גם לאורטיקריה. הטיפול במעי דליף מתבצע, בעיקר, דרך שינוי תזונתי ומתמקד בניקוי הגוף מרעלים, ניקוז הכבד ותזונה נטולת מזונות החשודים כאלרגניים.
בנוסף, אפשר להיעזר בצמחי מרפא ותוספי תזונה יעודיים לטיפול בבעיה. טיפול זה דורש מהמטופל התמדה במשמעת תזונתית, לפחות עד להשגת שיפור לבעיה ומציאת הגורם לגירוי.
הימנעות ממזונות מעוררי דלקת
- ברשימת המזונות מעוררי הדלקת נכללים: חצילים, רסק עגבניות, פלפלים, פירות הדר, בוטנים, מוצרי חלב ומאכלים מתועשים ומטוגנים, כגון צ'יפס וחטיפים מלוחים ומטוגנים.
- מומלץ אף להימנע ממזונות מתוקים כגון שוקולד או דגני בוקר, גם אם הם ללא סוכר.
תזונה לניקוי רעלים מהכבד
- מומלץ להתחיל את הבוקר עם שייק ירקות ירוקים המכיל תפוח ירוק ופפאיה, פטרוזיליה, סלרי, קייל, נבטי חמנייה ועוד ירקות ירוקים החביבים עליכם.
- יש להיעזר בצמחי המרפא שן־ארי וגדילן, התומכים בפעילות תקינה של הכבד ומעודדים ניקוי רעלים.
מרכיבים בתזונה נוגדת דלקת
- ירקות טריים
כגון: ירקות ירוקי עלים, חסה, מלפפון, גזר, דלעת, דלורית, בטטה, תפוחי אדמה, פטרוזיליה, כוסברה, בצל, בצל אדום, סלק, תרד, כרוב, כרובית, ברוקולי, קייל, סלרי גבעולים, קישואים, שעועית ירוקה, אפונה קפואה ובמיה. - פירות טריים
כגון: תפוחים בכל הצבעים, אגסים, בננות, וענבים. מיץ גזר או גזר בשייק. ירקות כתומים אחרים, גם מבושלים, מהווים מקור חשוב לוויטמין A החשוב למניעת הדלקת. - פחמימות שכוללות
אורז בסמטי, אורז מלא, פריכיות אורז, פריכיות תירס, פסטה מאורז, פסטה מתירס, קמח תירס לפולנטה, קורנפלור, קמח תפוחי אדמה, קמח טפיוקה, קינואה, דוחן ושיבולת שועל טבעית (לא גרנולה). - גלוטן
רצוי להימנע מגלוטן,כי הוא נחשב לאלרגן ועלול לגרום למעי דליף ואף נחקר כגורם לאורטיקריה. - תה
מומלץ לשתות תה קמומיל או לואיזה, כיוון שיש להם השפעה נוגדת דלקת והם מרגיעים את העור.
תוספי תזונה מומלצים לטיפול באורטיקריה
- אומגה 3 ותוסף שמן נר הלילה GLA – חומרים מאזנים שיוצרים אפקט אנטי־דלקתי.
- 1000 מ"ג ויטמין C – אנטי דלקתי, אנטי אלרגני ומסייע לניקוי רעלים.
- 50 מ"ג קומפלקס ויטמין B – לתמיכה כללית.
- ויטמין B12 – מתילקובלמין – למציצה מתחת ללשון.
- בנוסף, יש ליטול תוספים לשמירה על בריאות העור, כגון אבץ פיקולינט. יש ליטול לפני השינה.
טיפול חיצוני באורטיקריה
מומלץ להוסיף למי האמבט כוס שיבולת שועל גרוסה להרגעת גירויים שונים בעור, כמו אורטיקריה או אקזמה. כמו כן, מריחת ג'ל אלוורה יכולה לסייע בהקלה על הגרד והאדמומית הנגרמים מבעיות עור שונות.