כתבה זו מכילה מחקר/ים ממקורות מוסמכים ו/או כתבי עת מדעיים ו/או פקולטות אקדמיות מכובדות.
אנחנו עושים כל מאמץ כדי לבדוק את הנתונים המוצגים באתר ולהפנות אתכם למקור המאמרים והעובדות המובאים לכם, על מנת לאפשר לכם להעמיק את הידע ולבחון את מהימנות התכנים.
כידוע, עולם המחקר מתעדכן בכל רגע נתון ומציג לעיתים ממצאים הטרוגניים, בלתי מוחלטים ואף סותרים. אנו מאמינים בהצגת מגוון דעות, גישות ומסקנות, ודוגלים בקבלת החלטות על בסיס הרחבת הידע בעין ביקורתית.
אנו פועלים להביא לכם מידע אמין, עדכני ומקצועי אשר נתמך מדעית.
הקשר הנסתר בין אריזות מזון לחלב אם | צילום: shutterstock
שתף:
הקשר הנסתר בין אריזות מזון לחלב אם | צילום: shutterstock
אין כנראה אישה שלא שמעה בחייה כמה הנקה היא הדבר הטוב והמומלץ ביותר שהיא יכולה לעשות עבור תינוקה. חלב אם מעניק לילוד את חומרי ההזנה ההכרחיים להתפתחות פיזית ונוירולוגית תקינה, משפר את תפקוד מערכת החיסון שלו, מפחית סיכון ללקות באלרגיות ומחלות שונות, מביא לשיפור ברמת המשכל של התינוק וכן הלאה.
וזה עוד לפני שדיברנו על היתרונות לאם בהפחתת דיכאונות לאחר לידה, בצמצום הסיכון לחלות בסוגים שונים של סרטן ואפילו בשריפת קלוריות.
אבל, מחקר מדאיג במיוחד שהתפרסם בימים אלו בכתב העת Environmental Science & Technology, גילה כי יחד עם הוויטמינים, החלבונים, השומנים והנוגדנים החיוניים שבחלב האם מסתתרים גם חומרים מסוכנים, מעשה ידי אדם.
מאריזות המזון למזון לתינוק
על פי ממצאי המחקר, חומרים רעילים לפרו ופוליפלואורואקיל (PFAS), שהינם חומרים אורגנים מופלרים המצויים באריזות מזון מנייר ומקרטון, בבגדים ובמוצרים נוספים, נמצאו ב-50 דגימות שונות של חלב אם – כלל הדגימות שנאספו במחקר. כלומר אצל 100% מהנשים.
המחקר מאמת את התיאוריה לפיה PFAS הם מה שמכונה "כימיקלי נצח". כלומר, יש להם את היכולת להצטבר בגוף האדם, למרות שהתעשייה האחראית על ייצורם טוענת ש-PFAS בשימושם הנוכחי אינם נאגרים בגוף.
לאחר שעורכי המחקר בדקו 39 סוגי תרכובות PFAS שונים, הם גילו כי הן החומרים בהם נעשה שימוש בעשור האחרון, כמו גם אלו שהוצאו משימוש, מזהמים חלב אם. בדגימות חלב האם עצמן נמצאו 16 סוגי PFAS בסך הכל. 12 מהם נמצאו ביותר מ 50% מדגימות חלב האם.
בטייק־אווי ובפופקורן
תרכובות PFAS עמידות בפני שמן, מים, כתמים וחום. החל משנות הארבעים של המאה העשרים, נעשה שימוש ב- PFAS במגוון יישומים, כולל בבדים ובשטיחים עמידים במים, במוצרי ניקוי, בצבעים ובקצף כיבוי אש.
חומרי PFAS מסוימים מורשים על ידי ה-FDA לשימוש מוגבל בכלי בישול, אריזות מזון וציוד לעיבוד מזון, גם בשל תכונות הנון־סטיק שלהם.
בין היתר, תרכובות אלו נמצאות בכלי בישול עם ציפוי טפלון, שקיות פופקורן המיועדות למיקרוגל, מכלי קרטון המיועדים לאריזות טייק־אווי, עטיפות של מזון מהיר, שקיות מזון של חיות מחמד, מי שתייה מזוהמים ועוד ועוד.
בסיס מחקרי אשר התבסס סביב החשיפה ל-PFAS, מצא קשר בין התרכובות לבין מגוון רחב של בעיות בריאות הכוללות מערכת חיסונית מוחלשת, מחלות סרטן, עלייה ברמות הכולסטרול, רעלת היריון, נזק לכבד, הפחתת הפוריות ועלייה בסיכון למחלות בלוטת התריס.
"אנו יודעים כעת כי תינוקות, יחד עם המזון המושלם של הטבע, מקבלים PFAS רעיל שעלול להשפיע על מערכת החיסון שלהם ועל חילוף החומרים שלהם", אומרת כותבת המחקר אריקה שרדר בהצהרה לאתר Eat This, Not That!
"אנחנו לא אמורים למצוא PFAS בחלב אם. אימהות עובדות קשה כדי להגן על תינוקותיהן, אך תאגידים גדולים משתמשים בכימיקלים רעילים אלו ואחרים שעלולים לזהם חלב אם, בזמן שקיימות אפשרויות בטוחות יותר", מתריעה שרדר.
להמשיך להניק
למרות שמדינות מסוימות במערב החלו לפעול לאיסור שימוש בכימיקלים אלו במוצרים רבים, המחקר (שהינו הראשון מסוגו מאז שנת 2005) מצביע על כך שכימיקלים אלה נשארים בגוף לאחר חשיפה ראשונית ונשנית.
לכל האימהות שחוששות, ובצדק, מהממצאים. חשוב לציין כי הם אינם מצביעים על כך שנשים צריכות להפסיק להניק את תינוקותיהן. חלב אם עדיין מספק יתרונות משמעותיים לבריאות הילוד והאם. מה שכן צריך לעבור שינוי, לדברי עורכי המחקר, הוא תקנות חדשות שיאפשרו לנשים להרגיש בטוחות שילדיהן, כמו גם הן עצמן, לא נחשפים לרעלים.