כתבה זו מכילה מחקר/ים ממקורות מוסמכים ו/או כתבי עת מדעיים ו/או פקולטות אקדמיות מכובדות.
אנחנו עושים כל מאמץ כדי לבדוק את הנתונים המוצגים באתר ולהפנות אתכם למקור המאמרים והעובדות המובאים לכם, על מנת לאפשר לכם להעמיק את הידע ולבחון את מהימנות התכנים.
כידוע, עולם המחקר מתעדכן בכל רגע נתון ומציג לעיתים ממצאים הטרוגניים, בלתי מוחלטים ואף סותרים. אנו מאמינים בהצגת מגוון דעות, גישות ומסקנות, ודוגלים בקבלת החלטות על בסיס הרחבת הידע בעין ביקורתית.
אנו פועלים להביא לכם מידע אמין, עדכני ומקצועי אשר נתמך מדעית.
למה אנחנו לא זוכרים את החלומות שלנו והאם זה ניתן לשינוי?
בשעת לילה מאוחרת מוקרן בראשנו סרט מרתק שהתת מודע שלנו יצר ובו אנחנו הכוכבים הראשיים. כולנו רוצים לזכור חלומות, בעיקר טובים, אבל לעיתים נדמה שחלק מהאנשים הרבה יותר יעילים בזה. האם אתם יכולים להיות כמותם?
כמה פעמים התעוררתם מהשינה בידיעה שחלמתם חלום טוב או רע, אבל כל ניסיון שלכם לשחזר את החלום העלה חרס?! בעוד שיש אנשים שזוכרים חלק ניכר מחלומותיהם, ברמה זו או אחרת, אחרים לא זוכרים כלל את החלומות שהם חלמו בלילה, ונוטים לחשוב שהם בכלל לא חולמים.
בואו נבהיר זאת מההתחלה – כולם חולמים בשנתם.
למעשה, אנחנו מבלים כשליש מחיינו בשינה, וחלק ניכר ממנה בשנת חלום, לכן זה אך טבעי שנהיה סקרנים לגבי מה שאנו חולמים. גם מבלי לייחס לחלומות משמעות מיסטית, פסיכולוגים רבים טוענים שהחלומות מעוררים בעיות שאנו נוטים להדחיק במהלך היום, עוזרים לחדד את האינטואיציה שלנו ולהגביר את היצירתיות, ומאפשרים לנו לגלות את התת מודע וללמוד יותר על עצמנו.
זאת ועוד – חוקרים מאמינים שחלומות משחקים תפקיד חשוב בביסוס הזיכרון שלנו, חשובים ללימוד ופתרון בעיות ומסייעים לעבד פחד ותחושות שליליות ולסייע בוויסות רגשי.
על שלבי השינה והקשר שלהם לחלומות שלנו
השינה בנויה ממחזורים בני 110-90 דקות כל אחד. בכל מחזור יש חמישה שלבים:
הירדמות
שינה קלה
שינה עמוקה
שינה עמוקה עם גלי מוח איטיים
שלב התנועות המהירות של העיניים (REM) שמכונה גם שנת חלום
במהלך שנת הלילה עוברים 6-4 מחזורים כאלה, כאשר ככל שהלילה מתקדם, שלב ה-REM, בו אנו חולמים ופעילות גלי המוח חוזרת להיות מהירה, מתארך.
אנו עשויים לחלום גם בשלבים אחרים, אבל החלומות הצלולים ביותר, אלו שבהם אנו מרגישים כאילו אנו השחקנים הראשיים בסרט – מתרחשים בשלב ה-REM. בסך הכל, שלב ה-REM תופס כ-25 אחוז מזמן השינה כשהשליש האחרון של הלילה מורכב ברובו משנת חלום.
על אף שרוב האנשים מתעוררים מיד בסיום שלב ה-REM, לעיתים אנשים מתעוררים גם כשיש מעבר משנת REM למצב שינה אחר, בעיקר השלב הראשון או השני במחזור השינה. זה קורה לרוב כשאנו מתעוררים באופן לא טבעי, למשל, בעזרת שעון מעורר, ומגדיל את הסיכוי לשכוח את החלום.
ניתן להבין מכך, שאנשים שלא ישנים מספיק או סובלים מהפרעות שינה, ישנים פחות שנת REM וכתוצאה מכך זוכרים פחות את החלומות שלהם. גם שימוש בסמים, שתיית אלכוהול לפני השינה ושימוש בתרופות מסוימות, ובעיקר תרופות נגד דיכאון, פוגעים באיכות השינה ובשנת ה-REM וביכולת לזכור את החלומות.
עם זאת, דווקא יקיצות מרובות בזמן השינה מקושרות עם זכירה של החלומות, ולכן, אנשים שנמצאים בלחץ, או כאלה שסובלים מדום נשימה בשינה וכתוצאה מזה מתעוררים לעיתים תכופות, עשויים לזכור טוב יותר את חלומותיהם.
עוד גורמים שמשפיעים על האופן בו אנו זוכרים את החלומות שלנו:
סיבה פיזיולוגית
ההיפוקמפוס, אותו אזור במוח שאחראי להעברת מידע חדש מהזיכרון לטווח קצר לזיכרון לטווח ארוך, הוא האחרון במוח שהולך לישון, וככל הנראה גם האחרון להתעורר.
חוקרים משערים שהמשמעות האפשרית של כך היא שברגעים הראשונים אחרי ההתעוררות אנו עוד זוכרים את החלום, אבל מאחר וההיפוקמפוס עוד לא התעורר, אנו לא מסוגלים לאחסן את החלום בזיכרון לטווח ארוך.
טראומה
מי שעבר אירוע טראומטי, נוטה יותר לחלום חלומות חדים שמשחזרים את האירוע הטראומטי, לעיתים סיוטים, וסביר שהוא גם יזכור אותם יותר ביום שלמחרת.
השכמה מוקדמת מדי
אם אתם מתעוררים מהר מדי וממהרים לקפוץ מהמיטה בשביל להתארגן, אתם עשויים לפספס שלב חשוב בו אתם נמצאים בין חלום לערות. זהו שלב של מודעות החיוני לזכירת החלומות בהמשך.
אופי
אחד הדברים הכי מעניינים, אשר לא קשור לאיכות השינה, הוא שגם לאופי שלנו יש השפעה על האופן בו אנחנו זוכרים את החלומות שלנו.
מחקר שנערך בנושא מצא שאנשים יצירתיים, חולמניים, בעלי כישורים ורבליים גבוהים ובעלי מודעות עצמית גבוהה הם בעלי נטייה גבוהה יותר לזכור את חלומותיהם.
שעמום
יש חלומות שהם פשוט לא מעניינים כדי שנזכור אותם. ממש כשם שאנו לא זוכרים כל מחשבה שחלפה בראשינו בשעות הערות, אלא רק את המעניינות ביותר או אלו שעוררו בנו רגשות עזים, נראה שגם החלומות שאנו זוכרים הם יותר מלאי חיים ומלאי רגש.
הסיכויים שנזכור חלום שעורר בנו רגשות עזים גדולים יותר. גם חלומות קוהרנטיים קלים יותר לזכירה מחלומות מוזרים שאין בהם היגיון ושקשה לעקוב אחרי העלילה שלהם.
טיפים שיעזרו לכם לזכור טוב יותר את החלומות שלכם:
הקשיבו לשעון הביולוגי שלכם
לכו לישון בזמן הנכון עבורכם, לא מוקדם מדי (על מנת שלא תתקשו להירדם) וגם לא מאוחר מדי, כשאתם מרגישים שאתם "סוחבים" את עצמכם ערים בכוח.
אם חסרות לכם שעות שינה, אתם עשויים להירדם תוך דקות ספורות, ואז המוח שלכם לא חווה מצב טרום שינה שחשוב לזכירת החלומות המוקדמים של הלילה ואחסונם לטווח ארוך.
התעוררו ביקיצה טבעית
כאשר אתם מתעוררים עם שעון מעורר, או כל התעוררות פתאומית אחרת, רמות הנוראדרנלין בגוף עולות, וככל שרמת הנוראדרנלין גבוהה יותר, אנו נוטים יותר לשכוח את חלומותינו.
שתו מים לפני השינה
כך תגדילו את הסיכוי שתתעוררו בלילה על מנת לרוקן את השלפוחית יקיצות כאלה, כאמור, מאפשרות לזכור טוב יותר את החלומות שלנו.
בדרך כלל הגוף יעיר אתכם מיד בסיום מחזור REM, מה שמבטיח זכירה טובה יותר של החלומות.
עשו מדיטציה
מדיטציה שקטה במיטה, לפני השינה, עשויה לסייע על מנת לחוות טרום שינה ותהליך הירדמות הדרגתי של כ-20-15 דקות.
כתבו את החלומות שלכם
החלומות לרוב מתפוגגים במהירות אחרי שמתעוררים. לכן, הכינו לכם מחברת ועט ליד המיטה, וברגע שאתם מתעוררים, כתבו את מה שאתם זוכרים מהחלום שלכם.
זה יעזור לכם לא רק לזכור את החלום הנוכחי אלא לשפר את המודעות שלכם לחלומות ובכך יסייע לכם לזכור את החלומות העתידיים שלכם.
אם אין לכם זמן לכתוב, תוכלו לספר את החלום לאדם קרוב, מה שיעזור לשימור החלום בזיכרון.
כוונו את התודעה שלכם להתבוננות בחלומות
לפני השינה, רגע לפני שאתם נרדמים, אמרו לעצמכם שהפעם אתם תזכרו את החלומות שלכם. זה אמנם לא הוכח מדעית, אבל רבים טוענים שברגע שהם מכוונים את התודעה שלהם לזכירת חלומות, זה מקל עליהם לזכור אותם.
התעוררו לאט
אם לא תמהרו לקום מהמיטה ותישארו עוד קצת זמן במצב שבין חלום לערות, תישארו בתודעת חלום וכך תזכרו טוב יותר את חלומותיכם. בזמן הזה, נסו לספר לעצמכם את החלום, מה שיאפשר לו להיכנס לזיכרון לטווח ארוך.