כתבה זו מכילה מחקר/ים ממקורות מוסמכים ו/או כתבי עת מדעיים ו/או פקולטות אקדמיות מכובדות.
אנחנו עושים כל מאמץ כדי לבדוק את הנתונים המוצגים באתר ולהפנות אתכם למקור המאמרים והעובדות המובאים לכם, על מנת לאפשר לכם להעמיק את הידע ולבחון את מהימנות התכנים.
כידוע, עולם המחקר מתעדכן בכל רגע נתון ומציג לעיתים ממצאים הטרוגניים, בלתי מוחלטים ואף סותרים. אנו מאמינים בהצגת מגוון דעות, גישות ומסקנות, ודוגלים בקבלת החלטות על בסיס הרחבת הידע בעין ביקורתית.
אנו פועלים להביא לכם מידע אמין, עדכני ומקצועי אשר נתמך מדעית.
7 סיבות טובות להפוך את הטחינה למוצר בסיסי במטבח שלכם
היא תשמור לכם על הלב, היא תאזן את רמות הסוכר, היא תגן עליכם מפני מחלות (לא עלינו) ובנוסף לכל זה - היא תשתלב באלגנטיות גם במתוק וגם במלוח. סיכמנו את כל הטוב שיש לטחינה להציע לכם
האמת היא שהטחינה עושה לעצמה יחסי ציבור מעולים, כך שאין לנו שום סיבה אמתית לסנגר עליה. בבית, במכולת ואפילו במסעדות גורמה – במוקדם או במאוחר, הטחינה מוצאת את דרכה לצלחת של כולנו.
למעשה, אם אתה רוצה באמת להכיר אדם בארץ שלנו, אולי פשוט כדאי שתשאל אותו איך הוא אוהב להכין את הטחינה שלו ותסיים עם החקירה.
מצד שני, אולי משום שהיא כה שכיחה במטבח שלנו, בדומה לאיש שחי ליד הים וכבר לא שומע את רחש הגלים – כבר שכחנו מדוע כדאי לנו לאכול אותה. בדיוק לשם כך התכנסנו. אך לפני זאת, בואו רגע נעשה סדר.
טחינה: משמינה או בריאה?
מצד אחד, טחינה גולמית מכילה כ-60% שומן וב-100 גרם טחינה ניתן למצוא למעלה מ-600 קלוריות. מצד שני, הטחינה מכילה כמויות מכובדות של שומן בלתי רווי, חלבון, מינרלים מסוג: סידן, אבץ, זרחן, מנגן, מגנזיום, אשלגן וויטמינים מקבוצה B.
הטחינה מהווה מרכיב מהותי בדיאטות עתירות שומן, כגון דיאטה קטוגנית או פליאו. בסוגי דיאטות אחרות, כאשר המטרה המרכזית היא ירידה במשקל, מומלץ שלא לחרוג מ-2 כפות טחינה ביום.
רגילה או מלאה: קווים לדמותה של הטחינה
קודם כל, כדי ליהנות מטעמה הנפלא של הטחינה, אנו ממליצים לכם לא לקנות טחינה מוכנה שבמרבית המקרים מדוללת בכמות גבוהה יחסית של מים ומגובה בחומרים משמרים כאלה ואחרים, אלא טחינה גולמית ולהכין בבית.
שימו לב: טחינה אמתית עשויה מאה אחוז שומשום טחון. אך יש לזכור שישנם הבדלים משמעותיים בין יצרן ליצרן.
יש 2 סוגים עיקריים של טחינה:
טחינה רגילה, לבנה– העשויה משומשום לבן.
טחינה משומשום מלא – כשמה כן היא, עשויה משומשום שאינו קולף.
ההבדלים העיקריים בין שני הסוגים, מתבטאים גם בערכים התזונתיים שלהם וגם בטעמם. אז לטובת מי שעוד לא ניסה (כן, מסתבר שיש גם כאלה) ולטובת חולי הטחינה שבינינו, הנה:
7 סיבות להפוך את הטחינה למוצר בסיסי במטבח שלכם
עשירה בסידן
כאמור, טחינה מהווה מקור מצוין לסידן, במיוחד לטבעונים. למען האמת, בשתי כפות של טחינה גולמית משומשום מלא יש כ-230 מ"ג סידן – כמעט רבע מתצרוכת הסידן היומית המומלצת לנשים עד גיל חמישים (!). תכולת הסידן והמגנזיום הגבוהה בטחינה – מסייעת בין השאר לבנייה וחיזוק עצמות.
עשירה בנוגדי חמצון
הטחינה עשירה בנוגדי חמצון המכונים ליגנאנים, אשר עוזרים במניעת נזקי רדיקלים חופשיים שעלולים לגרום למגוון מחלות. הליגנאנים שמכילה הטחינה עשויים, בין היתר, להפחית את הסיכון לסרטן ולהגן על הכבד מנזקי רדיקלים חופשיים.
מחקרים מראים שצריכת שומשום וטחינה עשויה להוריד כולסטרול וטריגליצרידים, שמהווים גורמי סיכון מרכזיים למחלת לב.
מחקר שנערך על חמישים אנשים עם דלקת מפרקים ניוונית מצא שהנבדקים שצרכו מדי יום, במשך חודשיים, שלוש כפות של זרעי שומשום, בנוסף לטיפול הסטנדרטי, הראו ירידה משמעותית בכולסטרול ובטריגליצרידים בהשוואה לאלה שקיבלו טיפול אך לא צרכו שומשום.
מחקר נוסף אחר, שנערך במשך שישה שבועות על 41 אנשים עם סוכרת מסוג 2, מצא שאצל הנבדקים שהחליפו חלק מארוחת הבוקר בשתי כפות טחינה, הייתה ירידה משמעותית ברמות הטריגליצרידים בהשוואה לקבוצת הביקורת.
הטחינה מכילה כמות נדיבה של שומן חד בלתי רווי, המסייע בהורדת הכולסטרול, בנוסף לפיטוסטרולים וליגנאנים – שנמצאו גם כן כיעילים לטיפול בכולסטרול "רע" (LDL).
בעלת תכונות אנטי סרטניות
זרעי השומשום, מהם מורכבת הטחינה, מכילים תרכובות שעשויות להיות בעלות תכונות אנטי סרטניות. בין היתר, הם מכילים אנטי אוקסידנטים כמו ססמין וססמולין, אשר בהתאם למספר מחקרים שהתבצעו על בעלי חיים, עשויים לחסל תאים סרטניים ולהאט את קצב צמיחתם של גידולים סרטניים. עם זאת, יש צורך במחקרים נוספים על בני אדם על מנת לאשש את המסקנות.
יש לה תכונות אנטי בקטריאליות
לטחינה ולשומשום יש תכונות אנטי בקטריאליות, ככל הנראה בשל הכמות הגדולה של נוגדי החמצון שהם מכילים. מחקר אחד מבטיח במיוחד, מצא שתמצית זרעי שומשום יעילה כנגד 77% מדגימות החיידקים העמידים לתרופות שנבדקו.
היא עוזרת להילחם בדלקות
פעמים רבות, דלקות כרוניות הן המקור להתפתחות מחלות. הבשורה הטובה היא שרכיבים תזונתיים מסוימים עשויים להילחם במצבי דלקת, כמו למשל זרעי שומשום – המרכיב העיקרי של הטחינה. מחקרים מראים שנוגדי החמצון שמכילה הטחינה, עשויים להקל על דלקות וכאבים הקשורים לפציעות, וכן על דלקות ריאות.
היא טובה לבריאות העור
הטחינה עשירה בשומנים בריאים אשר מגבירים את הספיגה של ויטמינים מסיסים בשומן כמו ויטמין A וויטמין E, החיוניים למניעת סימני הזדקנות. היא מכילה גם אבץ, החיוני ליצירת קולגן אשר אחראי על האלסטיות של העור.
במילים אחרות – אכילת טחינה יכולה לתרום לעור גמיש וזוהר.
לא רק עם חומוס
אומנם היא הולכת בדרך כלל עם חומוס, אבל האמת היא שאפשר לשלב אותה בשורה ארוכה של מאכלים, מלוחים ומתוקים. הנה כמה רעיונות:
רוטב לסלט – טחינה משתלבת היטב כרוטב לסלט קצוץ או לירקות חתוכים. אפשר להשתמש בטחינה גולמית, או לערבב כמויות שוות של טחינה ומים, ביחד עם מיץ לימון ושום.
ממרחים בשלל צבעים – בנוסף לממרח הטחינה המסורתי, אפשר לטחון את הטחינה יחד עם מגוון תוספות. למשל, סלק מבושל או אפוי (מה שיוצר טחינה סגולה ואטרקטיבית לילדים), המון פטרוזיליה לטחינה ירוקה, בטטה אפויה לטחינה כתומה ומתקתקה או פלפל אדום קלוי לטחינה אדמדמה.
סינייה – מאפה מזרח תיכוני טעים להפליא, שמורכב מבשר טחון, עגבניות וצנוברים המשכשכים ברוטב טחינה.
יש לו גם גרסאות טבעוניות, המכילות ירקות כמו כרובית או כאשר לבבות ארטישוק מחליפים את הבשר.
ממרח חלבה – אותו ניתן להכין בפשטות: מערבבים כמויות שוות של טחינה גולמית וסילאן.
מתכון מהיר ופשוט לעוגיות טחינה:
רכיבים:
1/2 כוס טחינה
1/2 כוס סוכר
100 גרם חמאה רכה
1.5 כוס קמח (אפשר להשתמש בקמח כוסמין אם מעדיפים גרסה בריאה יותר)
לשדרוג: אפשר להוסיף תוספות כמו שוקולד צ'יפס
הוראות הכנה:
מערבבים את כל הרכיבים יחד לכדי עיסה אחת.
יוצרים עיגולים ומניחים על מגש אפיה (רצוי להניח אותם על גבי נייר אפיה).
מכניסים לתנור שחומם מראש ל-180 מעלות למשך 15 דקות.