חושבים שחסר לכם ברזל? בדקו את עצמכם

אוכלים קרח, מתנשפים או מקפיצים רגליים? ייתכן שאתם סובלים ממחסור בברזל. איזה רעב משונה מחייב תשומת לב, מה גוון העור שמעיד שאתם בבעיה והאם החרדות שלכם קשורות אף הן למינרל החשוב? 13 תסמינים אופייניים לחוסר ברזל

3 דק׳

עייפים וחלשים? יכול להיות שחסר לכם ברזל | צילום: shutterstock

עייפים וחלשים? יכול להיות שחסר לכם ברזל | צילום: shutterstock

שתף:

עייפים וחלשים? יכול להיות שחסר לכם ברזל | צילום: shutterstock

הברזל הוא בעל תפקיד חשוב בייצור חלבון ההמוגלובין בתאי דם אדומים, שמטרתו להעביר חמצן לרקמות השונות בגוף. חוסר ברזל הוא מצב די שכיח, בייחוד בקרב נשים בגיל הפוריות, מתבגרים ובני הגיל השלישי, וכמובן גם אצל הנמנעים ממזון מן החי. בטווח הארוך חוסר ברזל עלול לגרום לבעיות בריאותיות קלות עד קשות ולפגיעה משמעותית באיכות החיים.

 

חושדים שחסר לכם ברזל? ביקור אצל רופא המשפחה והפניה לבדיקות דם יספקו לכם את התשובה שאתם צריכים מהר ובקלות. חשוב שתבקשו מהרופא לבצע ספירת דם מקיפה, הכוללת גם בדיקת פריטין, המודדת את מאגרי הברזל בגוף.

 

 

יש לזכור שגם עודף ברזל אינו בריא ובטווח הארוך עלול להאיץ תהליכי ההזדקנות, להזיק לאיברים פנימיים ולהעלות את הסיכון לסוכרת, מחלות לב וסרטן – בייחוד בקרב קשישים.

 

התסמינים המאפיינים חוסר ברזל עלולים לאפיין מחלות ובעיות בריאותיות נוספות, אך אם אתם סובלים ממספר סימפטומים במקביל אפשר להתחיל לחשוד ובעיקר לגשת ולהיבדק.

התסמינים האופייניים ביותר לחוסר בברזל:

 

עייפות וחולשה

הסימפטום המזוהה ביותר עם חוסר ברזל הוא תחושת עייפות ותשישות, שמקורה בירידה בייצור האנרגיה בתאים בשל ירידה בכמות החמצן שמגיעה אליהם. אם העייפות השגרתית שלכם הופכת לעייפות כרונית ומלווה גם בחולשה, "פתיל קצר" ובעיות קשב וריכוז, ייתכן כי אתם סובלים מחוסר בברזל.

 

דימום וסתי כבד

אחת הסיבות המרכזיות לחוסר בברזל בקרב נשים הוא דימום וסתי חזק. במקרים אלו, נשים מאבדות דם רב ומאגרי הברזל שלהן לא מספיקים להתמלא עד לתחילת הווסת הבאה.

 

מה מאפיין דימום כבד מדי? אם את מוצאת את עצמך מחליפה טמפון או תחבושת היגיינית כל שעתיים או פחות, רצוי לפנות לרופא או רופאת הנשים ולברר את העניין.

תחתוניות
האם הדימום הווסתי שלך כבד מדי?

רגליים תזזיתיות

אחד מכל שישה אנשים שלוקים בתסמונת "רגליים חסרות מנוחה" סובל מירידה במאגרי הברזל במוח. אם אתם מניעים את רגליכם בעצבנות לעתים קרובות ואף מתעוררים באמצע הלילה כתוצאה מכך, זה בהחלט יכול להעיד על רמות לא מספקות של ברזל בגוף.

 

התנשפות

כשרמות החמצן בגוף נמוכות ניתן להרגיש לעיתים קוצר נשימה. אם אתם מבחינים כי אתם מתנשפים בכבדות, יותר מהרגיל, ובעיקר במהלך פעולה שבעבר ביצעתם ללא כל מאמץ – ייתכן שחסר לכם ברזל.

עוד ב ויטמינים ומינרלים

נכנסת לגיל המעבר? אלו הסיבות שאת חייבת לקחת מגנזיום

לכתבה המלאה

חיוורון

ההמוגלובין שקשור לחמצן מקנה לדם את צבעו האדום ולכן העור נראה ורדרד. כאשר רמת הברזל בגוף נמוכה, ייתכן שהעור יאבד את הפיגמנט ותיראו חיוורים.

 

כשמדובר בגוון עור בהיר ההבחנה ברורה יותר. אם אתם כהי עור או שחומים, תוכלו לבדוק אם החניכיים, הצד הפנימי של השפתיים ופנים העפעפיים התחתונים אינם אדומים כהרגלם.

כפות ידיים
האם העור שלכם נראה חיוור יותר?

כאבי ראש

חוסר ברזל מוביל לעיתים לירידה בכמות החמצן המופנית למוח ולהתנפחות של כלי הדם באזור זה, מה שעלול להתבטא בכאבי ראש בדרגות חומרה שונות.

 

רעב משונה

רצון עז לאכול חומרים שלא נועדו למאכל אדם, כמו נייר, גיר, קרח, שיער, אפר ועוד, הוא תסמונת המכונה "פיקה" אשר נפוצה, בין היתר, בקרב אנשים הסובלים ממחסור בברזל.

 

הפרעת האכילה עלולה להוביל לסיבוכים במעי, להפרעה בתפקוד הכבד והכליות ולהרעלה. אם אתם חווים תסמינים אלו מעל לכמה שבועות בודדים גשו לרופא בכדי לאשש או לשלול מצב של אנמיה.

בחורה אוכלת קרח
יש לכם רצון עז לאכול קרח? | צילום: shutterstock

חרדות

גם אם החיים שלכם אינם קלים ויש לכם סיבות שונות לחוות סטרס, דעו שחוסר בברזל עלול להעלות את מפלס הלחץ והחרדה בכמה רמות נוספות.

 

הירידה בכמות החמצן בגוף מגבירה את פעילות מערכת העצבים הסימפתטית ומייצרת תחושת מתח מוגברת. כמו כן, חוסר בברזל עלול אף להאיץ לכם את הדופק – סימפטום אשר מזוהה אף הוא עם חרדה.

 

 

נשירת שיער

רמות נמוכות של ברזל, ובייחוד אנמיה, הנובעת, בין היתר, כתוצאה מחוסר במינרל חשוב זה, עלולות לגרום לנשירה מואצת של שיער. זאת בשל האופן בו הגוף מפנה את החמצן הזמין עבורו לתפקודים חשובים יותר מאשר הקודקוד שלנו.

 

למרות זאת, אין צורך לחשוש מנשירה המסתכמת בכמאה שערות ביום שהינה טבעית ותקינה לחלוטין.

אישה אוחזת בשיער שנשר לה במהלך סירוק
נשירת שיער שנגרמת מחוסר ברזל

תזונה לקויה

הגוף סופג פי שניים או שלושה יותר ברזל שמקורו במזונות מהחי, קרי בשר, עוף ודגים, בהשוואה לספיגתו ממזונות צמחיים. לכן, חוסר ברזל בקרב צמחונים וטבעונים הינו נפוץ למדיי.

 

הקפדה על תפריט הכולל מזונות עשירים בברזל יכולה לחפות על היעדר אכילת בשר ולספק לגוף את המאגרים להם הוא זקוק. ניתן לשלב מזונות עשירים בברזל כגון עלים ירוקים, קטניות ועדשים יחד עם מזונות עשירים בוויטמין C, כמו פלפלים, אוכמניות או ברוקולי, כדי לשפר את ספיגת הברזל מהם.

 

תת פעילות של בלוטת התריס

חוסר ברזל גורם להאטה בייצור הורמונים בבלוטת התריס ומפריע לתהליכי הפקת האנרגיה בכל התאים בגוף.

 

במקרים רבים תת פעילות של בלוטת התריס אינה מאובחנת בזמן ולכן אחוז גבוה מהחולים כלל לא מודעים לכך ונמנעים מלקבל טיפול. אם הבחנתם בעלייה לא מוסברת במשקל, עייפות, או שאתם סובלים מקור, כדאי לגשת לרופא ולברר את הנושא לעומקו.

 

 

היריון

עובר זקוק לברזל כדי להתפתח ברחם והמקור היחידי שלו למינרל הוא מאגרי הברזל של האם. מסיבה זו, היריון עם תאומים, צפיפות בין הריונות או הקאה תכופה בהיריון עלולים לגרום לאובדן של רמות הברזל בגוף האם.

 

בעיות בספיגה

לעתים הבעיה אינה טמונה במקורות הברזל אלא בספיגה שלו. מחלות כמו קרוהן, קוליטיס או צליאק גורמות לדלקת ולנזק לרירית המעיים ולכן עלולים לשבש את הספיגה של רכיבים תזונתיים חשובים, כגון ברזל, ויטמינים ומינרלים אחרים. במידה ואתם סובלים ממחלות אלו כדאי לברר עם רופא כיצד ניתן לשפר את הספיגה של ברזל בגוף.

האם הכתבה עניינה אותך?

כן לא

בנוסף

רוצים לקבל עדכונים על ויטמינים למייל?

הצטרפו לניוזלטר שלנו ואל תפספסו את מה
שמעניין אתכם באמת

בלחיצה על כפתור החץ הינך מאשר/ת קבלת ניוזלטרים ומידע פרסומי

עוד באותו נושא

נשים קסם ה- Livia: פטנט ישראלי שמעלים כאבי מחזור ב- 30 שניות

שוב פעם ויתרת על יציאה עם חברות בגלל שאת סובלת מכאבי מחזור? כדאי...

בשיתוף עם:

Livia

פתרון להקלה בכאבי מחזור

בריאות 7 טיפים שישאירו את המפרקים שלכם בריאים

רוב האנשים יסבלו בשלב כזה או אחר בחייהם מכאבי מפרקים. אילו תרגילים יכולים...

מורן אבן

רפואה סינית

תזונה מחקר: עמידות לאנטיביוטיקה מגיעה גם מירקות ופירות

חסינות לאנטיביוטיקה היא אחד מהאיומים הגוברים לבריאותנו. חוקרים מאוניברסיטת ג'ורג'יה גילו כי אנו...

מירב ונונו זהר

מזון בריא תזונאית: אל תאכלו מנות קטנות, תאכלו אוכל קטן

מכירים את הביטוי: "זה הקטן גדול יהיה"? אז זה מה שאתם צריכים...

סימי שאואר

דיקור סיני חכו רגע עם הניתוח! יש טיפול טבעי בפריצת דיסק ובבלט דיסק

אם אתם עובדים בישיבה, כנראה שאתם בסיכון לפריצת דיסק או לפחות לבלט דיסק....

ראיון עם:

ערן סעדיאן

רפואה סינית ועיסוי רפואי

בריאות הנפש הלגליזציה הבאה? סמי הזיה נגד פוסט טראומה, דיכאון ואוטיזם

במקום בו תרופות נוגדות דיכאון וחרדה וטיפולים קונבנציונליים נכשלים, נוצרת תקווה חדשה; עוד...

רויטל ונונו

עורכת ראשית

בריאות החלמתם מסרטן אבל אתם לא יכולים לחשוב בצלילות: מהו "כימו בריין"?

כימותרפיה מלווה בתופעות לוואי שונות. אחת הפחות מדוברות שבהן היא "כימו בריין"...

ראיון עם:

ד"ר (M.D) דנה ברנע

רופאה פנימית בכירה

הגיל השלישי יכולים להריח ורדים? הסיכון שלכם לחלות בדמנציה מופחת

דמנציה איננה גזרת גורל או מחלה שתלויה רק ברכיב גנטי. מחקרים מוכיחים שהתחביבים,...

אריאל רוז'יצקי

בריאות ההסבר הכי פשוט שתשמעו על חיסון לקורונה

חיסון לקורונה: מכירים את האיורים של וירוס הקורונה בעל "הכתר"? אז מה אם...

אריאל רוז'יצקי