שיאצו לטיפול בבעיות עיכול | צילום: shutterstock
השיאצו הינה שיטה הוליסטית המסתכלת על הגוף כמכלול ומטפלת במקור הבעיה ולא בסימפטום. הטיפול מתבצע באמצעות לחיצות ומתיחות המשחררות את החסימות האנרגטיות בגוף, בדומה לדיקור.
על פי השיטה, שמקורה ביפן, לאורך ערוצי האנרגיה של הגוף, המכונים מרדיאנים, קיימות נקודות לחיצה המעודדות תפקוד תקין של מערכת העיכול; שחרור המעיים והטחול, טיפול בגזים ודלקתיות והפחתת בחילות.
מערכת העיכול היא בין הרגישות ביותר בגוף האדם, וכ-30% מהאוכלוסייה סובלים מבעיות שונות הנובעות ממערכת זאת.
תפקוד מערכת העיכול מושפע הן מגורמים פיזיים והן מהיבטים רגשיים כגון: תזונה ופעילות גופנית, מתח, חרדה, התרגשות ועוד. גורמים אלו מתבטאים בסימפטומים המוכרים לכולנו כמו כאבי בטן, נפיחויות ואי סדרים בהתרוקנות.
אחת ההפרעות הבולטות במערכת העיכול היא תסמונת המעי הרגיז, ממנה סובלים כ-15% מהאוכלוסייה (בעיקר נשים, הסובלות מן התופעה פי שלושה מגברים).
רוב הסובלים מתסמונת המעי הרגיז הם אנשים בריאים שבבדיקה גופנית רגילה לא מתגלה אצלם סיבה פיזית להתעוררות הבעיה.

על פי גישת הרפואה הסינית, עליה, בין היתר, מתבסס השיאצו, שני איברים בגוף מייצגים את תסמונת המעי הרגיז: הכבד, אשר חסימה באנרגיה (צ'י) שלו מובילה לעצירות; והטחול, אשר במצב של חולשה אנרגטית מוביל לשלשולים.
בהתאם לתפיסה ההוליסטית, המאמינה באחדות הגוף והנפש, חסימה אנרגטית בכבד נגרמת כתוצאה מסיבות רגשיות, כגון תסכול, כעס ומתח. כשאנו חשים בתקיעות בחיינו, גם הצ'י שלנו נפגע ויוצר חסימות, בין היתר בכבד – מה שמוביל לעצירות.

שיאצו עשויה לסייע גם במקרים קיצוניים של כיב במערכת העיכול, הידוע בכינוי "אולקוס" (פצע בדופן הקיבה או התריסריון).
אולקוס במערכת העיכול נגרם לרוב כתוצאה מזיהום חיידקי, אך עלול להיווצר ולהחריף גם בעקבות מתח נפשי ותפריט תזונתי קלוקל.
במקרים של כיב במערכת העיכול, טיפול שיאצו, המשולב לצד טיפול ברפואה הקונבנציונלית, עשוי להפחית את עוצמת התסמינים והכאב.

טיפים לטיפול בבעיות במערכת העיכול על פי הרפואה הסינית:
- שתיית מים מרובה וסיבים תזונתיים משפרים את תהליך העיכול. סיבים ניתן למצוא בקליפות של ירקות ופירות, בקטניות ובדגנים מלאים. הסיבים מסייעים לאיזון רמות הסוכר בגוף, תורמים לתחושת שובע ומסייעים בחילוף החומרים.
- ירקות עליים כגון חסה וברוקולי, סלק אדום, אגוזים ופירות יבשים, בדגש על שזיפים ותאנים, מסייעים לפעולת המעי.
- החלפת קמח לבן בפחמימות מורכבות כמו אורז מלא וקינואה, וצריכת קטניות הידועות כקלות לעיכול, כמו אפונה ועדשים, יסייעו לתהליך פירוק וקליטת המזון במערכת העיכול.
- מזונות נוספים מהם מומלץ להימנע כדי לשפר את פעולת העיכול הינם מוצרי חלב, הידועים כמגבירי ליחה, המאטה את פעילות המעי. בשר אדום, קפאין ואלכוהול – המקשים אף הם על פעילות המעי ומייבשים אותו.
- במקרים של שלשול, מומלץ להרבות בשתיית מים, ולהחזיר לגוף מינרלים באמצעות מזון כמו גזר מבושל, צנימים, בננה ואורז. כמו כן, כדאי לצרוך קינמון ומיץ רימונים, להם השפעה מיטיבה על מערכת העיכול.
- מומלץ להתמיד בפעילות גופנית סדירה, התורמת לזירוז תהליך ניקוי הפסולת מהגוף ולהרגעת הנפש.