האם זו המשיכה או החשק המיני? | צילום: shutterstock
כמה פעמים נתקלתם בסיפור הבא: הם היו כמו זוג יונים כשנפגשו, נהנו מהמגע הגופני שחיבר ביניהם ולא יכלו להוריד את הידיים אחד מהשנייה. עם הזמן, המשיכה דעכה וכך גם הצורך במגע וביחסי מין. כעבור כמה חודשים או שנים של זוגיות, נישואים וילדים, הם כבר כמעט ולא שוכבים ולא ממש נמשכים האחד לשנייה.
התיאור הזה, שמוכר לזוגות רבים מעלה את השאלה: מדוע זה קורה, והאם ניתן לעשות משהו כדי למנוע את התחושה המתסכלת הזו?
חשק מיני או משיכה: מצאו את ההבדלים
אפרת מנור, סקסולוגית ומטפלת מינית מוסמכת, מסבירה שלפני שניגשים לענות על כך, חשוב להבדיל בין חשק מיני לבין משיכה מינית.
לדבריה, חשק מיני שונה במהותו ממשיכה מינית. בעוד שחשק אינו תלוי במישהו מסוים אליו נמשכים, משיכה מינית רלוונטית לבן אדם מסוים והיא מושפעת מהעדפה ומנטייה מינית.
במילים אחרות – אנחנו יכולים להימשך למישהו, אך למרות זאת עדיין ייתכן שברגעים מסוימים לא יהיה לנו חשק למגע מיני איתו, ולהפך – ייתכן כי יהיה לנו חשק מיני ללא משיכה מינית לאדם מסוים, או בכלל.
אז מה בכל זאת משפיע על היכולת שלנו להימשך למישהו?
"כשם שישנן סיבות רבות שגורמות לנו להימשך למישהו, כך גם ישנן סיבות רבות לירידה במשיכה – החל משינויים פסיכולוגיים ועד לשינויים חיצוניים", מסבירה מנור.
"בין השכיחות שביניהן ניתן למנות למשל: השמנה או הזנחה, שינויים בהעדפה המינית וכן שינויים בתפיסת העולם, שיוצרים ריחוק בין בני הזוג – כמו הבדלי דת ואמונה, דבקות במונוגמיה לעומת א־מונוגמיה ועוד".
האם משיכה בכלל חייבת להתבטא במגע גופני?
"לא תמיד. משיכה היא מושג מאוד רחב ואינדיבידואלי – לפעמים היא קשורה לחברות ולאינטליגנציה, ולכן לא תמיד מתבטאת דווקא במגע", מבהירה מנור.
איך יודעים אם מקור הבעיה הוא חוסר חשק או דעיכה במשיכה?
"כיוון שכאמור חוסר חשק יכול לנבוע מסיבות שונות שאינן בהכרח קשורות למשיכה, חשוב להבין האם בכלל קיים חשק לסקס ולמגע. אם התשובה היא 'כן, אבל לא עם הפרטנר שלי' – הרי שהבעיה אכן נובעת מדעיכה במשיכה. אם התשובה שלילית, כדאי לנסות להבין מהו המקור לבעיה.
"חשוב לציין שישנן סיבות שונות ורבות לחוסר חשק: הורמונים שמופיעים בגיל המעבר, התקופה שלאחר הלידה, מצבי דיכאון, סטרס, לחץ בעבודה ועוד. ברגע שמאתרים את הגורם, קל יותר לטפל בבעיה".
האם תשוקה מושפעת מאורך הקשר?
"לא תמיד. נכון שבאופן טבעי סביר שתהיה דעיכה מסוימת עם הזמן, אבל אני מכירה זוגות שעדיין נמשכים גם אחרי שנים רבות של קשר.
במקרים רבים, כאשר המשיכה ההתחלתית מבוססת יותר על תכונות אופי ופחות על חיצוניות, סביר שהיא תימשך לאורך זמן רב יותר.
מה עושים כדי לשמר או לשפר את המשיכה?
"למרבה הצער, ברוב המקרים לא באמת ניתן להשפיע על משיכה מינית. החדשות הטובות הן, שדווקא על החשק המיני בהחלט אפשר להשפיע, ויש לא מעט דרכים לעשות זאת".
על פי מנור ישנן מספר דרכים שיכולות לסייע להחיות את התשוקה ואת החשק הזוגי, אך מדגישה כי לפני שניגשים לטפל בבעיה חשוב להבין מהי הסיבה שגרמה לה, היות ולכל סיבה תתאים גישה טיפולית שונה.
שיטות לחיזוק וחידוש המשיכה בין בני זוג:
- שיפור היחסים והתקשורת הזוגית
אם הדעיכה בחשק נובעת מיחסים רעועים למשל, שכוללים ויכוחים רבים, אפשר לעבוד על היחסים ולשפר אותם באמצעות יוזמה של שיחות על נושאים שמטרידים את בני הזוג, יציאות לדייטים זוגיים ובניית קשר על בסיס חברי תומך. - טיפוח המראה החיצוני
התופעה שכיחה מאוד בקרב בני זוג שנמצאים זמן רב ביחד, כאשר אחד או שניים מהם מחליטים שאין טעם להשקיע במראה החיצוני – מה שבפועל פוגע ביכולת המשיכה של הפרטנר. לעיתים העניין נובע מכך שבן הזוג נלקח כ"מובן מאליו". זה יכול להתבטא למשל בהשמנה, בהזנחה כללית ובחוסר טיפוח. במקרה כזה, לעיתים תשומת לב ייחודית לעניין והתמדה בספורט או חזרה להרגלי טיפוח יכולים לשפר מאוד את המשיכה. - יצירת מרחב אישי
בדרך כלל, כשטוב לנו ברמה האישית, גם הזוגיות שלנו מושפעת מכך. כמו בכל דבר טוב, גם בזוגית לא כדאי להפריז. מרחב ואימוץ תחומי עניין אישיים, מסייעים לתחושת הקרבה ותורמים לשימור החשק.