מה מותר ואסור לעשות בזמן טיפולי פוריות? | צילום: shutterstock
בתהליך הפריה חוץ גופית (IVF) מוחדר עובר תקין לרחמה של האישה. למרות המאמצים והתקוות הרבות, ישנם מקרים שההיריון לא נקלט ובעקבות זאת מגיעה אכזבה כמו גם תהיות לפשר אי ההצלחה.
המפתח לתשובה טמון, לרוב, בשלב ההשתרשות – השלב המורכב ביותר והכי פחות ברור בתהליך ההפריה. "שלב ההשתרשות אכן מסתורי", מסביר פרופ' דניאל זיידמן, מומחה בתחום ההפריה החוץ גופית.
"כל שאנו יודעים הוא כי בערך שבוע לאחר שהביצית מופרית העובר אמור להשתרש ברחם באופן טבעי".
רופאים שמנסים לעודד השתרשות של העובר מתמודדים בשתי חזיתות: מצד אחד תקינות העובר ומן הצד השני תגובת הרחם – מה שמעלה את השאלה האם אישה יכולה לשפר את סיכויי הקליטה בשלב ההשתרשות, או לחילופין לפגוע בתהליך?
פעילות גופנית וטיפולי הפריה
יש הנוקטים בגישה שאישה צריכה לעצור את המהלך התקין של חייה, לנוח ולהפסיק לעסוק בפעילות גופנית כדי להפחית לחץ נפשי.
הבעיה היא שנשים עלולות להיקלע למצוקה גדולה בעקבות זאת, כיוון שאין להן איך להתמודד או לפרוק את המתח. על פי פרופ' זיידמן, ישנם מחקרים רבים שהראו כי אישה צריכה לשמור על התנהגות תקינה ונורמטיבית, כיוון שבפועל יש לה השפעה רבה על התהליך.
"אין ספק שפעילות גופנית מקלה ומסייעת להתמודד עם מתח ולחצים", מסביר פרופ' זיידמן. "הלחץ הנפשי תמיד יהיה קיים ולכן ההמלצה שלי היא שכל אחת תמשיך לעשות את מה שהיא רגילה לעשות".
טיפולי רפואה סינית להורדת המתח ושיפור זרימת דם
הנושא של פעילות גופנית מתחבר לפרמטר של זרימת הדם. פרוטוקולים של דיקור סיני סביב נושא ההשתרשות ומחקרים ראשונים שנעשו בנושא הצביעו על יעילות הרפואה הסינית בתחום – בהתבסס על יעילותה בשיפור זרימת הדם והורדת המתח.
"אין ספק שאחת הסיבות לכך שהרפואה הקונבנציונלית פנתה לרפואה המשלימה היא עקב חוסר יכולת להשפיע על נושאים אלה", אומר פרופ' זיידמן. "ברור שזרימת דם טובה היא קריטית לבריאות טובה ולקליטה של העובר. מנוחה עושה בדיוק את ההיפך, ולכן אינה בריאה.
"ההמלצה היא לבצע פעולות שמסייעות לזרימת דם טובה. זה יכול להיות דיקור סיני, פעילות פיזית מתונה או כל דבר אחר שממריץ את הדם ותורם לתהליך".
יחסי מין בזמן טיפולי פוריות
סוגיה שעולה רבות בקרב נשים ובני זוגן בתקופה זאת; חלק מהרופאים ימליצו להימנע מקיום יחסי מין ואילו אחרים ימליצו לשמור על יחסי מין תקינים, שכן יש לכך השפעה על הזוגיות ואיכות החיים.
לטענת פרופ' זיידמן כל מה שטוב וטבעי, כמו קיום יחסי מין, חייב להיות מועיל. עם הסתייגות לגבי נשים הסובלות מגירוי שחלתי, כאבים ובטן נפוחה. נשים אלו צריכות לקיים יחסי מין רק במידה והן מרגישות מספיק נוח בנוגע לכך.
טיפול בשילוב חום לעידוד טיפולי הפריה
במקרים מסוימים, הרפואה הסינית עושה שימוש בחום, בייחוד כשמאובחנות הצטברויות של קור או חולשה. הטיפול עשוי לבלבל נשים, מאחר ונאמר להן להיזהר מחום.
עם זאת, מדובר בחום מסוג אחר. "בזמן טיפולי פוריות, ובייחוד בזמן היריון, רצוי שהחום הבסיסי של הגוף, חום הליבה, לא יעלה", מבהיר פרופ' זיידמן, "אך כאן מדובר על החום ברחם, שמשמעו זרימת דם טובה ותנאים כלליים טובים ברחם.
"לרפואה המערבית יש פחות מה להציע בתחום זה, ולכן הנטייה היא להסתייע ברפואה משלימה, שם יש פחות תופעות לוואי, וישנם מחקרים שמעידים שהיא יכולה לסייע בשיפור אחוזי הקליטה".
חשוב לציין כי בראייה של הרפואה הסינית ההמלצות לנשים לגבי שלב ההשתרשות אינן אחידות, אלא תלויות באבחנה של אותה אישה.
בין אם האבחנה היא של חולשה, חום, קור, חסר בדם, לחות ועוד – אלה הדברים שיכוונו את המטפל להעניק את הטיפול המתאים ולספק לכל אישה את ההמלצות הנכונות ביותר עבורה. כך ניתן להגביר את סיכויי ההצלחה של שלב ההשתרשות ואת סיכויי ההצלחה של הטיפול כולו.